21 augusti 2008

OS: Pumpa läns och en flaska med rom! Brons! (pingisuppdat.) Och silver!

Fredrik Lööf och Anders Ekström har en båt ihop. De har en dröm, ett hopp, ett race ... och en medalj tillsammans. Enligt alla förhandstips skulle vi ta guld idag, men jag är så nöjd så med ett brons. Bronsch.
Uppdat.: Tydligen pågår diskussioner som kan göra att bronset förvandlas till ett silver. Uppdat.: Nope det gick inte, hur skulle det se ut om millimetrarna plötsligt var på vår sida. Nä, ja e int' bitter. (Vad bra: seglarna såg faktiskt glada ut över sin bronspeng på prisutdelningen!)

Grabbarna Lööf/Ekström seglar alltså en starbåt, en sådan där liten plutte som man hänger ut över kanten på. I somras tvingades jag ut på en laserbåt, som är mindre och plattare – men precis lika blöt. Jag har i mitt liv seglat lika mycket som jag har knarkat, dvs. inte alls. Därför förolämpar jag seglarna genom att prata om snören, styrpinnar och höger samt vänster.

De som vann, cheerio.

När jag för två veckor sedan var inne i en megajättebautasegelbåt (trettinånting fot), fastnade jag framför skepparns fusklapp och kunde inte sluta ta bilder på allt som var segligt. Det kändes liksom som om det var once in a life time och sådant jag skulle berätta om för barnbarnen.

Jomenvisst, 12 är ju 40 i paritet med 30 som i bspdown är 9,03. Ruff, bog och buk på er!

Segeltoan. (Jag sitter alltså nerhasad på toastolen för att få med så mycket som möjligt, men är av upphetsningen darrig på kamerahanden.)

Lite mer bekant är jag som bekant med pingis, eftersom pappa är gammal storspelare och jag ju har suttit i knät på både Stellan Bengtsson och Kjell Johansson. J-O Waldner har pensionerat sig, så nu har vi allt ljus på Jörgen Persson som är 42 år men som ändå nu i morse slog Cheung Yuk – och därmed har tagit sig till åttondelsfinal. Det är som om Stefan Edberg (42 år) idag skulle slå t.ex. Lleyton Hewitt.

Att se på pingis är som att se en skicklig pianist trolla med tangenterna. Kraft och finess på en gång. Nu kommer Jörgen visserligen inte att ta sig vidare eftersom han kl. 14 idag möter vitryssen Vladimir Samsonov, som är snudd på hopplöst bra.
Uppdat.: Jävlar i min lilla racket! Han vann! Jörgen slog Samsonov!

(Själv är jag väldigt bra på pingisservar eftersom jag har en fantastisk koordination och kan stampa med foten samtidigt som jag slår till bollen med racketen så att ingen hör vilken sida jag använder.)

Uppdatering
Vad kul! Det kommer pingisfrågor i kommentatorsbåset! Översättarhelena skriver:
”Menar du på fullt allvar att pingisspelare annars hör vilken sida av racketen motspelaren använder? Samt att det spelar roll vilken sida man servar med? ”
Jahadå. År 1970 kom antiloop-gummit som min pappa omedelbart fattade tycke för och klistrade på sina racketar. När hans motståndare skruvade bollen, gjorde antiloopen att exakt samma skruv levererades tillbaka! Om motståndaren däremot inte skruvade bollen, kom inte någon skruv i pappas retur. Det tog tre månader innan någon i Sverige tog ett set på pappa eftersom de inte begrep hur han gjorde.

Ett år senare (1971/72) kom pappa på att han kunde ha olika sidor på racketen: den magiska antiloopen på ena sidan, ett vanligt gummi på andra. Eftersom gummina hade olika färg, målade han dem med spritpenna så att de såg likadana ut. Här kommer alltså stampningen in: man vill dölja ljudet som bollen gör mot racketen för att inte avslöja med vilken sida man servar. Numera måste man ha en röd sida och en svart sida oavsett vad gummina har för kvalitet eller funktion. Och när jag stampservar stannar världen eftersom det idag är helt ute. (Jag får det att låta som om jag spelar pingis ofta, va? Well, senast var nog ett parti rundpingis 1981.)

Pappa snurrar racketen hela tiden när han spelar och behöver aldrig tänka på vilken sida som är vilken. Det är däremot mycket vanligare att materialspelare inte snurrar utan använder ena sidan till forehand, den andra till backhand.

Nu i höst är det nästan slutlimmat i pingishallarna eftersom limmet med organiskt lösningsmedel är förbjudet. De spelare som är vana vid att byta gummi mellan varje match kommer att få massa tid över eftersom de numera kan spela med samma gummi i upp till en hel månad. ”Limma Gummi” låter som namnet på en långdistanslöpare.

Fotnot:
MateriAl är något man gör något Av.
MateriEl är något man gör något mEd.
Coolt va?

Oj-uppdatering!
Vi tog silver i hästhoppning i eftermiddags. Rolf-Göran Bengtsson delade förstaplatsen med en himla kanadick som i omhoppningen (liksom en förlängning) lyckades vara felfri medan Rolf-Görans häst rrrrrev på sista hindrrrrrret. Den enda relation jag har till hästhoppning är att jag ibland smörjer benhinnorna med hästliniment.

30 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Utveckla det där sista, tack. Menar du på fullt allvar att pingisspelare annars hör vilken sida av racketen motspelaren använder? Samt att det spelar roll vilken sida man servar med? Nu tror jag att jag måste börja intressera mig för bordtennis.

21 augusti, 2008 09:38  
Anonymous Anonym skrev ...

Var inte JO rätt tidig (kanske först) med det där? Han skymde liksom bollen med armen också, allt för att dölja vad det var för serve som skulle komma.

För Helenas upplysning kan vi väl passa på att meddela att det oftast är olika gummi på de oliksa sidorna av racket. Gummi som man dessutom ofta limmar fast rätt kort tid innan matchen, för att det rentav kan vara bra om det inte sitter stenhårt. Lirarna har med sig en liten roller i väskan som man limmar med, det ser rätt kul ut.

Det där med seglingen känner jag nästan lite sur på, faktiskt. Guldläge, och så kommer de sist av alla i hela finalen! Visst, de gjorde säkert så gott de kunde, men jag hade sett till att hålla mig sist ända från början, så ingen skulle bli besviken.

21 augusti, 2008 10:00  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Hemskt mycket tack, Stellan. Otroligt fascinerande. Nu måste jag börja intressera mig för bordtennis. Framför allt ur ett materielperspektiv.

21 augusti, 2008 10:09  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Bra, Stellan!

Men J-O var inte först -- min pappa var den absolut första materialspelaren 71/72. Det där med limmandet är från och med i höst helt förändrat också. Men vänta, jag får nog uppdatera inlägget med denna info.

21 augusti, 2008 10:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Ingen förklaring till bronschet än? När jag var ett skolbarn hörde jag ofta ordet uttalas bronsch. Fast jag "visste" ju att det måste vara fel. Kanske sa de fel när de tänkte på den otäcka flugan bromsch? Eller veckodagen onschdag?
Du ser, jag har förgäves försökt ursäkta bronsch-sägarna.

För övrigt: är det bara jag, eller har ordverifieringarna blivit tråkigare nu?

21 augusti, 2008 12:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ingen förklaring till bronschet än, Suvi.

Men trista WV har jag då rakt inte stött på. Den senaste jag sparade var aabaja.

21 augusti, 2008 12:22  
Anonymous Anonym skrev ...

"Därför förolämpar jag seglarna med att prata om snören, styrpinnar och höger samt vänster.2 - TACK Lotten!
Jag sa GOLV, SNÖRE, RATT och PUTTIFRÅNKUDDAR hela sommaren och då låtsas inte familjen höra.
Vi pratade alltså inte i båten.

21 augusti, 2008 12:32  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag som trodde att jag skulle locka hit en massa pingislirarläsare som t.ex. kunde berätta att de som spelar med pennskaftsfattning ibland bara har gummi på ena sidan. Då undrar man ju om den sidan får vara antingen svart eller röd.

Oj, vad det regnar i OS just nu.

21 augusti, 2008 14:02  
Blogger Xtian skrev ...

den här månadens bästa tips! Inte för att jag skriver fel, men alla andra...
Tack Lotten för att du fyller mitt liv med kunskap. Tror att du hamnar i kategorin "Den där fantastiska läraren man hade i högstadiet/gymnasiet som man aldrig glömmer". Ja, fast du är inte min lärare då... Men typ..Ja, du fattar.

21 augusti, 2008 15:02  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Den där uppdateringen var det bästa jag har läst på mycket länge. En helt ny värld öppnar sig.

Men det är ju materielspelare de är! Däremot kan ju en tolvårig spoling vara material till en pingisvärldsmästare.

21 augusti, 2008 15:08  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Undrar vilken sida av racketen han tog sig till kvarten med nu då?

21 augusti, 2008 15:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, hurra, Jörgen Persson har förgyllt dagen!

Enligt mitt sätt att se är den sladdriga disktrasan som man limmar på racketen något man gör något aaaav. (Ett fungerande racket.) Om jag hade behövt ett verktyg att pilla fast den meeeeeed, hade det varit ett materieeeel. Klisterrollern?

Nu springer Wissman final på 400 meter! (Och kommer att komma sist.)

21 augusti, 2008 15:23  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Rätt i fråga om Wissman.

