23 februari 2010

Jag gillar verkligen snövintern 2010 (uppdat.)

Jag funderar på om det finns en enda människa i Sverige som inte är påverkad av vädret och inställda kommunikationer. Och besvarar denna retoriska fråga till mig själv med ett rungande ja eftersom man är rätt van vid väder i norra Sverige. Väder söderut göre sig icke besvär om det inte kommer i lagoma mängder.

Irritationsobjekt i snöns fotspår:
Lillasyster Orangeluvan skulle åka hem till Stockholm, vilket är en tågresa på 63 minuter. Vi avvaktade i ett dygn, spanade på sj.se och banverket.se och hittade en avgång som faktiskt funkade. Den var bara en kvart sen, sedan bara en halvtimme sen och sedan ... inte mera sen. Bara 30 minuter sent tåg som man kunde köpa biljetter till – jackpot! Vi gav oss iväg till stationen och fick där av en tålmodig dam i kassan veta att tåget som enligt SJ och Banverket skulle gå om en stund, inte hade lämnat Stockholm än.

– Ok, men på nätet ...
– Ja. Suck. (Damen stirrade med trötta ögon in i skärmen.) Men det står verkligen kvar i Sto... OJ! Nu ställdes det tåget in!
– Ok, men det som ska gå om en halvtimme enligt tidtabellen på sj.se?
– Det står också kvar i Stockholm.
– Ok. Finns det några ersättningsbussar inplanerade?
– Nej, de kommer lite då och då utan förvarning. Det gick en ersättningsbuss till Stockholm här utanför för en kvart sedan.
– Ok ... nej vänta.. För en kvart sedan? Men vilka åkte med den bussen? Vi har ju via sj.se fått veta att det enda tåg som skulle gå var det som nu skulle ha gått om en kvart men som nyss blev inställt!
– Ja. Jag vet inte. Åk hem, åk hem igen.

(Jag körde sedan den stressade Orangeluvan hela vägen hem och hamnade i orsaken till att jag inte vill bo i Stockholm: eftermiddagsrusningen. Fram och tillbaka tog det fem timmar.)

Glädjeämnen i snöyran:
 
Skridskoåkning medelst spark på oplogad bana. 

Baaaaarnen! De skottar snö, de bygger snögrottor, de åker inte iväg på mönstring i Göteborg (hjälp, Sjuttonåringen ska kanske bli tolk), de vill gå på snöutflykt, de kräver att få åka skridskor trots att utrustningen är både trasig och gammal och vi far runt på spark så det står härliga till.
 
En Sjuåring och en Tioåring och lite snö hemma hos Bästisgrannen.

Och jaaaag känner mig som en lulebo igen och fotograferar snöhögar och putsar på skottningen framför den nedkissade brevlådan och klättrar i meterhög snö fram till soptunnan. (Vi missade sophämtningen i torsdags  eftersom vi var nere i Skåne och ska nu försöka fylla soptunnan för trädgårdsavfall trots att den är full med löv sedan oktober.)

Soppåsen och jag. Lägg gärna märke till hur väl jag färgmatchar pulkorna.

Dagens plogbilslustighet:
Vi har en vansinnigt lång trottoar längs huset – en trottoar som vi ansvarar för. Därför betalar vi en halv förmögenhet för att av kommunen få den plogad och sandad. (År utan snö betalar vi lika mycket. Vi har fått valuta för pengarna i år.) Grannen bredvid oss har inte köpt tjänsten. Därför brukar det se lite roligt ut när vår plogade trottoar plötsligt övergår i en normal, människoskottad variant till trottoar. (Trottoar är för övrigt ett lustigt ord, ungefär som kapuschong och öronsnibb.)
Men nu har trottoarblogbilen kommit på en ny variant och bara lagt en jättehög mitt på trottoaren. De som vandrar längs vårt hus måste bestiga Kebnekajse för att komma vidare. Redigering: Det bär mig emot, men det var faktiskt ”trottoarplogbilen” jag menade. Liksom ”basker” kan jag tydligen inte längre skriva ”plog” utan att gå omvägen om ”basket” och ”blog”.

Tröst till alla som inte tycker om eller ens gillar läget:
Det går fler tåg, det finns en framtid i sommar och tänk ändå vad det känns bra att ha en blogg att kunna fylla med snö.

Etiketter: ,

49 Reflektioner:

Anonymous Bokfrossaren skrev ...

Ordverifieringen säger gulla. Inte med SJ i alla fall. Som daglig pendlare vet jag att du fick ovanligt klara besked i luckan. SJ har varit specialister på typen "Nä, vi bara skojade" när de informerar. Men snökaoset är lite grand som november, det kommer vara skönt när det är över.

