22 december 2006

Julkalendern 22 december 2006

Gårdagens vinnare – Den Obildade Skåningen – tänkte på njutningsapostlar när svaret egentligen var precis tvärt om. Tänk så bra det kan bli ändå.

Idag blir det en enkel. Den tillägnas Salt – som inte längre ska behöva ligga utslagen utanför mattkanten, hålögt gloende – samt alla andra som diskriminerades igår.

Det kan alltså vara – och är det oftast men faktiskt inte alltid – en författare. Död eller levande. Duktig eller ganska tafflig. Svensk eller inte. Er uppgift är att lista ut vem ”hemlisbloggaren” är och sedan gissa i kommentatorsbåset. (Kolla här hur man gör om ni tvekar.) Ibland ska man koncentrera sig på formen, ibland på den eventuella handlingen och ibland blott och enbart på det speciella språket eller faktainnehållet. Ibland finns det tydliga ledtrådar, ibland osynliga. Ibland är det hela bara väldigt annorlunda. Ibland vet man inte riktigt om det är författaren eller en av karaktärerna som är hemlisbloggaren.


Men så gruvligt roligt att få en blogg! Här ska jag lätta mitt hjärta, allt är faktiskt inte så ruskigt roligt hela tiden. Ingen censur, inga påhitt, bara … meningar. Fast jag menar inget med dem egentligen, inte ett dugg!

Det är hemskt att de bär sig åt på det där viset, barnen. Jag tittar länge och strängt på dem, men inte må du tro att de hör. Jag blir rasande arg även om jag tycker förfärligt mycket om mina rara, små ungar. Bröderna har bara roligt, men jag kan slå mig i backen på att allrakäraste lillasyster skriker förskräckligt så fort jag närmar mig. Men hon är ju ett märkvärdigt barn. Jag skulle så innerligt gärna vilja ha sådana där snälla, väluppfostrade, lydiga, barn som går omkring i prydliga bomullsklänningar … men de kan i alla fall nästan allting som de i den här åldern borde kunna.

Glad afton på er, nu ska jag ta och släcka ljuset. Fast kanske ska jag istället sitta här och skriva och skriva, ända tills solen går upp!




Inte lätt? Läs högt om texten krånglar!


_________
Facit.

78 Reflektioner:

Blogger Johanna skrev ...

Hm, en helt vild chansning är Martina Haag... och den enda anledningen att jag chansar på henne är för "meningar utan sammanhang"-strofen och att hon pratar om sina barn.. Språket känns däremot helt fel...

Gonatt

22 december, 2006 00:21  
Blogger jovanna skrev ...

Jag får en Astrid Lindgren-känsla. Det är allt, så här dags. Godnatt.

22 december, 2006 00:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Visst luktar det Astrid Lindgren lång väg.
Skulle själva bloggaren vara någon av hennes figurer så drar jag, efter viss tvekan, till med ... vad de nu heter de där som i Ronja Rövardotter bor i marken under stubben ... en rumpnissemoder. Eller så är det självaste Pippi, om det nu ändå inte är Astrid själv.

22 december, 2006 00:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Nog skimrar det av Astrid Lindgren alltid. Jag tror det är den käre Melker Melkersson i Saltkråkan som sitter och bloggar i skärgårdsnatten...

22 december, 2006 00:58  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu känns det lite pinsamt att få en "lätt" hemlisbloggare fasthäftad i pannan på sig och ändå inte komma på vem det är!

"Lillasyster" får mej att tänka på Madicken, men då passar väl bröderna inte in?
Tjorven då? Eller Bullerbybarna?

Jag ska rulla in mej i mattan och försöka somna lite tidigare inatt. När jag kommer tillbaka ska jag ställa mej i skamvrån och spionera på dem som sitter på främsta raden och håller handen uppsträckt i perfekt vinkel, ställer sig vid sidan om sin stol och artikulerar svaret tyyyyrrrdlirrrgt. Mallgrodor. ;)

22 december, 2006 01:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Jo, jag måste få göra en crrly och "påpeka" det lustifika i att barna inte hör hur strängt man än tittar på dem. :)

22 december, 2006 01:21  
Anonymous Anonym skrev ...

