14 september 2006

Valbloggen (uppdat.)

Nu åker vi tillbaka till nittonhundrasjuttionånting ... kanske tre ..? I Sverige är det valår, men det är inte särskilt spännande. Men jag vet ju inget egentligen - jag har ju knästrumpor, träskor och kringlor i håret. Björn Borg är på gång, men det vet de flesta ingenting om. Någonstans i Sverige går på tv och någonstans i Sverige kommer någon på en lysande idé:

- Vi drar land och rike runt med ett valkadaver som döper till Jonas och låter alla få se hur stor en val egentligen är!

Nu kan man kanske protestera med tanke på att just 1973 var ett tillräckligt spännande år, även utan valen Jonas. Gamle kungen dog, Norrmalmstorgsdramat lärde världen vad ”The Stockholm Syndrome” var för något och inom politiken var det efter valet lotteririksdag när slumpen fick avgöra många frågor. När vi sedan fick ha kul och mysigt med bensinransonering, behövdes väl inte en död val på gator och torg?

Men jo. Och jag var där. Jag, Broder Jakob och pappa åkte till Clemenstorget (tror jag) i Lund och gick in i ett stort tält (tror jag) för att titta på detta vrak till val. Broder Jakob minns med bestämdhet att valen var uppstoppad, medan jag är lika säker på att den var blöt, luktade pölsa och påminde lite om regalskeppet Vasa.

Sedan minns vi inget mer. Och tydligen ingen annan heller. Det står inget på nätet och det står inget i min dagbok och det står inget i någon av mina nostalgiböcker. Tänk om vi har hittat på allt.

Hint hint, å, den som hade tillgång till en tidningsredaktions jättearkiv, hint hint.

Uppdatering 1: Stefan Andhé lär ha skrivit om valen Jonas, men Stefan Andhé bor i London och har inte mejl och ska man ha kontakt med honom måste man skicka ett pappersbrev till hans förlag, som sedan skickar det vidare till honom. Nope.

Uppdatering 2: Jag har fått ett trevligt svar från Göteborgs Naturhistoriska museum:
Det var absolut inte Malmska valen - den går inte att ta ut ur valsalen med mindre än att en av väggarna rivs! Däremot har det till och från förekommit att man åkt runt och visat upp döda valar, oftast kaskeloter. Har själv minne av en sådan "utställningskaskelot", som besökte Göteborg på 1950-talet. Den luktade starkt av härsket valspäck och formalin. Valens buk var öppnad och vissa inälvor avlägsnade (säkert nödvändigt), Hjärtat visades bredvid, liggande på en träpall.

Sista gången jag noterade en turnerande val var i Sydfrankrike för tio år sedan. Fler lär det inte bli eftersom de europeiska naturvårdsreglerna numera sätter stopp för allt sånt.

m v h Torkel Hagström


Mysteriet kvarstår alltså.

30 Reflektioner:

Blogger den blyga skrev ...

1973!
Ett sån´t sammanträffande.
I min blogg idag står också en händelse 1973, om inte i centrum så bra nära...

14 september, 2006 07:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har ingen tillgång till ett tidningsarkiv. Jag vara bara ett år när Jonas var på turné men jag ser med märklig spänning fram emot att få se bild från hans turné.
Det jag dock tänker är att han förmodligen varken var stor eller speciellt nyfångad, barndomsminnen har en förmåga att förstora och förvränga saker.

14 september, 2006 07:50  
Blogger Olle skrev ...

Den döda valen, ja, som jag aldrig fick se. Var det Jonas han hette? Jag har en vag hågkomst av en tidningsannons och min egen fundering över hur en död val egentligen ter sig när man får se den på nära håll.

När man som jag har växt upp vid Öresund så har man fått sin beskärda del av uppspolade kadaver i form av soljästa sälar och ruttnande tumlare. Jag kommer särskilt ihåg en klumpfisk (Mola mola) som visades upp för skolbarnen i baracken på Bäckaskolan.

14 september, 2006 08:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Du hittar inte på! Stefan Andhé, som sitter i London och skriver den njutbaraste svenska, har berättat om valen som anlände per tåg till stationen i Linköping. Stadens skolbarn fick tåga ned för att titta på den. Cirka -73. Valen fanns!

14 september, 2006 08:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ökenråttan! Tack. Puh.

