13 oktober 2009

Protest mot kollektiv bestraffning

Jag kanske hellre skulle ta och engagera mig i kollektiv som hemlösa barn i Calcutta eller avlyssnade svenskar mot FRA eller varför inte hungriga pensionärer i vårdsvängen?

Men jag väljer idag att slåss mot kollektiv bestraffning inom ungdomsidrotten. (Ok, inom all idrott och överallt i hela samhället förstås, men vi tar en bit i taget.) Så här kan det gå till ... förlåt, så här går det till – och det är mycket, mycket vanligt.

– Alla springer fem ruscher med böjda ben!

(En och annan karateinstruktör tänker nu ”aaah, vad skönt, det handlar inte om karate” medan halva läsekretsen tänker ”vad ända in i glödheta är det för idrott när man springer ruscher med böjda ben?”. Inte vet jag. Jag hittar bara på eftersom jag vill att ni ska förstå att det kan handla om vilken idrott som helst. Alltså: se nu framför er hur 15 tolvåringar ruschar allt vad de kan med böjda ben.) Tränaren rynkar pannan och för visselpipan mot munnen.

– Viiiisselpiiiiiiiiiip! Nä, hörni! Ni två – ja just det, ni två – böjde inte på benen tillräckligt! Därför måste ni alla göra 20 armhävningar! Och djupa ska de vara, annars får ni springa igen! Kör!

De tretton som böjde sig tillräckligt bestraffas för att deras två kompisar enligt tränarens omdöme inte ansträngde sig tillräckligt. Tränaren är nämligen av åsikten att
  1. de två slökorvarna blir mindre slöa om de bestraffas
  2. de tretton som inte slöade sig kan sätta press på slökorvarna
  3. alla kan böja lika mycket på sina ben.
Så himla dumt. Och förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen.


Fokusera på det positiva!
Fel:
– Varför är ni så få här idag? Kalle, Lisa, Nisse och Bettan har inte sagt att de inte skulle komma! Morr! Jag blir så förbannad!
Rätt:
– Idag ska vi ha kul! Eftersom ni är så få kommer ni att hinna öva lite extra på detaljerna.

Motivera istället för att bestraffa!
Fel:
– Bedrövligt. Det här var det värsta jag har sett. Alla springer tio gånger uppför trapporna där! NU!
Rätt:
– Jag ser att ni är trötta och okoncentrerade. Men tänk att för varje gång som ni tar i lite extra när ni är som tröttast, förbättras konditionen lite grann! Ser ni trapporna där borta? Försök att springa uppför dem tio gånger – men planera så att ni inte kollapsar efter två gånger! Några frågor?

Var tydlig!
Fel:
– Jag struntar i om ni förlorar matchen på lördag. Det är ju er förlust. Ni får förlora den bäst ni vill. Ni bryr er ju inte. Så då bryr inte jag mig heller.
Rätt:
– Ironi är när man säger tvärtom vad man menar. Det försöker jag verkligen att undvika. Och om ni någon gång tycker att jag säger konstiga saker som ni inte förstår, ska ni fråga vad jag menar.

Hade det där sista verkligen med kollektiv bestraffning att göra? Jahadå.


Berätta för mig om era erfarenheter och åsikter i kommentatorsbåset eller via mejl. Annars får ni göra 15 armhävningar på fingertopparna allihop! NU!

________
Här finns en pdf som ni kan skriva ut och sätta upp i klubblokalen eller på skolorna eller lägga i fikarum. Klicka!

Etiketter:

33 Reflektioner:

Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alla .se-adresser har tydligen haft en krånglig dag idag. Datorn och jag kämpade i fem timmar med att få ut texten – men bilder tänker bloggerbludder inte på några villkor lägga ut, så det så.

13 oktober, 2009 16:35  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Har stört mig på den kollektiva bestraffningen i barnens träning (karate). Har svårt att se hur 5-12 åringar skall kunna sätta press på varandra eller hur en i den åldern skall känna "nu får jag inte fuska för då får alla andra det skitjobbigt". Fuskar en unge så finns det rätt så troligt en anledning. Ta reda på den istället.