23 februari, 2010 18:50  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Jag älskar extremväder och njuter i fulla drag denna vinter. Den oäkta maken svär långa ramsor varje gång det snöar och många ramsor har det blivit denna vintern. Han är kanske lite förlåten eftersom han kör lastbil...

23 februari, 2010 18:57  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hihi, helt rätt Bokfrossaren!

- Tåget är 15 minuter försenat.
- Ba skoja. Det är 30 minuter försenat.
- Ba skoja, det är inställt! Hahahahaaa!

23 februari, 2010 19:08  
Anonymous Luna skrev ...

Snö, absolut, jag bor ju gubevars mitt i landet och en av anledningarna till att vägra sydligare breddgrader är bristen på vårvinter, men nu är jag så gudiförbannat TRÖTT på kylan. +12 är icke en behaglig inomhustemperatur.

Ikväll går jag till grannen som har bergvärme, och så lägger jag mig hans soffa och lipar en skvätt.

23 februari, 2010 19:09  
Blogger Howdy Sailor skrev ...

Konståkningsdottern som tränar i ishall 5-6 timmar i veckan frågade igår varför vi inte bara kunde gå ut och åka istället. Jag mumlade något om att vi borde vara försiktiga med de dyra skenorna men hon bara skakade på huvudet. Sen såg jag genom fönstret hur hon åkte i rasande fart över isgatan på åkern här intill. Då tänkte jag åt skogen med dyra skenor, tjejen har ju fattat vad vintern handlar om.

Idag struntade vi också i ishallen. Hon har hela livet på sig att träna hopp och piruetter, men vem vet när vi får en så här rolig vinter igen?

23 februari, 2010 19:17  
Blogger Yvonne L skrev ...

Jag gillar också snövintern 2010. Om man nu har en årstid som heter vinter är det väl bra att den går att särskilja från brungrå, mörk och regnig höst. När solen skiner på gnistrande vit snö kan man ju inte annat än fota och sucka "åhhhh så vackert". Dessutom kan man ju inte göra något åt vädret utan man får ta det som det kommer. Eftersom jag knappt aldrig åker tåg har jag ju inte påverkats av tågproblemen heller.
Sen fick jag kanske förklaringen till varför vissa trottoarer plötsligt och tvärt blir oplogad vildmark. Higgins och jag har bestigit världens alla höga berg på våra promenader denna vinter. Det blir roligare att klättra över snöhögar om man namnger dem har jag kommit på.

23 februari, 2010 19:20  
Blogger pärlbesatt skrev ...

Blogbilen? Snacka yrkesskadad... :)

Och när jag tänker på trottoar och vad det torde betyda, eller snarare betyder i direktöversättning så är det ett ställe man travar på. :D

Kapuschong är liten cape, om jag går på känslan och vad det borde betyda om man tar cape och så diminutiv på det. Men jag har inte kollat nån etymologi-sajt nu alltså.

Jag tycker också att extremväder är lite kul. Idag var det okej att gå mellan ställena jag skulle till eftersom det var okej väder. Mindre roligt med ersatz-bussar istället för terrorbanan om man MÅSTE nånstans och det är långt bort dock...

23 februari, 2010 20:02  
Anonymous Barbafjant skrev ...

Egentligen hade jag något annat att skriva angående de härliga bilderna på snölekar, som nästan får en grinig snöogillare som mig att tycka att det verkar festligt med snö. (Så, då fick jag det sagt ändå!)

Men så fastnade jag för en (misstänkt) felskrivning: "Men nu har trottoarblogbilen kommit på en ny variant". Förutom att blogg väl på svenska stavas med dubbelge är det alldeles ljuvligt! En bil som sprider ut bloggar över trottoarerna! Det är gatukonst!

23 februari, 2010 20:27  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

I vårt lille hem känner vi oss helt asociala; vi bara NJUTER av snön och ju mer den vräker ner dess mer tiddelipom. Vi har ju ingen bil som ska skottas fram och vi har nya skidor att skida fram på; inget kan hindra oss.

Och dessa nya skönhetsupplevelser som naturen öser över den som har ögonen med sej. Bokträden har sina små bokollonskal kvar och när snön faller på skalen blir det små runda snömössor ovanpå och det hela ser ut som små glödlampor - ollonskalet är sockeln och snön är själva lampgloben. Och ni vet hur bokgrenar visar fram allt dom har - löv eller snöglödlampor eller whatever.

23 februari, 2010 20:47  
Anonymous Snöråttan skrev ...

