10 juli 2008

Gurkburk? (uppdat.)

Sniglar! Igen! (Foto: Lisa Förare Winbladh.)

Bloggburk?
Burkblogg?
Gurkblogg?

Nördbloggträff!

Jag har hamnat i ett kök där man talar om att man kan hysa otillständig åtrå till sin nästas burk. Alla har med sig floder av vin, röda kinder, enorma smaklökar och en i mystiskt papper inslagen burk. Alla lämnar en burk och får ta en ny – men man får när som helst under kvällen approchera någon och ta dennes burk. Lisa rabblar burknamn som får mig att känna mig som en Tomas Brolin i ett bibliotek.

Några av burkarnas innehåll är: pickled mud fish (poisson mud prepare), finska inlagda riskor (som fick hela församlingen att gå i spinn och kliva över lik), kastanjer, amla in sugar syrup (som smakar som ett omoget plommon och när barnen i Indien inte får äta godis, tar de en tugga av detta och sedan när de dricker vatten, smakar vattnet socker, naaaaw!) gräsgelé, inlagd bananblomma, black balsam, krabbpasta, italienska minimusslor och apelsinmarmelad från mormors skafferi samt inlagd gurami.

Mitt nästa projekt måste vara lika absurt som detta. Jag kan kanske nästla mig in i ett omklädningsrum för hockeyspelare? Spionera under ett pokerbord? Dansa naken på Eiffeltornets topp?

Glömde ju att rapportera om picknicken. Närvarande: Anna, Annika, Stationsvakt och Kulturbloggen.

Detta (och annat) åt jag på bloggpicknicken: runda saker. (Korvarna i bakgrunden var bara halvrunda.)

Det där champagneglaset släpade jag på (och använde) hela dagen. Det höll för allt – ända tills jag nu satte mig på det. Hemma i sängen. Knäckebröd på lakanen är ingenting mot detta.

Om man jämför Lisas matbild allra längst upp med min matbild här, kan man lägga märke till att Stationsvakts snus inte är med på hennes.

35 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Hihi, nu kan jag inte låta bli att tänka att det hade varit lite kul att ta med sig en burk Heinz vita bönor i tomatsås till ett sånt evenemang.

10 juli, 2008 22:17  
Blogger Kinna Jonsson skrev ...

Min flaska var lika stark som jag trodde. 45%ig sprit! En slags magenbitter...som jag råkar tycka är kul.

10 juli, 2008 22:50  
Blogger Kinna Jonsson skrev ...

PS Kul att träffa dig!

10 juli, 2008 22:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Vilken tur att att jag inte anmälde mig till det burkmötet, jag hade nästan varit tvungen att vara den med de vita bönorna ...

Fast jag borde ha gått på picknicken.

10 juli, 2008 22:53  
Blogger Anna skrev ...

Jo det var kul, fast jag kom hem med gräsgele. Hade inte hjärta att sno Lottens marmelad men det var ju bortkastat eftersom någon mer förhärdad marmeladknyckare ändå gjorde det sen. Är nu trött och full av intryck, burktankar, myror, gräsfläckar och bubbelvin. Godnatt.

10 juli, 2008 23:08  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ö-helena: Jag funderade ett tag på att ta med mig en jähäääätteburk med Bullens pilsnerkorv. Nu blev det en burk med något från Gotland, som Stationsvakt norpade.

Den flaska som Kinna nämner här var såpass skum till utseendet att några trodde att den innehöll soja. Nu var det alltså priit. Mycket roligare än soja.

Dieva -- vi ses helt enkelt nästa gång. Kolla hos Kulturbloggen, där finns en videosnutt från picknicken. (Där man ser att vi bara var fem -- 5! -- som drack champagne.)

10 juli, 2008 23:12  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Anna -- man ska mejla Lisa om man släpar hem en burk med obekant innehåll. Då skickar hon säkerligen tips!

10 juli, 2008 23:14  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Inlagd gurami, det verkar läbbigt. Men både gräsgelé och bananblomma har jag i burkar hemma. Kan nån snäll och fiffig och initierad mänska tala om vad man gör med endera eller båda dessa?

10 juli, 2008 23:21  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men Miss Gillette, vofför, vofför har du gräsgelé och bananblomma hemma?

Lisa borde öppna en ny tjänst! Bloggen "Alla behöver obekanta burkar" eller bloggen "En golgatavandring på gräsgelé" kanske?