"Gruvligt" roligt kan väl bara Snövits dvärgar ha.
Haha.
NU lägger jag mej!

22 december, 2006 01:23  
Anonymous Anonym skrev ...

Astrid Lindgren hade nog sagt:
"Det är hemskt att de bär sig åt på det där viset, barna."
Annars är det onekligen väldigt likt.

(Jag är uppe i vargtimmen för att jag just har tillbringat fem timmar på akuten för fastsyning av avskuren fingertopp. Är det smittsamt, Lotten? Fast det var inte min utan trettonåringens. Den är nu som ny med tre stygn i.)

22 december, 2006 03:55  
Anonymous Anonym skrev ...

Välstrukna bomullsklänningar, det finns det i Pippi. Och allrakäraste syster är det väl just en saga som heter. Men vem i Astrid Lindgrens värld har flera söner och en dotter? För Astrid själv hade ju bara en son och en dotter. Hemlisbloggaren skriver på nätterna, kan noteras.

Ingen Saltkråkanfamilj innehåller flera bröder och en syster, såvitt jag kan påminna mig... Melker har visserligen flera söner, men tjejen i familjen är ju äldst...

22 december, 2006 05:37  
Blogger Petra skrev ...

Astrid! Astrid!

22 december, 2006 06:23  
Blogger Petra skrev ...

Bröder med lillasyster?

Lisa i Bullerbyn har ju två äldre bröder. Lasse och Bosse.

Men vem kan hon skrika på?

22 december, 2006 06:34  
Blogger aequinoxia skrev ...

Det är ju inte *en* Astrid Lindgren-figur.

Det är Britt-Marie som lättar sitt hjärta.

Allrakäraste syster, hade hon något namn?

Bröderna är väl bröderna Lejonhjärta kan jag tänka, eller Lasse och Bosse.

Ett märkvärdigt barn, var inte det Kajsa Kavat? Eller Pippi.

Nu har jag missat flera referenser, men ändå.

22 december, 2006 07:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Britt-Mari. I Britt-Mari lättar sitt hjärta. Solklart! Lite för lätt, bara.
Så det kanske inte är det ändå? Det skulle förstås kunna vara Anne på Grönkulla också.
Eller helt enkelt Astrid själv (fast det stör min bild av henne att hon skulle bli rasande arg på barnen...)

22 december, 2006 07:51  
Blogger Eva-L skrev ...

Astrid Lindgren. Utan tvekan. När jag läser högt blir det en väldig Lotta på Bråkmakar-gatan över det hela. "Lotta är en märkvärdig unge..."

Nu har jag dessutom läst kommentarerna och måste hålla med översättarhelena om att Astrid hade sagt barna. Men det gjorde jag när jag läste så det blev bra ändå. Jag gillar vekligen att säga barna med Astrid Lindgren-röst.

22 december, 2006 08:22  
Blogger lina skrev ...

Det är ju inte bara innehållet som skvallrar, som allusionerna till Britt-Mari lättar sitt hjärta, Allrakäraste syster och Bröderna Lejonhjärta, utan också de där Lindgrenska vändningarna: "gruvligt roligt", "ruskigt roligt", "må du tro", "förfärligt mycket", "jag kan slå mig i backen", "innerligt gärna".

Astrid Lindgren, alltså.

22 december, 2006 08:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tänkte att Emils mamma för att spara på papper hade övergivit de blå skrivböckerna och börjat blogga istället. Men Emil hade väl ingen bror, så det stämmer inte...

22 december, 2006 08:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Det måste ju vara lillasyster kanins mamma som bloggar här (böckerna skrevs och ritades av Ulf Nilsson och Eva Eriksson)

22 december, 2006 08:54  
Anonymous Anonym skrev ...

lätt, jaja, salta på bara. men för en gångs skull hade jag en tanke som flera andra nämnt. o den var Astrid. ger mig den på att det är fel!

22 december, 2006 09:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Astrid Lindgren och Astrid Lindgren...

Jag gissar på Anne Frank!

