23 juni 2006

Midsommarvägen ... bodde jag på en gång

Idag flänger folk omkring på vägarna som nästan aldrig förr. I Sverige sammanstrålar nästan alla i klump på midsommarafton. Både i radio och tidningar ställs frågan – den viktiga, oumbärliga frågan som i brist på ”hur känns det” måste ställas till alla:

– Laddar du inför midsommarafton nurå?

Nu är det ju faktiskt så att det inte är alla som laddar särskilt mycket. Svaret blir ofta (när jag lyssnar och läser):

– Öh, eh, ja. (Jamen han frågade ju, vad skulle jag svara?)
– Vart ska du vara dårå?
– Var … t? Eh, jag ska till … en kompis.

På vår midsommarafton kommer det att som vanligt regna och eftersom Bästisgrannens verandatak läcker som ett duskslag, kan vi inte vara där heller. Vår vingelveranda (ett kompisbygge sommaren 2002), funkar sisådär med vingliga trappsteg och bångnande brädor. Men med ett rejält bord av kärnvirke och en miljard ljuslyktor, blir det mysigt så länge det inte spöregnar. Vi har madrasser (inga blommiga dynor!), fleecefiltar, myggljus och härliga vinboxar som läcker ut mellan plankorna. Eller, ja .. hade.

(Jag hade inte tänkte berätta om detta, men har blivit ombedd att klargöra hur det hela kunde gå till. Jag ber att få föregå poängen redan nu: jag vet inte.)

Jag skulle olja verandan. Jag flyttade prylar och pryttlar och stolar och Bästisgrannens monstergrill (som liksom diverse annat ju bor hos oss under några veckor). Men bordet med sin gargantuaiska vikt och de där googolplexa ljuslyktorna var för tungt. Jag ropade på min man, som ju med mig har flyttat månget bord tidigare. (Han beskriver själv sina armmuskler som varande groddar, utstickande från en ruttnande potatis – medan jag i vissa kretsar går under namnet ”muskelkvinnan”.)

Vi lyfte bordet tio centimeter åt höger, med alla ljushållare kvar. Där skulle vi så ställa ner det och sedan leva livets glada dagar och olja verandor samt skåla med grannar och skriva tusen och en intressanta artiklar samt på vår ålders höst kanske slå på stort och åka utomlands.

Istället kastar i detta ögonblick en osynlig kraft bordet en meter åt höger, ut från verandan samt drygt en meter ner till gräsmattan så att glas och stearin yr och ett av fyra mycket gedigna bordsben knäcks. Det döda bordet ligger upp och ner på alla ljushållarna. På gräsmattan ... på gräsmattan där drygt två dussin barn varje dag trippar med sina små barfotafötter.

Olle och jag tittade förvånat på varandra – men bytte snabbt till blicken som säger ”öh … varför gjorde du så där?”. Men vi vet inte. Vi förstår inte. Ingen har någon förklaring.

Bordet sågades snabbt upp till ved av min fina cirkelsåg, ljuslyktornas krosskrams sopades och dammsögs upp (ja, av en dammsugare med numera ett lass jord i magen), medan jag oljade altanen med mina tårar. (Jag är jättefånig som har svårt att acceptera materiella förluster som inbegriper minnen, borde verkligen skämmas.)
Jag underrättade därefter de närmast sörjande – Bästisgrannen ägde 27 av ljushållarna. (Av vilka två ses här ovan.)

Nåväl. Vi bor inte på Midsommarvägen längre och har inget bord utomhus, men ska försöka hitta några små grodor att hoppa till och binda ett par kransar som sticker lite i tinningarna. I kväll äter vi midsommarsill som en skräddare som har sålt sitt bord och köpt galonbyxor för pengarna.

8 Reflektioner:

Blogger bästisgrannen skrev ...

Buuuhuuu, jag gråter så att ögonen blir röda. Det där var mina finaste ljusstakar. Sanningen kommer aldrig att komma fram.