Men det där med materielspelare. Jo, i just det här fallet handlar det ju om vilket material som materielen är tillverkad av. Men det kan ju handla om t.ex. hur tung racketen är också. Och det kan ju åstadkomma genom att borra hål i skaftet eller så, inte nödvändigtvis genom att tillverka materielen av olika tunga material. Gummi är materialet som rackettrasorna tillverkas av. Dessa rackettrasor är en del av materielen som pingisspelaren använder. Gud, vilken viktig diskussion det här var.

21 augusti, 2008 15:30  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tyvärr sprang Johan Wissman på 45,39 s i ett vakuum -- Merritt som vann sprang på banan bredvid honom och var så hiiiimla långt fram.

Bronsmedaljören låg vågrätt i luften när han nådde mållinjen.

Merritts tid: 43,75
Wissmans personbästa: 44,56

Äsch, han är ju åtta i världen! Hurra!

21 augusti, 2008 15:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hihi, vi kommer att drömma mardrömmar om materielmaterial!

NE:
materiel, utrustning för verksamhet
material, råämne för bearbetning ELLER (tadaaaa) utrustning för verksamhet

Så ... bara vi säger material konsekvent om allting, har vi vårt på det torra.

21 augusti, 2008 15:38  
Blogger Översättarhelena skrev ...

[mindre brukl.]

21 augusti, 2008 15:41  
Blogger Marianne skrev ...

Ni är ju bäst när ni nördar loss!

21 augusti, 2008 16:45  
Blogger PGW skrev ...

Wow. Plötsligt öppnade sig en helt ny pingisvärld. Klisterroller? Kan man ha dopat klister? Får man kleta på vad för material som helst på pingisracketen bara den har rätt form? Använder man steppjärn för den rätta stampen? Inte undra på att jag aldrig spelade rundpingis nåt vidare på mellanstadiet, mitt billiga racket var ju likadant på båda sidorna!

21 augusti, 2008 19:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Tack för fotnoten och jag håller med Marianne!

21 augusti, 2008 19:52  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hupp och hej, vi tog silver i hästhoppning när jag handlade och lagade samt åt mat. Det tycker jag inte var rättvist -- jag ville ju seeee alla medaljer!

Hästhoppning, vad kan jag om hästhoppning? Jo att Malin Baryard var jätteläcker och att Anders Gernandt var cool som kommentator. Fattigt? Ja, men så är jag ju pälsallergiker också.

Pia Sundhage tog guld med USAs damfotbollslag. Ålrajt!

21 augusti, 2008 19:56  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten,
du borde anställas som sportkommentator - jag hittar mer info om OS på din blogg än jag lyckats med på drakarnas ...

21 augusti, 2008 23:24  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Dieva -- eller huuuuur!

(Ser du, jag kan tala tonårska också.)

21 augusti, 2008 23:28  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Stoppa pressarna! Jag ser på Jörgen Perssons hjältematch i repris nu -- och han stampar ju med foten när han servar!

Jag och Jörgen. Så fiiint.

21 augusti, 2008 23:38  
Anonymous Anonym skrev ...

Oerhört spännande om pingis. Jag älskar att få lära mig sådant!
Och jag använder också din sida för att få reda på vad som händer i OS. Absolut bäst rapportering!

Rolf-Göran var aktiv redan på min autografsamlartid, dvs 80-talet. Jag kan kanske rota fram en OS-medaljör-autograf att stolsera med!

22 augusti, 2008 08:20  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Vad kul, drt blir semi också! (Det blir det ju alltid, men nu menar jag förstås semifinal med en svensk i.) Fler tillfällen att studera såväl materiel som material.

22 augusti, 2008 09:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hurra! Jag är tio år äldre än runt halv nio! Jag har fortfarande hjärtklappning! Jag är så glad!

22 augusti, 2008 09:27  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Markus Oscarsson ska nu paddla final i K1. Och jag missar det för att jag ska intervjuas i radio! Mäh!

(Egentligen passar jag bara på att skryta om radion, förstås.)

22 augusti, 2008 09:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Det var lika bra att missa det, för det gick ju åt skogen som det mesta det här OS:et. /Olsson

22 augusti, 2008 09:38  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Optimistiske Olsson: Men det är ju kul, rafflande och intressant ändå!

(Radiointervjun är uppskjuten -- de sände kanotloppet istället för att prata med mig. Klokt beslut.)

22 augusti, 2008 09:41  
Blogger Cecilia N skrev ...

Håller tummarna för att radiointervjun handlar om hur du kan vara så kunnig och intresserad vad gäller OS på din blogg och om du kan tänka dig en mer närvarande roll om två/fyra år.

Jag menar, behöva ta bilder på tv-skärmar! Skäms svt och sr! Skicka Lotten!

(wv: smhglx SMHI har nu expanderat. Det är inte bara ett institut - det är en hel galax!)

22 augusti, 2008 10:46  

Skicka en kommentar

<< Home