22 augusti 2008

OS: Boxning och pingis är nästan samma sak (uppdat.)

Tänk er hur en boxare trippar på tå – den där dansliknande rörelsen som de ju övar upp genom att hoppa hopprep. Sedan kryper de ihop och fokuserar.

Se nu framför er hur en pingisspelare mellan bollarna trippar lätt på tå och sedan kryper ihop och fokuserar.

Lika som bär!

(”Mellan bollarna” är idrottsfackspråk och betyder alltså inte att någon står klämd mellan en massa bollar utan bara ”den tid som bollen inte är i spel”.)

Visserligen blev det inte någon medalj i kanot, men vi kan glädja oss ända till kl. 04 inatt över att Jörgen Persson har tagit sig till semin i pingis. Primorac [priimorats] spelade alls inte dåligt – Jörgen var helt enkelt bättre. Han har en specialbackhand som kommer oväntat som skjuten ur en kanon och fantastisk koncentrationsförmåga. Ni som inte har tittat och som kanske tror att pingis är en fjes- och messport som t.ex. basket, ska titta på denna snutt:


Jörgen Persson och J-O Waldner. Kanske är de inte jätteoffensiva, kanske drar de ut på det lite extra eftersom de tycker att det är så kul. Men det tackar vi för.

Tillbaka till boxning. Precis som i pingis är det ett himla torkande och vattnande i alla pauser. Pingisspelarna får sköta’t själva eftersom de ju har användbara händer och sällan hjärnskador, medan boxarna har assistenter. Nyss upptäckte jag en produkt som jag inte visste fanns:

Spill- och drällbrickan! Varför har inte alla småbarnsfamiljer en sådan under barnstolen?


Uppdatering
Carolina Klüft tappade farten i längdhopp, fick bara till 6,49 m och var inte bland de åtta som får hoppa vidare. (De åtta bästa efter tre hopp får hoppa tre gånger till.) Kommentatorerna i tv försöker analysera klokt samtidigt som de är lite förvånade. Jag och Anders Gärderud är inte ett dugg förvånade.

Däremot är jag lite arg å Robert Kronbergs vägnar, häcklöparen som inte fick åka till OS för att han ”sprang för långsamt och inte skulle kunna ta sig till final”. (Oj, kolla den här bilden!) Ska vi räkna upp alla andra som inte var i närheten av final? Jag anar en gravad hund.

Se, här har vi en längdhoppare som har specialstrumpor med lufthål eftersom hon är allergisk mot sand. (Jag hittar inte på. )

18 Reflektioner:

Blogger cruella skrev ...

När vi nu är inne på pingis.

22 augusti, 2008 11:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Oh, man. Det där är konst på hög nivå. Och då pratar jag INTE om boxning…

22 augusti, 2008 11:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Spill- och drällbrickan Ygor kommer att bli en succéprodukt så fort Ikeas utvecklingsavdelning nås av förslaget.

I orientering gör man för övrigt likadant. Man trippar mellan blåbärstuvorna och över lavtäckta hällar ett tag. Sen kryper man ihop och plirar på kartan och tänker "varihillivitteärjanånstans?" och sen trippar man upp på höjden för att se bättre och kryper ihop över kartan och tänkar "jävlakartritare" och sen trippar man mot ljusningen där borta som bara måste vara det stora fältet, fast eftersom man är fast i självförnekelsens klibbiga spindelväv så kan man inte få in i sitt huvud att det är den stora hjortronmyren som ligger sexhundra meter åt helvete.

PRECIS som boxning, alltså.

22 augusti, 2008 14:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Nej, nej! det är kanotpaddling och pingis som är (nästan) samma sak. Det hjar jag sett på TV. Så det så! mallar sej Ö-råttan

22 augusti, 2008 14:59  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja just det, Ökenråttan -- han är ju cool i OS-studion, Rolf Wirhed (professor i biomekanik) som visar hur kroppen och allt funkar. Däremot är filosof-Kutte ... eh ... inte lika tydlig.

22 augusti, 2008 15:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

För övrigt tyckte jag om Den djefla mannens beskrivning av orientering.

22 augusti, 2008 15:20  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

En sak till -- hon Maureen Higa Maggi som vann längdhoppet må ha hoppat längst idag (7,04 m). Men hon har varit avstängd för doping i två år, så vad mig anbelangar kan hon dra något gammalt över sig. (Så sa jag aldrig om Ludmila Engqvist, kan man tänka sig.)

