08 april 2008

Ikeabesök with a twist

Jag känner sådana som inte skulle åka och handla på Ikea ens under pistolhot.

– Men det finns en kudde som heter Lotten! Och en korkskruv som heter Olle!
– Och köer som heter duga.

Tur då att Bästisgrannen och jag är på samma nivå – dvs. i skärselden utan pengar men med lång önskelista. Jag sticker in näsan genom snurrdörren – och vips! – har jag handlat värmeljus och servetter för femhundra kronor. Min urkassa karaktär har tvingat mig att investera i ett speciellt skåp i källaren ... ett skåp som är fullt av servetter, värmeljus, toapappershållare och mystiska gångjärn som kan vara bra att ha.

Nu har vi varit där igen. Och förfasats över samhällets fördärv och Kamprads förfall.

(Nu låter det ju som om jag sätter mig på mina höga renlighetshästar. Men egentligen känner jag mig väl bara hemma.)

Inne på Ikeas toa. Mums.

De här gamla toalettsitssprickorna inne på Ikea nöp mig i låret. Tjugo meter från fem staplar med nya toalettsitsar. Var är väl inredarna när man behöver dem? (Klicka gärna på bilden för äckelgranskning.)

Bara ett tips, Ikea i Västerås:

Fotnot:
Jag äääääär verkligen inte petig med hygien. Men faktum är att när det gäller offentliga miljöer är snusk ett tacksamt bloggämne. Eller ... är det bara jag som fascineras?

Uppdatering i ottan:
Hihi, det finns en träbock som heter Håkan!

32 Reflektioner:

Blogger Ingela skrev ...

Faktum (finns det inte nåt skåp som heter så också?) är att varuhuset i V-ås är det sunkigaste av den kedjans affärer som jag har besökt.

07 april, 2008 23:03  
Anonymous Anonym skrev ...

En gång i tiden hade Ikea en möbel som hette Håkan. Det var en träbock.

07 april, 2008 23:07  
Blogger bengt skrev ...

Men det finns förslag på att Västeråsvaruhuset ska flytta...
Senast jag närmade mig en ingång till IKEA fick jag panikångest, jag började skaka i hela kroppen. Jag avskyr verkligen allt med företaget - och så har jag en käresta som handlar allt där. Som jag, mitt nöt, blir satt att montera.
Jag måste ta upp det med henne.

07 april, 2008 23:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Faktum-serien finns här! Men inget som heter "Dieva". Undrar om de har hittelön på nya namn?

IKEA har räddat livet på mig, eller möjligen på min man när vi för några år sedan drabbades av långvariga elavbrott (det var vinter den vintern!).

Utan kaffe fungerar jag inget bra, utan ström fungerar inte kaffebryggaren ...

Dag två utan kaffe föreslåg den käre maken att vi skulle åka till IKEA.
"Näh, jag har ingen lust!" Energinivå vid fotknölarna.
"De har kaaaaffe där."
Fem minuter senare satt vi i bilen.
Efter den vintern köpte maken reservelaggregat.

Men jag håller med, IKEA är ett ypperligt bloggämne.

Ojdå, gökungekommentar. Och jag som hade svårt att kläcka ett eget inlägg idag.

07 april, 2008 23:30  
Blogger bengt skrev ...

Mer...
Det känns som IKEA och dess personal är medlemmar av en sekt. När som helst kommer bordet Lack eller hyllan Billy komma till liv och indoktrinera oss med ett budskap att ge alla våra pengar till Kamprad.

07 april, 2008 23:48  
Blogger PGW skrev ...

Skicka in "Rent hus"-tanterna i Västeråsvaruhuset. Oroväckande.

Dieva, det fanns tidigare en duk som hette Eva, det är nog det närmaste jag kommer på.

Lite sekt är det, men en bra sekt ;-) (har viss inblick ...)

08 april, 2008 06:36  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är sant, Västerås-IKEA är riktigt äckligt! Har aldrig varit med om äckligare IKEA. Bor på sånt håll att jag har att välja mellan Gävle och Västerås, det är lika långt till båda. Det är sällan jag väljer Västerås, och då bor ändå min syster där så man skulle kunna besöka henne samtidigt som man är ner.

08 april, 2008 07:33  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag är en av de där Ikeahatarna. Alltså, jag har inget emot Ikeas saker, de är finfina (det är min alldeles uppriktiga mening). Men Ikeavaruhus! Jag känner helt alienerad, fast det gör jag mig i och för sig på vilken stormarknad som helst.

08 april, 2008 07:47  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag känner mig helt alienerad, fast det gör jag i och för sig ...

08 april, 2008 07:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Ö-Helena, du behöver inte åka till Ikea. Beställ dem hem direkt, det brukar jag göra. Det blir i och för sig i så många värmeljus och servetter då, men Willy's finns ju för sådant.

08 april, 2008 08:39  
Blogger Malinka skrev ...

O, jag älskar Ikea. Varuhuset i Kungens Kurva, då. Där hittar jag som i min egen ficka – det tog ett tag att komm igen efter ombyggnaden, men nu är jag lika välorienterad som innan.

I Kurvan är det inte smutsigt.

08 april, 2008 08:41  
Blogger Pseudonaja skrev ...

Det är fascinerande hur hygienen verkar vara någon sorts lyxvara på många ställen, ja även på finare restauranger. Man reagerar inte om man kommer in på en nerpinkad toalett. Däremot blir man glatt överraskad, om det är rent och snyggt.
Det är lite som service i affärer eller på matställen. ”Vad trevliga de är på det stället.” Vi förväntar oss uppenbarligen inte att bli vänligt bemötta. Hmmm, jag driver iväg en aning.

IKEA är ett fult ord för mig. Det finns emellertid ett ännu fulare: Ullared.

08 april, 2008 09:09  
Anonymous Anonym skrev ...

"I Kurvan är det inte smutsigt" fick mig att tänka på när jag ringde min lillas pappa och upphetsat hojtade att hela Kungsan intagits av en reklamkampanj för IKEA, och att det där hängde en ENORM flagga där det stod Jag älskar Kurvan. Kurva betyder h*ra på en massa öststatsspråk (bland annat hans) och vi har länge haft som internt snack att turister åker ut till Kungens kurva o handlar bara för att få plastkassar med adressen...

Det här var ett av många tillfällen då jag önskade jag haft kamera i mobilen, som tyvärr bara går att ringa ifrån (och till då...)

Åkte förresten i söndags till nämnda IKEA enkom för gardiner åt lillan. Hedda hade hennes far sagt. Hedda Blad hittade jag och tyckte de passade henne illa. Det var naturligtvis fel, det skulle ju vara Hedda punkt. Hedda ingenting. Bara Hedda. Suck.

Men jag och Maken har kunnat gå där utan att bli osams, det är bra att veta. Och till och med kunnat montera IKEA-saker ihop, det sägs ju ska vara eldprovet..

08 april, 2008 09:41  
Anonymous Anonym skrev ...

"Nu låter det ju som om jag sätter mig på mina höga renlighetshästar."

Detta leder mig osökt in på att Håkan minsann inte bara betyder träbock. Betydelsen anges ofta till "högt uppsatt man". Förmodligen sitter man alltså på sina höga hästar (men det kan ju också vara på en träbock).

08 april, 2008 10:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har Ikea-neuros. Jag blir trött, svettig, olycklig, frustrerad och deprimerad redan innan jag gått in. Så det gör jag så sällan jag kan. I oktober 2004 åt jag köttbullar på Ikea i Älmhult, i maj 2007 ritade vi kök i datorn i ett Ikea i Stockholmstrakten (se! bortträngning kallas det när man inte kommer ihåg saker man vill glömma bort!).
Anders är bättre på Ikea och cyklar (ja) ofta dit. Ungefär 1,5 mil är det från oss och han får med sig häpnadsväckande mycket på pakethållaren ...

08 april, 2008 10:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Gökunge: (Lyckligt blogglös som jag nu är, men varken rådlös eller Lott-lös!) Håkan, jag har just skrivit en oanständig visa med ditt namn (för att det passar in i rytmen). Varje morgon kommer jag på en ny kul vers. Vet inte vad jag gör om du sitter i publiken en dag... men du kanske blir stolt?

08 april, 2008 10:59  
Blogger Ica skrev ...

inget ont om IKEA. Fast IKEA i Västerås hade ont om saker vi ville ha. Allt vi letade efter var slut och skulle komma åter. kamprad har väl inte blivit så rik på att byta ut toalettsitsar som osmidiga människor suttit sönder heller.

Hanna som jobbar på bibblo hälsar förresten att hennes lunchlust försvann med bilden av toaletten. Fråga mig inte varför.

08 april, 2008 12:49  
Blogger Ica skrev ...

