20 oktober 2006

Fredagsmat?

När jag var liten, införde mamma nya rätter i matlagningen. Pappa bakade tårtor och gjorde punsch samt åkerbärslikör. Mammas matlagningsidéer kom ifrån resor (hon är frankofil) och tidningar samt böcker. Inte vet jag hur det gick till, men numera har alla kemiböcker, alla kokböcker och alla ribbstickade barnkläder från 1960- och 70-talen hamnat hemma hos mig.

Jag tar ut en kokbok ur hyllan. På måfå, lite crazy sådär bara. Det är ”Gourmetklubben”, utgiven av Veckojournalen. Ordet ”gourmet” lovar gott. Utsidan påminner om ett skinnband och är läckert grönt. Insidan påminner om bruna heltäckningsmattor, polyesterskjortor och otvättat hår.

Allt ser alltså väldigt osmakligt ut. (Det är inte jag som har beskurit bilderna – allt är verkligen avhugget i alla kanter. Däremot har jag lyckats bryta sönder boken i den limmade ryggen så att alla blad far och flyger fritt omkring i skannern.)

Varm drink, ansjovispiroger (ja, den lilla, lilla bleka brödbiten i högra hörnet), fransk kaningryta med bl.a. morotsklumpar och purjolöksblast. I denna gryta finns det lagerblad, salt, peppar, timjan, senap, buljong, vin och åtta (8) dl grädde. Lovely. Tårtan är enligt texten garnerad med (förlåt, jag bara citerar och menar alls inget illa även om jag själv inte finner ordet stötande utan ganska läckert): negerkyssar.
Tomatkrans helt ur fokus. Det där som blänker i förgrunden lär vara kalvschnitzel Vallé d’ Auge. Om man granskar äggskivorna, ser man att de har fått koka för länge, vilket ju ser jättegott ut på bild.

Grisleverpaté på en bädd av strimlade salladsblad och lite rönnbärsgelé på toppen. Det går till ungefär så här: 600 g grislever blandas med 300 g randigt fläsk och kryddas med ansjovisspad, 200 g rödrosa kycklinglevrar – som inte får stekas för länge – ligger i mitten av varje paté.

Det bruna ovanpå de råstekta potatisarna är lever och inkråm. Skräpet ovanpå ärtorna är ”krispig sallad”. I bakgrunden ligger päronbakelser och … i karafferna … finns … vad som ser ut som ett väldigt ... väääldigt ... utspätt vin? (Som inte nämns i texten, på den här tiden var det kanske liksom alltså inte tillåtet att rekommendera alkohol till maten eftersom man ju då automatiskt gjorde reklam för Systembolaget.) Den ”brunglänsande” (återigen försöker jag inte kränka någon, det står verkligen så) Anka Joseph ”är omgiven av sina ovanliga tillbehör”. Det är satsumas som har fyllts med katrinplommon, oliver och tärnad paprika som har legat och dragit sig i vinägrett.

Mamma serverade kronärtskockor, paella, jordärtskockor, ostbricka, glace au four och förstås fondue samt ansjovispizza. Allt kanske var brunt, suddigt och blankt, men det är inte alls så jag minns min glada matbarndom.

33 Reflektioner:

Blogger Lotten Bergman skrev ...

Pssst. Om man klickar på bilderna flärpas de upp ännu lite större och ännu lite blankare.

20 oktober, 2006 10:21  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Det finns en sak som jag faktiskt tycker ser lite god ut: de små lustiga potatisbollarna som syns på bild 1 och skymtar på bild 4. Jag tror de heter "pommes duchesses" eller nåt sånt. När jag var liten var det en högtidsstund när man fick såna. Och mycket ovanligt. Min mamma var inte mycket till frankofil om man säger så, utan det var kokt potatis och brun sås som gällde. Jag mår fortfarande illa av kokt potatis och brun sås.
Men i alla fall så har jag upptäct att de gulliga små potatisbollarna fortfarande finns att köpa färdiga i mataffärernas frysdiskar. Jag har försökt tvinga i min familj såna ett par gånger, men tyvärr var det ingen som delade min förtjusning.