22 december, 2006 09:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Allrakäraste syster är en hemlig tvillingsyster till Barbro vid namn Ylva-Li. Men Barbro har för övrigt bara en bror så det är inte den mamman som tittar på barnen och bloggar idag.

Jag satsar istället på Britt-Maris mamma, en översättarmamma med efternamn Hagström. Äldsta dottern sköter hushållet, Britt-Marie skriver brev, Svante och Jerker är bröder och på slutet finns en skrikande minsting, Monika.

22 december, 2006 09:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag är ju ingen Astrid Lindgrenexpert, så jag hakar upp mej på att hemlisbloggaren tydligen blir arg och skrämmer barnen/barna.
Emils pappa är lättretlig, men nej, det stämmer bara inte.

Farbror Melker är omgiven av busiga barn som han ibland ryter åt. Bröder finns det ju... Pelle och vadhannuheter. Men vem ska den skrikiga lillasystern vara?
Är hon rädd för honom?

Annars tycker jag det passar rätt bra. Hemlisbloggaren verkar se bloggandet som en skön avkoppling, och farbror Melker är väl på ständig semester där på Saltkråkan? Han skulle kunna blogga hela natten om han ville.

22 december, 2006 09:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Emils mamma kändes det som. Hon sitter och skriver upp Emils hyss om kvällarna.
Men antalet barn är fel....

22 december, 2006 09:13  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tro't eller ej, men den röda tråden blir allt tydligare. Mindre tydliga dagar är 4, 8 , 9 och 12, så dem behöver ni kanske tror jag förmodligen inte lägga ner någon större tankemöda på.

22 december, 2006 09:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Oj. Detta hör alls inte hit, men jag mötte just en stor mus i köket. Hm.

22 december, 2006 09:25  
Blogger Herr R skrev ...

Allrakäraste syster och hela upplägget känns väldigt Astridskt. Men vem kan det vara. Syskon, bröder. Hmmm jag får fundera lite till.

22 december, 2006 09:30  
Blogger Herr R skrev ...

Jag har nu läst det en gång till och mycket påminner mig om den där voffo-gör-di-på-detta-viset-rumpnissen i Ronja Rövardotter. Det är min gissning.

22 december, 2006 09:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Författaren Melker Melkersson brukar ju bli lite upprörd utan att bli hörsammad, Johan, Niklas och Pelle är nöjda bröder och den märkvärdiga Tjorven kan väl få vara "allrakäraste lillasyster" (till Teddy och Freddy)- hon brukar ju dessutom tjoa lite åt farbror Melker :)

22 december, 2006 09:34  
Blogger Herr R skrev ...

...eller Anton i Lönneberga. Med Emil förklädd till busig tjej.
Men det blir ju nästan Lotta på Bråkmakargatan.
Äh. Jag gissar på det också.
Rumpnisse, Anton och Lotta. Där har ni min trio med Bumba.

22 december, 2006 09:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Ett tag var jag inne på barnvisor, "Ekorrn satt i granen" och så, men så plötsligt slog det mig att det var muminpappan som filosoferade om sin brokiga barnaskara, eller möjligen övermuminmamman Tove Jansson herself.

Där ser du, Salt: du är inte ensam i din förvirring!

22 december, 2006 09:40  
Anonymous Anonym skrev ...

"Ibland vet man inte riktigt om det är författaren eller en av karaktärerna som är hemlisbloggaren." Just det.

Jag tror i detta fallet att författarinnan ser alla sina figurer som sina egna barn i någon bemärkelse. De gav henne säkert anledning att bli arg som Emils pappa många gånger.

F ö är jag i normala fall i storlek M, men framåt mellandagarna kan jag nog bära upp en L.

22 december, 2006 09:43  
Blogger Lisa skrev ...

Nu har ni Astrid på hjärnan! Vad sägs om Carina Burman?

22 december, 2006 09:49  
Blogger Lisa skrev ...

Jag är fortarande inne på att dden röda tråden är något i stil med "krig och fred".

22 december, 2006 10:00  
Blogger miastick skrev ...