10 juli, 2008 23:32  
Anonymous Anonym skrev ...

Det var skoj att träffa dig !Nästa gång så bär vi hatt !

10 juli, 2008 23:33  
Blogger rigg skrev ...

Finska riskor är väl inte en konstig hopskrivning av det särskrivna ris kor väl? Känner mig hopplöst okunnig på det området ;)

10 juli, 2008 23:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

En riska är en som man kan fiska!

(Nej, det är en svamp. Men den finska riskan rev en annan riska. Ni hör, riska/riskor måste man älta.)

11 juli, 2008 00:46  
Blogger PGW skrev ...

Jag har en kompis som är gift med en yrkesmilitär. Hon har numera förbjudit sin man att ta hem överblivna burkar som tappat etiketten. Hon vill veta om hon ska äta persikor eller pölsa till middag säger hon.

11 juli, 2008 07:31  
Blogger Anna skrev ...

Jag tycker nog att du var ganska närvarande också under picknicken.

11 juli, 2008 08:44  
Blogger Miss Gillette skrev ...

lotten: Det öppnades en thaibutik på en pöschkans centralort nära mig, och jag ville handla där för att den inte genast skulle gå i konkurs.

Fast mest är det för att skumma konserver väcker min gnäggande otyglade nyfikenhet.

11 juli, 2008 08:46  
Blogger Jessica skrev ...

en annan matnörd hoppar i floden. Gräsgelé används ofta för att göra drinkar av, som en smoothie fast inte riktigt. Lite märkligt att vänja sig vid. Jag skulle hellre äta det som jelly med lite vaniljsås eller så. Jag har bara ätit det 2 gånger och när jag föreslog vaniljsåsen var det hädelse. Skräcken spred sig runt bordet!!

Bananblomma används i wokrätter.

11 juli, 2008 09:11  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Se där, vad bra att du kommer med besked, Jessika!

Apropå pölsa, så bjöd jag Den djefla mannen på blöta när vi var nybekanta. Han hrrrmade och svalde och undrade sedan om det skulle gå bra att få klicka lite hallonsylt på.


(Blöta och pölsa påminner om varandra, johodå. Om inte annat så i ordbyggnad. Och blöta är tunnbröd som blötts upp i mjölk. Man äter med en massa smör på.)

- Har ni finska riskor?
- Nej, men vi har ryska fiskor.

11 juli, 2008 09:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Korvarna på picknickfilten var VÄLDIGT små! Jag försökte lägga dit en banan för att visa hur korvarna ser ut när de blir stora, men nehej, det fick jag inte minsann. Inte gick det med en halväten vaniljmunk heller, fast den var rund (från början i alla fall).

Men trevligt var det!

11 juli, 2008 09:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Kunde inte gå på burkbyte pga huvudvärk, men nu kan man ju inte låta bli att se det som en utmaning att hitta en konstig burk. NÅN mer gång ska det väl bli burkbyte?

11 juli, 2008 09:53  
Blogger pärlbesatt skrev ...

Du menar inte gurami som i akvariefisken gurami? Gud så läskigt. Ungefär som att äta grannens katt.

Det äckligaste i burkväg var asiatisk läsk med tapiocakulor i.

11 juli, 2008 10:06  
Blogger Miss Gillette skrev ...

jessika: Ah. Svala sommardrinkar som smakar gräs ska väl kunna gå ner. Man kan alltid hälla på en massa sprit om man tycker det smakar märkligt.

Bananblomman får jag väl också försöka anrätta... men inte nu!

11 juli, 2008 10:37  
Blogger Jessica skrev ...

Man kan också gå och köpa sig en thai basilikafrödricka i en asienaffär. Som gräsjelly fast annorlunda.

11 juli, 2008 12:10  
Blogger Cecilia N skrev ...

Mycket mysko har jag hört talas om, men dylik burkswap och deras innehåll tar nog priset.

Om du nu blev bestulen på apelsinmarmeladen från Gotland (var det så?): vad kom du hem med då?

11 juli, 2008 12:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nej, jag hade med mig något geléaktigt från Gotland som jag lämnade efter att ha slagit in den i folie. (Miljömarodör is my middle name.) Sedan öppnades paketen på löpande band och jag spanade in en "apelsinmarmelad från mormors skafferi" som Kinna hade gjort. När det blev min tur, snodde jag den av Vinlusen, som fick hämta en ny. Tyvärr blev jag sedan bestulen på marmeladen av någon med samma smak och fick hämta en ny ... som någon annan sedan barmhärtigt tog av mig för att lämna ifrån sig -- tadaa -- ännu en burk apelsinmarmelad!

(Som under denna dags frukost åts upp av alla som satt i vårt kök. Många var vi.)

11 juli, 2008 12:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Såg en konstig burk på Ica Maxi igår. Jag känner ju till burkskinka, men detta var burkkyckling. Det lät inte gott.

11 juli, 2008 12:54  
Anonymous Anonym skrev ...

På tal om finska riskor — Karin Sikfors,
tänkte jag.

11 juli, 2008 17:49  
Blogger Jessica skrev ...

Varför känner jag mig som matnörd rätt off här när jag säger att gräsjelly, basilikagrödricka och bananblomma är helt ätbara/drickbara för människor, och att de är goda också?
Neongröna sagogryn för sagosoppa, helt fantastiskt.
Burkkyckling är för muslimer, oftast. Det finns något som heter puckost i mellanöstern. Hemskt gott.

11 juli, 2008 20:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag undrar genast om gräsgelén kan motsvara det man i Amärikat (och säkert i Ståkkhålm) kan få på juicebarer, dvs när de pressar (riktigt!) gräs i en enormt stor metallapparat (tänk Illustrerade Klassiker á la 1800-tal) och så kommer det ut en liiiiten slatt illgrönt? Som man sedan häller färskpressad apelsinjuice på och som därefter smakar himmelskt? I så fall VILL JAG HA! Var finns det, kan man köpa det eller i värsta fall sno det av någon annan?

11 juli, 2008 22:16  
Blogger crrly skrev ...

Jag må vara trög och en smula Lottenbloggläsningsringrostig (fy på mig) men kan du inte förklara mer hur reglerna för hur dessa byten/stölder av burkar lyder?

Var det ungefär som den där leken när det spelas musik och man sitter i en ring och låter en viss pryl gå runt, där den som håller i prylen när musiken stannar inte får vara med mer? Eller som vissa leker på julafton, när man har en hög hemliga paket och sen slår tärning om dem och alla slutligen dessutom har chansen att vinna dem från varandra?


---

Heter alla barnen Indien? Är de syskon? ;-)

---

Den underligaste burken jag har i min ägo innehåller paté de crocodile. Nej, det är inte jag som har köpt den. Det var en present. Mystisk idé va. Till en vegetarian liksom.


---

Jag har druckit vetegräsdryck från en hälsokostbutik, i uppiggande syfte efter förlossningen (fanns absolut ingen tid till det under min racerförlossning, som det var tänkt), är det ungefär samma sak som denna gräsgelé, tro?

11 juli, 2008 22:32  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jamen välkommen tillbaka, Crrly. Jag behöver korrläsare som läsare. Annars slarvar jag ju bara. (Nu bor barnen iiii Indien.)

Regler
Man tar t.ex. 20 personer som har varsin inslagen burk med innehåll.

Burkarna ställs på ett bord och de 20 personerna får varsin lapp med 1, 2, 3 och upp till 20 på. Den som har lapp nr 1 får börja att ta en burk och högtidligt läsa på etiketten.

Nr 2 får nu välja mellan att ta en okänd burk eller att ta den som nr 1 tog. Den som har nr 20 kan alltså välja mellan att ta den allra sista okända burken eller någon av de då kända 19.

Tydligen funkar detta även på julafton. (Inte för mig, jag vill ha många paket.)

11 juli, 2008 23:44  
Blogger Cecilia N skrev ...

Oki. Men om 2an tar ettans burk. Vad gör ettan då?

11 juli, 2008 23:59  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alla som blir burkbefriade får omedelbart ta en ny burk!

12 juli, 2008 00:25  
Anonymous Anonym skrev ...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12 juli, 2008 02:20  
Blogger Anna skrev ...

Jag gillar nya inspirerande hälsningar. Hetaste Gummi känns betydligt fräschare än tex Käraste Faster.

12 juli, 2008 07:45  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det här var svårt -- ska jag ta bort en spamreklamstruntkondomkommentar som hälsar mig sååå vänligt med "Hetaste Gummi"?

Det fantastiska i sammanhanget är att Den djefla mannen sedan 1986 (när jag samlade på gummiband) kallar mig "Gummigumman".

Men. Jo. Jag tar bort den.

12 juli, 2008 09:25  

Skicka en kommentar

<< Home