21 maj 2008

Sniglande stavgång

Bästisgrannen har i ett drygt år tjatat på mig om att hon vill gå stavgång. Med mig – inte ensam.

– Men haaa, mäh, bah och pah har jag som Pomperipossas hovmarskalk svarat henne.

Att vi två gånger i veckan tränar basket med ruscher, hopp, skutt, skott samt armhävningar och dessutom har klippkort på gym har inte på något sätt fått hennes stavningslängtan att stillas. Så igår kväll var det dags. Jag var glad som en treåring som ska få äta leverpudding.

– Hur långa ska de vara?
– När ska man sätta ner dem?
– Ska man parera som en kamel eller en häst?
– Varför har man dem över huvud taget?
– Men varför har man inte små hantlar istället?

Vi började gå nerför gatan. Solen sken, skorna var bekväma, luften frisk och livet underbart. Men stavarna var bara i vägen – precis som mina fötter när jag i 18-årsåldern följde med Maitgudrun i min klass på jazzdans.

– Aj. Det gör lite ont i ryggen, sa jag.
– Tramsa inte. Gå nu, det här är bra för axlarna, svarade Bästisgrannen.
– Psst. Det står folk längre ner på gatan.
– Gääääääsp, gäspade Bästisgrannen demonstrativt.
– Pssssssst. Det står tonåringar med moppar där nere. Kolla!
– Va? Var? VAR?

Plötsligt gick vi inte stavgång längre. Plötsligt promenerade vi i rask takt och huvudet högt ... med stavarna i ett lätt grepp som ätpinnar på väg mot en sushi i fjärran. Plötsligt brydde vi oss (än en gång) om vad femtonåriga killar eventuellt skulle kunna anse om oss.

Sedan följde en tyst, koncentrerad stavpromenad i femton minuter. Vilket följdes av tre kvarts snicksnackande, stavviftande, fnitter, fågelspanande, rotsnubbel och gång rakt in i lyktstolpe. Himla onödigt, jag ser ut som Rudolf med min mule.

Väl hemma igen hade jag ont i ryggen som begynnande krystvärkar. (En helt ok känsla.) Beslutet är lätt att fatta. Stavarna får aldrig mer följa med varken mig eller Bästisgrannen; vi ska hålla oss till basketspel. I alla fall så länge vi är pigga och nyktra.

-----
Bonusläsning: Pomperipossa.

17 Reflektioner:

Blogger Maud/En bok om dagen skrev ...

Nämen??? Jag stavar på för fullt och min bråkiga rygg har uppfört sig väldigt väl på senare tid. Jag tror att det är stavarnas förtjänst! De är mina bästa vänner. Nästan. ;-)

21 maj, 2008 06:50  
Blogger Herr R skrev ...

Men man måste heller inte se det som något nytt påfund. Vandringsstavar är väl äldre än det mesta. Tänk snarare Gustav Vasa i stället för Anna Skipper. Vet inte om det känns bättre, men kanske...rejälare?


skriverier.blogspot.com

21 maj, 2008 09:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Leverpudding? Det har jag nog aldrig smakat. Och har jag smakat det vid tre års ålder så har jag förträngt det. Lever var en av de fyra förbjudna sorternas mat på min meny under uppväxten, men lustigt nog gick det alltid bra med leverpastejen på smörgåsen och leverbiffarna i skolbespisningen. Men som sagt, så långt som till leverpudding kom jag aldrig, och fick jag chansen idag skulle jag inte ta den.

(Det där andra du skriver om med stavar och grejer är för dumt för att kommenteras.)

wv: ffoofe.
Vilken sagofigur var det som sa så? Kanske prusiluskan när hon blivit fiffilurad.

21 maj, 2008 09:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag ÄLSKAR att promenera. Ofta, mycket och överallt. Däremot har jag aldrig förstått varför jag ska släpa runt på ett par stavar. (duckar undan från alla stavfanatiker)

Ja, ja mer träning för armar yadda yadda. Men ... Nä.

Jag införskaffade en stegräknare för ett par veckor sedan. Det var skitkul i ett par dagar. Men när jag sedan upptäckte att de bara bekräftade att jag går mina 10k steg om dagen (snarare 15 - 20k) så har de hamnat på en hylla och samlar damm.

Den hade kanske varit användbar om jag inte promenixade överallt och verkligen hade behövt öka på stegmängden.

Nu kom jag på ett nytt ordspråk:
Stavar é för slavar!
(duckar igen)

21 maj, 2008 10:13  
Blogger Översättarhelena skrev ...

