10 maj 2006

Fullt hus

Previously on the Bästisgrannen-flyttar-in-i-vårt-hus-story:


1. Vi träffas när vi börjar sexan år 1976, båda två nya i klassen. Hon är cool i stuprörsjeans och Stenmarkjacka. Jag är en tönt i mittbena, utsvängda Silver Dollarjeans och nerslitna träskor. (På bilden har jag en röd-gul stickad tröja som en granne hade gjort till min pappa medan Bästisgrannen strax nedanför har svart väst och vit trasa runt halsen.)

2. Vi spelar basket och är synnerligen okyssta.

3. Vi går ut nian och ser ut så här på avslutningen. Nej, jag minns inte varför.

4. Vi får stipendium och går på high school i USA. Bästisgrannen får en pojkvän som är bäst i skolans basketlag. (Ja, det är han på bilden.) Jag får gå i kyrkan i en klänning som mamman i den amerikanska familjen har sytt alldeles själv. (Ja, det är jag på bilden.)

5. Bästisgrannen lever livets glada dagar. Jag sköter mig klanderfritt och läser böcker.

6. Jag och Bästisgrannen bor i kollektiv på Skånegatan 66 i Stockholm.

7. Jag och Bästisgrannen blir ovänner och säger upp bekantskapen under två år.

8. Jag flyttar till Lund.

9. Bästisgrannen flyttar till Luleå.

10. Bästisgrannen med skotsk make flyttar med barn och allt in i huset bredvid vårt – halvvägs mellan Lund och Luleå. Vi har maskerad varje höst.

11. Bästisgrannens hus börja mögla; kreosotdimmor förpestar livet och skottens kilt luktar gammal källare istället för – som sig bör – öl. Huset måste utrymmas och totalsaneras.

12. Bästisgrannen, den skotske maken och deras barn samt 37 handdukar flyttar in i vårt hus den 5 maj 2006.

Plötsligt sorteras tvätten redan nere i tvättstugan.
Plötsligt sitter det en inramad veckomatsedel (ifylld sex veckor framåt) på väggen i köket.
Plötsligt är det slagsmål om datorerna.
Plötsligt är det rena rama partystämningen vid frukosten.
Plötsligt har det gått 30 år.

29 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Jag läste Malin Nordgrens bok "Vänskapens väsen" för ett tag sen. Den var jättebra, men jag saknade ett avsnitt om att bli osams med sin bästa vän.
Jag och min bästa kompis sen 18 år hade ett avbrott för kanske tio år sen, och vi upptäckte helt nyligen att vi fortfarande var ledsna för det och inte riktigt hade pratat klart om det. Men nu är vi jättesams, och det är så skönt.
Så jag är glad att du och BG också blev vänner igen!

10 maj, 2006 08:00  
Blogger SkäggMike skrev ...

Tiden går fort när man har kul.

10 maj, 2006 08:26  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten - på kyrkbilden ser du faktiskt precis ut som Mary Ingalls, den blonda och präktiga storasystern. Och på ciggbilden ser bästisgrannen definitivt ut att heta Tracey eller Shelley.

wijful - hm

10 maj, 2006 09:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Cruella: Jag var så förfärligt präktig under mitt USA-år att jag förblev okysst. Jag var helt enkelt en basketspelande Mary Ingalls.

(Sedan åkte jag upp till Bästisgrannen i Iowa och hälsade på och blev kysst. Bästisgrannen följde med därefter med mig till Dallas och blev kissad på av en griskulting.)

10 maj, 2006 09:57  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Men Lotten ... det var ju du som blev kissad på av en griskulting. Det var ju när vi hälsade på hos min familjs grisfarm i Iowa. Jag har bildbevis:-)

10 maj, 2006 10:02  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Shit. Jag har tydligen tappat minnet. Men vad hände i Dallas då?

Aha! Vi var på Southfork Ranch och fick klämma på jordkokor från ägorna! Som grisar säkerligen hade kissat på.

10 maj, 2006 10:08  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Cruella- jag ser faktiskt ut som en Tracey eller Shelley. Själv brukade jag kalla mig för Louella, jag har ingen aning om varför. Cruella - Louella:)

Den fantastiska (?) blusen hade jag sytt själv av två raka stycken!

10 maj, 2006 10:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Shit! Det har gått 30 år sen jag gick i sexan. (Vilket inte nödvändigtvis gör oss jämnåriga, eftersom jag började skolan vid 6 års ålder.)

