26 april 2006

Tiderna förändras ... inte så mycket

Ibland när jag vaknar, känner jag efter lite extra.

– Ont i halsen?
– Bakis?
– Träningsvärk?
– Nageltrång?
– Blindtarmsinflammation?

Men i morse var svaret bara nej, nej, nej, nej och åter nej. Alltså är jag fit for fight för eftermiddagens resa till Göteborg. Fast lite motvillig. Jag är en sådan extrem hemmagris, så hälften hade varit nog. Blindtarmen har jag kvar, så den kan få bli inflammerad till en annan gång.
Detta (klicka gärna på bilden) är från Svenskt husmorslexikon (1957), och min favoritbild är den sista. När jag var liten, satt jag med medicinska böcker och frossade i bilder på eksem, vattkoppor, brutna ben med benpipan utanför skinnet (påminner om Henke Larssons) och akromegali. Det fascinerande i just detta verk, är att husmödrarna fick se ingående bildserier om inte bara blindtarmar utan även
  • hjärnoperationer
  • knappnål i lungan
  • bronkospirometri
  • ögonoperationer.
Allt beskrivs lika ingående som strumptillverkning, tillagning av tjälknöl, kjollängder och skovård. Om vänsterhänthet står: ”I modern pedagogik är omskolning av vänsterhänta inte något principiellt krav.”

Man undrar ... vad skriver man om 49 år om omskolningsprojekten anno 2006?

28 Reflektioner:

Blogger Herr R skrev ...

Jag har opererat blindtarmen. Jag hoppas verkligen inte att operationen gick till sådär. Ajaj och sedan står läkaren med tarmen i triumf.
Usch.

26 april, 2006 10:30  
Blogger Herr R skrev ...

Nej men "Ajaj" ovan var ju tänkt som "skär-skär". Freudiansk felskrivning?
Nåja, ajaj funkar lika bra där.

26 april, 2006 10:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

I samma bok prisas den stora upptäckten lobotomi, "som har väckt stor uppmärksamhet på senare år". Ajaj och sedan ser vi bilder på hur läkaren skär genom den vita nervsubstansen för att förhindra att vissa nervimpulser funkar.

(Triumfbilden saknas dock.)

26 april, 2006 11:29  
Blogger Olle skrev ...

”Det onda är borta ur kroppen.” Heter kirurgen månne Father Merrin?

26 april, 2006 12:00  
Anonymous Anonym skrev ...

1954 opererades jag för appendix, vid återbesöket när stygnen togs bort fick jag betala 10 kronor. Mamma satt i väntrummet och hade gett mej 20 kronor ifall jag måste betala, jag fick naturligtvis lämna tillbaka den andra 10:an till henne. Jag var 14 år och det påstods att läkaren som utfört operationen hade gjort det ensam för första gången.
bbkzo

26 april, 2006 12:08  
Blogger Ica skrev ...

ey, du kunde väl väntat med att åka till Göteborg tills på fredag så kunde vi ju haft sällskap på tåget.
hihi, henke larsson-varianten har även jag lyckats med :P

26 april, 2006 13:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ica: Om jag hade åkt på fredag, hade jag ju kommit fram på en dag för sent för att kunna föreläsa. Vilket kan jämföras med Olle, som idag åkte till Stockholm för att föreläsa och väl där insåg att han var en dag för tidig.

26 april, 2006 13:54  
Blogger den blyga skrev ...

Intressant vad som olika läsare fäster sig vid i en text!
För mig var nyckelsentensen denna:

"Man undrar ... vad skriver man om 49 år om omskolningsprojekten anno 2006?"

Jag är övertygad om att man om 49 år är förundrad över våra krampaktiga försök till unisexuppfostran!
Redan ALVA misslyckades med JAN:
De som inte läst hans "Barndom" med beskrivning av hans tvångsvirkande med dito uppvisning av resultat
har något mycket roande kvar att uppleva.

26 april, 2006 14:11  
Blogger crrly skrev ...

Vid kameragenomgång av mitt tarmsystem upptäcktes att jag är född utan blindtarm. Intressant.

När jag jobbade i bokhandel var främsta nöjet under kundlösa stunder att frossa i böcker med smaskiga bilder av ögonsjukdomar och hudåkommor... :p


Läs mitt inlägg om WV!

26 april, 2006 14:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh! Ett sånt husmorslexikon vill jag också ha! Älskar såna böcker.

crrly måste vara mer evolutionärt utvecklad än oss andra! Coolt!

