24 april 2009

"Nä, jag läser inte bloggar"

Jag är på väg till herrmiddag i Stockholm. (Information för nytillkomna läsare: jag räknas som herre i vissa illustra sammanhang ett par gånger per år.) På tåget sitter jag mittemot en man som är 30–50 år och en kvinna som är 41 år. (Elementärt: han är senig och tunnhårig och omöjlig att gissa på medan hon nyss talade om att hon var född 1968.)

– Skorna som jag köpte igår är vita med lite guld och silver på, säger kvinnan. Jag tänkte köpa röda med blått på, men dom fanns inte i min storlek. Men dom blåa med rött på var också fina. Fast dom vita med lite guld och silver på var finast. Fast jag har ju inga röda skor. Vad tycker du att jag skulle ha gjort?
– Öh. (Han verkar ha varit med förr.)
– För om jag hade köpt dom röda hade dom passat bra med den här kjolen, eller hur? För den är ju vit. Men de vita passar ju också, förstås.
– Mmm.
– Den blåa kjolen hade inte alls passat med dom blåa skorna med rött för det är inte alls samma färg på dom två, alltså inte samma blå. Du vet att det finns liksom olika blåfärger som inte passar ihop? Men rött passar alltid med vitt. Och tvärtom! Hihi!
– Ja.

Jag ber verkligen om ursäkt, men vid det här laget var jag så uttråkad att jag ville vrida av mig öronen och gräva fram trumhinnan och knyckla ihop den i vredesmod. Plötsligt (i realtid, alltså nu när jag skriver, liksom!) blev jag tilltalad av den tystlåtne Mannen Med Okänd Ålder.

– Du. Är du en sån som bloggar?
– Jaaa. (Jag ler brett, för jag blir glad över frågan.)
– Nä, jag läser inte bloggar. De är tråkiga. Men ... i alla fall.

Vi kom inte längre än så. Men nästa gång någon säger detta till mig har jag svaret.

– Nä, själv lyssnar jag inte på prat. Det är så tråkigt.

Uppdatering närmare midnatt
Måste ju rapportera om ytterligare samtalsämnen denna kväll; för första gången någonsin har jag suttit i ett sällskap som på fullt allvar diskuterar på vilket hem de vill ”få in” sina föräldrar. Man ska tydligen ansöka i tre exemplar och intyga om inkomst eller förmögenhet och dessutom se till att det är tillåtet att ha besök på rummet. Jag bävar.

Just nu sitter jag på Centralens golv eftersom jag hade slarvat med datorns batteriuppladdning och det inte finns sittplatser intill vägguttagen. Jag är inte ensam: vi är sju personer som sitter likadant, tätt tryckta intill varsitt eluttag.

Jag har även hunnit åka taxi med en man som har kört hela sitt yrkesverksamma liv – sedan 1964. Han var mycket upprörd över avregleringen 1990 och svartåkarna och skitstövlarna som snor kunder framför näsan på honom. Men det allra värsta var killen som spillde kaffe på golvet i hans bil.

– En sån enkel grej! Han hade bara behövt säga till så hade jag torkat upp! Jävla ouppfostrade slynglar! Taxisabotörer! Spilla kaffe så där bara!

Han hade behövt en blogg.

10 Reflektioner:

Anonymous Suvi skrev ...

Men även det mest långtråkiga och intelligensbefriade prat kan bli till en engagerande och spirituell bloggtext! ;)
(Förstod han att du i desperation just bloggat om det rafflande utbytet om skor eller var det en lyckträff?)

24 april, 2009 19:14  
Blogger PGW skrev ...

Hm, är du strax i Norrköping? Då är vi på samma tåg.

24 april, 2009 19:17  
Anonymous Johan skrev ...

Tycker du skulle sagt: "Ja, det är jag. Kan jag få ta en bild? jag skriver om er".

24 april, 2009 21:54  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Men herr Lotten, varför trodde han att du var en som som bloggar?

24 april, 2009 23:04  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag vet inte hur mycket han förstod, men att jag satt där med dator och dinglande modem och ömsom sneglade, ömsom lyssnade koncentrerat kan ha fått honom att ana ...

Ack nej, jag har inte varit i närheten av Norrköping! Men nu! Nu sitter jag på tåget hemåt igen.

24 april, 2009 23:29  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag tog en bild, Johan! Jag tog en bild och den blev suddig och dålig och otittbar. Jag grämer mig så.

24 april, 2009 23:30  
Blogger Ingela skrev ...

Det är det bästa med bloggen. Man kan gnälla om vad som helst och bespara de närmaste gnäll som de ändå inte har med att göra. Om någon läser gnällinlägg får de/man skylla sig själva/själv.

24 april, 2009 23:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ingela: Jag hävdar ideligen och hela tiden på fullt allvar att jag har blivit en mindre gnällig person i och med bloggandet.

Jag var visserligen inte särskilt gnällig förut, men det betyder ju bara att jag nu är ett under av ständigt solsken och välvilja.

26 april, 2009 15:22  
Anonymous Nils Holmlöv skrev ...

Hittade den här länken via deeped på Twitter. Hur kul som helst. Hög igenkänningsfaktor. Både din situation, och mannens ;-) Kul!

07 maj, 2009 09:42  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hej Nille! Välkommen, nu blir min blogg som knark för dig.

07 maj, 2009 09:52  

Skicka en kommentar

<< Home