08 februari 2010

Sånt man gör när ingen ser ...

... och dessutom kanske gör det mot bättre vetande? Vad tänker ni på då?

Ja, det kan vara näspetning medelst kråkätning. Det kan också vara stölder och mord samt smäll av bildörr mot annan bildörr på undanskymd parkeringsplats. Men det kan vara sådant som irriterar en fembarnsfamilj i ett gult, fult hus också:

Kissning på brevlåda, nej förlåt, postlåda. (Heter det ju. Men det känns fel. Postlådan känns gul och brevlådan känns som om den står vid tomtgränsen – och så är det precis tvärtom.)

Hundarna i grannskapet har i alla år kissat på vår brevlåda eller på (den i och för sig fula) cementgrindstolpen intill. När jag förra gången skrev om problemet fick jag i kommentatorsbåset tips om
  • hagelbössa
  • tabasco
  • hundskrämma
  • taggtråd
  • elstängsel
  • vattenspruta. 
En gång stod jag av en slump med en kamera i handen i fönstret och tittade ut, när en herre med hund kom och kisspausade på stolpen. (För säkerhets skull: jag såg endast hunden lyfta på benet.) Då smällde jag av en fotoblixt för att skrämma dem. Detta är i och för sig helt ointressant eftersom jag inte har den blekaste aning om just dessa slutade kissa på oss eller ens blev skrämda; av uppföljningskontrollen och bilden blev intet.

Men nu verkar vi ha kommit på hur man ska hantera hundarna. Detta funkar!
 
Man är vänlig! (Brevlåda? Njaeh, vi orkar bara inte vara korrekta språkpoliser i kontakt med den kissande pöbeln.)

Etiketter: ,

25 Reflektioner:

Blogger Sanna skrev ...

Va, funkar lapp? Det trodde jag inte!

08 februari, 2010 13:13  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det funkar! Det funkar! Dessutom står okända människor där och fnissar istället för kissar.

08 februari, 2010 13:16  
Blogger Sanna skrev ...

Vet definitivt att arga lappar inte funkar. Hade för mig att det var det samma med alla lappar. Jag blir helt tvärförs när jag läser en arg lapp och måste behärska mig för att inte göra tvärt emot vad där står. Men jag trodde att snälla lappar ignorerades totalt.

08 februari, 2010 13:26  
Blogger Yvonne L skrev ...

Klart att såna lappar funkar! Om det däremot varit en oartig lapp är det inte säkert den haft samma funktion.
Funderar på om jag ska sätta såna lappar längs med trottoaren på andra sidan gatan, det är nämligen några med större hundar som fått för sig att det är en hundtoalett där. Eftersom de inte plockar upp efter sina hundar tittar folk snett på mig och min hund när vi kommer och går där, och jag är sån där nitisk upplockare som till och med plockar upp efter min hund om vi går i skogen.

08 februari, 2010 13:30  
Anonymous bengt skrev ...

Borde det inte stått på hundska?

08 februari, 2010 14:15  
Blogger Maria skrev ...

En pinkpinne kanske? Äsch den kanske bara lockar till sig hundarna. Hos oss står det saker som "vidtaga åtgärder" på liknande lappar. Er lapp är trevligare!

08 februari, 2010 14:34  
Anonymous Suvi skrev ...

Som hundägare får jag be om ursäkt å alla hundägares vägnar!

Man kan leda en häst till vatten men inte få den att dricka, heter det ju. Som hundägare kan man leda sitt djur i koppel till ställen man själv anser vara lämpliga för toalettbestyr men hunden avgör själv var h*n levererar.

Typiskt är nog att man gärna kissar på landmärken. Allt som sticker upp ur marken ses som lämpliga ställen att affischera på. Några droppar talar om att "Kilroy was here" och därefter fastnar varenda hundnos där för att ögna igenom alla visitkort - samt att lämna sitt eget.

Har det väl börjat kissas är förloppet svårt att avbryta. Jag gör mitt bästa för att min hund inte ska göra ifrån sig på privata egendomar men ibland är trottoaren alltför smal och hellre än att hunden kackar på trafikerad väg så finner man sig nödgad att tumma på reglerna. Naturligtvis plockar man upp efter sig men det finns ändå människor som tycker illa vara. En kotte som legat tre sekunder på marken lämnar outplånliga spår i pedantens psyke.

Hoppas skyltningen ger bra resultat! Det kan nog väcka liv i en och annan luttrad hundpinkare. (Person som kissar av hund.)

08 februari, 2010 15:01  
Blogger Jessica skrev ...

Läste i trädgårdstidning idag att det finns nåt medel som ska skrämma bort hundar/rådjur/katter, ett blodpulver och en annan spray.

08 februari, 2010 15:27  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Nåt pulver som ser giftigt ut, svavelgult, har jag sett applicerat i nederkanten på en del hus. För att hålla hundarna borta, antar jag. Husen med pulvret ser torra ut, så det funkar tydligen. Vet inte vad pulvret heter. Wv föreslår fosion

08 februari, 2010 15:59  
Blogger Love, literature and gardening skrev ...

