12 februari 2010

Släpp taget om det du inte hinner fånga

För tio år sedan läste vi fyra morgontidningar här i huset: Kuriren, SvD, DN och Sydsvenskan. De kan tyckas vara lite mastigt – och dyrt – men vi tänkte inte så mycket på det. Eller, jo, jag tänkte visst på det och övertygade mig om att det var precis lagom med fyra tidningar. Per dag.

Kuriren måste man ju ha – en lokaltidning så att barnen kan klippa ut artiklar när det skrivs om dem (förr eller senare hamnar väl alla i lokalblaskan) och så att man vet vad som går på biograferna.
SvD – vi fick en provprenumeration som var hur billig som helst och lyckades förlänga den till samma pris i flera år.
DN – vi fick en provprenumeration som var hur billig som helst och lyckades förlänga den till samma pris i flera år.
Sydsvenskan – jag var kåsör i SDS och fick tidningen gratis så att jag kunde se vad de andra kåsörerna skrev om och inte skriva lika tråkigt som de gjorde. (Min tolkning.)

Varje dag brukade jag dessutom sätta mig och på pensionärsvis ringa in vilka tv-program jag ville se. Ibland var det lite stressigt att se tre dagars olästa morgontidningar ligga på hög, men det gick ganska snabbt att bläddra genom dem. Ofta tänkte jag ”åh, halvåtta, om man skulle ta och sätta på nyheterna” eller ”neeeeeej, nu missade jag Sportspegeln”. Om det var melodifestivaltajm, köpte jag alla kvällstidningar och sparade dem. (Jorå, de finns kvar.)

Idag går jag ibland in på tv.nu och ser om det finns något som jag inte får missa på tv. Vi prenumererar på Kuriren (för urklippspärmens skull) och SvD, men läser lika ofta via dator som vid köksbord. Ofta ser jag Mästarnas mästare och Världens undergång (kan jämföras med En värld i krig och rekommenderas varmt) på SVT play. Mycket tid lägger jag på att läsa mina 100 favoritbloggar och följa deras länkar samt att försöka hänga med i svängarna på Twitter. (Jag är inte [än] en regelbunden twittrare.) Och det här med det nya sättet att ta in information är faktiskt stressigt – men det är inte stressigt att läsa.

Det som stressar och som känns besvärligt är att träna på att inte sakna det som jag inte hinner lägga tid på.

Dåliga böcker, dåliga filmer, dåliga artiklar – våga ge upp! Ok, winners never quit and quitters never win, men de som aldrig ger upp kommer faktiskt att känna sig bra mosade om ett par år.

Eller så löser sig allt automatiskt så att
  • de ointressanta filmerna inte görs
  • de undermåliga böckerna inte ges ut
  • de som inte har något att säga slutar uttala sig.
Jomenvisst.

Fotnot
Jag lever inte riktigt som jag försöker lära. Har just nu 342 olästa blogginlägg i min RSS och Twitter blinkar att det  finns 37 nya uttalanden att läsa sedan jag kollade för 13 minuter sedan och nere i köket ligger tidningarna olästa eftersom Den djefla mannen fyller år idag och jag inte hade packat in paketen tre minuter innan vi skulle sjunga för honom och vad i hela friden ska vi äta för mat ikväll och ack ack ack vi måste fylla våra kurser för att gå runt och vänta ... det känns som om jag har glömt något.

Etiketter:

23 Reflektioner:

Blogger Pysselitens karlslok skrev ...

Jag tycker att du ska laga Flygande Jacob till mannen ikväll. Servera med jasminris, en grönsallad och ett gott rött vin. Men ringla för guds skull inte en god olivolja över. Men ett gott bröd kan du gärna servera till.

12 februari, 2010 10:39  
Anonymous Desirée skrev ...

Men här skulle jag kunna skriva något snusförnuftig om att det är det man lär sig när man är utbränd på riktigt. När den berömda väggen står ungefär 10 cm från sängkanten och det tar hela dagen att bläddra igenom lokalblaskan. Men vad trist det skulle bli. Jag tycker det verkar som om du klarar det där utan snusförnuftiga råd.

12 februari, 2010 10:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Snusförnuftiga råd är icke alltid att förakta -- ibland hörs de inte för att de är i snus förklädda. Men snus är inte alltid snus, om än i spruckna eller ospruckna krus.

12 februari, 2010 10:52  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

PK: Den djefla mannen dricker inte och har aldrig druckit alkohol. Därför får jag allt vin själv (Tyvärr vill jag inte ha vin eftersom jag lider av pine mouth, men öl funkar bättre än någonsin.)

Nu hittade jag ett recept med ringlande olivolja på: Lisa Förare Winbladhs alternativ till Flygande Jakob.