En roligare sorts stavgång tror jag är att stava till en massa svåra ord under promenaden. Man kan ju ta olika språk olika dagar om man vill.

21 maj, 2008 10:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Applåd för Ö-helenas "braiga" idé!

21 maj, 2008 10:19  
Blogger Anna skrev ...

Men det är himla roligt att läsa om när du snubblar och stavar och får röd näsa. Inget ont som inte är roligt för andra, eller vad det heter :)

21 maj, 2008 10:53  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vafalls, hakke, svär du i kyrkan också?

21 maj, 2008 13:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Oj. Hoppsan. Det där kan visst misstolkas, hehe. För att inte bli portad och avstängd får jag väl förtydliga och säga att ditt skrivande alltid tål att kommenteras, det är det där med stavar för att promenera som är dumt. Mest ville jag ha något att skylla på när min kommentar handlade om en bisats i det stora hela.

Men för att svara på din fråga, visst fan svär jag i kyrkan. Det är där det ger bäst effekt. Jag har till och med en bror som blivit av med sitt pastorsjobb (i Hova) för att han svor, inte prcesi i kyrkan men på ett av kyrkan anordnat scoutläger. Det du!

21 maj, 2008 14:21  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag har en kollega på radion som får hela PRO efter sig när han svär i etern. Och då räknas t.ex. "förbaskat" och "skit" samt "satan i min lilla låda" till de grövsta.

- Förbaskade gåstavsjäklar till satansverktyg! kan jag däremot drista mig till att säga i min egen blogg.

Eller som min pappa sa när han var Sommarpratare 1981:

- Men kan man säga annat än JÄVLAR när man har lagt portföljen i sopnedkastet och slängt soppåsen över axeln?

(Då blev han anmäld till dåvarande radionämnden. Av en präst.)

21 maj, 2008 14:33  
Blogger Anna skrev ...

Så Svenska kyrkan hade alltså avskaffat djävulen redan 1983?

21 maj, 2008 14:41  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nu har jag spikat upp gåstavarna på väggen i vardagsrummet ungefär som korslagda svärd över en öppen spis i en deckare av Agatha Christie.

Jag kallar installationen "2008".

21 maj, 2008 18:28  
Blogger Cecilia N skrev ...

Så din pappa har varit sommarpratare, Lotten? Det var nya fakta i målet.

Stavar är bra att ha när man går och vill hålla tempot uppe. I uppförsbackar tar man i med stavarna ungefär som med skidstavar när man saxar och det går som hejsan.

Svenska kyrkans officiella hållning till djävulen känner jag inte till, men Martin Luther såg "honom" som en person, analogt med personen Gud.

Det borde gå att utläsa ur Augsburgska bekännelserna tycker jag. (= SvK:s hållning till djävulen.)

21 maj, 2008 19:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ingen -- inte ens pappa -- förstår riktigt hur det gick till när han fick bli Sommarpratare. Han var en simpel kemist i Luleå som höll kurser i svenska skrivregler och ibland extraknäckte på Vetandets värld.

*fnys*

21 maj, 2008 22:11  
Blogger den blyga skrev ...

Stavarna får aldrig mer följa med varken mig eller Bästisgrannen;

FEL,FEL,FEL;

dvs att vara så kategorisk efter en seans som inleds med förutfattade meningar och bristande förberedelser!

Med stigande ålder och slitageskador behöver man VARIERA motionen för att inte överbelasta vissa muskelgrupper.

Använd samma teknik som vid långdistansskidåkning och varva med jogging och cykling. Man slipper inte morgonstelheten som infinner sig med åren - men den sitter på OLIKA ställen...

22 maj, 2008 08:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Va?!!!! Stavarna i vägen? Töntigt? Då måste ni ha spatserat lite småsakta. Man ska ta ut stegen och gå så fort så man tror man kräks samtidigt som man avhandlar allt med sin gångarvän som man inte har pratat med sen man sågs med stavarna sist. Efter att ha trott att man skulle dö i uppförsbacken, ser man aldrig ner på en stavgångare mer. Prova igen och ge mig en lägesrapport om att det är den viktigaste träningen på jorden. Se så, ut med dig!
Basket - bah!

23 maj, 2008 20:32  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

IT-mamman:
Jag tog ut stegen så våldsamt att armarna inte hängde med och stavarna av vinddraget bara hann sättas i vart fjärde steg. Vi sprang liksom på i baskettakt. I baktakt? Ja. Reggae, man.

23 maj, 2008 21:45  

Skicka en kommentar

<< Home