20 juni 2007

Se på hur du äter – andra gör det

Både Saltstellan och Fast Food Lovers berättar idag om den nya produkten för oss som gillar enkel matlagning som kladdar och kletar och brinner i munnen.

Det är Old El Pasos nya tacovariant – som går på potensmedel eftersom den står av sig själv. Nu är det ju så att jag redan har testat detta. Jag som aldrig är först med något, har tydligen varit det.

Den gamla tacon har rundad bas; den ser ut som ett långsmalt U. När man biter till, lägger man huvudet på sned och om man sedan inte är snabb att vända huvudet rätt igen, har man snart sås rinnande in i örongången. Tricket är då att inte ha så rinnig köttfärs, långa grönsaker och guacamoleklister samt att klämma ihop den trasiga tacon lite så att det mesta stannar kvar. Eller i alla fall trillar ner på tallriken.

Den nya tacon har en platt bas. I och med att basen är bredare, ryms det mer i dem. Fine, bra, jag vill äta stora tuggor i stora lass, slabba och slafsa och inte alls låta vinet rulla i gommen utan bara plaska ner i magsäcken så snabbt som möjligt.

Men.

Eftersom basen är bredare, blir även avståndet mellan sidorna större. När man gapar efter mycket, måste man i detta fall svälja lite i taget. Man måste nibbla lite i tacokanterna och stoppa in tungan mellan tacoväggarna och skoooopa ut maten. Lapa som en katt. För om man biter i hela tacon – som vi ju har lärt oss att man ska göra – bryts basen omedelbart i två delar.

Det är som två sänggavlar som bara har täcken och kuddar emellan sig, ingen sängbotten. Om man redan förut hade problem med bordsskicket, kan detta i och för sig vara lösningen: alla äter lika slafsigt.
Jag äter med hela kroppen. (Bildrepris.)

Nu blev jag sugen på Barry Lyndon.

Uppdateringsfundering
Eller är det en annan film jag tänker på? Är Barry Lyndon helt fel? En man och en kvinna äter så stekfettet skvätter upp i håret på varandra i en mörk taverna.

Uppdateringslösning!
”In a celebrated scene, Tom Jones and Mrs. Waters sit opposite each other in the dining room of the Upton Inn, wordlessly consuming an enormous meal while gazing lustfully at each other.”

20 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Ett annat knep: skit i köttfärsen! Då menar jag i betydelsen strunta i, det där andra gör man på muggen som vanligt.
Det går finfint att käka tacos med till exempel strimlor av kyckling, nötkött eller fläskkött. Eller inget kött alls. Häpp! Vegetariska tacos. Hu, vad jag blev hungrig nu. Tror bestämt det finns en påse nachos i skafferiet.
Vi säger så, hej på en stund.

20 juni, 2007 10:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Vissa ormar kan öppna munnen med en käkvinkel på 130°. De är med andra ord utmärkta tacoätare.

20 juni, 2007 11:24  
Blogger rigg skrev ...

Det finns en anledning till att jag äter tacos i mjuka bröd, stora mjuka bröd som man kan vika upp i bakkant och rulla ihop ordentligt. Fast de går sönder de också, ibland.

20 juni, 2007 11:29  
Anonymous Anonym skrev ...

I'm with Rigg!
Tortillas ska det vara!
Min mor kan inte äta pasta och ha vit tröja på sig samtidigt. I alla fall inte om hon har tänkt ha den även efter middagen. Alla andra färger går dock hur bra som helst. Kan det vara psykologiskt?

WV nr två är szqof: Ljudet av en fallande taco!

20 juni, 2007 11:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Vi kör bara med tortillas eller så lägger vi ut nachochips på en tallrik, har på köttfärs och ost och kör i ugnen och sedan allt det kalla tillbehöret, funkar fint det med.

Ett annat omexikanskt tip är pitabröd....

20 juni, 2007 11:50  
Blogger Jessica skrev ...

Jag har aldrig någonsin gillat tacos. Nu kan ni bränna mig på bål som den otrogne jag är.
Däremot gillar jag quesadilla med mycket ost och vårlök. Guacamole också. På sidan av.

20 juni, 2007 12:16  
Anonymous Anonym skrev ...

Har ni sett Billy Connollys sanslösa grej om Mexican food? Hans budskap är att mexikansk mat alltid är samma saker; skillnaden mellan olika "rätter" beror bara på how it's wrapped. "Ah, you ordered fajitos and we gave you burritos? Just wait a moment, sir, I'll have it wrapped correctly for you in no time."