Nu ska jag skriva en sedelärande text om appendicit i min blogg.
bjkuf

26 april, 2006 15:28  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Den Blyga: Ja. Det var precis det jag tänkte.

26 april, 2006 15:30  
Blogger Olle skrev ...

sentenser: Far till Eskilstuna, gå på loppis och låt dig förundras över hur många vackra ting, kul prylar och intressanta böcker som fullständigt ratas av sörmlänningarna. Vår favorit är Pingstkyrkans second-hand där böckerna står ämnesvis och i bokstavsordning -- och kostar en femma eller tia styck. Utmärkt för den som t.ex. vill komplettera samlingen av svenska berättare (Ja, Kristina – det finns gott om Sara-böcker, fast jag förmodar att du har det mesta.)

Häromveckan köpte jag Carl Fries’ Sverigeböcker (5 band) för en femtiolapp. Ytterligare tre decimeter böcker i hyllan!

Husmoderslexikon tror jag att vi har två stycken av, eller möjligtvis tre.

(Ett annat kul ställe för annorlunda bokinköp är Myrorna i Örebro. Minst fem–tio kilo brukar jag släpa med mig därifrån.)

26 april, 2006 16:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Aj löööv loppis! (som jag redan avslöjat)
Jag har inte så långt till Eskilstuna, så det är iallafall en teoretisk möjlighet att ta sig dit.
När har Pingstkyrkans second-hand öppet?
Om det finns fler bra ställen så vill jag ha en detaljerad karta och kompass! ;)
wiczojn

26 april, 2006 16:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Olle: Där har jag såklart redan varit otaliga gånger, i sällskap med Johan, Hjortronlandet-samlare och vredens andra barn. Han brukar rensa hyllorna titt som tätt. Men jo, jag har nog det mesta snart, inte minst när trevliga människor skickar sina gamla böcker till mig per post <3.

Apropå Eskilstuna och the good old days träffade jag min gamla älsklinglärare Eva i Engelska Parken igår. Ack, jag börjar nästan sakna den där stan en smula. Om inte annat saknar jag gratis tågresor!

corjok på er alla!

26 april, 2006 16:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Men, Den blyga och Lotten: det är väl JÄTTEBAR med unisexuppfostran, det vill säga könlös. Så kan var och en som gillar att virka, oavsett kön, fortsätta med det (min ena son) medan vi andra (dottern) sk-ter i det...

Är det inte bra om alla presenteras för HELA smörgåsbordet och inte bara får hålla till godo med ... prinskorv? Eller gravad lax.

26 april, 2006 16:56  
Anonymous Anonym skrev ...

Hej Lotten
nedan är ett itet meddelande till en av dina kommentatorer eftersom jag inte är signad som "blogger"...nådde inte in på vederbörandes blogg...



hej du Blyga!
Jag hittade dig på Lottens blogg - kul att du sen i kombination med din bloggidentitet har sippor på bild - det finns ett uttrcyk på några olika språk som är ett öknamn (tyvärr) på oss skandinaver och det är motsvarande "sippor" dvs blyga små varelser som mår bäst under en stor gran!
Sen vill jag också kommentera din kommetar hos Lotten om Myrdalböckerna - ja, men har duläst hans systrars böcker då??? Bilden kompliceras ännu mer och bli mycket intrikat!

26 april, 2006 17:03  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Cruella: Genustänkandeprogrammet-tjafset som nu ska börja styra lekandet på -- inte alla men många --dagis är inte könlös. Den är tvärtomkönlig. Det handlar inte om att alla ska få virka om de vill, utan om att de som inte vill virka ska virka, eftersom de har "fattat fel".

Min poäng är: låt vänsterhänta vara vänsterhänta, låt virkande pojkar och flickor virka vidare, men tvinga inte barnen att leka som de vuxna vill att de ska leka.

26 april, 2006 17:36  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten: Handlar det inte om att ungarna ska få syn på det de eventuellt inte fått syn på tidigare, kanske av ointresse men troligen även för att "killar lirar boll men virkar inte"? Typ. Så fattar jag i alla fall Ingemar Gens men jag har ju inga egna dagisbarn längre och har inte sett pedagogiken tillämpad.

26 april, 2006 18:18  
Anonymous Anonym skrev ...

