04 december 2007

Julkalendern den 4 december 2007

Gårdagens vinnarehakke – var nästan sist in i kommentatorsbåset och gissade dessutom helt uppi tok. Men en vinnare är han ändå! Dock ska Helenes skarpsinnighet nämnas – hon var den första och nästan enda som gissade rätt.

Uppdatering: Jag har fått kontakt med översättaren till gårdagens hemlisbloggare –Thorleif Hellbom – som berättar: ”Jo, jag översatte en hoper krafs för Wahlströms. Den första Hjortfot kom nog nån gång på 50-talet. Den enda jag kan hitta är "Hjortfots sista strid" från 1966, men jag ser på Libris att det kommit ut nya upplagor in på 80-talet. Man borde få royalty.” Ha!

Julkalenderns programförklaring finns som ni vet i första luckan. Nu tar vi den fjärde!

      År tjugohundrafyra kunde man strax efter nyår uppleva ett ovanligt varmt Stockholm. Turisterna svettades, matadorerna svettades och alla hundar i täckvästar svettades. På sjöarna smälte isen och hade man inte en tunn jacka fanns det inte en möjlighet att hålla sig någorlunda sval.
      Jag bodde i ett jättehotell vid Globen, nära Globens shoppingcentrum och Aftonbladets redaktion, på gångavstånd från tunnelbanans gröna linje och fotbollsplanen som jag för tillfället har glömt namnet på. I receptionen stod oftast Pär Nilsson, som en gång i tiden hade startat en postorderfirma som hade expanderat i en uppåtgående spiral tills herr Pär hoppade av för att bli hotellchef.
      Gomorron, min vän, brukade han säga även om klockan var bortåt midnatt.
      Gomorron, svarade jag även om klockan var åtta på kvällen.
      Jag brukade föreslå en sup, men han hade sällan tid. Istället stod vi där i hotellfoajén och mindes livets stora kärlekar, vänskapen i dödens omedelbara närhet och hur man bör lära sig franska. För franska ska man lära sig enligt talmetoden även om man kan vara språkligt lyhörd på olika sätt. Jag kan bara säga en enda mening på franska: Denna maträtt är mycket stor. Jag kan uttala meningen alldeles korrekt med en finsk brytning eller spansk brytning eller skotsk brytning eller med min egen brytning naturligtvis men jag kan inte låta som en fransman. Jag kan däremot rita både fransmän och stockholmare som super och finnar som äter stora maträtter.

Svårare än igår kan det väl ändå inte vara? (Fast jo, kanske ändå.)

Facit.

113 Reflektioner:

Blogger Ingela skrev ...

Slas.

I morgon kan jag ha kommit fram till att Lotten bara luras och gissa på någon helt annan. Kanske Saga Borg.

04 december, 2007 00:11  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tänker på Herman Lindqvist eller Staffan Heimersson. Känns som en utrikeskorresponsendent med svada. God natt!

04 december, 2007 00:21  
Anonymous Anonym skrev ...

På Lottens kalender
jag vrider och vänder
och gnisslar på tänder
för svaren jag sänder
är inte rätt.
Det beror på att det inte är lätt.

Men vem har sagt att det ska vara det?

Midnattens mörker är djupt i mitt sinne just nu. Möjligen kommer ljuset från öster. Via en gren. En Klas Östergren, till exempel?

Det känns som om det ska vara någon macho figur, men lite lagom svensk, sådär. Och då ligger väl Klas-pojken bra till?

04 december, 2007 00:25  
Blogger vredens barn skrev ...

Det är givetvis Bengt Feldreich eftersom detta de facto är en julkalender och det är matadorer involverade. Svadan är ett gästspel av.. av.. banne mig, det är något med franskan som sätter griller i huvudet på mig. Det påminner.

04 december, 2007 00:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Spontant känns det här väldigt mycket som Klas Östergren.
Fast det kanske är för enkelt?

04 december, 2007 00:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Sist i går men tidigig i dag och jag ser att Ingela slagit till med Slas som även jag direkt tänkte på.
Och fortfarande tänker på: Alltså Stig Claesson alias Slas.

04 december, 2007 00:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Min högst vetenskapliga undersökning av de hittills inkomna gissningarna ger vid handen att Slas och Klas skriver likadant som varandra och Staffan och Bengt samt Herman.

Tack för rim, Skrivkramp och alla andra rimmare!

04 december, 2007 00:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Missade totalt igår. Som om det vore något nytt. Jag brukar vara helt fel. Nya tag idag. Roligt är det i alla fall, om än lite konstlat. All glädje utan rotmos är konstlad glädje.

