29 augusti 2008

Svamp i vardagslivet

Det där med svampplockning kan svampplockarna ha för sig själva, har jag alltid sagt. Sedan har jag även citerat Cello (Olle Carle, 1909–98) i en text från 1946:
”Somliga är roade av att plocka svamp, andra inte. Däribland jag. Jag mår inte bra av att äta svamp och följaktligen inte heller av att plocka och ännu mindre av att rensa. Det är fult av människan att beröva skogen denna dess prydnader bara för att tillfredsställa magens krav. Man kallar svampen så vackert för ’skogens mat’, och då tycker man att skogen borde få behålla den, men nej. Att det är synd om skogen inser alla, som vet hur det känns att inte få behålla maten. Visserligen anses det vara nyttigt för folkförsörjningen att plocka svamp och så påstås det vara så billig och nyttig föda denna skogens och hagarnas mat. Vad det sista argumentet beträffar så ber jag att få ropa nej med hela min mage. Hos somliga personer väcker nämligen hagarnas mat magarnas hat, och en magpumpning som kostar 15 kronor* är ett uselt led i folkförsörjningen, så länge inte hela folket består av läkare. ”
Men så är det ju detta med att blogga. Om jag inte plockar svamp kan jag ju inte berätta om hur det var att plocka svamp. Alltså plockar jag sedan igår svamp.

Svampkännare som jag mött, verkar vara överens om att
  • man bör ha svampögon (hela min kropp skriker Canesten! varje gång jag hör det)
  • man bör lära sig en svamp per år, vilket betyder att snart kan man 10–15 olika sorter eftersom tiden går så fort när man har roligt
  • alla svampplockare har roligt.
Bildsafari från gårdagens övningar

Jag är inte petig. Man vräker inhysingarna och borstar bort skräpet, steker och äter.

En del svampar har det inte lätt i livet.

En liten och en stor går någonstans omkring med en släng av hjärtklappning, lite illamående och spännande hallucinationer.

En älg? Här? Alldeles nyss – med tanke på färskheten?

We are not alone. En vilsen ko eller kanske bara någon som har ätit något olämpligt? Hrrrkl.

Efter resningen ute i skogen lade vi skräpet i ett dike. Svampliken påminde mig om min oskrivna, varken påhittade eller påbörjade succéroman.

Karljohanssvampsfötter en masse och bara några hattar. (På bilden syns ungefär halva skörden.)

Tips från kocken Örjan Hertzell, som hjälpte oss i skogen:
”Rensa karljohanssvamparna i skogen. Skölj hemma (ja, svamparna klarar vatten!). Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en stor skål med lock i mikron i 10 minuter. Tag ut, rör om, sätt in igen i tio minuter. Tillaga en annan dag med t.ex. lök, squash, gröna bönor och färska örtkryddor.”
Jag är nu äntligen färdig efter flera timmars svampande. Min djefla man började i stor stil att steka sina blodriskor i smör, men brände sig ideligen på fingrarna när han försökte pilla bort barr, mossa och jord. Undrar om man kan öva upp svamptålamodet.

Sådärja. Stör det väldigt om det knastrar när man äter svampstuvning? Och vad ska jag servera till svampen, tycker ni? Kanske Taffel.se vet besked?

*Cellos 15 kronor motsvarar i dagens pengavärde 273 kronor. Så nu vet ni det. Kanske kan det ställas i relation till att en liten påse med ynka 30 g torkade karljohanssvampar kostar 40 kronor och att jag i så fall för de svampar jag idag plockade på en timme skulle kunna få loss en halv förmögenhet och hypotenusan den har två?

27 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Imponerande. Jag för min del har aldrig sett en livs levande karljohanssvamp. Men jag har förstås ändå åsikter om vad du ska ha dem till! Karljohan är ju väldigt populärt i norra Italien, så jag tycker du ska stoppa dem i risotto. Här är ett recept som ser bra ut (har inte provat det, eftersom jag som sagt aldrig har mött en färsk karljohan).

29 augusti, 2008 07:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Dottern fick av sin omtänksamma mormor Majas alfabet när hon fyllde ett år. Hon har därför redan lärt sig att den normala belöningen efter en hel dag i skogen är fullt med barr i skon, och i korgen bara en enda champinjon. Som tur är har hennes farfar ögon känsliga för gult, vilket gör att vi allt som oftast får med oss hem ett glasspaket (Tofu) fullt med färdigrensade kantareller.

29 augusti, 2008 08:46  
Anonymous Anonym skrev ...

Mikron? MIKRON?

Sacrilege! Lyssna på din man, kvinna! Svamp ska stekas i smör, inte nukas till döds.

29 augusti, 2008 09:14  
Blogger Cecilia N skrev ...

Smörstekt ska det vara!

Och hellre svamp i vardagslivet än i underlivet.

29 augusti, 2008 10:17  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

AB: Om jag hade stekt svamp igår kväll, hade jag nog fortfarande stått där och stekt. Det var ju så mycket!

Och: poängen är att man seedan steker svampen i svamp. Det där mikrandet är mest till för att de ska omhändertas för ögonblicket.

Någon som till mig vill skänka en fungerande fläkt, förresten? (Det luktar nu svamp ända ner i de mörkaste vrårna i källaren. Och våga inte antyda att det är något annat som luktar.)

29 augusti, 2008 11:38  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Örjan kom till radiostudion med en röksvamp i morse, förresten.

Kolla.

(Ska rapportera mer om den senare.)

29 augusti, 2008 11:41  
Blogger Howdy Sailor skrev ...

Jag och mina syskon bojkottar svampar sedan ena brodern (den idioten!) satsat allt på en svampfråga i Jeopardy. Svaret var "Vad är en citrongul slemskivling?" och brorsan kunde bara tre svampar av vilka den inte ingick.