Faktum är att sexan var enda gången jag spelade basket. (Vad hette den där cupen igen som alla sexor spelade? Var det nåt med pommac?) Är man uppväxt i lilla Åmål har man hunnit prova de flesta sporter, utom ishockey, golf och ridning som var för dyra. I slutändan blev det mest volleyboll, troligen för att jag var så klen att jag behövde en sport där man slapp tacklas.

10 maj, 2006 10:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jo, hakke, för i basket tacklas vi ju hela tiden ...

Jag började spela basket så sent och var så dålig, så jag var inte med på några cuper. Pommac sponsrade Alvik, så jo, det kanske var en läskeblask-cup?

Jag var på "uttagning" eller "kontroll" eller "mognadstest" eller något sådant för att kolla om jag skulle kunna börja skolan när jag var sex år eftersom jag är född tidigt på året. Alla hurrade och klappade händer och sa att jag var ett a-barn och mina stolta föräldrar slog sig för bröstet (brösten). Då klev min mormor in i bilden och förbjöd sådant trams. Jaha, sa mina föräldrar, bockade och lydde, och lät mig vara hemma med barnflickan (som var raggare och lyssnade på Creedence Clearwater Revival) ett år till.

Och av detta lär vi oss vaddå? Ingenting. Jag ville bara skryta lite.

10 maj, 2006 10:44  
Blogger Herr R skrev ...

Som vanligt kommenterar jag något helt annat än de andra. Jag trodde kommentarerna skulle vara fulla av geografiutläggningar. Men så var det ju inte alls.

Nåja vad var det för geografirelaterat jag ville kommentera:
Jo, halvvägs mellan Luleå och Lund är någon stans i trakten av Hudiksvall, ungefär. Och jag som tyckte du sa Eskilstuna ;)

Och angående det du skrev på min blogg igår. Jo du har rätt – men det är mycket nu. Jag har ju en hel trädgård att ta hand om, det har jag aldrig haft förut.

10 maj, 2006 11:27  
Blogger crrly skrev ...

Ja, detta måste faktiskt utredas...

"8. Jag flyttar till Lund.

9. Bästisgrannen flyttar till Luleå."

Sen:

"10. Bästisgrannen med skotsk make flyttar med barn och allt in i huset bredvid vårt –halvvägs mellan Lund och Luleå. Vi har maskerad varje höst."


Hur kan ett hus som ligger mittemellan Lund och Luleå samtidigt vara huset bredvid ert om ni bor i Lund?! Ett väääldigt stort hus?

10 maj, 2006 11:33  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Crrly och Herr R har helt rätt, men har fallit i bloggskrivarfällan.

Nationalencyklopedins definition av detta begrepp:

"bloggskrivarfälla, trick använt av nutida skribenter på internets bloggar för att få läsare att vilja kommentera trots att läsarna inte nödvändigtvis egentligen har något att kommentera. Jfr >trolleri."

Eskilstuna ligger i mitten av Sverige och Luleå ligger i norr och Lund ligger i söder och om man kisar ser det på håll ut som om Eskilstuna ligger i mitten. I själva verket är det 55 mil till Lund och 90 mil till Luleå, vilket bara bevisar att Norrland alltid diskrimineras.

Crrly: Huset är stort, men inte tillräckligt stort ... Jag har hoppat över en himla massa punkter på min lista. Flytten till Eskilstuna var en, för den upplevelsen var så besvärlig att jag nog måste skriva en bästsäljande roman om den. En annan överhoppad punkt är den om när jag vaknade av att det stod en naken kändis i mitt sovrum.

10 maj, 2006 12:13  
Anonymous Anonym skrev ...

Se där! Nu slängde hon Lotten ut en ny krok för oss lättlurade bloggkommentarläsare att nappa på, minsann! ;-)

10 maj, 2006 12:26  
Blogger Herr R skrev ...

Lotten ->Aha, precis som mitt icke skrivande på kära skriverier är en bloggskrivarfälla av sällan skådat slag.
(Iallafall försöker jag just nu intala mig det.)
Eskilstuna ligger i och för sig ganska i mitten om man menar på höger–vänster-skalan.

Owgaryac på dig!

10 maj, 2006 13:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Åååå, det här artar sig till utomordentligt intressant bloggande om bästisgrannen och gammelbästisen (varför får jag bilder av smurfar för ögonen? och varför hör jag signaturmelodin till Dallas svagt i bakgrunden?). Ser fram emot nästa avsnitt.

10 maj, 2006 15:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har signaturmelodin till Dallas på min mp3spelare. Min stora gymnasiekärlek sprang ut till den på studenten, så den väcker osedvanligt bitterljuva minnen.

