18 december 2006

Julkalendern 18 december 2006

Gårdagens vinnare – Ardy – hade igår den goda smaken att på ett tidigt stadium inte avslöja det rätta svaret, utan bara antyda det. Coolt.

Ok, är det en tung måndag idag eller klarar ni detta?

Det kan alltså vara – och är det oftast men faktiskt inte alltid – en författare. Död eller levande. Duktig eller ganska tafflig. Svensk eller inte. Er uppgift är att lista ut vem ”hemlisbloggaren” är och sedan gissa i kommentatorsbåset. (Kolla här hur man gör om ni tvekar.) Ibland ska man koncentrera sig på formen, ibland på handlingen och ibland faktiskt blott och enbart på det underliga språket (som borde utsättas för stilanalys). Ibland är det underligt trots att språket verkar vara ganska normalt. Ibland finns det tydliga ledtrådar, ibland osynliga. Ibland är det hela bara väldigt annorlunda. Ibland vet man inte riktigt om det är författaren eller en av karaktärerna som är hemlisbloggaren.

Nu ska jag berätta vad som hände igår! Just när jag tittade på min klocka, ringde det på dörren. En elegant dam i fyrtioårsåldern stod där och trutade med munnen medan hennes ögon glittrade. Hon strök en blond hårslinga ur ansiktet.

– Jag har blivit lurad av en man vid namn Cassidy, sa hon. Han var lång, kraftigt byggd och hade ungdomligt utseende.
– Det låter hemskt spännande, sa jag ivrigt. Min far, som är en mager, skarpögd man med pipskägg, kanske kan hjälpa dig? tillade jag medan jag tittade på min klocka.
– Nej, men om du skulle ha tid skulle det glädja mig. Kan vi åka meddetsamma? sa damen och pekade mot sin röda lilla sportbil som stod ute på gatan som var kantad med villor.

Jag rusade genast upp till mitt rum och packade ner lite kläder och toalettgrejor. När väskan var full gick jag ner igen. Mina vänner stod i hallen med förvånade blickar så jag fick förklara för dem att jag måste uträtta ett ärende innan vi kunde ses för att dricka te. De stod som fastfrusna och tittade på mig och jag tänkte att det var ju lustigt att de var så olika fastän de är släkt: en blond och söt och lite knubbig, en slank sportig med mörkt kortklippt hår. Vi sade adjö.

– Vi kommer inte att se huset förrän vi är nästan framme, sade damen. Det är ett sådant egendomligt olustigt ställe.

Damen visade sig vara rar och trevlig. Vi åkte till en trevlig villastad med små affärer på båda sidor av vägen. Jag kastade en blick på min klocka. Plötsligt upptäckte jag en tandpetare mellan mina båda fötter. Den var avbruten! Den var avbruten på precis samma sätt som tändstickan som låg i min sko igår! Jag studerade tandpetaren noggrant.

– Vems är tandpetaren? utbrast jag till damen som körde.

Hon blev röd av förargelse och försökte rycka tandpetaren ur mina händer. Jag hade inte räknat med att hon omedelbart skulle köra i diket. Bilen snurrade flera varv innan den stannade och exploderade. Som tur var hade jag kastats ut alldeles före explosionen. En fetlagd, vänlig man i femtioårsåldern körde mig till sjukhuset i den lilla staden. När jag nu tittar på min klocka, ser jag att den har stannat på exakt det klockslag då explosionen skedde. Det är mycket besynnerligt.




Mystifikt, sa Bull.

__________
Facit.

90 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Klockrent! Det är julkalendern, Lasse-Majas detektivbyrå.

18 december, 2006 00:11  
Anonymous Anonym skrev ...

klockan är mystisk men hade det inte varit för att han har en far som är mager skulle jag gissa på Musse Pigg. Knubbig blondin = Kalle Anka, Slank sportig med kort brunt hår = Långben. Hur ofta stannar seriefigurer kvar i bilen när den slår runt och exploderar? Jepp. Musse it is. Jag tror jag har fastnat lite på det där med seriefigurer..

18 december, 2006 00:16  
Anonymous Anonym skrev ...

nä ok, kalle och långben är väl inte släkt då. Det är konstigt, varje gång jag har gissat ett giss läser jag texten igen och upptäcker nya ledtrådar.

