04 februari 2010

Tåg, taxi och trassel

Det finns modebloggare som bara skriver om mode och så finns det teknikbloggare som bara skriver om teknik och så finns det pyttipannabloggare som borde skriva om allt mellan himmel och jord men som i perioder känner ett obetvingligt behov av att blott och enbart skriva om tågresor.

Så ha nu bara tålamod, för det här är inte ens irriterande utan bara intressant. Hinner ni inte läsa klart nu, så finns det säkert en stund till bloggläsning om ett par timmar igen. Eller hoppa över de andra, trista bloggarna som bara skriver om sina golfrundor och bokutgivningar.

Jag åkte till Malmö i tisdags. Må så vara att jag av medpassagerarna fick höra alltför ingående historier om lavemangpreferenser och att tåget var försenat och att taxin aldrig kom och att snön i Skåne är kallare vid 1 minusgrad än den är vid minus 30 på kalfjällstoppar. Det var ändå på det hela taget en bra resa; jag åker till mina föreläsningar i första klass och får dricka te en gång var femte minut om jag så önskar. Det finns både el och internet samt benutrymme. Ditresan var ok, hemresan var ... lite mindre ok.

Taxiåkning i Malmö är en fantastiskt bisarr upplevelse, förresten. Jag förstår att ni hoppar av iver och vill höra allt om hemresan, men jag måste få berätta om taxibilarna i Malmö först.

Man har som utböling inte en aning om vilka bolag som är pålitliga. Och väljer man det som man ska kunna lita på (enligt lokalbefolkningen 97 97 97) och de utlovar fast pris (58 kr), så är det ändå fullt naturligt att chauffören säger:

– Det blir inte fast pris idag på grund av vädret.
– Vilket väder? säger man eftersom det är asfalt på gatorna och ingen nederbörd.
– Snö! säger chauffören och pekar på snödrivorna bredvid vägen.
– Ok. Vad kommer det att kosta nu när det ligger snödrivor vid sidan av vägen?
– 87 kr. Men jag tar inte kort.
– Du tar inte kort?
– Jo fast då kostar det 102 kr.

Om man eventuellt skulle få för sig att ta en taxi in till stan eller någonstans som bara ligger 15 minuter från stationen, säger alla malmöchaufförer nej. Nu är det ju kanske så att de – precis som jag – har rätt att som egenföretagare tacka nej till jobb som de inte vill ha. Men när man vandrar längs 20 taxichaufförer som alla skakar på huvudet och säger att de bara vill köra till Sturup, då börjar man undra över tingens beskaffelse. När jag till slut hittade en taxi, var chauffören besatt av numerologi.

– Du är en två-trea.
– Jaha, vad betyder det?
– Du är romantisk.
– Nej, hihi, nej.
– Skratta du, det här är en vetenskap – du är noggrann och avslutar alla påbörjade projekt!
– Neeej ...
– Du har hund!
– Nej, jag är allergisk.
– Men du hade haft en hund om du inte hade varit allergisk!

– Eh. Ok.
– När fyller du år?
– Den 2/2.
– Aha! Då är du ju väldigt pysslig och konstnärlig, har ett vackert inrett hem som kans…
– Sorry, men nej. Inte pysslig alls.
– Andar. Du tror på spöken och andar!
– Nähedu. Inte ett dugg.
– Det kommer du att få ångra.

Hoppsan hoppsan. Ska jag nu anmäla henne för hot?

Resan hem började med 45 minuters försening från Malmös station, som håller på att byggas om och påminner om Östtyskland.
Malmö Hauptbahnhof.

Sedan åkte vi i godan ro med bara några ytterliga förseningar ända fram till Linköping. Jag satt med en temugg, med datorn uppslagen, med hörlurar, med nätsladden inploppad och med tårna viftande utanför skorna. Då flåstjoade en röst i plingplongapparaten följande:

– Vi är i Linköping, men har ingen lokförare. (Huh?) Ni som ska till Norrköping, Katrineholm, Göteborg, Hallsberg, Vingåker, Eskilstuna och Västerås kan om ni skyndar er ta lokaltåget som kommer in på spår 4 nu, men skynda er! Det här tåget kommer att stå här ett bra tag!

Vilken tur att jag inte sov och litade på en geografisk väckarklocka (som Jardenberg önskar sig här). Jag trasslade raskt loss mig från alla sladdar, ryckte och drog i alla som satt fast i uttag och fastnade i bordet när jag fällde upp det, tog på mig skorna samtidigt som jag försökte stoppa ner den motsträviga iPhonen i bakfickan, knölade ner allt i ryggsäcken vars fjorton fack alla var vidöppna. Jackan tog jag i handen och skutt! så hoppade jag av tåget och hann springa 20 meter innan jag kom på att (håll i er) jag hade lämnat rullväskan på tåget. Inte samma väska som ju Bagport håller som gisslan, utan en helt annan med nya nördböcker och uppslagsverk. Skutt! hoppade jag på tåget igen, älgade bakåt, genom tåget och hann ta min rullväska. Skutt! så hoppade jag av tåget igen och sprang nerför trapporna mot en annan perrong. Här någonstans kom jag på att mitt plommonstop var borta. (Hej igen Bagport.)