Själv tror jag att ni var less på alla ljusstakar och att ni kastade iväg bordet. Sedan tvingade ni tolvåringen att dammsuga gräsmattan medans ni satt och drack te på trappan.

Buuuhuuu, nu måste vi åka till IKEA igen:)

Knäckledsen för jag näven mot mina rödgråtna ögon:)

23 juni, 2006 00:47  
Blogger den blyga skrev ...

1. Reaktion på Berättelsen om bordet:
- Så bra att det kommer att regna, ni hade ju inte kunnat sitta ute ändå!
- Mycket förnumstigt kan sägas av "di gamle= som t.ex "Man flyttar inte bord med INNEHÅLL (snarare upphåll)
- Jag citerar än en gång moster Elsa: " Det är världsligt"
Moster Elsa leder mig över till
2. Reaktion på the source´s utläggning om durschslag.
a) Sehr interessant
b) "...Ordet har väl i allt väsentligt kommit att ersättas av ordet sil...."
Här i Skåne och bland ättlingar till moster Elsa lever ordet, i betydelsen sil- (Vadå sil?- om jag letade efter silen skulle min man undra vad jag höll på med - fortfarande.
Jag äger för övrigt endast ett, min moders, som omsorgsfullt togs till vara vid hennes frånfälle 1974.

23 juni, 2006 08:54  
Anonymous Anonym skrev ...

Eller, om man vill vara lite Tupperware-international: collander. I tonåren tvingades jag med på ett antal Tupperwarepartyn med min bästa kompis mamma som värdinna. Hon hade nämligen räknat ut att fler gäster gav bättre värdinnepresent, oavsett om man köpte nåt eller inte. Så där satt vi, två småtjejer med glupande semmelaptit och funderade vad i tusiken ett "kållandersett" kunde vara för nåt (och senare, när vi listat ut vad det var, hur det kunde kosta så mycket pengar).

23 juni, 2006 09:31  
Blogger Cecilia N skrev ...

Och jag som trodde att durchschlag betydde att man slog (vattnet) igenom. För att det fanns ett utländskt ursprung till durkslag har jag lyckats lista ut själv.

Collander har jag aldrig hört talas om. Trodde det var ett efternamn...

Ni andra: hör ni också hur Hans Vilnius referar till en film i mycket slow motion i the sources inlägg?

vw: ztokwz - stockhus? (sluddrigt uttal så här till midsommar...)

23 juni, 2006 11:16  
Anonymous Anonym skrev ...

Med nyoljat golv men utan bord kan man väl "ligga till bords"???
Jag tror för övrigt på den ypperliga förklaringen till olyckshändelsen, och visst är det världsligt med den förlust det kostade.
wv csukt=sjukt

23 juni, 2006 12:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag är djupt imponerad av the sources klargörande av vad det egentligen var som skedde under dessa lika förvirrade som ödesdiga sekunder.

Framtida historiker kan lämna ämnet därhän; tid och rum har mätts på tvären och längden och klätts i sanningsskrud.

Sista ordet är sagt. Nu går vi och badar.

23 juni, 2006 13:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hörru min Djefla man ... "Nu går vi och badar"? Det är ju oktoberväder ute! Dessutom har alla barn lovat att sjunga "Ich liebe dich Zlaatan, Zlaatan" tills vi sätter oss på cyklarna och åker till midsommarstången. Där brukar faktiskt Christer Lindarw vara, så ni förstår: det är nästan som att vara på Café Opera.

Måste också tacka Source för den utmärkta analysen! Jag känner igen mig!

Ikväll ska jag, liggande, skåla på tyska.

- Botten upp! Durchschlag på er allihop!

23 juni, 2006 13:34  
Blogger den blyga skrev ...

..liggande, skåla på tyska...

ur minnenas djup erbjudes denna sång:
(Det är möjligt Djefeln minns melodin från sin barndom...)
Wir saufen DURCH! bis morgen früh und singen bums fallera, bums fallera.. DC
bums fallera bis morgen früh.
(Det var kanske därför han blev nykterist?)

23 juni, 2006 22:04  

Skicka en kommentar

<< Home