Men. Ok, hallå, är det någon som känner Stefan Andhé då? Jag känner att jag måste få detta bekräftat! Egentligen vill jag ha en bild av mig och valen också. Fotomontage för Tvillingmammans skull? Anyone?

14 september, 2006 09:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Ja, ja ja! Fotomontage på Jonas och Lotten!
Montera genast. Någon!

WV uppmanar mig
wvjoudo jodå, jag måste väl det.

14 september, 2006 09:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Valen Jonas stannade till i E-tuna också. Parkerad på Järntorget, Nyfors. Och den var stor! Och lackad på något vis. Stor, svart och glänsande. Bestämt fanns det inspelade val-ljud också. Den låg på en trailer i ett stort tält. Hela "Mesta-gänget", vi var då mellan 11 och 15 år, cyklade in till stan för detta. Det var en stor händelse. Bästa killkompisen, som fått ny Instamatic-kamera, blev tillsagd för han fick inte fota därinne. Ett foto borde det finnas i alla fall, för det var ju när kub-blixten flashade som han blev upptäckt!

14 september, 2006 10:04  
Anonymous Anonym skrev ...

Man kan nå Stefan A. genom hans förlag, Norstedt. Träffade honom på bokmässan i fjol men i år kommer han tydligen inte.

14 september, 2006 10:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vad coolt, Cina! (Ni andra -- "Mesta" är en stadsdel i Eskilstuna. Där jag bor idag. Jag är alltså med i Mestagänget idag ... men vi har inga valar på besök.)

Håll med om att det är underligt att det inte går att hitta lille Jonas på nätet -- jag är van vid att allt, allt finns!

14 september, 2006 10:19  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Det var väl inte helt enkelt Malmska valen som var ute på turné?

14 september, 2006 10:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men den Malmska valen var ju jäääättegammal. Jonas var liksom nydöd.

WV: lowiu ... oh, ditto, som Patrick Swayze skulle ha sagt.

14 september, 2006 11:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Bloggen idag väckte minsann gamla minnen till liv och mitt bland febertermometrar och snorpapper har jag nu letat fram gamla fotoalbum. Ett är från -73, alltså nämnda val-år, men nej, någon Jonas FANNS inte på bild. Däremot en hel del andra kuliga bilder från Mesta. Ibland ses vi igen, på lokala pizzerian, Mestaria.... Om jag stöter på den då bästa killkompisen ska jag minsann fråga om han minns något av Jonas. Jag blir ju också nyfiken Lotten: Hur kom du PÅ att skriva om valen? Om man får vara nyfiken....???

14 september, 2006 11:06  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Men tänk om du minns fel och broder Jakob minns rätt, d.v.s. att den var uppstoppad? Skulle det inte kunna vara den då? Det mest fascinerande med Malmska valen är förresten att dess hud fortfarande, efter nästan 150 år, utsöndrar tran!

14 september, 2006 11:14  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Översättarhelena: Jag ska fråga museet!

- Hej, jag undrar, er gamla fina val ... heter den möjligtvis Jonas Malm?

Cina: Jag vet uppriktigt sagt inte hur jag "väljer" att skriva det jag skriver om. Naturligtvis har ordet "val" och Aequinoxias uppmaning till mig om att skriva valblogg påverkat mig. Valen Jonas har jag försökt lurka reda på förr, men inte lyckats då heller.

Studiomannen Peter bad mig häromdagen att skriva något om musik. Nu väntar jag bara på att hjärnan ska komma på något om musik. Det här låter ju flummigt, men hjärnan går liksom inte dit jag vill.

Eller så är jag fortfarande i den där dumma förkylningsaliens grepp, bara.

14 september, 2006 11:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Översättarhelena: Nu är du som Torgny Lidgren: "utsöndrar tran". Du får inte!!!

14 september, 2006 11:46  
Blogger Cecilia N skrev ...

Mina valminnen påminner mycket om Cinas.

På en överbliven tomt/(parkeringsplats för långtradare?) nästan mittemot gymnasiet, där det nu finns en konsumaffär stod det ett långtradarsläp med en svart glänsande val. Jag vill minnas att jag tyckte den såg ut som tjära.

Jag och pappa var där. Men han är död så jag kan inte fråga honom om händelsen.

Lukt minns jag inte något om, men att han var stor och "tjärig".