18 december, 2006 00:19  
Anonymous Anonym skrev ...

Det här får mig att tänka på att det ju skulle kunna vara en av tjejerna D. som skriver. Tydligare blir jag inte förrän i morgon någon gång.

18 december, 2006 00:23  
Anonymous Anonym skrev ...

Fickorna D. förekommer i en bok där
allt kan hända – och händer!

18 december, 2006 00:25  
Blogger lina skrev ...

Flickdeckare! Kitty eller hellre the Dana sisters - Louise och Jean, eller Mary och Lou som deras svenska namn lyder. En av dem är blond och en mörk, men lite konstigt är det ju att de står i hallen som två bifigurer ifall det är de som bloggar.. I min soffa insisteras det på att Kitty hade två sådana vänner, själv kommer jag inte ihåg.

18 december, 2006 00:37  
Blogger Petra skrev ...

Mma Ramotswe från Damernas detektivbyrå?

18 december, 2006 00:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Det där är ju en av mina drömmar. Har du varit inne i mitt huvud, Lotten?

18 december, 2006 00:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tänkte också på Kitty/Nancy Drew fram till bilolyckan som påminde om en annan deckare... men så slog det mej hur luuuurig du är!
Så jag får nog lugna mej lite och se hur andra gissar först.

18 december, 2006 00:55  
Blogger Lisa skrev ...

Jag vill inte veta vem som hemlisbloggar, jag vill veta hur det går! Spännande!

18 december, 2006 01:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tänker på Enid Blyton. Kanske George (egentligen Georgina) i Fem-böckerna. Men det stämmer inte riktigt. Funderar lite till.

18 december, 2006 02:18  
Anonymous Anonym skrev ...

Marie: Jag är också inne på Enid Blytons Vi fem- böcker och i så fall är det Julian som bloggar. (Den mörka är George och den ljusa Anne men Dick, var är han? Och hunden Tim eller vad han nu hette?)

18 december, 2006 06:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Till Erika (o kanske C?):
Sjörövarsorken i Bamse heter Sabelsork, och verkar vara en skarp typ, till skillnad från Buster o hans gäng.
Vad gäller en gissning så spar jag den lite till.

18 december, 2006 07:41  
Anonymous Anonym skrev ...

aku:Ja, jag kan hålla med om det, men Julians föräldrar var väl inte med i böckerna? Däremot var Georges far med titt som ofta, en argsint professorstyp som mest smällde igen dörren till arbetsrummet och ville att det skulle vara tyst.

Men jag tror det är en ungdoms/barndeckare. Det vimlar av ledtrådar som avbrutna tandpetare och tändstickor. Lix 28.

18 december, 2006 08:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag är också inne på någon myspysdeckare.

Tror nog ändå det är Kitty.

18 december, 2006 08:18  
Anonymous Anonym skrev ...

Ja, Kitty tror jag med. Hon har en pappa och två kompisar och hittar ledtrådar på de konstigaste ställen. :)

18 december, 2006 08:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Å, alla dessa adjektiv! Det är sannerligen något visst med dem.
Precis som många andra så kom jag direkt att tänka på Kitty. Visserligen har jag inte läst så många Kittyböcker, för det var inte riktigt tillåtet när jag var liten, men i alla fall.

18 december, 2006 08:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Lina, ska vi nu svänga oss med att visa vad deras ursprungsnamn är så måste du ju tala om att Kitty egentligen heter Nancy Drew!

Jag vill så gärna gissa på Tvillingdetektiverna så då gör jag det! Kalle Blomkvist kan det oxå vara...

F.ö. gillade jag aldrig fem-böckerna - vilket jag ser är en mycket politiskt korrekt åsikt idag! - utan var mer förtjust i Blytons De sex och Hemliga sjuan (fast de är säkert minst lika "socialt, rasistiskt och sexuellt stereotypa" de).

18 december, 2006 08:36  
Blogger Ica skrev ...

Jag tänkte med på George i fem-böckerna, men av två anledningar drar jag mig ur.
1. Historien går plötsligt på tok för fort.
2. Hon hemlisbloggade förra året om jag inte minns fel.