Utan att läsa kommentarerna drar jag till med Astrid Lindgren. "Lätta mitt hjärta kommer från debuten": BrittMarie lättar sitt hjärta. "påhitt"- hon har en slags samlingsvolym som heter Mina påhitt. "allrakäraste syster" heter en saga, "ett märkvärdigt barn"- vilken är det nu igen? Finns säkert en hel massa ytterligare citat som jag inte ser på rak arm.

22 december, 2006 10:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Astrid? Kan det inte helt enkelt vara trollmor? Hon har ju sånt sjå med sina små troll. Den röda tråden ska jag återkomma till. Men den känns lite luddig!

22 december, 2006 10:27  
Blogger miastick skrev ...

Nu har jag googlat, och det märkvärdiga barnet är ju Pippi Långstrump. Det var en matros på Hoppetossa som sa det, och torkade en tår ur ögonvrån.

22 december, 2006 10:28  
Blogger Ica skrev ...

Nä! Först får man höra att man är off i 98% av fallen och sen att man gissar bortitok. Det är inte undra på att man blir lite i skosulorna av det här. Jag som har gissat varenda dag hela december. Gruff. Sista dagarna ska jag nu bli helt seriös och bara komma med förnuftiga förslag. Ack så tråkigt.

22 december, 2006 10:28  
Blogger Ica skrev ...

Det är du! Eller vänta. Det är Linda Skugge. Hennes barn verkar inte ha det lätt. Eller vänta igen. Jag kan inte gissa mellan er två för jag antar att då ryker helt klart mina chanser för ett extrapris. Så jag tar bort dig. Linda Skugges barn går ju och bäddar ner sina dockor i hemmets alla vrår och hyschar på dem för att de inte ska gråta. Tragiskt.

22 december, 2006 10:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Astrid Lindgren. Säger hon som var på julfest igår (och inte orkade tänka efter den) men som har vaknat nu.

22 december, 2006 10:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Och jag träffade en spindel i mitt kök! Men Madonna bor där. (Chilensk tarantula jag levt med henne i drygt halva mitt liv.)

Det var ju bra att skåningen vann,för han kan nog behöva en större tröja efter alla julbord...

Gissa skulle man oxå. Jag tror det är min syster! Hon vill ha prydliga barn... Men hon har inte hunnit skriva något så det får bli Martina Haag för hon gillar henne.

22 december, 2006 10:41  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman skrev ...

Astrid Lindgren känns för lite. Jag tror också på Trollmors visa.

Fast meningen "Ingen censur, inga påhitt, bara … meningar. Fast jag menar inget med dem egentligen, inte ett dugg" - får mig att tänka på Povel Ramel.

22 december, 2006 10:45  
Anonymous Anonym skrev ...

Oj vad klämkäckt och hurtigt och femtiotalsadjektivspäckat! Maria Borelius mamma kanske bloggar idag, äpplet faller inte långt från multimiljonvillan i Skanör, typ.
Boreliuskan skrev flera böcker, bl.a. "Motboken" vars syfte är gott (att barn ska må bra, få bra mat och röra på sig) men vars perspektiv är enkelriktat överklassigt ("köp en stor studsmatta och ställ på tomten, så ska ni se att barnen börjar hoppa och stoja och inte sitter framför datorn dagarna i ända" obs ej direkt citat, men ungefär såna tips. Nina Yunkers och Maria B torde kunna skriva en bok om ... om ... ehh, jag återkommer med en fräsch förläggaridé om jag får någon).
Nu ska jag läsa resten av kommentarerna och se om jag kan planka nån annans smarta gissning.
Kul att du uppskattar skvaller Lotten, här en helt irrelevant elakhet om Maria B.: she's done a nose job (kan man tänka på alldenstund man blir avundsjuk på hennes tvättbrädemage två dygn efter fjärde barnets födelse).

22 december, 2006 10:58  
Anonymous Anonym skrev ...

Snabb gissning på väg till köket för att spela memory med barnen, råkade springa förbi datorn...... som av en händelse. Kerstin Thorvall blir min gissning idag.

