15 juni 2006

Nu är det dags att ta fram Fimpen

Filmen Fimpen hade premiär i februari 1974. Bo Widerberg regisserade Ralf Edström till stordåd och alla andra landslagspelare till odödlighet. Hur han gjorde vet jag inte -- men filmen är fullständigt lysande. (Han måste ha mutat dem, man tror ibland inte sina ögon.)

Ok, repliker kommer stolpigt och klippen är lite väl sega för vårt århundrade – men det betyder ingenting i sammanhanget.

Handlingen för er som inte minns
Fotbollsstjärnan Mackan tappar form och självförtroende och blir petad till förmån för sexårige Johan – kallad Fimpen – som är en Ronaldinho i kubik. Fast hälften så lång.

Fimpen gör snabbt succé i både allsvenskan och landslaget. Coachen (Åby himself) tar till en VM-kvalmatch med sig sagoboken ”Fjorton små björnar” som Ralf Edström och de andra grabbarna får turas om att läsa för Fimpen, som har så himla svårt att somna på kvällarna. Stackars Ronnie Hellström blir så uttråkad att han somnar mitt i läsningen.

Fimpen ser till att landslaget vinner alla matcher, men kan inte knyta skorna själv (se bild ovan) och inte ens skriva autografer eftersom han inte har lärt sig bokstäverna än. Då bestämmer han sig för att satsa på skolan (sensmoral!) och plötsligt får Mackan sina krafter åter.

Några månader senare spelar Sverige VM (i Tyskland ...) på riktigt och kommer sensationellt femma.

19 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

De uttråkade minerna när de tvingas läsa sagor för honom är obetalbara.

15 juni, 2006 09:52  
Anonymous Anonym skrev ...

TV-serien Fimpen är också sevärd för de sköna frisyrerna. Och bara tanken att kalla någon, ett barn dessutom, för Fimpen. Så tidsenligt.

15 juni, 2006 09:52  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nej, Cal, inte var det väl en tv-serie? (Min värld faller samman om så är fallet!) Visst var det väl bara blott och enbart endast en bio-film?

15 juni, 2006 09:59  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Däremot, Cal, håller jag helt med om frisyrerna, de klapprande träskorna, de tajta t-shirtsen och polisongerna som nästan når ner till de kortkorta shortsen.

15 juni, 2006 10:01  
Anonymous Anonym skrev ...

När filmen gick på TV skulle jag ha bänkat mig och tittat på. Men nu ångrar jag och jag ber en stilla bön till Christinas fotbollkillar att ta in i programtablå istället för matcherna så vi kan kolla frisyrerna"

wbcko= We are backo?

15 juni, 2006 10:03  
Blogger Herr R skrev ...

Oj, Fimpen. Den filmen är en höjdare!
Det enda dåliga är att han spelar i Bajen. (Hallå Bajen liksom.)

Nåja, de skall väl ha något att glädja sig åt de också.

Chippen, Kongo-Kim, Grinolle Svensson och Kalsongmannen. Smeknamnen är iallafall lika roliga i dagens landslag som de var på 70-talet.

/Herr R

15 juni, 2006 10:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Kommer du ihåg att Broder Jakob, du och jag såg filmen Fimpen på den numera nedlagda biografen Spegeln? Filmen var verkligen jättebra.

15 juni, 2006 10:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Som ett töcken är mitt 70-tal. Självklart Lotten var Fimpen en film, en film som också visades på tv. Tänk om man hade fått veta då att om 30 år kommer det att visas flera filmer per kväll på flera olika kanaler med massor av reklam. Då hade man nog trott att människor i framtiden inte skulle göra annat än att titta på tv. Ehh?

15 juni, 2006 11:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Din fimpenpostning var bra mycket bättre än min :)

Var hittar du alla bilder??

15 juni, 2006 13:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jamen jädrarns Magnus, du var ju före mig! Det är mycket finare.

Bilderna: Jag har en miljard böcker som handlar om dåtiden. Du vet, När Var Hur, Aktuellt, Årsböcker. Där snoooooor jag bilder (skannar in dem) och lägger ut. Tyvärr var man inte alltid då så noga med vem som tog bilderna, annars hade jag alltid angett det.

15 juni, 2006 13:47  
Anonymous Anonym skrev ...

Haha ok. Dom där Aktuellt böckerna är ju väldigt roliga att titta i. Underskattade som bildkällor skulle jag vilja påstå. Minns bl a när de hade satt in en bild av Finlands president Kekkonen badandes bastu med 2 andra gubbar, björkris o hela kitet.

15 juni, 2006 14:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nu har jag handlat mat (och öl) till ikväll. Jag var inte ensam om att ha gul tröja och flaggor på bilen, kan jag tala om.

15 juni, 2006 17:11  
Blogger Louise skrev ...

Jag som är född på ååååttiotalet har (tyvärr?) aldrig hört talas om Fimpen. Jag tror att mitt första fotbollsminne är från 1994, då Sverige tog brons. Då var jag tretton år och ett år senare bröt jag handleden under min första fotbollsmatch. Mamma stod bredvid och skrek "Vad var det jag sa!". Hon tyckte att orientering var en skadefriare och mer beskedlig sport. Jag övergav snabbt både fotbollen och orienteringen för att ägna mig åt något mycket roligare: basket!

15 juni, 2006 17:31  
Blogger CV skrev ...

Heja fimpen.
RS
kulturbloggen.com

15 juni, 2006 18:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag känner Fimpens syrra. Hon heter Annelie. Och Fimpen arbetar som fotograf.
"Jag mötte Lassie", typ.

15 juni, 2006 20:19  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ack, oooo du anonyme: jag är dödsimpad. NU BÖRJAR DET!!!!!

15 juni, 2006 21:04  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kan du hälsa Fimpen att han är föremål för min beundran, förresten? Och att jag tar emot en saga från Ralf any day?

15 juni, 2006 21:06  
Blogger The Female Dinousaur skrev ...

Hängde på samma rockklubb som Fimpen på det glada 80-talet. Gissa om han var dödligt trött på alla referenser till den filmen? Den enda replik jag kommer ihåg från filmen - en replik som då och då används i kommunikation med min bästa väninna - är när Fimpen öppnar kylskåpet hemma och besviket konstaterar till sin syster: "Fan, du har tagit min blodapelsin din jävla schlubbo!" (minns inte riktigt om han svor, men det gav mer kraft åt inlägget...).

15 juni, 2006 22:11  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ok, Biggis, Fimpen hade inte gillat mig i så fall. Jag hade tjatat sönder honom och bett om reflektioner och frågat hur matchscenerna gick till egeeeentligen och så hade jag bombis bett om en autograf till slut ...

16 juni, 2006 00:07  

Skicka en kommentar

<< Home