Men trettio år. TRETTIO ÅR? Jag var inte ens ett embryo för 30 år sedan. Sådana tidsrymder kan jag inte föreställa mig.

(Det här är egentligen en lite småelak hint till dig Lotten, för att du ska känna dig gammal. Idag kände jag mig gammal när jag insåg att de som tar studenten i vår är födda 1987. Herregud, har de ens kommit ur blöjorna än?)

10 maj, 2006 16:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Tacklas man inte i basket? Det skulle alltså att mina "kära" klasskompisar ljög för mig...

Som du märker behöver man inte vara smart för att börja skolan vid sex års ålder. Det räcker faktiskt att ha föräldrar som tycker det är fräckt att bo i utlandet ett par år, såvida de väljer rätt utland och rätt år. Och såvida inte någon klok mormor kliver in i bilden förstås.

qmomaop - ser lite spegelvänt ut

10 maj, 2006 17:13  
Anonymous Anonym skrev ...

Börjar inte Norrland i typ Gävle? Sen är det väl inte långt till Luleå?
Förstår Bästisskotten att han inte ville bo så långt bort.

10 maj, 2006 17:16  
Blogger aequinoxia skrev ...

Ulla - min pappa har alltid hävdat att Norrland börjar i Jönköping. Nu på äldre dar har han blivit lite hemmakär och säger att Norrland, det är allting norr om Kristianstad...

10 maj, 2006 20:05  
Blogger den blyga skrev ...

Jag förstår Aequinoxias fader:

"Sverige består av Skåne och norr därom liggande fäbodar"

10 maj, 2006 21:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alter Ego: Högst befogade frågor. Ska fråga om Bästisgrannen vill svara, så kan jag sedan komma och dementera alltihop.

10 maj, 2006 21:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Alter ego - nu ska jag försöka svara på de tre frågorna:

1. Varför blev ni ovänner?
Det här är helt otroligt, men när vi var tjugo år hade Lotten två intressen: basket och att ... håll i er ...städa. När jag kom hem från jobbet stod hon där redo med dammsugare och trasor. Hon hade varit hemma och pluggat hela dagen och så fort jag kom hem skulle vi städa! Jag kan tillägga att jag var väldigt barnslig.

2. Vem tog initiativet till att bli sams?
Något allvarligt hände i Luleå, en kille vi kände dog i en vidrig olycka. Jag ringde min bäste vän och vad vi bråkat om kom vi faktiskt inte ihåg då. Allt var som bortblåst.

3. Hur gick steget från Luleå till grannhuset, barasådär?
se här

10 maj, 2006 22:02  
Blogger Louise skrev ...

Bästisgrannen har också gått i Lottens skapa-länkar-i-kommentarer-skola ser jag. Själv är jag alldeles för blyg för att ens försöka.

Nu insåg jag plötsligt att jag aldrig kommenterar det som står i ide ursprungliga inläggen, jag kommenterar andras kommentarer. Skärpning Louise!

10 maj, 2006 22:16  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Louise -- men det får man väl? Visst får man väl kommentera andras kommentarer? Klart man får!

10 maj, 2006 22:17  
Blogger Louise skrev ...

Lotten - Jamen det kan ju vara trevligt om man någon gång kommenterar den alldeles utmärkta texten som bloggaren producerar. Den ena behöver ju inte utesluta det andra liksom, typ.

10 maj, 2006 22:28  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alter Ego: Det som kommer att få oss elaka och illvillliga samt till ovänner är förmodligen att Bästisgrannen skåpsuper upp allt vin som jag har sparat för att hälla i ärtsoppan!

11 maj, 2006 22:35  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Den senaste kommentaren av Lotten vill jag genast dementera eftersom det var jag som lagade ärtsoppa till middag. Dessutom stekte jag pannkakor till elva personer:) Prussiluskan var ute på galej och roade sig medans mannen, skotten, gammelbästisen och alla barnen dukade, lagade mat, städade, diskade och dammade.

Jag kan tillägga att den omskrivna just i detta nu sitter vid datorn med ett glas ärtsoppevin.

11 maj, 2006 22:56  
Anonymous Anonym skrev ...

För att fortsätta på det av Louise inslagna spåret: Till ärtsoppa dricker man väl ändå punsch?!

12 maj, 2006 12:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hakke: Bästisgrannen ska kommande torsdag serveras varm punsch -- som sig bör. (Åh, vad barnen ska blir galda, ärtsoppa två veckor i rad!)

14 maj, 2006 20:31  

Skicka en kommentar

<< Home