22 december, 2006 11:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu far jag till datorlöst land i trygg förvisning om att jag för första gången under denna julkalender känner att jag har lite koll när jag säger att bloggaren i alla fall är Astrid Lindgren-inspirerad, om det nu inte är sagodrottningen själv som är i farten och bloggar.
God Jul Lotten och alla julkalenderläsare!

22 december, 2006 11:06  
Blogger crrly skrev ...

Väldigt Astrid Lindgrenska ord, det måste man ju säga.

"allrakäraste", "ett märkvärdigt barn", "så innerligt".


Men...?

22 december, 2006 11:37  
Blogger crrly skrev ...

Nu har jag läst igenom kommentarerna.

Det som känns konstigt i detta är att bloggaren skrämmer sina (?) barn.


F ö handlar böckerna om barnen i Bullerbyn, tråkigt nog, även om Astrid läser barna. Och så är det lite småländskt uttal då och då i Emil förstås, medan Pippi faktiskt talar något slags stockholmska.

(Ja, jag satt ju och lyssnade på julsagor av Astrid för ett par veckor sen dag ut och dag in under mitt eviga pendlande. Samma skiva, om och om igen.)

22 december, 2006 11:44  
Blogger crrly skrev ...

... Mössens julafton tänker jag också på, Pröysen (med norskt Ö), men jag kommer inte riktigt ihåg den så jag kan inte peka på varför.

22 december, 2006 11:45  
Anonymous Anonym skrev ...

För 42:a gången funderar jag på röda tråden, och nu börjar det faktiskt klarna...

22 december, 2006 12:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Astrid Lindgren debuterade ju 1944, vid 37 års ålder. Det bevisar väl att det aldrig är för sent att byta karriär. För den som vill göra samma succé kan jag tipsa om den tävling som Rabén & Sjögren utlyst till minne av Astrids hundraårsdag nästa år. Men skynda, skynda - manus ska vara ca 100 sidor och tävlingstiden går ut den 1 januari!

22 december, 2006 12:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tror att den röda tråden är föräldrars litterära splittring.
Man läser liksom allt mellan Totte och Hugo.
Eller litterära förresten, det gäller ju hela livet.
Från sandlåda till lunchmöte.
Hur kul som helst!

22 december, 2006 12:43  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag är inne på Astrid Lindgren. Fast jag läste mer med skelleftemål i huvudet. Men ordledtrådarna är ofelbart a'Astrids.

22 december, 2006 12:47  
Anonymous Anonym skrev ...

Astrid, Astrid, världens bästa Astrid. Nu ska jag bara försöka att inte tänka på Karlsson på taket också. Bläh.

22 december, 2006 13:01  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nu har jag varit på "posten" och dumpat jättetröjor till Ingrid, R Skriverier, Statistikern, Ami, TBFKa-Ensamma Mamman, Jovanna och Anne-Maj.

Om någon av er trampar på fållen när ni går i tröjorna, erbjuder jag mig att skicka en mindre.

Ni som inte har skrivit adress ... jag kan ju skicka poste restante!

22 december, 2006 13:45  
Blogger lina skrev ...

fredrik - the owl: det är ju Malin som är för dagbok i Saltkråkan. Hon talar också gärna om de rara små ungarna som hon säkert emellanåt tittar på med stränga blickar. Malin är faktiskt en ganska plausibel gissning, vid närmare eftertanke :)

22 december, 2006 13:45  
Anonymous Anonym skrev ...

lina: nja, om det nu alls är någon i familjen Melkersson, så säger min personlighetsanalys mig att farbror Melker nog är den sanne "bloggaren": expressiv, impulsstyrd, formuleringsivrig och angelägen om att sprida sitt ord :)

22 december, 2006 14:06  
Blogger jovanna skrev ...

Lotten: Åhh, tack. Men du skickade väl näsduken till mig? Annars får jag fodra den och använda som dunjacka (alternativt bli gravid med trillingar).

22 december, 2006 14:36  
Anonymous Anonym skrev ...

Förmodligen är det Astrid.

Jag koncentrerar mig på den röda tråden.
Jag börjar forskandet efter att ha fått Lottens uppgift att vi INTE ska bry oss om Totte, Lucky Luke, Bridget Jones och Klas Göran.