20 juni, 2007 12:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Men hårda tacoskal är ju ett otyg oavsett hur de ser ut i botten! Vid första tuggan krackelerar hela rasket och så får man goffa rester av haveriet med båda händerna (och tröjfronten.

Cruella har en förfinad/förenklad och genial variant. Bryt det eländiga skalet som ändå bara vill gå i bitar i två delar genom att bända isär dem a la felhanterad tumstock. Lägg det goda ovanpå som på vilken knäckemacka som helst. Ät.

20 juni, 2007 13:28  
Anonymous Anonym skrev ...

en djefla man: I den utmärkta filmen Snakes on a Plane! kan man iaktta en intressant käkvinkel när en stor orm, ej artbestämd, drar sig själv över huvudet på en elak passagerare ungefär som vore han en badmössa (ormen alltså).

20 juni, 2007 13:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Oj, finns det en Stalker här också? Men Lady-titeln har jag ensam fortfarande, hoppas jag.

Jag håller med Rigg: Använd mjuka bröd i stället ("mjuka tacos" som Sexåringen kallar dem). De finns även i fullkornsform, för den som vill vara extra nyttig. Men ... de hårda är godare, får jag erkänna.

Minns för övrigt första gången jag åt tacos. Det var när jag gick på universitetet på 80-talet och vi gjorde grupparbete hos en kille med egen lääägenheeet! Han var snygg och bjöd på tacos! Hur trendigt som helst.

20 juni, 2007 14:22  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Smula sönder det hårda tacoskalet och ha det som fyllning i ett mjukt istället, så gör alltid jag. Då får jag dessutom en knaprig tacos istället för en sladdrig innehållande endast ost, sås och köttfärs (grönsaker är jag hyperallergisk mot, på riktigt).
Annars är det supergott med Enchiladas, det kladdar nästan inte alls!

20 juni, 2007 14:45  
Anonymous Anonym skrev ...

Oj, läste just att flodhästen kan öppna sin mun i spagat -- 180°! Och grönlandsvalens mun är stor som mitt arbetsrum: 6 x 3 meter! Många, många krilltacos!

(Eller har Olle Josephsson bestämt att vi ska säga "tacor"?)

20 juni, 2007 15:45  
Anonymous Anonym skrev ...

Jessika: Nej, nej - inte vårlök, salladslök sak det vara. Vårlök är en liten, vild växt med gula blommor.

Att den heter spring onion på engelska leder ofta till detta översättningsfel.

/Messerschmidten

20 juni, 2007 15:52  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Trallalaaa, jag ska smula sönder tacoskal! Tack för tipset, det passar mig perfekt!

Tusan, det skulle man ju kunna göra med all mat som känns lite ouppiffad! Palt? Jatack, med en rejäl klick smör och lite smulade tacosar på toppen!

(Förlåt alla paltar i världen. Ni duger finfint som ni är.)

20 juni, 2007 16:46  
Blogger Jessica skrev ...

oops, jag hade ju vårlökar (blommor) i vattenglas på bordet i våras... så vi säger salladslök. Och en kinesisk gräslök med en mycket tydlig vitlökston.

20 juni, 2007 17:34  
Anonymous Anonym skrev ...

här ska det stå yfwgyao
mej jag gillar tortillas

20 juni, 2007 20:52  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Egentligen borde man använda haklapp när man äter tacos ... en sådan där med uppsamlingsmojäng (så att man inte missar det godaste).

20 juni, 2007 21:12  
Blogger PGW skrev ...

prova sådana där små tacobåtar, fyrkantiga ena, de funkar förvånansvärt bra.

20 juni, 2007 22:24  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag oroar mig lite över den djefla mannens intresse för käkvinklar. Säg åt honom att inte försöka slå några egna käkvinkelrekord. Jag har inte mindre än två bekantas bekanta som har fått åka till akuten för att käken har hoppat ur led. Den ene för att han deltog i en tävling om vem som kunde stoppa in störst melonklyfta i munnen. (Han vann förstås.) Den andre för att han gapade för stort när han skrattade. Gör inte så! Fnissa lite med munnen stängd i stället.

20 juni, 2007 23:08  
Blogger den blyga skrev ...

"...Den ene för att han deltog i en tävling om vem som kunde stoppa in störst melonklyfta i munnen. (Han vann förstås.).."
Påminner mig om historien:
Två personer tävlade om vem som kunde luta sig längst ut från en balkong - plötsligt vann den ene!

wv:hfokwkdm ...det VAR bara 8 bokstäver....

21 juni, 2007 09:31  

Skicka en kommentar

<< Home