13 oktober, 2009 16:39  
Blogger Hans Persson skrev ...

FRA är väl ett praktexempel på kollektiv bestraffning? Alla får sin privata kommunikation avlyssnad och lagrad, oavsett om de är misstänkta för något eller inte. Vem vet, det kanske kan vara bra att ha senare?

13 oktober, 2009 16:45  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Bra, Béatrice -- att du har stört dig på det alltså. Snart kan du ge tränarna vettiga argument härifrån.

13 oktober, 2009 16:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Exakt min tanke, Hans Persson.

13 oktober, 2009 16:46  
Anonymous en djefla man skrev ...

Man kommer onekligen att tänka på Full Metal Jacket-pedagogiken:

"If you ladies leave my island, if you survive recruit training, you will be a weapon. You will be a minister of death praying for war. But until that day you are pukes. You are the lowest form of life on Earth. You are not even human, fucking beings. You are nothing but unorganized grabastic pieces of amphibian shit. Because I am hard you will not like me. But the more you hate me the more you will learn. I am hard but I am fair. There is no racial bigotry here. I do not look down on niggers, kikes, wops or greasers. Here you are all equally worthless. And my orders are to weed out all non-hackers who do not pack the gear to serve in my beloved Corps. Do you maggots understand that? "

13 oktober, 2009 17:01  
Blogger Anna skrev ...

Kollektiv bestraffning är alltid dumt, i ungdomsidrott och skolan och allt annat liv. Jag blev senast utsatt för det av en sur tågförare som straffade hundratals passagerare med att komma fram en kvart försent, bara för att två fripassagerare försökte kliva på tåget i Sundbyberg, som man tydligen inte får göra.

Men alltså jag håller med dig om allt. Och tänker att det är tur att du inte bor i Kina. Där kan barnen få pisk om de mopsar sig mot idrottsläraren.

13 oktober, 2009 17:05  
Blogger Cina skrev ...

Ja, det är MYCKET vanligt tror jag! Med fyra idrottande barn och ungdomar har de/jag hört och sett det mesta känns det som i den vägen. Jag upphör aldrig att förvånas. Hur är man funtad när man uttalar/beter sig nedsättande till barn/ungdomar som man är ledare/förebild för? Så himla bra har inte blivit när jag som förälder faktiskt sagt ifrån och undrat över metoderna. "Byt klubb" har varit det enkla svaret. Det har vi gjort också! Men konstiga uttalanden och beteenden kommer man visst inte ifrån. Det är bättre men inte helt bra.

13 oktober, 2009 17:09  
Blogger Yvonne L skrev ...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

13 oktober, 2009 17:35  
Blogger Yvonne L skrev ...

Oj, jag glömde lite ord i kommentaren nyss så jag tog bort den och börjar om på nytt:

Jag blir alldeles paff! Är det inte meningen att BARN- och UNGDOMSidrott ska vara något roligt för de som är med? Det är väl en sak att behandla vuxna elitspelare på det viset. De kankse dessutom är proffs och får betalt för att springa ruscher med böjda ben. Men jag tycker verkligen inte att barn och ungdomar ska bli kollektivt bestraffade.
Kanske den där tränaren sett för många amerikanska filmer med militär anknytning.

13 oktober, 2009 17:41  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Jag bytte DNS-tjänsten från Telia till OpenDNS i somras. Jag upplevde O-DNS som snabbare och stabilare och har mycket riktigt inte haft några som helst problem sedan dess. Detaljerade anvisningar för de flesta operativ och routrar finns på sajten.

13 oktober, 2009 17:43  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det blev bättre när jag nyss bytte till IP-numret från FTP-servernamnet, Plastfarfar.

13 oktober, 2009 18:02  
Blogger cruella skrev ...