Lottens kommentar kommer i ett sammanhang så att jag, som det visar sig även R-skriverier, tänker på syskonskara - familj.

Men i avsnittet om Tomas Transrömer finns inga barn - men väl en hjälpsam hustru!

Omvårdnad - familje(o)lycka...
Lear och Cajsa Warg med sitt matlagande passar ju bra in, men Mo Heyder hm... pedofili

Kan det vara KÄRLEK
Ka Kärlek (Bengt A!) båda OK och förbjuden - både till barn - hustru mat etc...
Men då skulle ju Klas-Görans fästmö platsa lika bra som Mo.
Nu kallar revbensspällstillredning.

22 december, 2006 15:06  
Blogger Lisa skrev ...

Åh, jag som snarare är inne på motsatsen till kärlek. Omvälvande händelser, muller, fred, krig och ... eh, chorizo.
Spanska inbördeskriget då? Blod, bruna bitar ... Europeiska däggdjur mot en målad bakgrund?
Tja, varför inte: Guernica!

22 december, 2006 15:25  
Anonymous Anonym skrev ...

Sällar mig till skaran som gissar på Astrid Lindgren. Har en fyraårig pojke som älskar Pippi så han har fått kläder med Pippi- tryck på. Då säger folk "pojkar kan väl inte ha Pippi på tröjan". Och varför i hela fridens namn kan de inte det då?

22 december, 2006 15:33  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vad kul att ni klurar på den röda tråden. Både Lisa och Den Blyga är här ovan inne på liksom asså rätt sätt att tänka ... nästan.

22 december, 2006 15:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Krig och fred föreslogs, men förbigicks med tystnad...

HIMMEL och HELVETE

kan kanske vara den röda tråden...?!

Jag har satt spJJJJällen i ugnen.

22 december, 2006 16:25  
Anonymous Anonym skrev ...

Japp, nog borde det vara Astrid. Fast vi bad ju om en lätt idag!

Jag klurar på röda tråden under bilfärden söderut i landet, tänkte jag.

yynwzdw - så kan det nog tänkas låta om vi kör fort!

22 december, 2006 16:41  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Här kommer min allra första gissning i årets julkalender:
På grund av barnen så måste jag gissa Anna Wahlgren. Men jag vet inte alls hur hon skriver eller om hennes ungar är besvärliga. Men nu har jag i alla fall gissat en gång.

22 december, 2006 16:54  
Blogger Lisa skrev ...

Ja jag ser liksom två trådar. En med ordning och reda en annan med klet och elände. Kaos och kosmos?

22 december, 2006 17:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Madicken? Fick vad heter det? adrenalinkick att kämpa vidare in på mållinjen med Salt...

Om Tröjan är en body så vill jag ha en 44:a. Är det en rak tröja så tar jag M.

22 december, 2006 17:09  
Blogger Ica skrev ...

Nä, nu förstår jag ännu mindre. Kan det vara Grinchen?

22 december, 2006 18:17  
Blogger Studiomannen skrev ...

Jag vet inte vad jag gör för fel. Jag livnär mig delvis på att göra frågesport och jag har hyllmeter på hyllmeter med litteratur av de skilda slag, men jag har inte ens en enkel gissning att komma med.

Glögg får trösta.

22 december, 2006 18:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Idag har det fikats och fikats och storleken på tröjan är därför densamma som under gårdagskvällen, XXL. Jag har dessutom ätit hamburgare två dagar i rad och känner mig snart kapabel att fylla ut en slik t-tröja.

Angående den lilla röda har jag intet att tillföra, än. Men jag både tror och hoppas att det handlar om adjektiv.

Idag gissar jag på riktigt. På Tjorven.

22 december, 2006 19:35  
Anonymous Anonym skrev ...

RÖDA-TRÅDEN-GISSNING

Jag har fått för mig att de flesta bloggskribenterna eller deras verk går att härleda till De fyra elementen :
Jord Eld Luft Vatten

22 december, 2006 19:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är tiobarnspappan Georg von Trapp som bloggar från Österrike. Han var inte förtjust i varken censur eller påhitt, men tyckte säkert att det var skönt att få ett litet hörn av bloggvärlden alldeles för sig själv.