Åh! Ni skulle ha sett intervjun med fyra glada tjejer från Nigeria som nyss vann 4 x 100 meter. De var sååå glada!

22 augusti, 2008 15:28  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Oj, mittåt -- Maurren Higa Maggi heter inte Maureen.

22 augusti, 2008 15:36  
Anonymous Anonym skrev ...

Mårran! Meterdjup tjäle i sandgropen.

22 augusti, 2008 17:39  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

En till rättelse: intervjun med nigerianskorna var inte med 4 x 100-metersvinnarna. De tog "bara"brons och höll på att dö av glädje.

That's my spirit! (Favoriterna -- efter USA:s diskvalificering -- Jamaica blev diskade.)

Av alla friidrottsgrenar måste stafetterna vara bäst. (När inte Holm vinner höjdhopp, that is.)

22 augusti, 2008 19:43  
Blogger Cecilia N skrev ...

TACK Cruella!

Den var lika underhållande som den bollen som Lotten visade. Och man hann se bollen också.

Du får bli tydligare med vad som hände med 4x100 damer, Lotten. Jag fattade inte om de blev treor efter det som hände med USA och Jamaica, eller om de sprang in som treor och sen *tripp tripp tripp* vann.

22 augusti, 2008 20:58  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Felåt, jag glömde: Cruellas länk är värd att se!

Jo, Cecilia N, i försöksheaten till 4 x 100 meter var USA megafavoriter för både herrar och damer. (=Män och kvinnor.) Båda lagen misslyckades i växlingen, tappade stafettpinnen och så var de ute ur tävlingen (diskade) och gick inte vidare till finalen.

Vad gäller damerna (ja, kvinnorna), så var Jamaica i USA:s frånvaro favoriter i finalen. Meeen, Jamaica tappade stafettpinnen i finalen, där Nigeria helt otippat "vann" brons. (Jag kommer i hjärnröran inte ihåg vem som vann. Kanske Ryssland.)

Här är de glada treorna.

22 augusti, 2008 21:21  
Blogger Pysseliten skrev ...

Nu har jag uppdaterat mig på hela veckans OS händelser och är jätteglad, för det lilla jag uppfattat på radio och de slutsatser jag dragit hittade jag även här! (men jag orkar inte läsa alla roliga kommentarer, det är ju också färskvara, väl?)

En fråga bara, varför sa ingen av radiokommentatorerna vem som vann "Sannas" häcklopp, de bara ojade sig och bölade över hennes stora, gigantiska, tragiska och nästan livsavgörande miss? Du kanske vet?

22 augusti, 2008 21:35  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jomen Pysseliten, kommentatorerna tappade fokus en liten stund, men lyckades faktiskt finna sig och sedan kommentera vinnaren.

Trodde jag. Alltså, nu har jag letat upp klippet på SVT och är jäääääätteförvånad. Jag har för mig att jag var lite impad av att de fann sig och rabblade fakta om vinnaren och sedan ojade sig över Sanna. Jag är med andra ord inget sanningsvittne. (Eller så har SVT komponerat ett nytt -- falskt -- klipp för att lura mig.)

Jag kommer inte att hämta mig från denna chock förrän kl 04 inatt.

22 augusti, 2008 22:07  
Blogger Pysseliten skrev ...

Jag lyssnade på radio, där sas heller inget mer om loppet efter Sannas fall. Nåja för alla svenskar var väl Sanna huvudattraktionen, men jag blir lite förgrymmad när kommentatorernas eget intresse styr totalt vad resten (vi) får information om.
Förresten är det väl jag som är ur spår? I helt fel tråd, flera dagar för sent!

23 augusti, 2008 08:07  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Pysseliten: Tommy Åström fick frågan i radio och svarade att han inte hade gjort så om det hade varit final. Då hade han låtit svenskintresset vara, till förmån för referatet.

Tänk också på att han hade typ en sekund på sig att överväga saken...

23 augusti, 2008 08:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Men... om hon är allergisk mot sand, borde hon inte få besvär på stjärten också, om hon har så korta byxor? Det är ju ändå där hon landar, menar jag.

23 augusti, 2008 20:42  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag håller helt med -- hon borde ju hoppa i t.ex. en modern, heltäckande baddräkt. Fast den spricker väl bara då.

(Jag ska utreda sandallergin. Är det månne sandkvalstrens bajs som irriterar huden?)

23 augusti, 2008 21:25  

Skicka en kommentar

<< Home