Jag kan bara göra tolv halva armhävningar på knäna. Hur många riktiga i straff får jag då?

Nä, gruppbestraffning trodde jag allvarligt talat utmönstrades i höjd med Forsberg på Kastalskolan i Brunflo (det här kan jag ha ältat förut).

Som omväxling till att beordra hela gruppen fingertoppsruscher kastade han stenhårda basketbollar på såna som jag som inte mäktade med ordentliga armhävningar.

Inte blev jag bättre av det nä.

13 oktober, 2009 18:03  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Yvonne: Det är just precis och exakt detta som jag hänger upp mig på.

Det ska ju vara kul att hålla på med idrott!

13 oktober, 2009 18:03  
Anonymous Örjan skrev ...

Vid läsning sv Ditt inlägg fick jag associationen "Kollektiv bestaffning / Mobbning".

Jag är rädd att där kan finnas ett samband.

13 oktober, 2009 18:05  
Blogger cruella skrev ...

Men Hans P och Lotten - inte vill ni väl fortsätta sprida myten om att ALLA blir avlyssnade med FRA-lagen. Hur menar ni? Är klubbningen i morgon, med förändringar, nya myndigheter, tillståndssökningar och begränsade lagringar bara en chimär?

13 oktober, 2009 18:05  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ack, Cruella, tänk om han inte hade slängt basketbollarna på dig utan istället lärt dig hur lattjo det kan vara om man från höger skruvar bollen lite medsols och samtidigt humpar upp den mot den lilla fyrkanten på plankan eftersom det då är nästan omöjligt att missa korgen.

13 oktober, 2009 18:06  
Blogger Plastfarfar skrev ...

...annars har jag varit ut för kollektiv bestraffning i just ungdomsidrott och i lumpen. Vederstyggligt!

Sjöscouterna visste dock bättre.

13 oktober, 2009 18:07  
Blogger Ingela skrev ...

Å så bra. Kan inte detta publiceras i t.ex. tidningen Idrot*tsläraren?

13 oktober, 2009 18:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

I och för sig har jag inte alls något emot att sprida myter, men nej, jag tror inte att "alla" blir avlyssnade, Cruella. Men får jag säga ... "för många" ..?

13 oktober, 2009 18:19  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ingela -- självklart! Jag ska skicka och skicka en antikollektivsbestraffnings-pdf tills alla lessnar på mig.

13 oktober, 2009 18:21  
Blogger görel skrev ...

Mina barn har endast haft mycket korta idrottskarriärer, tur tycker jag som själv inte hör till den sportiga kategorin, och därför har de aldrig upplevt nån kollektiv bestraffning. Det tycks inte förekomma i scout- eller blåsorkestersammanhang. Men man har ju hört hur andras barn har utsatts, usch, det förekommer nog oftare än man vill veta. Självklart ska vi protestera!

13 oktober, 2009 18:45  
Anonymous Örjan skrev ...

Måste skicka nytt inlägg.
Wv kommenterar "kollektiv bestraffning"
"cocco"

13 oktober, 2009 19:29  
Blogger PGW skrev ...

Cruella, gjorde han det med alla alltså?! Jag trodde det bara var oss han var tokig på!

13 oktober, 2009 20:54  
Blogger Hans Persson skrev ...

Men Hans P och Lotten - inte vill ni väl fortsätta sprida myten om att ALLA blir avlyssnade med FRA-lagen. Hur menar ni? Är klubbningen i morgon, med förändringar, nya myndigheter, tillståndssökningar och begränsade lagringar bara en chimär?

@cruella, så vitt jag förstår så är det (oavsett kosmetika på lagtexten) i praktiken omöjligt att undvika att avlyssna många gånger fler än man borde. Se exempelvis vad Nixon skriver.

13 oktober, 2009 21:27  
Blogger Cecilia N skrev ...

Ååå, jag anar en connection (uttalat som Lena PH säger kolläktion) mellan Cruella och PGW.