Tack, tack, trappkonstruktören som på alla dessa tågstationer har fattat beslut om att klinker utan friktion är det bästa underlaget i Sverige, där vi ibland drabbas av nederbörd. (Jag landade med höger axel på rullväskan, vilket kändes bekant.)

Väl på mjölkapallståget, stängdes dörrarna och tåget åkte iväg – men innan alla som hade blivit ombedda att kliva av X2000 hade hunnit på. Det var som att se en tragedi, en noir-film, där de kvarlämnade sprang längs med det rullande tåget och knackade på fönstren, medan vi på insidan frenetiskt tryckte på dörröppningsknapparna. (I filmen hade någon säkert trillat omkull på perrongen, strykninförgiftad och bedragen medan musik spelade i bakgrunden och röken puffade från … någonstans.)

Tåget mellan Linköping och Norrköping kröp fram och tog en dryg timme på sig. Istället för att sitta i en förstaklassfåtölj, stod jag i snöslask som en packad sill. I Norrköping inväntade vi sedan ett visst X2000 från Linköping. Ja, samma tåg som vi hade blivit ombedda att kliva av.

 Perrongen i Norrköping.

Vi blev till slut hänvisade till ett litet tufftufftåg, som först inte kunde åka pga. personalbrist och sedan fick rött ljus och sedan fick tre tågmöten.

Lattjo.

Men jag kom hem till slut. Och banne mig: inte en enda sur människa stötte jag på under hela denna långa resa. Resenärerna var glada, tågvärdarna var glada, men gladast av dem alla var nog jag.

För jag fick anledning att skriva världens längsta blogginlägg.

Etiketter:

24 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Och mer får man inte veta om medpassagerarnas lavemangspreferenser, eller?

04 februari, 2010 08:07  
Anonymous Fru Decibel skrev ...

Men plommonstopet, hur gick det?

04 februari, 2010 08:20  
Blogger Dina skrev ...

Jag tror att det var Universums och De Högre Makternas födelsedagspresent till dig.

04 februari, 2010 08:34  
Anonymous kaptenkrillo skrev ...

Hahaha, ja men det är kul att resa :)

04 februari, 2010 08:51  
Blogger Sanna skrev ...

Skönt att folk kan ta tågresandet med ro. Kanske var alla inställda redan från början på att de skulle bli sena och bestämde sig för att inte jaga upp sig över det oundvikliga. Nu ska jag återgå till att göra viktiga saker som jag inte får betalt för.

04 februari, 2010 08:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

När det gäller lavemangspreferenserna, så VILL du inte veta, Översättarhelena. Tänk på att ordet "ansiktsmask" fanns med i sammanhanget.

Plommonstopet är BORTA! Men jag har satt igång en utredning. Jag kommer att bli bästis med alla på Bagport.

04 februari, 2010 09:11  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Iiiiiiih!

04 februari, 2010 09:16  
Blogger Pysselitens karlslok skrev ...

Utan plommonstop blir det ju ingen kalender nästa år ju! Jag gissar på Dan Brown 24 gånger redan nu för säkerhets skull.

04 februari, 2010 09:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Bra, mycket bra, PK. Om plommonstopet är borta, får jag helt enkelt köpa ett nytt. Eller en basket, nej basker, för det verkar som om man får en ganska lyckad karriär iklädd en sådan.

04 februari, 2010 10:18  
Blogger Yvonne L skrev ...

Man undrar varför folk ger sig ut på backpacking i fjärran länder när det verkar minst lika intressant att åka tåg tur och retur Eskilstuna-Malmö.

04 februari, 2010 11:45  
Anonymous ab skrev ...

Kan vi inte berätta mer om intressanta taxichaffisar vi mött? Jag hade en som satt och blev lite frustrerad för att jag inte frågade varifrån han kom (Afghanistan) och en som ilsket skällde på Muhammed halva resan. Han var född i ett muslimskt land.

04 februari, 2010 13:11  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag brukar faktiskt be alla mina taxichaufförer att börja blogga. Då förklarar de tålmodigt att de kör taxi för att slippa skriva.

Jag tror dem inte.

04 februari, 2010 13:43  
Blogger Cecilia N skrev ...

I dagens Kyrkans Tidning funderar man på om SJ har läst Långsamhetens lov av Owe Wikström.

Så förfärligt med borttappat plommonstop!

Du borde ha rest såpass mycket att du hade lärt dig det som jag har lärt mig: räkna alla pryttlarna i början på resan och under resan. Speciellt i samband med förflyttning mellan dem.

04 februari, 2010 14:52  
Anonymous John skrev ...

Tips i fortsättningen, det finns två seriösa taxibolag i Malmö
040-330 330 Taxi Skåne
040-70 000 Taxi Kurir

Dessa kör överallt, både långt och kort och är professionella!

04 februari, 2010 15:05  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Perfekt, John, nu bor de där numren i min mobil!

