09 maj 2006

Barnen talar

Vår sexåriga prinsessa kommer mot mig i ett moln av rosa tyll och glittrande diademdiamanter.

– Mamma, kan du inte klippa bort den där killgrejen?
– Killgre...?
– Ja, den som hänger?
– Killgrejen som hänger? (Hjälp, ta bort mig ur associationsfällan, jag vill inte vara med!)
– Ja, den är bara i vägen.
– Men vad menar du? Kan du … hm … visa mig?
– Ja. Kom här. Den här!

Och så pekar hon på en boxningssäck som hänger från våningssängen. Men nej, den klipper jag inte av, den slår jag ju på ibland. (Jag nyligen lärt mig att man när man ska slåss med knytnävar absolut inte ska ha tummen inne i näven, för då kan man bryta den! Tummen ska hänga som en blindtarm på utsidan av fingrarna.)

– Nej, boxningssäcken får hänga där. Ska jag lära dig hur man boxas på den?
– Varför det? Mamma, man ska faktiskt inte slåss.

Ok. Bara tio minuter senare hör jag treåringen, som sitter ensam och leker med sina dinosaurier. Han förklarar med klar och tydlig röst för en dinosaurie som på något sätt behöver sättas på plats:

– Du måste förstå. Lyssna nu. Alla killar är King Kong och alla tjejer är Mamma Mu.

Himmel och pannkaka. Tänk om könsrollspolisen kommer och tar mig.

13 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Som alla treåringar vet så är King-Kong i själva verket en vek och ömsint karaktär medan Mamma Mu har betydligt mer skinn på näsan. Och nu vet förmodligen alla dinosaurier hur det ligger till också. Vilken tur.

09 maj, 2006 02:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Nämen!!! Det finns många små öron i huset, så det gäller att hålla tungan i styr i fortsättningen. *skrattar*

Men sen får man lära barnen att det mesta inte finns på riktigt, som spöket och reklamen. Jag tror jag lyckats. Resultatet får vänta på sig.

09 maj, 2006 09:07  
Blogger den blyga skrev ...

Redan på 60-talet var vi "medvetna" föräldrar inne på att inte fabricera könsroller.

Jag var NOGA med - och tror att jag lyckades, åtminstone verbalt, till 100 procent att inte säga, Du som är kille/pojke etc.

Det var i maj 1964.Vädret var som nu, underbart efter en lång vinter. Vi hade Karl *-60 och Gustav *-62 (Olle * febr.-64 låg i barnvagn.

De litet större killarna i 5-6 årsåldern lekte en lek en bit bort på gräsmattan framför vår radhustäppa. Karl och en del andra 4-åringar fick också vara med.

Plötsligt ropar någon " Alla KILLAR!"

Gustav, 2, som lekt fridfullt intill barnvagnen, sätter då HÖGSTA fart med sina små ben i riktning mot gossgruppen - här gäller det att att inte missa något.

Jag MINNS denna episod för det var första bekräftelsen på att det här med könstillhörigheten snappar de upp, varifrån?

09 maj, 2006 10:26  
Blogger den blyga skrev ...

Jag vill tillägga att på den tiden fanns inga dagis och knappast några barprogram på TV - det skulle vara från sagoläsningen? När instiftades ALFONS?

Lite efterforskning på Google ger vid handen:
" Den första Alfons-boken, "Godnatt, Alfons Åberg", kom ut 1972."

Mysteriet kvarstår - såsom varande skånska född på 30-talet ingick inte ordet "kille" i min vokabulär - inte heller tjej det var först -68 via den sk "tjejmaffian" på Dagens Nyheter som det blev ett uttryck som användes på vuxna kvinnor - i Skåne på 40-talet fnös man åt så "uppländska" talesätt.

09 maj, 2006 10:33  
Anonymous Anonym skrev ...

ha ha - underbart!! Jag tror bara det är att kapitulera - själv bäddade jag envist ned mina bilar i docksängen när det var läggdags.