20 oktober, 2006 10:32  
Anonymous Anonym skrev ...

Men, men, med de är så sjuttiotal.

Min mamma gjorde också glace-au-four (eller hur det nu stavas), filé Provencale, Fondue grytor med MYCKET grädde.
Mamma var duktig på att laga mat, det minns jag. Numer lagar hon inte mat, hon slutade när jag flyttade hemifrån. Det enda hon använder spisen till är att koka ägg eller värma tevatten. Hon tyckte att nu hade hon minsann lagat middag varje kväll i mer än trettioår så nu skulle hon banne mig slippa.
Märkligast är nog att de bästa matminnen jag har från när jag var liten på sjuttio och åttiotalet är när jag fick varma mackor eller ååå vilken lyx, köpepizza!

20 oktober, 2006 10:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Översättarhelena:
Mina ungar avgudar de där små bollarna och kallar dem krollbollar, går under benämningen potatiskoroketter på påsen.
För dom är det galamiddag när deras mamma ställer krollbollar på bordet...

20 oktober, 2006 10:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Underbart! Jag citerar Fröding: "Min barndom skymtar där." (Fritt ur minnet men jag är säker på att en djefla man korrigerar mig om jag var alltför fri och felciterande :-)
Min mamma lagade också till kronärtskockor och glace au four. Hon tittade ofta i den tegelstenstjocka Prinsessornas kokbok (vilken titel! extra allt liksom) där recepten andades Klass och Stil och ofta inleddes med uppmaningar som "tag ett tjog humrar" ... "gör en vanlig vit sås".
Pappa stod sällan stod för mathållningen och det var väl tur det i all sin sjuttiotalistiska ojämlikhet. Barn behöver näring, inte Bullens pilsnerkorv (under värmeböljan i somras åt han ärtsoppa. Direkt ur konservburken. Med gaffel! Näe, han bor inte under en bro med en sten som huvudkudde, han är en helt vanlig pensionerad lektor som inte kan laga mat)

20 oktober, 2006 10:37  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Översättarhelena: Bollpotatisar kallar vi dem! (Genekakor kallas följaktligen "bollmackor") Fast jag tycker att de är förfärligt dyra.

Tvillingmamman: Köpepizza? Men visst åt ni väl på restaurang då? Aldrig att mina föräldrar tog hem färdiglagad mat. Det såg jag bara på tv, vilket var lika fascinerande som mathissar och småkartonger med "kinamat".

Ingrid: Den där lumpenärtsoppan är vansinnigt god, jag har också ätit den kall. (Fast jag var till detta nödd och tvungen på grund av situationen.)

20 oktober, 2006 10:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten: pappan var också nödd och tvungen ity han inte kan sätta på spisen (misstänker jag i alla fall). Så många knappar, så många plattor ...
Hur han fick upp konservburken är en gåta.

20 oktober, 2006 10:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är väl inget som direkt faller i smaken. Själv har jag precis varit på LIDL och bla köpt ett paket REMI som jag just sitter och trycker i mig. En bra fredagsluch, eller kanske inte. Lycka till på söndag! Kram Herman

20 oktober, 2006 10:54  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag håller med om att krollbollar/bollpotatis är dyra, så det var väl tur att min familj ratade dem. (Jag tror jag ska börja kalla dem krollpotatis, förresten.) Å andra sidan är de inte billiga i drift ändå. Korv? Köttfärs? Glöm det. Hela köttbitar vill de ha, även om det är en vanlig sketen tisdag (med undantag för vegetarianen, som gärna vill ha någon liten piffig fylld aubergine eller så). Fast det får de givetvis inte.

20 oktober, 2006 11:11  
Anonymous Anonym skrev ...

Jo men det var STORT event när den första pizzerian öppnade i kommunen. Mamma började nog egentligen redan då med sin matlagningsstrejk, så varje onsdag lagade min pappa köttfärssås och spagetti (vilket fortfarande är typ det enda han kan laga) och en fredag någon gång ibland (Jo det var ju fest) hämtade pappa Vesuvio i kartong från Pizzeria La Fleur. Då var det tända ljus och rödtjut (Oltina). Jag minns faktiskt första gången pappa kom hem med en Calzone.