04 februari, 2010 15:50  
Anonymous Jack skrev ...

ab vill att vi ska berätta om intressanta taxichaffissar vi mött. Det ska inte jag göra för jag åker aldrig taxi.

Däremot kan jag bidra med att berätta när jag fick en långkörning för en massa år sen.
Blev framringd till en fin adress i Stockholms innerstad en tidig morgon. Ut genom porten kom en dam i svart fotsid päls, barfota och på huvudet hade hon matchande pälsmössa. Alltså mitt i värsta värmebölja på sommaren. Innan hon krånglade sig in i baksätet var min första snabba tanke att hon skulle till kemtvätten två kvarter bort för att lämna pälsen för förvaring under sommaren. Men det skulle hon minsann inte alls.

När hon väl satt i baksätet sa hon bara kort och gott Helsingborg. Hick!

Kontaktade åkaren och sa att jag fått en långdrive. Kör, sa han.
Damen sa inte ett enda ord. Pälsen tog hon av sig efter sisådär tre mil men inte mössan. Så där satt hon tyst i baksätet i bara linne och trosor. Och pälsmössa. Inga skor, ingen handväska, inget bagage. Jag frågade om hon hade pengar att betala. Hon rotade i pälsfickan och slängde utan ett ord trettio (30) tusenlappar i framsätet. Nu var det bara att stå på.

Och här är slutklämmen: Fem mil innan Helsingborg öppnade hon för första gången truten och sa att hon hade ångrat sig och ville hem. Hick! Snabb U-sväng på motorvägen och gasen i botten tillbaka till Stockholm.

Ja, se kvinnor. Dom kan aldrig bestämma sig. Jag fick dock tio tusen i dricks för att jag hade respekterat hennes tystnad.

Det här var väl den näst näst näst längsta kommentar bergis.

Förresten… grymt kul *gapskratt* blogginlägg du skrev, Lotten.

04 februari, 2010 20:11  
Blogger Cecilia N skrev ...

Cool berättelse, Jack.

Fick bara en fråga i skallen: bussförare måste ju ta paus si och så ofta och får ju inte köra längre än en viss tid totalt heller.

Hur fungerar det för taxichaufförer och i en sån situation som du just beskrev?

04 februari, 2010 20:21  
Anonymous ab skrev ...

Originell historia, Jack!

Men måste inte både du och trosdamen ut för att följa naturens lag då och då? Under tystnad, givetvis.

04 februari, 2010 22:35  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men hohooo, Jack, är du alltså taxichaufför? Du måste blogga!

(Studiomannen har också kört taxi.)

04 februari, 2010 22:35  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Ha! Jack tror att hans kommentar är den längsta. Då har han inte sett mina när jag började min karriär som blogg-hang-around här hos Lotten.

Och du Jack: jag hade knappt haft två kommentarer inne så hojtade Lotten "Men du måste börja blogga!!!"
Akta dej, Jack. Själv har jag klarat mej från att skaffa en blogg. Jag är som göken: lägger ägg i andras bon.

04 februari, 2010 22:56  
Anonymous Sara skrev ...

Det efterlystes historier om taxiresor och jag har dragit mig till minnes en tur i Quito för ett antal år sedan.

Jag var relativt ny i staden och gick ständigt omkring med en karta för att inte gå vilse (det gör jag i och för sig fortfarande i staden där jag är född, uppvuxen och fortfarande bor - något lokalsinne har jag aldrig haft). Vid ett tillfälle när det hade blivit för sent för att jag skulle promenera hem så hoppade jag in i en taxi istället och viftade med min karta där hemadressen var inringad. Taxichauffören förklarade då vänligt att han hade något fel på ögonen så han såg inte så bra och kunde därmed inte läsa kartan. Istället för att bli lite tveksam och tänka att det kanske inte är så lyckat att åka med en taxichaufför som inte ser så bra svarade jag lika vänligt att okej, då får jag väl försöka förklara vägen då. Vi krockade inte, jag kom hem till slut och taxichauffören var lika vänlig hela tiden. Det blev en taxiresa och språklektion i ett.

05 februari, 2010 12:24  
Blogger Ica skrev ...

du är inte en två-trea. du är en solklar fyra.

05 februari, 2010 16:23  
Anonymous Jack skrev ...

Ah, nyfisar där.

Sammantaget kan jag säga att om bussförare vet jag inget, men taxichaffisar tar paus när det passar mellan körningar.

Apropå trosdamen var det bara jag som tydligen behövde uträtta naturbehoven och ta en fika- och rökpaus. Lady Päls bara satt. Tordes inte ens fråga om hon ville ha en kopp kaffe och ett wienerbröd.

Numera har jag annat för mig än taxikör.

Aldrig i livet jag ska börja blogga. Och jag skrev näst näst näst längst, Ökenråttan.

Ingen aning hade jag om vem som skrivit vad och hur lång kommentar när jag halkade in mitt i Lottens julkalender.

05 februari, 2010 18:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men Jack, om du inte ska börja blogga, så tycker jag att du ska fortsätta kommentera -- och det lååååååååååååångt. Det är så trevligt så.

07 februari, 2010 01:06  

Skicka en kommentar

<< Home