Men jag som aldrig har gjort den ursprungliga versionen borde ju faktiskt prova den ikväll. Bananer i skivor eller som långa pinnar?

12 februari, 2010 10:59  
Blogger Sanna skrev ...

Bananer i skivor och massor med bacon och jordnötter.

12 februari, 2010 11:13  
Anonymous ab skrev ...

Grattis till den djefla mannen!

Wv är croned - man kanske får en papperskrona på huvudet när man fyller år hos er?

12 februari, 2010 12:18  
Blogger Cecilia N skrev ...

Åh! Det är tio dagar mellan er också? (Även om det kanske även mellan er dessutom finns några år.)

Grattis djefla mannen! Hoppas du får prata om något annat än basket ikväll.

(Ja, jag dristade mig att skriva detta på denna blogg. Är jag modig eller bara helt utan fingertoppskänsla?)

12 februari, 2010 15:04  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Japp, bara tio dagar och inga år mellan oss, Cecilia N. Vilket tydligen enligt astrologer och numerologer är en omöjlighet i äktenskapliga sammanhang. (Astronomerna och matematikerna har inga åsikter.)

12 februari, 2010 15:21  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Nej Lotten, jag skidade inte till lunchen på NK. Jag tog mig dit gåendes.

12 februari, 2010 17:13  
Blogger Niklas skrev ...

Skida, sked skidat?

12 februari, 2010 17:26  
Anonymous margareta skrev ...

hos oss är det 2½ månad men inga år emellan, vi har 48 årsig bröllopsdag den 3 mars

12 februari, 2010 20:34  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag tycker det verkar vara synnerligen god hophållarstatistik på par som träffades för 25 år sen och fyller år med tio dagars mellanrum.

Se bara på er och oss!

12 februari, 2010 21:08  
Anonymous Anonym skrev ...

"...träna på att inte sakna det som jag inte hinner lägga tid på."
Det borde jag tatuera in på insidan av ögonlocken! Tack för en vis formulering. (Det kommer säkert att bli en sådan där aforism som trycks i almanackor!)Jag kan bli väldigt matt när jag tänker på alla goda böcker som finns att läsa och hur många av dem jag inte kommer att hinna med. Jag har inte ens ro att läsa om de som jag vet är bra. Då känns det som slöseri med tid att se på TV. (Jag kommer för övrigt sällan så långt som till TV-tablåerna i GP!)
I vissa avseenden är det fakiskt helt okej att ge upp.
Hälsar Helena i Gbg

12 februari, 2010 23:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vet du vad, Helena, nu kom jag på en sak. Alla i Göteborg heter inte alls Glenn. De heter Helena!

13 februari, 2010 00:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

För övrigt måste jag genast gå och lägga mig för att orka gå upp kl 03 och titta med ett öga på OS-invigningen. Allt för Foppa!

13 februari, 2010 00:26  
Blogger desiree skrev ...

Jamen tack för upplysningen. Självklart borde jag fatta att jag inte är välkommen.

13 februari, 2010 09:13  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Desiree -- välkommen ... till allt här i alla fall ... men vad menar du? (Jag är kanske lite trög idag efter OS-invigningsnatten.)

13 februari, 2010 11:09  
Anonymous Ullah skrev ...

Jag förstår inte heller vad Desirée menar. Hon kanske missförstod ditt svar, Lotten? För mig var det i och för sig obegripligt. Är det någonstans man blir välkomnad är det väl här.

13 februari, 2010 11:12  
Anonymous Ullah skrev ...

Det var alltså Lottens uttalande som var obegripligt! Men vid en närmare analys tycker jag mig se att hon gärna tar emot snusförnuftiga råd. Om hon sedan följer dem vet jag ingenting om.

13 februari, 2010 11:33  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Nej, Niklas: att skida är inte ett starkt verb.

13 februari, 2010 14:10  
Blogger Niklas skrev ...

@Ör: (grus?) Med tanke på hur mycket det används så är det väl knappt ett verb. Om vi är tillräckligt många som använder det som ett starkt verb ska du se att det blir det till sist.

Abact säger wv. Det kanske är ett abact verb?

13 februari, 2010 19:55  
Blogger pärlbesatt skrev ...

Sen kan man väl räkna ditt kommentarsfält som en STOR post tids- och energikrävande/givande nånting också? Vet ingen som har ett så dynamiskt kommentarsfält som du har.

Själv ser jag knappt på teve, bara lite struntprogram ihop med yngsta dottern, sånt som Top model, What not to wear osv.

15 februari, 2010 14:16  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Pärlbesatt -- jo, så är det nog. De dagar som jag inte bloggar har jag mer tid över till annat, men samtidigt en gnagande hungerkänsla.

– Mmm, är allt lite sugen på blogg, bara en lite bit kanske?

15 februari, 2010 15:01  

Skicka en kommentar

<< Home