... och IKEA ska ju bygga bostäder i Eskilstuna. Som ska gå under namnet Älmhult. Jag ska givetvis flytta dit.

08 april, 2008 12:50  
Blogger Ica skrev ...

Usch er alla IKEA-hatande människor. Tänk vad IKEA har gjort för hela världen, alla studenter och alla praktiska lösningar och billiga grejer. Den som inte har en IKEA-grej är sällsynt, och eller snobbig i mitt tycke. Om inte annat kan man äta lunch för fem spänn och gå hem med saker gratis om man kan systemet och håller sig vän med oss Ikeianer.

08 april, 2008 12:53  
Blogger lilla my skrev ...

Lilla My hjärta ikea = sant.
I love ikea. Fantastiskt utflyktsmål och sysselsättning en tråkig dag. Själv eller i sällskap.
Som promenadträningsställe en potthet sommar för en 90-årig farmor med bruten arm - ikea har ju luftkonditionering! Och soffor att vila i överallt.
Som lekplats för barn.
Däremot är det uselt som raggningsplats - blivande sambos, mambosar på utflytt och småbarnspappor med familj. Inte mycket att ragga på, inte.

08 april, 2008 13:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ikea som raggningsplats! Så roligt! Alla skulle vara tvungna att uppföra sig och ... Ah: raggningsrepliker!

- Är du en Sultan- eller en Jarentyp?
- Går du ofta hit?
- Precis den här "etsningen" har jag hemma.
- Vilka vackra ögon. Är det dina egna eller har du köpt dem på Ikea?

08 april, 2008 13:32  
Blogger Bloggblad skrev ...

Från IKEA till P1. Vilken tur jag hade idag som fick sluta tidigare och hade bilradion rätt inställd!!!

Jättekul att höra både dig och djefla semikofilmaken...

08 april, 2008 16:02  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vad Bloggblad menar är detta - jag, Ö-helena och Den djefla mannen som intervjuas av Annika Lantz. För en timme sedan. (Ö-helena kommer in efter 28 minuter.)

Berättar mer ingående imorrn! (Eller ikväll.)

08 april, 2008 16:35  
Blogger hakke skrev ...

När jag följer länken till SR får jag 31 förslag på saker att lyssna till. Jag kan inte riktigt välja; det kan bero på att högtalaren inte är inkopplad. Men ändå, vad heter programmet ni var med i?

08 april, 2008 17:11  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Hakke: Det heter Lantz i P1, och man kan lyssna här också. Koppla helst inte in högtalaren!

08 april, 2008 17:14  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Ikea är underbart. Lite ledsen är jag för att jag har närmare till Västerås än kurvan, efter flytten till världsmetropolen.

Off topic:
Bevara semikolon!

(Lantz kallade Lotten för Lotta. Ooops!)

08 april, 2008 18:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Blev lite full i skratt när jag var inne i bloggen och såg ditt snuskprat! För jag hade just fotat mitt eget snusk (tja - inte är det som på Ikea inte...) och nu ligger det här. Du vet ju sedan ett tidigare besök om mitt behov av att inte bara besöka utan även att dokumentera toaletter...

08 april, 2008 19:38  
Blogger cruella skrev ...

Ingrid: Är det dämoner eller miljösamvete som driver din stackars oäkta make att cykla till IKEA?

Kollektivtipset är annars att t-bana sig dit och åka gratisbussen hem - stannar ju nästan vid er port för attan!

08 april, 2008 21:16  
Blogger Anna skrev ...

När dottern bodde i Tokyo botade hon sin längtan efter svenskt godis på IKEA. De hade tydligen allt möjligt godis där enligt henne: skumsvampar, Läkerol, Marabou mjölkchoklad, grillchips, knäckebröd och öl!

08 april, 2008 23:50  
Blogger rigg skrev ...

Lotten, du som har fem av dem, du ställde inte ifrån dig någon?

09 april, 2008 20:43  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det återstår, Rigg! Däremot har jag mer än en gång glömt eller tappat bort ett eller flera barn.

09 april, 2008 20:47  
Blogger Ataharis skrev ...

Ett tips Lotten. Titta inte på sutsen under handfaten heller. Det rinner från kanten av bassängen ner under och samlas äckel där i en härlig päckelfest.

Jag var på en räkfrossebåt igår, och i sittandes ställning upptäcktes många läbbiga fläckar under handfatet. Hade inte mobilen med annars hade det blivit mobilbloggning.

11 april, 2008 23:16  

Skicka en kommentar

<< Home