04 december, 2007 00:46  
Anonymous Anonym skrev ...

åh, JAG skulle ju gissa på Klasse Ö. Men då får det väl bli nån annan.... eh.. tänka tänka.. eh.. ok. Min första gissning är Ajvide Lindqvist (det konstiga vädret mitt i januari + sthlm) och min andra gissning är helt enkelt Johan Glans, som i ett roligt klipp på youtube berättar om hur kass han är på franska och bara kan skratta något lustigt franskt skratt. Eller nä! Jag gissar på Martin Kellerman (har råd att bo på hotell, ritar, är den ende som skulle kunna komma på att prata om hundars täckvästar) eller bara återkommer jag imorgon när jag är lite piggare..

God natt!

04 december, 2007 00:49  
Blogger bengt skrev ...

"tjugohundrafyra" är ett viktigt ord.

04 december, 2007 01:00  
Blogger aequinoxia skrev ...

Jag håller med bengt. Alla säger inte "tjugohundrafyra".

Den första meningen låter otäckt bekant, men inte nödvändigtvis resten. Kan det vara en författare vars bok jag bara läste första sidan av?

Och franska? Nog för att franska är bildade människors språk, men är författaren frankofil? Eller rentav frankofon? Kanske till och med fransos.

04 december, 2007 06:58  
Anonymous Anonym skrev ...

Detta tycker jag känns som Beck.
Åtminsstone på morgonen när jag är helt väck.
Han har bytt ut granne, stänkare och balkong
mot Pär i hotellobby och åter en gång
har Lotten lurat mig aldeles totalt
med min litterära bildning verkar det vara skralt
Jag får se till att i magen samla lite is
och gissa som jag brukar på Lessing, Doris

04 december, 2007 07:08  
Blogger Maud/En bok om dagen skrev ...

Det är väldigt intressant, tycker jag, att det smygs in en Pär Nilsson (förvillade likt författaren Per Nilsson - med Klockan 13 och Baklängeslivet, t.ex) i texten. Om man korsar honom med Feldreich och dessutom lägger till en dos modern språkfilosofi typ Fredrik Lindström (heter väl människan?) - vad får man då???
Jag grubblar mig gråhårig.

Men jag gissar på Herman Lindqvist med tanke på franskan.

04 december, 2007 07:14  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman skrev ...

Jag tror också att det är Slas, men det kanske är för lätt.

04 december, 2007 07:17  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har varit tyst fram till nu, men idag gissar jag (utan belägg) på August Strindberg.

04 december, 2007 07:20  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag undrar om Globen anspelar på något helt annat. Mexico eller Kuba, Söder om Söder(n)liksom. Då kommer jag att tänka på Graham Greene och Vår man i Havanna. Eller Gabriel García Márquez. Frida Kahlo kanske, skrev hon?

04 december, 2007 07:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Idag känns det som tomtegröt inne huvet, jag har inte den blekaste.

04 december, 2007 07:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är ont om matadorer i området. Jag vet, jag har själv bott på hotellet ett par gånger. Så det ordet sticker ut.

Stilen känns avgjort bekant men hjärncellen som kan har inte fått kontakt med övriga än. Under tiden slänger jag in en första gissning: Thorsten Ehrenmark.

04 december, 2007 07:49  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag är böjd att hålla med Agneta och Ingela, men det vore väl lite trist, så jag tror jag tar och gissar på Gabriel Garcia Márquez idag. Att handlingen är förlagd till Stockholm är förstås bara ett villospår.

04 december, 2007 07:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Men eftersom ni mer tänkta människor verkar vara lite inne på utrikeskorrespondenter gissar jag på den sämste (men roligaste), Morgan Pålsson i Anders Janssons gestalt.

04 december, 2007 07:52  
Blogger aequinoxia skrev ...

Men om matadorerna inte alls är någon röd sill, utan i själva verket nyckeln till gåtan, så är det ju tjuren Ferdinand. Det var varmt i Andalusien, som ligger i södra Spanien, precis som Globen ligger i södra Stockholm.

04 december, 2007 07:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Utrikeskorrespondenter? Mina tankar går till Torsten Ehrenmark.

04 december, 2007 08:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Visst är det tråkigt när man inte kan komma på någon annan än dem som alla andra redan gissat på? Så trots att jag mer tror på både Herman och Staffan och Slas slänger jag in något helt annat, typ Trenter. Bara för att få vara med!

04 december, 2007 08:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten.. