23 april 2008

Golvets hämnd (bilduppdat.)

För sju år sedan lade vi in ett dyrt trägolv med breda plank och golvvärme i det nästan 30 kvadratmeter stora köket. För att ”få en varm känsla” och ”bryta av mot allt blankt” och dessutom skapa ”lantliga vibrationer” lackade vi inte golvet. Istället behandlades det med en olja som dock krävde speciell såpatvätt en gång per år. En gång per år, hur ska man kunna komma ihåg det?

Ett fulare golv har sällan skådats. Det blev snabbt missfärgat och ingrott med kökssmuts, skrapat av rangliga 50-talsstolar utan tassar och glipigt av allt vatten som jag hällde på lite då och då i förhoppning om bättring. Golvet gav igen för misskötseln och sprutade ut små stickor som borrade sig in i våra hälar. Min favoritrörelse – Sprint Medelst Glidstopp – har alltid varit helt utesluten i köket. Pincetterna bor i en kökslåda, need I say more?

Men. Idag och tre dagar framåt ska vi slipa och måla. Buffén med en miljard glas ska flyttas, lister ska sprättas bort, damm ska flyga och kvällsmaten intas på golvet i vardagsrummet.

Jag är redan trött.
----
Uppdatering
Jahaja. Det är här jag ska laga mat ikväll. (Kom nu inte och säg att jag inte behöver alla dessa glas och alla andra som inte syns på bilden.)

22 Reflektioner:

Blogger Anna skrev ...

Är det inte fråga om er hämnd på golvet nu då? Hur kommer golvet att eskalera? Kommer det att utbryta regelrätt maffiakrig mellan er?

23 april, 2008 07:46  
Blogger Cecilia N skrev ...

Vad får mig att tänka på det här med att gå till tandläkaren efter en längre tids tandvärk?

Efteråt bannar man lätt sig själv för att man inte gått tidigare, att man gått och dragits med den där värken alldeles i onödan.

Hurra och grattis till era nya ostickiga fötter i vardande!

23 april, 2008 07:47  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Undrar hur många som fortfarande orkar med de där oljade trägolven som var så vackra i varje inredningstidning på nittiotalet?

23 april, 2008 08:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gruvar mig för att vi behöver ta itu med golvet i vårt vardagsrum. Lackade granplank, som behöver slipas och lackas om efter 18 års möbelhasande.

(Men, jag skulle å andra sidan kunna lägga på Wiltonmattan jag fått av mamma, efter behövlig tvätt, som täcker i stort sett hela golvet.)

Lycka till idag och fokusera på målbilden!

23 april, 2008 08:13  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu vill jag inte på något vis ta glädjen ur dig redan innan ni är klara...men:

vi slipade och målade vårt köksgolv förförra sommaren. Det blev jättefint. Men köksgolv och träplankor är en knepig kombination. Träets egenskaper gör att nästan hur du än slipar och målar, lackar och bonar så kommer det förr eller senare ta stryk av den omilda behandlingen man utsätter ett köksgolv för. Det är många stolar, många fötter, spilld mjölk, skal från nötter...

Alternativet är väl ett mer ändamålsenligt plastgolv. Men hur charmigt är det? Vårt fina köksgolv börjar sakta men säkert se ut som kriget. Men vi skall på det igen i höst. Skura, skura och lite sandpapper en ny pyts färg – så är det så där jättefint i ett par år till.
Det är bra så det är.

Här kan man läsa om vår köksgolvsrenovering sommaren 2006

23 april, 2008 09:01  
Blogger Ica skrev ...

Jag har flyttat lite skinka från vardagsrumsmattan, fått en speta i fossingen, men hann dock glida klart först, slagits med alla glas som belamrat diskbänken och hittat ett ensamt äpple i ett hörn utanför köket. Jag lät honom ligga i fall hantverkaren behöver mutas.

23 april, 2008 09:27  
Blogger Malinka skrev ...

Våra lackade furugolv är väldigt gula. De gick fort också.

Jag har hört något om att man kan blanda i vit lasyr (e.d.) i lacken så det håller sig ljust.

23 april, 2008 09:37  
Blogger Cecilia N skrev ...

Ska inte furugolv ligga stilla och inte gå fort?

23 april, 2008 09:52  
Blogger Pseudonaja skrev ...

Vi har fullständigt kapitulerat vad gäller köksgolvet. Man får göra vad man vill där. Dra stolar utan möbeltassar och rita. Everything goes…

23 april, 2008 10:40  
Anonymous Anonym skrev ...

När ni väl har vant er vid de mysiga måltiderna på vardagsrumsgolvet kanske ni aldrig vill flytta tillbaks dem in i köket. Då slipper trägolvet all omild behandling och håller i åratal!

Ett tips bara: undvik korvgrilning på golvet. Det provade ett gäng tyska "scouter" (vilket visade sig vara en omskrivning för ungdomsbrottslingar) på vår lägergård i Åmål. Men den nya lägergården var också fin. Och hade trägolv överallt utom i kök och matsal.

23 april, 2008 12:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

"Men köksgolv och träplankor är en knepig kombination."

Preciiiiis vad alla sa till oss för åtta år sedan. Med ett varnande pekfinger höjt.

(Vad Ica rapporterar om här ovan är att hon var hemma hos oss i morse och skickade iväg barn till skolor och dagis eftersom varken Olle eller jag kunde vara på plats.)

23 april, 2008 12:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Pseudonaja: Åh, vad jag gillar den inställningen ... ordningskapitulation.

Nu ska jag ta bilder i köket.

23 april, 2008 12:27  
Blogger rigg skrev ...

Jag har trägolv i hela huset, inklusive köket - orginalgolven från 1926 (ja förutom i badrummet då förståss). Hade en himla tur för några år sedan då vår numera skrotade diskmaskin droppade vatten i ett halvår och orsakade vattenskada. De kunde bryta upp källartaket och torka golvet nerifrån istället så golvet räddades.

Senaste projektet var att ta fram matrumsgolvet som var det sista rummet där det låg annat nyare golv kvar på. Men alla golv är lackade, med oljelack!

23 april, 2008 12:44  
Anonymous Anonym skrev ...

Cecilia: "Ska inte furugolv ligga stilla och inte gå fort?"

Hehe!

23 april, 2008 14:21  
Anonymous Anonym skrev ...

*Kom nu inte och säg att jag inte behöver alla dessa glas och alla andra som inte syns på bilden.*

Men du kanske behöver spisen?

(Oljat trägolv i kök är en katastrof, oljat trägolv på mitt kontor fungerar, fast märkena efter den springande hundens klor syns väldigt väl.)

23 april, 2008 14:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Vi la in ett vitsåpat furugolv i vårt sovrum i gamla lägenheten och alla spår av skor och annat efter visningen såpades lätt bort igen. Men i ett kök får man inte så diskreta fläckar ...

WV vill dela in huset i olika zoner beroende på golvtyp: zonttglv

23 april, 2008 14:39  
Blogger Malinka skrev ...

Cecilia: Ja du förstår vilka problem vi har! ;-)

Det = gulnandet gick fort asså.

23 april, 2008 14:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Vi har faktiskt ett (blunda Lotten) IKEA-golv som heter Tundra (nu kan du öppna ögonen igen)i vårt kök. Det ger träkänsla och är lättskött.

Det är i princip lika fräscht idag som när vi la in det för 18 år sedan.

Vit lasyr kan blandas i lacken för att behålla vitheten för den som önskar det. Fast jag tycker den naturliga färgförändringen i trä är ganska charmig.

(Bloggar nu via SJ:s kolanät.)

23 april, 2008 18:59  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Lotten har blivit en av alla inredningsbloggare. Glöm inte att visa före- och efter-bilder.

kan du inte flytta in din blommiga plastmatta till köket?

Glas behöver man många, i alla fall i vårat hus där sambon har en förmåga att slå sönder diverse attiraljer med med en otrolig frekvens.

23 april, 2008 22:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kolanät! Perfekt ord!

Det här med folk som slår sönder glas ... Den djefla mannens mormor diskade sönder flera serviser under sin levnad, Bästisgrannens make slår sönder saker som inte ens är i närheten av honom och min mamma behöver bara lukta på vin, så går alla kristallglas sönder.

(Coolt. Det låter i förra meningen som om jag är ägare av kristallglas.)

23 april, 2008 22:30  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Klart att jag kommer att rapportera med bilder. Än så länge är köket utrymt, golvet slipat och ... nej, ingenting målat. Än.

Och jaaaa, måltiderna på det blommiga plastgolvet (som alla känner till nu) i vardagsrummet är mycket, mycket mysiga!

23 april, 2008 22:32  
Blogger rigg skrev ...

Nej Lotten, det låter som du har varit ägare av kristallglas! ;)

23 april, 2008 22:58  

Skicka en kommentar

<< Home