20 oktober, 2006 11:12  
Blogger den blyga skrev ...

Apropos matlagande pappor:

Den djefla mannens pappa (bloggalias den gamle)var ju hemmaman ett år 1970. (se min blogg 25 april!)

Han utvecklade då följande vardagsmeny - som fullkomligt utkonkurrerande mig som skulle laga mat fre-sö:
Må Pannbiff el köttbullar( obs ej köpe!) med Potatismos
ti Blodkorv med lingon/ pannkakor
ons Spaghetti med köttfärssås
to Fiskpinnar med remouladsås alt strömmingsflundror
fre stekt broiler eller stekt fläskkarré

Fortfarande är FARFARs potatismos barnbarnens höjdare!
Det recept på stekt kyckling som han hittade i Vår kokbok är fortfarande det allra bästa ja stött på!
För en publik på 3 grabbar 6,8 och 10 år gamla behövs ingen variation!
Kokt potatis resp morätter var nog de enda vegetariska inslagen...
Åtminston i preview är kl fel!?

20 oktober, 2006 11:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Den Blyga: Klockslagen är alltid fel i preview, jag tror att det är amerikansk tid. När det gäller den publicerade tiden, verkar allt korrekt.

Tvillingmamman: Nu ska jag tillsätta en utredning vad gäller pizzaätning i familjen Stensons sköte under 1970-talet. Jag minns blott och enbart den hemgjorda ansjovisvarianten och dem vi gjorde på tjejmiddagarna i åttan (fem lager hushållsost i tjocka skivor ovanpå falukorv och ketchup på sconesdeg).

20 oktober, 2006 11:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Min mamma lagade allt mat med älgkött: grytor, kättfärssås, kättbullar, soppor med mera. Mins mammas mat från min barndom som helt underbar. Ibland hände det att mamma åkte på kurs, då fick pappa laga mat. Han lagade två olika rätter till oss barn: filbryta och bränd blodpudding. I mian tonår började pappa intressera sig lite mer för matlagning och tillagade på söndagar starka grytor som Mes-Jag inte kunde äta.

20 oktober, 2006 12:18  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag avslutade min grundkurs i Photoshop Elements i går och är alltså just nu rätt insnöad på bildbehandling, varför jag direkt tänkte att bilderna kommit till före Photshops framfart. I dag hade man ju lagt på lite filter, förbättrat mättnaden i färgerna och fipplat runt i största allmänhet tills även kokta ullstrumpor verkat aptitiliga.

Fotografen som ledde kursen tipsade för övrigt om att man ska pensla på glycerol på mat innan man fotar den. Det ger maten en aptitlig glans, men gör den helt oätbar. Sicket dilemma att bestämma om den lyckade fredagsmiddagen ska förevigas på bild eller ätas. ;-)

20 oktober, 2006 12:23  
Anonymous Anonym skrev ...

I bland hjälper inte ens preview... aptitliga var det ullstrumporna skulle verka.

20 oktober, 2006 12:24  
Blogger Petra skrev ...

Underbara bilder och underbart inlägg. Fick massor av inspiration...

...till ett blogginlägg...inte att laga mat! :)

20 oktober, 2006 13:29  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kicki: Jag minns att jag en gång under barndomen i Luleå utbrast:

- Neeeeej, inte ääälg igeeeeeeen!

Jösses. Idag hade jag gett ett kungarike för en älg eller två.

Pernilla: Glycerol, alltså. Men vill man ha maten glansig på bild, alltså? Suck. Var är alla matbloggeproffs när man behöver dem för expertkunskap? Konkret: kan en köttfärslimpa från 70-talet göras läcker på bild med glycerol på toppen och en medaljongtapet i bakgrunden?

Fotnot ur NE:
medaljong (fr. médaillon, av ital. medaglione, av medaglia, av lat. meta´llum, se >metaller), inom kokkonsten liten rund eller oval skiva av lamm-, kalv-, ox- eller viltfilé.