Jag är bara insyltad i ridsport. Där tror jag inte det förekommer såvitt jag minns. (Där finns dock viss risk för brist.)

Som körsångare kan jag ibland uppleva något i den stilen. "Sopranerna sjunger fel där!" Hm, gör jag? Eller de andra? Jag tror det ska låta sådär, eller hör dirigenten något annat än det jag tror att jag sjunger?

I ridningen korrigeras man ju personligen även om man rider igrupp. "Böj på armarna, Cecilia!" t ex. Då funderar mina ridkompisar på om de också böjer tillräckligt på armarna.
I sången är det inte så: "DU sjunger fel där, men DU sjunger rätt." utan där får hela gruppen en tillsägelse om att man inte får till det. Men det är en okej "tillsägelseform" även om man blir lite osäker om "jag" verkligen gör så fel som h*n säger. Att få en personlig tillrättavisning där skulle vara skämmigt och något som det nog lärs ut till körledare att aldrig göra.

13 oktober, 2009 21:58  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

Jag har precis på min blogg frågat efter bra verktyg för att ladda upp pdf-filer och här ska du snart ladda upp en pdf-fil och du har inte kommenterat och svarat på min fråga och det blir SEX RUSCHER GENOM CAMILLA LÄCKBERGS SAMLADE DECKARSVIT!

Frågor på det?

13 oktober, 2009 23:24  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Å huuuu, hakke. Vilket förfärligt straff. (Jag skyndade mig förstås att kommentera.)

Och pdf:en har inte dykt upp här för att den är så förbaskat ful att jag inte riktigt kan stå för den. Är liksom inte en layoutkung.

13 oktober, 2009 23:32  
Blogger Maria Berg skrev ...

HEJA LOTTEN!!!!
Det är precis så det går till på min basket träning - ingen vidare ledare där.
Sorry men jag kan inte var lika kvick och vig som en 18 åring!
Förra träningen var det 100 armhävningar, uppdelad på 4 tillfälle MEN jag kan inte göra EN....
och efter träningen var det utskällning av laget, med klagan på att varför gör ni fel detta har vi gjort 100 gånger innan... MEN se du han tänkte inte på att där faktiskt var 3-4 st som var nya och skulle in i sysytemet klart dom gör fel - dom vet ju inte hur det skall vara!!!!

/Maria Berg

14 oktober, 2009 08:42  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Kanske skall tillägga att det är väldigt sällan det sker i klubben men jag reagerar de gånger det sker.

14 oktober, 2009 09:39  
Blogger cruella skrev ...

HP (och ursäkta att jag fortsätter fråga i en tråd som rör något helt annat): Hur borde man göra då?

Ganska omfattande "kosmetika" om man jämför med ursprungsförslaget, för övrigt: regeringen fattar beslut om spaning (istf FRA själva), tillstånd före av domstol, inspektion i efterhand så att sökvillkoren uppfyllts och kortare lagring.

14 oktober, 2009 10:53  
Blogger Amiechan skrev ...

Finns det nåt samband med tränarens ålder, eller är det helt och hållet klubbens "stil" som slår igenom?

I de klubbar jag tränat där kollektiv bestraffning använts har tränarna varit unga (under 20) och i de klubbar där kollektiv bestraffning inte förekommit har tränarna varit äldre (över 30).

Har unga en större tendens till att vilja använda kollektiv bestraffning? Det är ju ett sätt att på någras bekostnad höja sin egen status, och det kanske unga och osäkra tränare känner ett större behov av.

14 oktober, 2009 12:33  
Anonymous Lena/northofsweden skrev ...

Heja, Lotten!
Och tacka vet jag scouterna - åtminstone som de är nu för tiden. Där får märkliga ungar vara så märkliga de vill och alla får vara med! Jag önskar bara att fler föräldrar (och barn) upptäckte det i stället för att tro att scouterna är något slags paramilitär disciplinskola.

14 oktober, 2009 18:36  

Skicka en kommentar

<< Home