"Det är hemskt att de bär sig åt på det där viset, barnen. Jag tittar länge och strängt på dem, men inte må du tro att de hör", skriver Georg uppgivet. Efter att hans fru hade dött och lämnat honom ensam med sju barn kände han sig ofta uppgiven. (Att ryta åt barnen var honom helt främmande - han var en rättskaffens karl.)

"Jag blir rasande arg även om jag tycker förfärligt mycket om mina rara, små ungar. Bröderna har bara roligt, men jag kan slå mig i backen på att allrakäraste lillasyster skriker förskräckligt så fort jag närmar mig. Men hon är ju ett märkvärdigt barn", fortsätter han. På hans tid hade papporna inte självklart så mycket kontakt med sina bebisar. Troligen blev de minsta barnen vettskrämda när han närmade sig i sin stela uniform och stora mustasch.

Georg älskar sina barn, och är kanske den förste pappa-bloggaren. Men han är också en man av sin tid, och har ett tydligt ideal när det gäller hur barn ska vara:

"Jag skulle så innerligt gärna vilja ha sådana där snälla, väluppfostrade, lydiga, barn som går omkring i prydliga bomullsklänningar … men de kan i alla fall nästan allting som de i den här åldern borde kunna."

Nästa dags bloggpost handlar om hur Georg planerar att uppnå sitt mål: meddelst visselpipa. Och kanske ta hjälp av en supernanny från det närbelägna klostret?

22 december, 2006 19:50  
Blogger crrly skrev ...

Yeeeaaah!

Äntligen!

Nu finns crrly iförd sin schysta bloggtröja på bild! :) Stl small rymmer även min gravidmage och mina gravidtuttar i kupstl E som i Elefant!

22 december, 2006 20:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag får först o främst tacka Lotten för att hon gjorde en sådan utmärkt dragning ur hatten och även för att hon bara använde en liten liten lapp som skulle motsvara min kroppshydda ;-)
Sen skulle jag vilja påpeka för fröken Goblin att nu är där bara en dag kvar innan det är dax att ta steget upp.. Med tanke på hennes kommentar om min tröjstorlek.
Sen skall det ju gissas oxå... Melker är ju en skön snubbe så han är ju värdig en röst.

22 december, 2006 20:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Kan allt som de borde kunna i den åldern? Det låter som nån BVC-tant. Kanske en väldigt moderlig BVC-människa som varit med länge och ser hela trakten som "sina" barn. Fast det där med allrakäraste lillasyster är konstigt. Madicken hade inga bröder och bröderna Lejonhjärta hade ingen syster.

Skit också, jag har tusen julklappar att slå in. Jag gissar på Linus på linjen.

22 december, 2006 23:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är Astrid som bloggar med hjälp av många av sina skapelser:
Från Britt-Marie till Pippi Långstrump

22 december, 2006 23:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Det nog bara Astrids kvinnliga figurer som gör sig hörda -- liksom för att uppväga den obalans någon räknerska à la mode kom fram till tidigare.

22 december, 2006 23:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Ordföranden för läströgas förening jublar! Även en lätt gissning skapar huvudbry! ;)

22 december, 2006 23:33  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nu ligger facit i startgroparna! Har jag lagt i alla lappar i plommonstopet? Har alla gissat färdigt? Åtta minuter kvar! Spänningen är inte ett dugg olidlig!

22 december, 2006 23:52  
Blogger Lisa skrev ...

Egil gissar tummemos som är en konstig rätt han hittat på.

Hjalmar gissar på klumpekloss, en klumpeduns som lägger sig på alla.

23 december, 2006 09:06  
Blogger Lisa skrev ...

OK, nu har jag läst igenom hela kalendern och anser att den röda tråden är att ta ansvar. Att bli en bättre människa. Self improvement. Alltså en optisk isomer till förra årets kalender.
Nu kallar köttbullarna.

23 december, 2006 23:11  

Skicka en kommentar

<< Home