Men något väldigt mysko är det. Och Icas dag kommer vara fullspäckad, och avslutas med en julfest, så om jag hinner gissa mer vet jag inte. Alltså måste man verkligen dra till med något. Fast det är morgon och kallt ute. Hm. Låter onekligen som nån deckarsnubbe. Fem-böckerna låter ändå logiskt nånstans(Vad säger jag?? Logik? I julkalendern?). Annars någon kompis till Helan o Halvan? De är väl släkt? Hm, snubben i Da vinci-koden. Han har ju en Musse Pigg-klocka. Och nu kom jag på villospår för erika gissade på Musse. Äh, jag ger mig! Jag säger helt enkelt: Thomas Ravelli. Han gillar tandpetare!

18 december, 2006 08:36  
Anonymous Anonym skrev ...

jag tror att mannen med pipskägget är viktig. jag låter det gro under dagen.
jag har inte precis läst kitty, men däremot är jag väl inläst på cherry ames.

18 december, 2006 08:47  
Anonymous Anonym skrev ...

Jaa, jag gissar också på Kitty. Bess (ljus och försiktig) och George (mörk och "pojkaktig") är kusiner.

18 december, 2006 08:52  
Blogger jovanna skrev ...

Den första Kitty-boken hette "Kitty som detektiv - Klockmysteriet". Kan det vara så lätt, eller lurar Lotten oss idag?

18 december, 2006 08:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är naturligtvis Chuck Berry.

18 december, 2006 08:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Va kul! Jag satt och jobbade med ett manus i går kväll så just idag har jag ingen aning.

Det måste vara Majakovskij som är ute och kör med Lili Brik. Tandpetaren har Raymond Babbitt tappat.

18 december, 2006 09:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Enid Blyton.
På min ära.
George/Georgina är min gissning denna mörka måndagmorgon.

Ganska kul wv: cfziafs (tjafs)

18 december, 2006 09:35  
Blogger Ataharis skrev ...

Kitty/Nancy Drew (Kitty i Sverige, Nancy i USA). Vars pappa Carson Drew är advokat... Alltså, tonårsdetektiven i B. Walströms flickböcker, skrivna av pseudonymen Carolyn Keene (spökförfattare). Jag hade rätt många av deras både röda och gröna böcker och det här känns precis som stilen Kittyböckerna är skrivna i. Dessutom, efter lite googlande:

"Kitty är inte bara vacker och populär - hon har också en säregen förmåga att lösa mysterier närhelst tillfälle ges. Ibland får hon rentav uppdrag av sin far; det kan handla om ett knivigt rättsfall som han behöver hjälp med.

Till sin hjälp har hon i första hand två trogna kumpaner och väninnor. Det är George Fayne, en mörkhårig, pojkaktig flicka med stilig figur och ett mod som inte står Kittys efter. Den andra väninnan heter Bess Marvin. Hon är aningen för rund och äter ständigt för mycket, vilket de andra flickorna ständigt pikar henne för."
http://www.kanalen.org/bok/lasvart.php?id=88&sort=4

Så idag faller min röst på Kitty. Och nu ska jag läsa kommentarerna och se om jag svarat som alla andra, eller om jag kommer att förledas in på villospår.

18 december, 2006 09:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Mannen med pipskägget heter Sigmund. Vännen Max Eitigon är den blonde, lite knubbige medan den slanka och sportiga är C. G. Jung.

Den avbrutna tandpetaren är en referens till ett brutet ego medan klockan som stannat representerar döden, eller snarare vår undertryckta rädsla för densamma. Det ständiga tedrickandet är en omskrivning för sexuella njutningar.

Hemlisbloggaren kan alltså inte vara någon annan än Anna Freud. QED.

18 december, 2006 09:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Att vara först med en gissning är ganska sällsynt
men jag undrar lite försynt
kan man byta ut en mustasch mot ett pipskägg
på en man med huvud format som ett ägg?
Idag tänker jag frångå min favoritgissning
och istället välja en deckardrottning!

18 december, 2006 09:54  
Anonymous Anonym skrev ...

Håkan Nesser

18 december, 2006 10:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Först tänkte jag att det var Prusiluskan som kom på besök till Pippi, och att den blonda knubbiga och den mörka slanka var Tommy och Annika. Men eftersom Pippis pappa knappast är magerlagd och ej heller har ett ansat pipskägg föll den tanken.
Adjektivstaplingen och den osjälvständiga språkbehandlingen tyder på en översättning, att det ska drickas te leder tankarna åt Englandshållet medan den våldsamma vurpan känns som något Hitchkock skulle kunna hittat på.
Så här dags på dagen gissar jag sålunda på Hitckock.

18 december, 2006 10:05  
Blogger Eva-L skrev ...

Åh, idag kan jag utan att ens läsa klart hela texten! En härlig klassiker! Det är förstås Kitty Drew.

18 december, 2006 10:13  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Idag blir det minsann extraprisutdelning till någon eftersom ni är den vittraste av församlingar. Den avbrutna tandpetaren är en referens till ett brutet ego ... Underbart. Kalle Anka är en knubbig blondin! Lovely. Och Rainmans tandpetare.

18 december, 2006 10:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Sherlock Holmes Nånting ... Fast är det inte lite FÖR obvious?

18 december, 2006 10:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tycker det är dags att fundera lite mer seriöst på den röda tråden. Nu är det ju arbetsvecka igen, och man behöver ju ha något annat än jobbet att tänka på hela dagarna.
Tyvärr har jag själv inget vettigare att komma med just nu är Lotten Bergmans personliga utveckling. Fast jag är inte riktigt säker på var fäbodjäntan passar in.

18 december, 2006 11:11  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Bra initiativ! Mot den röda tråden!

18 december, 2006 11:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Hercule Poirot

Harriet

18 december, 2006 11:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Kitty/Nancy Drew?
:)

18 december, 2006 11:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Carolyn Keene, absolut!

18 december, 2006 11:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Ja'men oj va' jag var först med den gissningen då!
;)

18 december, 2006 11:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Fortsätter fundera vidare och undrar om boven Cassidy månne kan vara Butch Cassidy tillsammans med Sundance Kid.

Och varför i hela världen måste jaget i texten plocka med sig toalettgrejor och kläder?

Men jag tror fortfarande att det är Kitty eller Carolyn Keene det är frågan om.

18 december, 2006 11:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Alltså, jag måste faktiskt erkänna att jag aldrig har läst en enda Kitty-bok. Jag inser samtidigt att jag måste vara den enda. Trots att familjen var stammgäster på bibblan - Kitty, never. Märkligt. Jag vet ju vad det är för böcker men de har aldrig intresserat mig. Måste därför felgissa med vilje och håller fast vid Musse!

18 december, 2006 11:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Detta måste vara Kitty/Nancy Drew av Carolyn Keene. Tänk så många fantastiska timmar hon har gett upphov till. 10-åringen i mig bara spritter av glädje!!! Men hur slutar det? Följer George och Bess med? Var är Ned?

18 december, 2006 11:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Erika, du är inte den enda. Jag läste i stället ett franskt halvplagiat på Vi fem, som hette Vi sex, Le six compagnions. De var myyyyycket bättre. En titel var Vi sex i atombyn. Mycket modernt!

18 december, 2006 12:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har läst en enda Kitty-bok i hela mitt liv. Den fanns i vårt hem tillsammans med några Biggles-böcker och lite annat. Det var en orm på omslaget. Hon hade med all säkerhet en klocka också och en pojkvän, vad hette nu han?

18 december, 2006 12:20  
Anonymous Anonym skrev ...

Skönt att se att jag inte är ensam.. Däremot älskade jag ungdomsdeckarna som gick på jullovsmorgon och på sommarlovsmorgon-programmen, speciellt den men grabben som hamnar i koma när han faller från kojan.Där kan man snacka ångest!

18 december, 2006 12:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Här är en tredje som aldrig läst en Kitty-bok och på svaren hittills låter det ju som som Kitty är skribenten.

Jag fortsätter därför med mina flickor D. även om det är alldeles galet, men det var dem eller snarare boken de förekommer i som direkt ramlade ur minnet i går kväll.

Det blåser på månen av Eric Linklater och flickorna däri är Dina och Dorinda. Visserligen kan jag inte passa in dem i bloggtexten riktigt, men de får ändå bli mitt svar. Det är en rätt skojig bok. Undrar just om dagens unga läser Linklater.

18 december, 2006 12:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gissar på Hello Kitty eller Kitty Jutbring

18 december, 2006 12:41  
Blogger Petra skrev ...

Åh! Jag måste bara få säga att Det blåser på månen är en fantastiskt bra bok!

18 december, 2006 12:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Ja, Conan Doyle, då. I så fall.

18 december, 2006 13:01  
Blogger crrly skrev ...

"Jag rusade genast upp till mitt rum packade ner lite kläder och toalettgrejor."

Fattas ett "och"?



I övrigt: Hahaha, skojig text. En massa fåniga malplacerade klyschor om folks utseenden. Kändes som en dålig roman översatt från engelskan, kanske t o m brittisk engelska pga teet?

Och klockan, denna klocka.

Tandpetaren var en skojig ledtråd.

Och bilen då, som plötsligt exploderar! Som i den värsta amerikanska actionfilmen!

18 december, 2006 13:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har läst en enda Kittybok i mitt liv - Kitty och spindelmysteriet - och bara i den var det mycket tittande på klockor, mer än i Fem-böckerna (som bara lästes högt på textilslöjdslektionerna). Lite tråkigt bara att alla har gissat på nåt av de två alternativen, så idag slår vi till med nån som har varit med i många konstiga olyckor - Kenny Bräck. Mats Sundin kändes lite för långsökt.

18 december, 2006 13:04  
Anonymous Anonym skrev ...

Hemlisbloggaren är Kitty Drew. Pojkvännen hette Ned, och verkade lite bra att ha eftersom han kom och räddade Kitty ur allehanda knipor. Hur han lyckades med detta var oftast ett mysterium eftersom han inte verkade vara den skarpaste kniven i lådan direkt.

I övrigt håller jag med min namne och flera andra om att "Det blåser på månen" är en fantastisk bok.

18 december, 2006 13:12  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Crrly, min egen korrläsare: Visst fattades det ett och! (Och lite logik, eller hur? Man slänger ner lite prylar ... men slutar inte packa förrän väskan är full?)

18 december, 2006 13:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Agneta: Det blåser på månen är enfantastisk bok, kul att du gissade på den så att den fick komma fram i ljuset. När jag och mina systrar var små (för lääääänge sen) stegade vi fram till en av föräldrarnas middagsgäster och förklarade för honom: "Du ser ut som Guido Guitarr." Undras om han tog illa upp? Hur SÅG Guido G ut? Och hur visste vi det då? Lika mystiskt som Lottens blogg.

18 december, 2006 13:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tycker det är helt logiskt. Min barndoms hjältinna Kitty har så klart en semifärdigpackad resväska med övernattningssaker, som hon sedan kompletterar med ting lämpade för just detta tillfälle. Därav kan hon slänga ner lite saker i all hast och sluta när väskan är full. Men så klart inte ÖVERfull, eftersom Kitty är ordentlig.

Skulle inte förvåna mig om Kittys resväska dessutom innehåller allehanda bra-att-ha-saker: hårnål om man måste öppna en låst dörr, aftonklänning om man hamnar på fin fäst, tuggummi om man måste fästa något vid något/någon mm.

18 december, 2006 13:52  
Anonymous Anonym skrev ...

Utpustande efter 3dje adventstrakterande läser jag dagens hemlisblogg.

Mina tankar:

Det verkar vara en barn-och ungdomsdeckare.
Första meningen andades Ture Sventon - men sedan stämde ju inget.
Hm Flicka huvudperson...

I hyllorna har vi sedan 70-talet tonvis med Blyton och Tvillingdetektiverna samt en Serie Alfred Hitchcock och Tre deckare löser ex. "Viskande mumiens gåta."
Ingen har jag dock läst - på min tid läste man indianböcker!

När jag sedan studerar övrigas förslag, verkar KITTY en sannolik bloggare - det andas frejdig flickbok.
Google säger:
Den första Kitty-boken kom ut 1952 och fick titeln Kitty som detektiv - Klockmysteriet. Det betyder att Kitty i år har funnits i Sverige i femtio år. Bokförlaget B. Wahlström har gett ut mer än 130 böcker om Kitty.

Plötsligt en idé till den röda tråden (Apropos Anderberg häromdagen - jag har inte prövat iden så noggrant)
50 år sedan...
50-talet!

18 december, 2006 13:54  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag prövade 50-talsidén på Fogerty men det blev stopp direkt:

"...År 1968 började framgångarna när bandet, nu omdöpt till Creedence Clearwater Revival...... De gav under denna period ut sex storsäljande album och spelade bland annat på Woodstockfestivalen 1969..."

18 december, 2006 13:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Erika: vad hette det programmet?! Det var ganska läskigt faktiskt. Jag minns tjejkompisen som hoppade på kryckor (eller?) i den riktiga världen men var tuff i drömvärlden.

För övrigt så slukade jag Kittyböcker när jag var liten! Nu har min yngre kusin just börjat gilla dem och lånar mina gamla. Vad glad jag är över det! :)

18 december, 2006 14:00  
Anonymous Anonym skrev ...

"Nu ska jag berätta vad som hände igår!" Texten tar sin början i psykoanalysens typiska modus operandi: rotandet i det förflutna. "En elegant dam i fyrtioårsåldern" med glittrande ögon anspelar på den lyckliga tid i mitten av 1930-talet när hennes karriär stod på sin höjdpunkt, några få år innan hon med resten av famlijen tvingades fly undan nazismens judeförföljelser. (Cassidy syftar här på Hitler, eller möjligen på Albert Speer.)

"När väskan var full" - sedär, en klassisk freudiansk felsägning av en kvinna med hemliga alkoholproblem. "Vi kommer inte att se huset förrän vi är nästan framme" säger den som själv genomgått 8 års psykoanalys och vet hur lång tid det tar att avtäcka det undermedvetnas magnifika byggnad.

Och så fortsätter det med den ena referensen efter den andra. "I rest my case", som Anna kunde sagt efter att ha flyttat till London (där hon också gick under pseudonymen Kitty).

18 december, 2006 14:04  
Anonymous Anonym skrev ...

Gissa vad jag har på mig! (Nej, inga såna gissningar, era snuskhumrar!) Jag har en hemlisbloggar-t-shirt som just damp ner i brevlådan! Tack, Lotten, den är snygg!

18 december, 2006 14:16  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jaså, Översättarhelena, NU kom den fram! Jag som brutalt skickade iväg en stackare till posten i torsdags och fick betala dyra, skattade pengar för att få iväg alla kuvert som påstods vara för tjocka och ha för få adresser på sig.

"Posten"!

18 december, 2006 14:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Författaren MÅSTE vara britt (alltså inte Britt). Ovanan att kommentera varendaste litet steg, varendaste liten vårta på mosters näsa, alla överlastade beskrivningar - kort sagt, oförmågan att GESTALTA - liknar mest JK Rowlings, alltså HP:s författare. I original är man förhoppningsvis lite avtrubbad men i svensk språkdräkt blir det outhärdligt!

18 december, 2006 14:37  
Blogger Ica skrev ...

Hm, jag har inte heller läst en enda Kitty-bok. Hon var för otrendig ju. Jag läste tvillingarna i Sweet Valley istället. Mycket lärorika böcker.
Men var kom "Det blåser på månen" in? Jag känner igen denna storyn dock, men den är från någon bok jag fick när jag var med i Läslusen. Av en författare som antagligen bara skrev en bok, och inte mer. Som jag inte ens minns vad hon/han/det heter.

18 december, 2006 14:39  
Anonymous Anonym skrev ...

"Det finns ingen post!", höll jag på att säga, driven av reflexen. Men det gör det ju, och jag är så stolt över min tröja. Fast dagens hemlis har jag inte en susning om.

Pappa aka. Skrivkramp!

18 december, 2006 14:41  
Blogger Ica skrev ...

Tittar man på klockan när saker exploderar? Är man rar när man är i 40-års åldern? Står man fastfrusen inför te-drickande? Märker man att snubben som kör en till sjukhus är fet och runt 50 bast? Tittar man efter och finner likheter mellan tandpetare och tändstickor? Blir man generad av en tandpetare? Åker man med en främmande människa bara för den har en snygg bil? Tänker man att "Nu kommer vi nog köra av vägen om jag håller upp denna tandpetare."? Varför är det enda jag ser framför mig klockan, som löjligt nog har Musse Pigg-armar som visare? Frågor frågor när man egentligen ska komma med svar. Attans.

18 december, 2006 14:45  
Anonymous Anonym skrev ...

Till Jonna och Erika: tv-serien var en kanadensisk produktion och hette "Resa i det okända" (The Odyssey). Otroligt spännande! Minns rullskridskodisko- stället långt borta i det okända!
Gissningen sparas ytterligare...

18 december, 2006 15:08  
Blogger Cecilia N skrev ...

Kitty, okej då. Det kan nog bli bra det.

Det var inte rikitgt "fint" att läsa Kitty har jag för mig. Sen kom Mary, Lou-böckerna och frågan är om de var nå' finare. De sex franska grabbarna i Lyon gillade jag. (Och de hade ju gul rygg så de var av högre kvalitet.)

18 december, 2006 15:29  
Blogger Lisa skrev ...

Tja, jag har ju aldrig läst Kitty så jag gissar på Fanny Hill för att vara med i matchen. Hon har aldrig hemlisbloggat och var min hjältinna i tonåren.

18 december, 2006 15:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Man kan väl ändra sin gissning? Börjar nog luta åt Kitty jag med (som jag aldrig riktigt gillat). Cherry Ames däremot, hon var bra tyckte jag. I vuxen ålder fick jag nästan hela serien av en bekant men inte var de lika bra nu ;)

18 december, 2006 15:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Sån tur att det finns fler som aldrig öppnat en Kitty-bok.

Jag gissar på Philip Marlowe, eller Raymond Chandler då för all del. Början är ju mitt i prick, med tjusig blondin, cigarett och sportbil. Fast Phil-killen kanske inte skulle hänvisa henne till pappa...

18 december, 2006 15:52  
Anonymous Anonym skrev ...

Ica: Eric Linklater. Om han skrev fler böcker har jag däremot ingen aning om:-)

18 december, 2006 15:54  
Anonymous Anonym skrev ...

Lära gamla hundar sitta - en svårighetsbedömning.
Med några få luckor kvar har jag förstått att vi bär oss helt olika åt när vi läser ledtrådarna. Någon fikuserar på handlingen, en annan tittar särskilt på namn. En försöker placera texten i tid, en annan letar ledtrådar i haltande grammatik.

Jag hade min bokslukarålder i tonåren, men sen 80-talet har det säkert inte blivit mer än 15 böcker, varav hälften är av Marian Keyes. När det pratas om form och stil är jag helt lost, för då handlar det om vuxenböcker. ;)

Men nåt ska man väl ha snappat upp av dessa övningar? Jag ska läsa Mo i Rana (hette hon Hadley?), det är då ett som är säkert.

18 december, 2006 15:55  
Anonymous Anonym skrev ...

"fikuserar" var en oavsiktlig lustighet, ber jag att få poängtera.

18 december, 2006 15:58  
Blogger Ataharis skrev ...

E nhel del av kommentatörerna som inte läst Kitty. Jag läste Kitty (men funderar på om böckerna verkligen var skrivna i jag-form, eller om det var en tredje person som berättade om Kitty?)men jaggillade Lotta-böckerna ännu mera. Någon som kommer ihåg dem? Som också har läst dem? En svensk sprallig brunhårig tjej med fräknar som kallades Lotta, också B. Walhströmsböcker med röda ryggar.

18 december, 2006 16:41  
Blogger Ataharis skrev ...

Litet PS: Är det någon som stör sig på min ojämna mellanslagsteknik, får ni gärna komma och laga mellanslagstangenten på mitt tangentbord... :/

18 december, 2006 16:42  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har heller inte läst Kittyböckerna, men argumentationen ovan och google är övertygande. Ansluter mig till Nancy Drew-drevet.

Gillade också de franska grabbarna i Lyon; Theo, George, och Flintis och resten som jag glömt namnen på.

Ett annat förslag till dagens bloggare jag funderade på är Ellory Queen.

salt: Jag lånade en bok av Mo Hayder på biblioteket igår. Himla bra, tack för tipset.

18 december, 2006 16:57  
Anonymous Anonym skrev ...

När jag skrev min gissning var det 15 kommentarer - nu är det 75. Tydligen fastnade inte inlägget. Jag väljer att inte ta det som ett omen. Min äldsta dotter har samtliga Kittyböcker, utom två. (Om man nu kan säga samtliga då?)I dessa böcker är fadern advokaten reslig och snygg. Jag finner ingen fader med pipskägg när jag bläddrar förstrött ... å andra sidan vet jag inte vem jag ska gissa på annars; teet, kompisarna Bess och Georg, och den osannolika upptrappningen av mysteriet. Det måste vara Kitty.

18 december, 2006 17:04  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu när alla gett sig på sina gissningar och även ogissningar så känns det som om jag mot min vilja får inställa mig i ledet och gissa på Kitty. Detta trots att jag, mitt minne kan svika mig, endast läst en kitty bok när jag var på flickbesök i min ungdom..

Wv=ksouno= ett nytt punkband, kurt sune o uno

18 december, 2006 17:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag vill också gissa. Det får bli ... hm ... Kitty eller Fem-böckerna. Lotten introducerade mig till alla Fem-böckerna. När hon läste Kitty var jag i en hästboksslukarperiod. Jag har två hyllmeter med röda bokryggar från Wahlströms.

18 december, 2006 19:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Wooohaaaa!

18 december, 2006 19:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Kitty ... jag läste precis ALLA Kittyböcker när jag var liten. Jag minns inte att dom på något sätt påminde om dagens bloggare. Hm. Hakke med dagens i särklass tjusigaste psykoanalytiska tolkning kanske har nåt att säga om denna totalt bortträngda barndom? Alternativet är förstås att alla Kittygissare har fel. Då ligger jag riktigt risigt till för då har jag inte ens en aning om vad det är jag har förträngt.

18 december, 2006 20:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Funderingar kring den röda tråden:
Jag undrar om detta handlar om olika grupperingar, typ Svarte Petter eller Löjliga Familjerna.
Kan tänka mig 6 grupper med 4 i varje. Har några familjer på gång, får se om det håller.

18 december, 2006 21:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu gissar jag igen, fast egentligen vet jag inte på vem. Dvs namnet är okänt. Så här tänkte jag: den eleganta kvinnan i 40-årsåldern som kör bil som exploderar = prinsessan Diana. Förstås! Den lilla blonda och den långa mörka är *eehh* prins Charles och hans syster Anne (visst, liknelsen haltar, men flexibel måste väl en tolkare få vara).
Den som bloggar är livvakten som klarar sig. Ingen språkets mästare, men ändock dagens bloggare.

18 december, 2006 21:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Till den blyga: blogg-tröjan har lix 38.

Jag undrar när Lotten/hemlisbloggaren kommer upp i mina takter på lix 55-60. Jag måste nog jobba lite på att komma upp i över 60...

18 december, 2006 21:38  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag hade en jättebra röd tråd på gång när jag åkte spårvagn förut i dag, men efter två öl (på en måndag! och så tidigt på kvällen!) så har den liksom bara försvunnit. Jag måste försöka hitta den igen! Om jag tar samma spårvagnslinje i morgon så kanske den dyker upp.

18 december, 2006 22:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gissar aldrig rätt. Men nu måste jag väl ändå lyckas. För från första raden kände jag "det är Kitty". Och när jag kom till "röd sportbil" etsades synapserna (visst heter kontakterna till nervtrådarna så?)fast.
Kitty var de enda böcker jag ides läsa som tioåring (för flera decennier sedan) för att det hände så jädra mycket i ett rasande tempo. Precis som här.
Jag hade ett helt bibliotek med Kitty-böcker, som jag till min dotter Jonnas fasa gav bort när jag praoade på en skola.

18 december, 2006 22:16  
Anonymous Anonym skrev ...

ja, åååh vad hemskt det var att få höra att mamma hade haft massa kittyböcker som hon GETT BORT. ångest.
:)

18 december, 2006 22:27  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag har en idé om röda tråden. Jag har inte kollat om alla bloggare passar, men tillräckligt många för att det ska vara ett spår, tycker jag.

Nån som vågar börja prata röda-tråden? Pekka?

wv: rujewsin = russin på nederländska?

18 december, 2006 22:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Röd bil, tandpetare. Det måste vara Steve McQueen.

Sällar mig till skaran som aldrig läst en enda Kittybok. Har heller inte sett E.T... Inga grabbar läste väl Kitty? Det var Biggles och Bröderna Hardy som gällde.

18 december, 2006 22:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Det hade kunnat vara Sydney i Alias också, om det inte hade varit för den avstannade klockan. Hon har bara ofelbara hightechgrejor.

18 december, 2006 23:27  

Skicka en kommentar

<< Home