Hette valen nåt? Varför det?
Däremot har jag för mig att det sades vara en blåval.
Men jag vet inte. Jag har för mig att jag blev besviken över att en blåval inte var ännu större.

14 september, 2006 12:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Stefan Andhé skriver krönikor i veckotidningen Året Runt. Tills för några år sedan fanns en staty utan för Stadshotellet i Eskilstuna, som hette "Jonas och valfisken", den togs visst bort för lagning el. rengöring innan den s.k. "Pinnen" i rondellen vid Nybron sattes upp. Var denne Jonas finns nu vet jag inte.

14 september, 2006 18:07  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag tror inte att Malmska valen heter Jonas, i alla fall inte officiellt. Däremot hette Naturhistoriska museets chef när det begav sig Aron Jonason, så det skulle kunna vara någon göteborgare som försökte vitsa. Mysteriet tätnar.
Ökenråttan: Oj, väldans vad jag äcklar mig nuförtiden. Jag är inte alls sån egentligen, tvärtom. Men faktum är att den där valen är alldeles klibbig på utsidan. (Man får förstås inte känna på den, så frågan är hur jag vet det. Gissa det, den som kan.)

14 september, 2006 20:03  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Äsch, nu blandade jag allt ihop det hela. Museichefen hette ju August Malm. Aron Jonason var däremot göteborgsvitsens fader.
Både valen och Aron figurerar i ett av Kapten Stofils äventyr, därav sammanblandningen.

14 september, 2006 20:08  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Den här valen Jonas verkar vara en berest val ... jag såg honom i Skellefteå!

14 september, 2006 21:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Valen var i Ystad också, var bara sex år men minns det ganska tydligt, stor svart och låg på ettlastbilssläp.

14 september, 2006 21:28  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det här tror jag kommer att bli en följetong. Jag hoppas på fler vittnesmål och den slutgiltiga lösningen: ett foto på underverket.

Alla minns valen Jonas, men ingen har hört av den sedan 1973. Mycket mystiskt.

(Om detta hade varit en bok av Enid Blyton hade vi nu åkt på utflykt med scones och stora högar med tomater.)

14 september, 2006 21:35  
Blogger den blyga skrev ...

Bra att du påminde om scones - det var länge sedan jag gjorde...

15 september, 2006 07:56  
Blogger Farsan_Baloo skrev ...

Nittonhundrasjuttionnånting.... då var bara Jan Björklund 30 år efter sin tid!

15 september, 2006 11:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Valen hette väl Jonas efter Bibelns berättelse om Jonas i valfiskens buk?

Stefan Andhé, som skrivit om denna val, f.1944, bor i London, skriver i Östgöta-Correspondenten (där hans far var chefredaktör), Året Runt och Svenska Dagbladet. Började som ung wonderboy-reporter på Vecko-Journalen. Kåserier i Damernas Värld i många år. Har fått Stora Journalistpriset och Fredrika-Bremer-Förbundets journalistpris. Har gett ut rätt många kåserisamlingar på Norstedts. Den som heter 'Hej, det är bara jag igen' är ett väldigt representativt tvärsnitt ur hans produktion. Skriver älskansvärt med stilistisk precision.

Han använder manuell skrivmaskin och hamstrar färgband som han lagrar i sitt frysfack, ett hushålls tips som han har fått av Jan Guillou.

15 september, 2006 15:41  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Plötsligt inser jag varför jag inte är prisbelönt, berömd och förmögen bestsellerförfattare: jag har kycklingfiléer i frysen, inte färgband.

15 september, 2006 15:47  
Blogger Unknown skrev ...

Som vän av ordning tycker jag att vi försöker rekonsturera Jonas färd genom Sverige.
Jag såg den i Staffanstorp, undrar om han kom från Ystad eller om han var påväg dit?

27 maj, 2008 00:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, Jörgen! Hurra!

27 maj, 2008 06:24  
Anonymous Anonym skrev ...

1973... åtta år och livet var aldrig större än då. När Jonas kom till Ljusdal lyckades jag och mina kamrater lyfta på tältduken(?) och krypa in. Jag minns att det var en utpräglad men obekant lukt, eller möjligtvis stank. Och visste hette däggdjuret Jonas!

04 december, 2008 20:57  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Så trevligt att vi kan bekräfta våra minnen på ålderns höst!

06 december, 2008 00:22  

Skicka en kommentar

<< Home