20 oktober, 2006 14:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Spännaden och .....äckligt, burrrr!! Fast jag minns inte heller 70-talets mat på det där viset.

Jag minns vilken fest det var med kyckling i curry och RIS!

Eller, när vi var i "stan" och fick grillad korv och pommes frites. Långt för hemfritösernas tid (hemfritös = hemlös ung kvinna?)

Mitt skräckminne från barndomen är pappas blomkålssoppa (påsvarianten givetvis) med tonfisk från burk. Mamma, kom hem!

Fast en gång, när far stod för maten och mamma var borta på gallej, åt vi till vår stora glädje oxfilé fyra dagar i sträck.

Det var tider det. Nu funderar jag mest på vad som ska inmundigas i helgen, det får väl bli tacos som vanligt

WV = inbfsske = isborrsfiske, börjar bli dags för det ja.

20 oktober, 2006 15:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Glace au four - javisst! Barn faller alltid i förundran över att man kan ha glassen i ugnen utan att den smälter. Om man gör en rulltårta (och låter bli att rulla den, givetvis!)som underlag går det jättefort att få till g au f. Köptårtbotten är så tråkig och att baka sockerkaka enkom för detta tar tid! - Tvåa efter glace au four, när det gäller att pigga upp unga ätare, är ugnspannkaka som man får köra på med småbilar i alla dalar och höjder. "Det är bara hemma hos er som man får köra bil på maten och hoppa på mammans och pappans säng" jublade mången liten gästande kompis.

20 oktober, 2006 17:10  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Vad festligt det hade sett ut med en tapet med kalvfilémedaljonger.

20 oktober, 2006 17:55  
Blogger Cecilia N skrev ...

Ökenråttan: inspirerade av Staffan Westerberg? Vilse i pannkakan?

Min mamma är inte så duktig på matlagning. Men pappa serverade alla möjliga finessrätter. Lottens biff var nåt som jag minns från 70-talet. Det var nån tomathackgegga i en sträng ovanpå köttet som var skivat.

Sen gjorde han Bearnaisesås från grunden. Minns att jag fick vara med och hålla när han bara hade två händer.

Köpepizza tror jag inte kom i mitt föräldrahem förrän jag flyttat ut. Istället gjorde mamma en pizza ungefär i dagens pizzadiameter som räckte till oss allihop (4 st). Men det var för att den var så tjockt pålagd: makrillburkar(s innehåll) och lök och ost.

Precis som i mitt föräldrahem är det hos oss med festmaten: maken lagar.

20 oktober, 2006 18:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack, Översättarhelena! Jahoo!

(Ibland kan man vara rätt säker på att jag fiskar efter kommentarer. Ni skulle bara se min besvikelse när jag har lagt ut en "tråd" som ingen faller för.)

Nu har jag alltså utrett hur det var med pizza i mitt barndomshem.

Pappa:
"Hem tog vi inte pizzor, om jag minns rätt. Och sällan var vi på pizzerior. Och konstigt nog kan jag inte erinra mig någon pizza utomlands. Däremot gjorde vi hemmapizzor emellanåt. Jag minns när jag första gången åt en Calzone. Det var på en restaurang vid Centralen i Stockholm ungefär år 1975. Och upplevelsen var himmelsk!"

Mamma:
Nej, vi köpte aldrig pizza och den godaste pizzan tycker jag fortfarande är den med ansjovis i. Rosmarin och andra medelhavskryddor ovanpå. Vi gjorde den i en långpanna. Troligen köpte vi pizza utomlands, men jag kommer inte ihåg det!

(Finfina kom-ihåg-gener jag har.)

Lillasyster Orangeluvan:
Kompisfamiljen Leander gjorde egen pizza när vi bodde i Luleå, och hade ketchup som grund, det tyckte jag var konstigt. Jag kommer i övrigt inte ihåg eventuellt egentillverkade pizzor hos oss.

Broder Jakob:
Nej, vi köpte inte hem pizza, aldrig någonsin. Däremot gjorde vi hemmagjord i långpanna med svamp, hyvlad ost (inte riven!), skinka i småbitar och så förstås vitlökssalt. För det hade vi på allt. Första gången vi hade riktig vitlök hemma var förmodligen 1984.
Förresten var det en av våra (vita) barnflickor som stoppade in överbliven pizza i flingskåpet istället för kylskåpet. Där låg den tills den blev blev grön.