29 augusti, 2008 12:32  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Precis som att vi bojkottar Transsibiriska järnvägen sedan Broder Jakob i semifinalen i Vi i femman svarade fel och sade "Transatlantiska järnvägen".

29 augusti, 2008 12:36  
Blogger Howdy Sailor skrev ...

Transatlantiska hade varit mycket coolare. Det lustiga är att min broder svampfelsägaren var reserv till Broder Jakob i Vi i femman. Med facit i hand vet vi nu att det nog var lika bra att han inte var ordinarie.

29 augusti, 2008 12:54  
Blogger den blyga skrev ...

Jag har också - lyckligtvis - efter en UNDERBAR dag i skogen stått till sena natten och rensat och förvällt.
Det är något ALLA är överens om: att svampen skall behandlas inom några timmar.
Dock kan man ju inte ÄTA allt samma vecka så någon form av konservering måste tillgripas.
Min bästa metod:
Skär den rensade svampen i sockerbitsstora bitar. Använd INTE smör om inte svampen skall ätas samma dag.
Förväll den i sitt eget spad dvs fyll en stekpanna, låt den stå på medelvärme så att svampen vattnar sig - öka sedan värmen något så att vätskan avdunstar.
Låt svalna - FRYS sedan in i portioner om 2-3 dl förvälld svamp.
Nu kan svampen förvaras i mer än ett år i frysen - vilket den inte kan om man smörstekt den.

Jag tycker, liksom italienarna, att KJ (liksom kantarell och stolt fjällskivling) är en sådan läckerhet att den bör tillredas för sig - övriga soppar och kremlor etc infryses som blandsvamp. Riskor är bra "kryddsvampar")

wv=etnotoa!?

29 augusti, 2008 14:13  
Blogger Ingela skrev ...

Jag säger bara rimskivling. Mmm.

29 augusti, 2008 14:27  
Blogger Ingela skrev ...

Vad tycks förresten om det mykologiska dansbandsnamnet "Candidas"?

En kille som jag dansade med en nyårsdag för länge länge sedan till nämnda orkester påstod att det var sån't han brukade få i gruvstövlarna.

29 augusti, 2008 14:29  
Blogger Howdy Sailor skrev ...

Jisses vad du är aktuell:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3206168.ab

29 augusti, 2008 15:06  
Blogger Howdy Sailor skrev ...

kanske skulle ha gått länkskolan först:
< a href=http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3206168.ab

29 augusti, 2008 15:09  
Blogger Howdy Sailor skrev ...

va fasen, hjälp mig nån!

29 augusti, 2008 15:09  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nämen du gjorde rätt ... nästan. Det var slutet som saknades.

Här är den skrämmande svampartikeln som gör att jag ångrar mig lite ...

29 augusti, 2008 16:14  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ingela: Ett vin.

29 augusti, 2008 16:16  
Anonymous Anonym skrev ...

Årskurs 7. Biologi. Introduktion till svampar. Vi diskuterade under en halvtimme denna enkla instruktion:

"Ät bara svamp som du är 100% säker på vad det är."

Två dagar senare kommer artikeln i Aftonbladet...

Själv äter jag bara fyra olika svampar: karl johan, gul och trattkantarell samt svart trumpetsvamp.

29 augusti, 2008 22:35  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nåmen, fyra sorter, då har du ju lärt dig svampar i fyra år, Orangeluvans man.

Jag inväntar just nu de första förgiftningssymptomen. Jag och Bästisgrannen har klämt i oss ett par kilo nu ikväll. Men de smakade för lite trots ivrig kryddning. Något är svampfel!

29 augusti, 2008 22:46  
Anonymous Anonym skrev ...

Eftersom jag undervisar om svampar så kan jag många fler. Men jag äter dom inte. Hängslen, bälte och fallskärm i skogen kan man säga.

29 augusti, 2008 22:56  
Blogger Unknown skrev ...

Morrn Lotten

Tipsa gubben att det kan vara
smart att rensa svampen innan
den lägges i stekpannan....

Smaklig måltid.........

Hasse

29 augusti, 2008 23:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Morrn Hasse, Den Djefla Mannen tog till slut stekpannan från spisen och ställde sig att skölja av de små svampstackarna. Kallt och varmt omslag på en gång, liksom.

30 augusti, 2008 09:08  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Javisstja. Att jag skriver här och nu betyder att jag har överlevt gårdagens totala svampfrossa. Och i tidningen kan man läsa
detta.

30 augusti, 2008 09:11  
Anonymous Anonym skrev ...

Tallpinnar, grannbarr, lingonblad, mossa och lera är bra för både humöret och hälsan.

30 augusti, 2008 09:11  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Jag e väldigt konstig i magen:( Vi äter väl inte mer svamp i kväll?

30 augusti, 2008 13:09  
Blogger Cecilia N skrev ...

Knepig instruktion, Orangeluvans man. "Detta är jag HUNDRA PROCENT säker på att det är en flugsvamp!" (Röd med vita prickar.)

Jag skulle nog vilja modifiera instruktionen till
"hundra procent säker på att den är ätlig".

30 augusti, 2008 16:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Mer om svamp kan ni läsa här!

Själv äter jag bara ett begränsat antal svampar även om jag kan ganska många sorter.

Jag föredrar att torka min svamp - eftersom den käre maken har försett mig med en elektrisk svamptork så det går i ett nafs. Rensandet är det som tar tid. Så jag har bytt ned mig till en lagom stor korg, när den är full går jag hem.

31 augusti, 2008 21:43  

Skicka en kommentar

<< Home