Tack för dina muntra tillrop - sånt är aldrig fel!
Jag tar nya tag nu iallafall - det är lungpaj men även - astma! Just det, jag fick diagnosen igår....känns skönt att ansluta sig till större delen av sveriges befpolkkning


kram

09 maj, 2006 10:36  
Anonymous Anonym skrev ...

När jag åkte till Paris i torsdags (ni märker kanske att jag nämner detta då och då :-D) sa jag att jag skulle besöka min vän diplomaten. "Jaha, vad heter HAN då" var typ allas följdfråga. HON heter Kristina. Apropå könsstereotyper.

09 maj, 2006 10:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Tja. Barn har ju inte bara föräldrar. Det är inte så svårt att snappa upp hur En Riktig Kille och En Riktig Tjej ska vara - små grytor har stora öron.

09 maj, 2006 11:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Den blyga: Jo, det fanns dagis, i alla fall gick jag på ett (är lika gammal som Olle). Fast jag minns inga särskilda kill-diskussioner därifrån. Däremot minns jag att vi bad bordsbön (alla vänsterföräldrar verkade acceptera detta) och ibland fick vi tomatjuice (blä).

09 maj, 2006 12:45  
Blogger den blyga skrev ...

Dagisen kom,som mycket 1968, ett resultat av SOU: FÖRSKOLAN som utmynnade i en proposition om inrättandet av "Barnstugor"... i stor skala.
1974 kom den nya barnstugelagen då kommunerna ÅLADES att bygga ut barnomsorgen - innan dess var det exklusivt med dagis.
En 2-åring född 1962 var ytterst sällan på ja, i Helsingborg hette det faktiskt Barnasylen innan det blev omdöpt till Tornerhielms barnstuga...
Sedan fanns ju de så kallade kollektivhusen som Alva ordnade i Stockholm redan på 30-talet...

Men Min 2-åring 1964, liksom hans bröder och lekkamrater hade faktiskt inte varit i närheten av ett dagis när händelsen utspelade sig.

09 maj, 2006 13:41  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag är imponerad över
1) att hakkke kommenterar så klokt kl 02:01, då han efter en jobbig flaggdag borde ligga till sängs.
2) Ingrids besök hos diplomaten, den diplomat som jag misstänker att även jag känner ...
3) bordsbön, wow, sånt hade vi då rakt inte i Luleå
4) barnasylen! barnasylen! BARNASYLEN?

Måste genast kolla i NE, joorå, asyl är som vi alla väl känner "rätt att uppehålla sig i ett främmande land särskilt för flykting".

Men det finns två betydelsenyanser!
a) en tillflyktsort eller fristad
b) förr en typ av vårdanstalt för psykiskt sjuka, värnlösa barn etc.

Och så kommer det en mening om hur man kan använda ordet. Håll i er. Enligt NE kunde man säga:

– Hon såg ut som ett barn från en asyl.

Ordet har funnits i svenskan sedan 1806 och kommer från det grekiska grek. asylon som betyder 'skyddsort; något okränkbart'.

Jamen dåså.

09 maj, 2006 15:30  
Anonymous Anonym skrev ...

När flyktingar söker asyl söker de alltså okränkbarhet, snacka om klokhet. (För de letar knappast efter föregångare till dagis i Skåne.)

För att kommentera tidpunkten för förra kommentaren - det blir alltid så när jag blandar pollenallergi och förkylning med ett glas rött. Tror jag. Jag har faktiskt inte provat förut, det här med pollenallergi har jag börjat med på sistone, det verkade vara så inne nu.

vnfun - antyder nog att jag bör satsa på rödvinet

09 maj, 2006 18:53  
Blogger aequinoxia skrev ...

Tomatjuice? Det fick aldrig vi, lyckligtvis. Min fru berättar fortfarande historier om att de inte fick äta ketchup på dagis eftersom det var kapitalistiskt...

10 maj, 2006 09:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Mais oui Lotten, det är samma diplomat du känner.

10 maj, 2006 09:14  

Skicka en kommentar

<< Home