När jag är ute med min vovve så gäller vissa regler. Av mig själv uppsatta regler dock. Han får inte kissa på brevlådor eller soptunnor. Ej heller på vita murar och trästaket. Förmodligen för att det känns både ofräscht och oartigt mot ägarna av dessa att låta honom göra det. Detta kan man undvika genom att hålla kopplet lite kortare när vi går förbi sådana.

Däremot får han kissa hejvilt på kommunens lyktstolpar, och på häckar som jag inbillar mig bara mår bra av en liten kväveskvätt.

Ibland går jag förbi lappar av typen "Plocka upp hundbajset" osv och det får man ha full förståelse för. Att bli irriterad i Sverige verkar frambringa ett behov att skriva en lapp!

08 februari, 2010 16:12  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag inser att jag ska gå runt i krokarna här och fotografera de skyltar som finns här och skicka över. Men det får vänta till bättre ljusförhållanden.

Din skylt är trevligast. Idag fick jag nämligen en elak idé angående den ena av dem här: skvätta apelsinjuice i snön där ...
Det skulle jag aldrig göra vid din. Det är ju oartigt jue.

08 februari, 2010 16:23  
Anonymous örjan skrev ...

Får mig att tänka på Matälskaren Lisa Förare Winblad.
Hon har någon gång uttryckt sig som
"älska ihjäl dina motståndare"

08 februari, 2010 16:30  
Blogger Plastfarfar skrev ...

@Bengt: En skylt typ den här, då?

08 februari, 2010 18:53  
Blogger Yvonne L skrev ...

@Love, literature and gardening: Jag har ungefär samma sorts regler när jag är ute med min hund som du har när du är ute med din.

08 februari, 2010 18:57  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Wohooo, kolla på skylten som Plastfarfar länkar till!

@LLaG @YBB: Jag har ungefär samma sorts regler när jag är ute med mina barn.

(Ni som inte twittrar och har er: @ skriver man numera framför namnet på den som man tilltalar. Jag tror att det ska uttalas "öhhurru".)

08 februari, 2010 19:06  
Anonymous Ullah skrev ...

Kul skylt, pf!

eller mer modernt:

@pf: kul skylt!

08 februari, 2010 21:55  
Blogger Lo skrev ...

Min farfar hade en "förbjudet-för -kaniner-skylt" i rabatten. Tror att det funkade sådär.

08 februari, 2010 22:10  
Blogger Plastfarfar skrev ...

@UllaH: Tackar, men en gåva till dig gick tyvärr förlorad på vägen.

(Twittersyntax kan jag acceptera, men Twitter i sig är värdo. Möjligen något för snuttinformationsmasochister)

08 februari, 2010 22:18  
Blogger Ingela skrev ...

En skylt i vår simhall säger:
Var vänlig och kissa inte i bassängen.

Det tycker jag är mesigt i överkant. Pinka för fanken inte i bassängen vore lämpligare. Men inte så artigt.

08 februari, 2010 23:01  
Anonymous Ullah skrev ...

Tack, pf!

09 februari, 2010 07:24  
Blogger den blyga skrev ...

Såsom varande obekant med hundpreferenser har jag förundrat följt denna debatt och nu på morgonen på nytt studerat bilden på brevlådan ifråga.
Jag lärde mig av Suvi Typiskt är nog att man gärna kissar på landmärken. Allt som sticker upp ur marken ses som lämpliga ställen att affischera på.:

Kan den goda effekten NU bero på att snömängden gör att brevlådan inte längre "sticker upp"???
Tillsammans med att hundägarna blir mer nitiska när snön gör att det SYNS...

09 februari, 2010 07:50  
Blogger Jessica skrev ...

@Lo, undrar om det skulle funka på rådjur? Förbjudet för x-skylt i rabatter, trädgårdar etc

09 februari, 2010 08:58  
Anonymous Olsson skrev ...

www.argalappen.se

09 februari, 2010 09:08  
Anonymous Ulrika skrev ...

Det här hände oss för första gången förrförra veckan. Jag inser att det är vår nya granne som låtit sin hund kissa lite överallt här. Otroligt märkligt när de själva har en ettåring. Sedan har vi en annan granne som har en typ finnspets som kan stå och själva i löplina hela dagarna. När det var som värst släppte de ut den strax efter klockan 6 på morgonen och man vaknade direkt. Detta i kombination med att det kunde vara hundar ute och skälla även sent på kvällen gjorde situationen olidlig. Jag pratade med dem, skrev en lapp och vädjade att de inte skulle släppa ut hunden före sju. Till slut skrek jag ut genom fönstret. Nä, hundägare är inte som andra. Men de fattade till sist.

09 februari, 2010 10:11  
Anonymous Matildas fikarum skrev ...

Sedan när gör man skillnad mellan post- och brevlåda på det viset?

Som gammal virrig postiljon (på 80-talet) kan jag inte minnas att vi kallade alla lådor för något annat än brevlådor. Jag jobbade både som chaffis och som brevbärare. När vi körde runt och tömde områdets brevlådor tömde vi brevlådor och när vi cyklade runt och delade ut brev lade vi ner dem i folks brevlådor.

Postlåda får mig att tänka på en sådan som man kan ha på ett postkontor, om man inte har egen brevlåda, en säck man kommer och hämtar då och då. Sitter lådan fast i postkontoret hette det Fack.

23 februari, 2010 03:53  

Skicka en kommentar

<< Home