13 februari 2010

Jag vill ju bara uppleva ett OS på plats, är det för mycket begärt?

När jag fyllde år förra veckan, fick jag en tv/datorskäm som sitter fast på väggen bredvid sängen. För i sängen sitter jag ju och jobbar som en Kar de Mumma, Astrid Lindgren eller Proust. (Övriga jämförelser lämnar vi därhän.) Nu är det OS-invigning mitt i natten och jag kan se att alla deltagande länder har krävt att de inmarscherande ska ha
  1. kamera i ena handen
  2. väldigt liten flagga i den andra handen
  3. tuggummi i munnen.
Kommentatorn Katarina Hultling berättade att hon var konfunderad över vad den iranska deltagaren i slalom ska göra med huvudduken när hon trycker på sig hjälmen. Jag sträckte ut högerhanden (som jag är beredd att offra för att få delta i ett OS) och hittade datorn. Jag sträckte sedan ut vänsterhanden och hittade kameran. Den djefla mannen underhöll mig under tiden med sovgrymtanden och rejäla gomsegelsfanfarer medan jag letade upp en livechatt där andra tokar delade med sig av åsikter om OS-sändningen. Jo, Katarina, iranskan tar av sig huvudduken.

Och så kom Sveriges trupp in! Så absurt: jag är ensam och vaken, men samtidigt tillsammans med en massa okänt folk via internet, tänker jag och tar som den naturligaste sak i världen bilder på datorn och på tv-skärmen. På chatten är de okända människorna samtidigt oroliga för Foppas skaderisk och hurrar av glädje när han har tagit sig 30 meter utan att falla och ber sedan SVT att se till att någon ber honom att stretcha ordentligt efter insatsen. Uppdatering: Minsann. Jan Majlard tar på sig äran till Foppa-valet. Och känner att han måste tala om det.
Foppa, darling. (Och dator-darling samt tv-darling.)
Sedan kom Nelly Furtado och sjöng playback i den långklänning som jag fick uppsydd 1988. (Nej, hon frös inte – invigningen skedde inomhus. De påpälsade idrottarna svettades säkert floder. Men det är de ju vana vid.)

Och så blev allt fantastiskt och underbart imponerande och spektakulärt och högljutt och färgglatt och huuuuga vilka stora OH-kanoner de måste ha tillgång till i Canada.
Islossning på innerplanen.

Så, hur tar jag mig till London-OS 2012? (Jag kan ta SVT:s Jonas Karlssons plats; han är ilsken på reklamavbrott, dåliga kommentatorer, telefoner som inte funkar och kaffeapparater som behöver Elofsson. Det kan jag ju stå ut med.)

Etiketter:

15 Reflektioner:

Blogger Cecilia N skrev ...

Jaså var det din klänning?

Jag tyckte det såg ut som den som kronprinsessan Viktoria hade när hon fyllde 18.

De har bara skrynklat till ärmarna och satt fast dem på ena axeln, ser det ut som.

Du får väl helt enkelt se till att Sörmland/Eskilstuna får många medverkande idrottare. Här har lokaltidningen skickat en. Vi har 25 ångermanlänningar som är med. (Då räknar vi även curlinglaget då två har bott i Härnösand en gång i tiden.)

13 februari, 2010 11:50  
Anonymous Luna skrev ...

Ja, det är märkligt det där. Sportredaktören i ett av bladen som finns i lilla staden har enligt egen uppgift besökt alla olympiska spel de senaste 200 åren. På tidningens bekostnad. Resultatet i tryck? Han står ju knappast högt på hackordningen i press-centret så det blir en och annan krönika, betraktelser som inte skiljer sig mycket från vad jag själv upplever framför teven.

Det finns ju många saker att filosofera om i anknytning till detta, men kulturredaktören på samma blad får inte ens åka på bokmässan i Göteborg.

Och jag skulle vilja åka till Ruhpolding eller Anterselva. Jag tror jag skulle bli för stressad på ett OS. Coolt, men lite splittrande, kanske.

13 februari, 2010 12:15  
Blogger Jessica skrev ...

Vancouver är helt fantastiskt! Vi var där pre-OS. Nu läste jag att de hade snöbrist, ovanligt men främst det att det kom en massa vindströmmar från hawaii. Bummer när man ska ha vinter-os. Annars kan man ju genomleva snöbrist.

13 februari, 2010 13:03  
Blogger Yvonne L skrev ...

Vi får väl starta en namninsamling och skicka alla underskrifter till de som bestämmer om vilka som får åka till OS! "Vi vill se Lotten kommentera OS i London 2012"

14 februari, 2010 19:29  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

YBB: Kan du fixa en sådan lista även till andra instanser som Dramaten och Sommarpratarredaktionen?

14 februari, 2010 19:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Cecilia N: Här i Eskilstuna har vi mer sånt folk som Christer Lindarw, Jocke Berg (hela Kent) och Yvonne Ryding. OS-folk? Hm. Kommer inte på en enda.

Västernorrland har däremot bidragit med 21 av 100 ...

14 februari, 2010 20:01  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag måste googla Ruhpolding och Anterselva!

14 februari, 2010 20:02  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det lär vara så, Jessika, att vi har fått Vancouvers väder och att man i hade kunnat genomföra OS i Malmö. (I alla fall igår.)

14 februari, 2010 20:03  
Blogger Cecilia N skrev ...

Tomas Gustafsson? Fast han har ju slutat ...

14 februari, 2010 20:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja just det, Cecilia N -- det är ju helt korrekt att Eskilstuna har en skridskoson! (Men då [OS -84, -88 och -92 bodde jag junte här. Och nu bor han inte här.)

14 februari, 2010 21:17  
Blogger Jessica skrev ...

Lotten: för min del hade det väderbytet varit helt okej :).

15 februari, 2010 12:07  
Blogger Yvonne L skrev ...

Jag får försöka börja samla namnunderskrifter som ska ta dig till OS och Dramaten, men borde inte det göra dig direktkvalificerad som sommarpratare?

15 februari, 2010 12:38  
Anonymous Ewa skrev ...

Tur att man kan få en summering av invigningen här! Men "kaffeapparater som behöver Elofsson"? Vad har jag missat nu?

16 februari, 2010 13:32  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jo, det var så att kaffeapparaten i SVT-studion var så krånglig att de behövde Elofsson för att få den att funka. Han kan tydligen inte bara skidor utan även apparater!

16 februari, 2010 13:47  
Anonymous Ewa skrev ...

Aha! Så det är alltså en Elofsson som vi behöver här på kontoret! :-)

16 februari, 2010 15:13  

Skicka en kommentar

<< Home