Men Lotten, det kan ju inte vara sant att de som hatar att virka ska tvingas till det? Ska klättrande indianlekande tjejer sättas med virknål? Det måste väl ändå vara så att alla ska få göra precis vad de vill? Och då blir det förmodligen 70% bilar och 30% rosa dockor bland killarna och tvärtom bland tjejerna. Men de där 30% slipper petas in i könsfållan i fortsätningen!

F ö är jag fascinerad över husmorsboken, att hushållande kvinnor togs så seriöst då och föraktas nu. Betyder det ett framsteg eller en tillbakagång för kvinnor?

26 april, 2006 18:55  
Blogger aequinoxia skrev ...

En mycket fascinerade diskussion detta. Ni som läser min blogg vet att jag funderar över detta regelbundet. Men nu sitter jag här och kan inte tänka på något annat än det där stilistikbegreppet vi fortfarande inte fått något namn på... Lotten, je t'en supplie!!!

26 april, 2006 19:12  
Blogger den blyga skrev ...

Petra: ja, visst har jag läst systrarnas böcker!

Intressantast var Sisselas, hon försökte ju ärerädda ALVA, men gjorde det bara värre...

Tyvärr är vi ju inte bara sippor här i Sverige.

En utlandssvensk kom någon gång på 60-talet hem och efter några veckor formulerade han:
I Sverige ryms bara EN åsikt åt gången.


Eller " Svensken är som en flaska ketchup, först kommer ingenting, sedan kommer ingenting, och sedan kommer alltsammans på en gång."

Och VORE det så cruella - så är det ju BRA - Var och en ska ha möjlighet att utveckla sina starka sidr.

Men det är ju PLANekonomi det handlar om - flickorna MÅSTE förtrycka sin moderlighet för att accepteras som RÄTT och pojkarna lämnas vind för våg i sin socialisering till patriarker - inte konstigt vi har ett växande huliganproblem.

De starka klarar sig alltid-men

FRIHET är det bästa ting
FÖR DEN HENNE RÄTT KAN BÄRA.
Är det någon som tänkt på att vissa wf verkar längre än de är och vice versa?
gihgbiw var ju bara 7
Det är kanske vi som ser grafiskt som först ser grafiken g och w tar mer plats

27 april, 2006 07:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Men Den blyga. Jag kan inte alls hålla med om att flickor måste "förtrycka sin moderlighet". HAR de en moderlighet alltså? Ovedersägligen? Pojkarnas faderlighet då, eller moderlighet för den delen, som förtrycks och förträngs på vägen mot Riktig Manlighet - är det inte snarare DET som gör dem till huliganer? Kan inte alla få hjälp att förutsättningslöst upptäcka fler sidor av sig själva (kanske med lite styrning inledningsvis, vi är ju vanedjur) och förhoppningsvis bli helare som individer? Jag tror faktiskt inte på någon inneboende Manlighet och Kvinnlighet. Och SKULLE en sådan finnas så skulle den starka naturen rimligen komma till uttryck ändå, trots tvingande virkexperiment och trädklättring;-)

27 april, 2006 09:17  
Blogger den blyga skrev ...

Cruella:
"Jag tror faktiskt inte på någon inneboende Manlighet och Kvinnlighet."
I have a different opinion.
Jag tror vi har kommit till vägs ände i denna debatt.
Var och en får bli salig på sin fason!

27 april, 2006 09:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh, jag som skulle kunna fortsätta hur länge som helst! Men OK.

27 april, 2006 09:40  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Men Lotten, är du i Göteborg? Attans att jag jobbade som en liten galning igår och inte hann läsa en endaste blogg. Är du fortfarande här? Kan man vinka till dig nånstans?

crrly: Att du är född utan blindtarm betyder nog att du tillhör ett högre utvecklingsstadium än vi andra. Det sa i alla fall tandläkaren till min äldsta dotter, som är född utan anlag för visdomständer.

27 april, 2006 10:53  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Åh, Helena! Jag är på väg hem -- det är bara ett jobbasomattansbesök och alls inget gusåtrevligtdetärattvarahärbesök.

27 april, 2006 16:34  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Vad synd! Men säg till om du planerar den andra sortens besök någon gång!
Då kan du få komma och titta på min galgsamling!

27 april, 2006 16:44  
Blogger crrly skrev ...

sentenser och helena: Aj. Eller nåt. Hehe. I så fall, om det nu är så att jag tillhör något evolutionärt sett högre utvecklingsstadium så skulle jag faktiskt inte vilja resa fram till den tid då världen styrs av crrlyar, näpp! :)

27 april, 2006 19:14  

Skicka en kommentar

<< Home