Och så sover vi alltid med öppet fönster, come rain or come shine. Härom morgonen klev Lille Maken ner i en snödriva på sin sängmatta och i fönstret låg ytterligare en snödriva. Det tyckte vi bara var pittoreskt. Man får inte vara sjåpig.

I förmiddags såg vi Den Store Förre Utförsåkaren skotta snö från sin balkong med bara händerna. Undrar vad Sv*nsk D*amtidn*ng skulle ge för en sån bild. Skulle vi ha tagit fram kameran ...?

23 februari, 2010 20:54  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack för stort skratt, Pärlbesatt och Barbafjant. Jag rättar. (Om än motvilligt.)

--råttan har drabbats av en poetisk och lycklig ådra, ser ni?

23 februari, 2010 21:21  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

och -- för alla som inte vet -- det är ingen mindre än The STENMARK som Råttan balkongspanar på dagarna i ända.

(Sådan information får bara inte undanhållas kommentatorsbåset.)

23 februari, 2010 21:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men lilla Luna, kom hem till oss, här har vi bergvärme, kakelugn, whisky och te!

23 februari, 2010 21:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nu drösslar jag verkligen bokstäver på egen tomt, men Howdy -- kan barnet inte ha slödderskridskor köpta på loppis och finskridskor som hon alternerar mellan?

(En isåkarkännare hade dåndimpen dött av åsynen av de grillor vi använder. Slipning har de inte sett sedan artonhundrafrösihjäl.)

YBB: Om du är ute och går på vår trottoar i Mesta, så knackar du väl på? Sikta bara på det fulaste huset.

23 februari, 2010 21:26  
Blogger Cecilia N skrev ...

Stenis måste ha skottat balkong hela vintern. Det har inte vi. Man kan fortfarande se överliggaren på vårt balkongräcke. Ja rent av lite spjälor. Men vi kommer inte ut på den. Kanske framemot skolavslutningen.


Jag kan härmed rapportera min frustration vintertid. Vi har också bergvärme. Men när det är kallare än -11 får man vara försiktig med vilka apparater man har igång. För då går elpatronen in och stödvärmer. Och den ÄTER PROPPAR. I alla fall om man samtidigt har igång tre datorer och en diskmaskin (nyss). Eller två datorer, en diskmaskin och en ugn (igår).

Så min kommentar bara flöt ut i svart skärm nyss. Tur vi har oätna proppar i källaren.

Nu är det tre datorer men ingen diskmaskin och absolut ingen belysning igång.

23 februari, 2010 21:30  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag säger då det, Cecilia N., tänk vad du har bloggmaterial som du envisas med att inte använda. Rubrikförslag:

Proppätare!
Spik i proppskåpet!
Spiken i skåpet!
Spiken över i:et!

23 februari, 2010 21:40  
Blogger Howdy Sailor skrev ...

Du har så rätt, Lotten, men i hela röran av kanske dussinet par skridskor i detta hus, kunde jag bara uppbringa ett par som passade Sjuåringen -- och det paret kostar 3 000 kronor begagnat!

Åttaåringen åker på sin pappas grillor från 1977, senast slipade det året.

23 februari, 2010 21:48  
Anonymous Carin H skrev ...

Jag känner mig väldigt opåverkad av vädret (en trevlig bieffekt av att vara student och ha fötterna som enda transportmedel). Eller ja, förutom att jag vägrar gå ut genom dörren.

WV: dices, vilket jag har för mig inte är ett ord? one die, many dice, eller är jag helt ute och cyklar(eller snarare pulsar i snön)?

23 februari, 2010 21:56  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Carin H -- jag säger som allas mamma:

- UT MED DIG!

(Idag köpte vi nya snyggkängor till Femtonåringen, som har travat omking i
1) raggsockor & gympaskor
2) kängor i konstläder, varma som plastpåsar.

I och för sig var de nya skorna tre storlekar för stora -- men på rea och full med värmande luft och fårskinnssulor och (tadaa) på 70-procentig rea. Plötsligt blev det kul att går ut!)

23 februari, 2010 22:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Japp, "full med" i kommentaren ovan är norrbottnisk plural.

23 februari, 2010 22:35  
Anonymous Suvi skrev ...

Konsten att hantera snökaoset är att betrakta det som en naturkatastrof. Står det att man inte ska köra bil eller åka till jobbet så godtar man det utan knot och gläds åt att det faktiskt finns människor som bemödar sig med att ploga.
Idag skulle jag dock lägga ett brev på lådan och möttes av ett gigantiskt snöberg där lådan brukade finnas. Det kanske finns där under massorna, kanske har den mejats ner och pulvriserats av en plog, vem vet.

Mest lider hunden som inte kunnat gå ut och kissa ner folks postlådor utan att få kramp i tassarna. Jag har klen rygg och orkar inte bära 15 kg frusen hund särskilt långt, så jag får be folk bära hit sina lådor och staket och lämna dem utanför vår dörr. (Hihi)

23 februari, 2010 23:16  
Blogger Yvonne L skrev ...

Vi går visserligen långa promenader, men till Mesta har vi aldrig gått. Fast om du öppnar dörren en dag och det står en svart cocker spaniel utanför med vidhängande matte är det förmodligen Higgins och jag.

23 februari, 2010 23:44  
Blogger Niklas skrev ...

Jag var i München i helgen. Där var det ett fint pudrat snötäcke utanför stan och snöfritt inne i dito. (Ja, jag bukar lyssna på "På minuten".) Jag får hålla i mig för att inte gå ut till bilen och bara köra söderut tills allt får färg igen. Jag står inte ut med mer vitt och snö och halka och kyla och transporter som inte fungerar och sophämtning som inte sker och.
Kan det inte vara nog snart?

23 februari, 2010 23:58  
Blogger Dammråttan skrev ...

Jag har det bra. Lever inom gångavstånd till allt (utan att bo i stan), bor i flerfamiljshus och behöver inte ens skotta, utan bara kliva rakt ut i härligheten och njuta av den. Jag har inte klagat en enda gång (jo kanske att jag gnällde lite på att jag blev väldigt kall om näsan, när det var 22 minus häromdagen). Jag gillar alla årstider, när de är så här "på riktigt".

24 februari, 2010 08:00  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nu kommer jag väl att få en jordbävning i huvudet för att jag sätter det på pränt, Suvi -- men jag gillar nog naturkatastrofer lite. I alla fall de små.

Niklas -- jag tror faktiskt att det är värre för alla som bor i Stockholm eftersom man där är så vansinnigt beroende av kommunikationerna. Jag lever ju lyxliv (när jag inte måste ta tåget till föreläsningar, vill säga) och sitter hemma i sängen och jobbar.

Nä, nu ska jag dra täcket över fötterna och skriva en artikel.

24 februari, 2010 10:07  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Dammråttan som inte behöver skotta: kom hem till oss pronto. I rättvisans namn tycker jag att alla i Sverige ska dela lika på skottningen. Eller vänta, vi kan införa en skottskatt!

(Plötsligt problem har uppstått: någon måste upp på taket och skyffla. Den djefla mannen kommer att falla ner på sitt ömtåliga huvud om jag skickar upp honom och själv har jag pajat höger axel när jag hackade bort senaste plogvallen.)

24 februari, 2010 10:10  
Anonymous Orangeluvan skrev ...

Och här ser jag att det finns massor av plats för hyllningar:

HURRA!
HURRA!
HURRA!

för Lotten som skjutsade oss till Stockholm!

24 februari, 2010 12:45  
Anonymous Dieva skrev ...

"trotoar" är också ett intressant ord, inte sant?

"Insnöad petimeter"

24 februari, 2010 16:47  
Blogger pärlbesatt skrev ...

Nåt helt annat.

En nätis skrev nåt om Jante och att den minsann inte var svensk, vilket han visste för han var bättre än er andra. Han blev rättad och sagd att det heter ni andra.

Är det samma dilemma som med större än mig/jag(med ett utelämnat är). Jag är så väck i skallen i dag så jag inte klurat ut det.

Och vad skulle du kära blogbil säga om det?

24 februari, 2010 16:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Man tackar allra ödmjukast för medluppläsning och korrdito, Dieva! (Jag stoppar in ett t nånstans. Och sätter upp en guldstjärna i loggboken för Dieva. Crrly leder än så länge.)

24 februari, 2010 16:59  
Blogger 4-klöverns funderingar skrev ...

Gillar verkligen din text. Är nog en av få som inte drabbas så hårt av snön. Kanske för att jag inte åker med varken kollektivtrafiken eller SJ. Då kan man bara njuta av det vackra ljuset på kvällarna

24 februari, 2010 18:05  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hm. Jag kan inte rätta. Det beror alls inte på OS, vintern eller SJ itan på att Bloggerbludder har fastnat i vinkelvolten.

Pärlbesatt ska däremot få sitt svar -- men nu måste jag laga en korvgryta på gamla, kryddade korvar som "gick ut" för två veckor sedan men som luktar jättegott.

24 februari, 2010 18:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jahaja, "itan" är förstås det norrländska uttalet för "utan".

24 februari, 2010 18:41  
Blogger Yvonne L skrev ...

Lotten: Blogger har något fel idag, verkar vara samma sak över hela världen. Det kan funka om du går tillbaka till gamla texteditorn istället för att använda den nya.

wv föreslår att du ska använda en roter, men det är jag tveksam till.

24 februari, 2010 19:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Där ser man, tack YBB. Men om jag skriker kanske det hörs ända till Bloggerbludder?

- TROTTOAR STAVAS MED JÄTTEMÅNGA T:N!

24 februari, 2010 19:41  
Anonymous Suvi skrev ...

Med små naturkatastrofer kan man åtminstone glädja sig över att det händer något för att bryta monotonin! Utan motgångar utvecklas man inte som människa och hur annars ska våra karaktärer sättas på prov? ;)

Nu undrar jag om det inte får vara dags för frågelåda igen för jag vill ha förslag på synonymer till "inredningsdetaljer"! Ju kortare ord dess bättre. Möbler duger inte då det handlar om papperskorgar, klädhängare, skålar och diverse pryttlar. Fast snygga sofistikerade såna. Finns det nåt bra och snärtigt ord som väcker köpdjävulen i alla och envar som läser det?

24 februari, 2010 19:58  
Anonymous Luna skrev ...

Kära Lotten, tack för erbjudandet! Blotta tanken värmde, från mellan-Sverige till Mitt-Sverige. Vilket var tur, eftersom vinterns kallaste inte var igår utan idag. Det lilla huset i skogen orkar liksom inte mer, det minns ju inte sist det var såhär. Mitt själfulla ruckel ber om ursäkt och lovar att bättra sig.

Suvi, när du lyckats döpa attiraljerna du ska sälja så hoppas vi förstås på en länk.

24 februari, 2010 20:14  
Anonymous Dieva skrev ...

Tack för guldstjärna, den värmer!

Och det kan behövas, precis som Luna så börjar vi tröttna lite på kylan i ett hus där termometern i köket alltför ofta den senaste tiden har visat 9 grader när jag kommit nedhasande för att sätta på morgonkaffet.

wv föreslår att det bara är att "undure" - ny variant av endure?

Inredningsdetaljer? Menar du typ "rumsbling"?

24 februari, 2010 20:36  
Blogger Niklas skrev ...

@Suvi: Hemaccessoarer? Men det kanske är för långt?

Wv föreslår futut och det låter ju ganska roligt i alla fall.

24 februari, 2010 20:56  
Anonymous Suvi skrev ...

Jag vet inte om jag får göra såhär men kör en rövare. Det är dessa inredningsdetaljer jag vill hitta ett bra ord för. Tror inte jag får alltför stor konstnärlig frihet dock!

24 februari, 2010 21:55  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag lovar att fundera, Suvi -- måste bara varva ner nu. Vi vann OS-stafetten!

24 februari, 2010 22:29  
Blogger Niklas skrev ...

@Suvi: Spännande hemaccenter?

24 februari, 2010 23:10  
Anonymous Suvi skrev ...

Tack för förslag Niklas! Jag är bara ute efter en superkort rubrik som passar att sätta på en länkknapp. Visst är jag krånglig? Det lutar åt att bli företagsnamnet i brist på bättre.

25 februari, 2010 00:05  
Blogger Dammråttan skrev ...

Jomensjälvklart ska jag komma och skotta. Jag tar tåget...

25 februari, 2010 08:05  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag har inte glömt att det finns saker som jag inte har svarat på här! I shall return! Jag ska bara ...

... deppa ihop. Sverige åkte ut i hockeyn. Inte ens medalj. Alla andra är dopade.

25 februari, 2010 08:45  
Blogger Yvonne L skrev ...

@Suvi: Jag kom inte på något bra ord alls eftersom jag fastnade för mopsen med de förföljande ögonen.

25 februari, 2010 12:49  
Anonymous Suvi skrev ...

Den senaste tiden har jag varit så mopskär, undrar om det är den bildens fel?

25 februari, 2010 14:20  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Suvi!
Synonymer till "inredningsdetaljer":

pryttlar
småsaker
(extra)prylar
grejgrunkor
dekorsaker

Och så ett påhittat:
finessler

25 februari, 2010 23:30  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Pärlbesatt - som den blogbil jag är kommer nu lite info: dilemmat med bättre än er andra/ ni andra och större än mig/jag är inte längre ett dilemma eftersom man fåååååår säga, ehum, "fel".

Dilemmat sitter numera hos språkbolisenblogbilen, som inte får hötta med fingret eller ens ta upp saken till diskussion utan bara svälja och acceptera ... (Det går bra än så länge.)

25 februari, 2010 23:41  

Skicka en kommentar

<< Home