All right. Men varför står det inte någonstans i min dagbok "Idag åt jag för första gången i mitt liv en köpepizza!"?

20 oktober, 2006 19:18  
Blogger jovanna skrev ...

Nu förstår jag varför jag blev vegetarian:)

20 oktober, 2006 20:38  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Att man kan se vilket årtionde kläder och inredning kommer ifrån tycker jag inte är så konstigt, men MAT! All mat på bilderna skriker 70tal.

20 oktober, 2006 20:48  
Blogger aequinoxia skrev ...

Min pappa gör jättegod pizza! När jag var liten (och nu är vi inne på tidigt -80tal) så gjorde han igelkottar till mig och min bror när det skulle vara roligt. En stor klump med potatismos, och så stekta falukorvsstavar nedstuckna i. Pepparkorn till ögon. Jag och lillebror hällde på ketchup och låtsades att igelkotten hade blivit överkörd.

20 oktober, 2006 21:00  
Blogger Studiomannen skrev ...

Jag hade verkligen sett fram emot lansering av tapeter som är av kalvmedaljonger.

Jag har drivor av kokböcker och har dragit samma slutsats som du. Men det måste finnas undantag. Så om jag hittar färgglada matbilder från då ska jag posta dem till dig.

Trevlig helg!

20 oktober, 2006 23:11  
Anonymous Anonym skrev ...

En del dagar känns det lite extra bra att inte ha upplevt 70-talet ;) Köpepizzan gjorde inte entré i min värld förrän 1992, då första pizzerian öppnade på "plassn". Fram till dess var det enbart hemmapizza på falukorv och med skivad ost, pizzakrydda och vitlökssalt på som gällde. Skulle man fina till det lite extra kanske också burkchampinjoner. Stuvade morötter är förresten än idag min mors uppfattning om en god sallad till maten...

20 oktober, 2006 23:26  
Blogger Petra skrev ...

Burkchampinjoner ja!
Hur kom det sig? Idag köper man ju bara färska champinjoner. Fanns inte färska champinjoner att köpa på 70-talet?

21 oktober, 2006 00:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag sitter och skrattar så tårarna rinner! "Ovanliga tillbehör"! Tårta garnerat med godis! Och du var väldigt snäll mot vinkarafferna - innehållet såg ut som något helt annat än vin.

Men sjuttiotalet var ju inte brunmurrigt annars, det var ärtgröna manchestersoffor och stiliserat stormönstrat i klara färger. Ett rätt roligt årtionde!

21 oktober, 2006 11:17  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Studiomannen: Du ska väl inte posta till mig, du ska väl göra en egen matblogg?

Vad roligt det är med era pizzaminnen! Och, Petra, jag tror att säsongerna var tydligare då: ibland växte det helt enkelt inte champinjoner ... så då hade affärerna inga färska champinjoner. Bästisgrannen använder fortfarande mest burkade champinjoner.

(Men vad jag är en gammal hund! Jag skriver hela tiden champignoner och måste gå tillbaka och rätta.)

21 oktober, 2006 11:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

AB: Jag har funderat på det där med stoooora mintpastiller på tårta.

1) De är stora.
2) De är nerkladdade av chokladgrädde.
3) De är jättehårda, så man kan inte hacka sönder dem.

När man så sitter där med sin lilla tårtsked (eller lilla bakelsegaffel om det är ett fint kalas) ska man alltså på ett snyggt sätt humpa in mintgodiset i munnen och med bibehållen värdighet knastra loss?

21 oktober, 2006 11:29  
Anonymous Anonym skrev ...

ab: Det var 60talet som var roligt. 70-talet var brunmurrigt och karlarna hade polisonger.

22 oktober, 2006 07:32  
Blogger Lisa skrev ...

Jag är förstummad. Tårtan är magnifik.

22 oktober, 2006 16:58  

Skicka en kommentar

<< Home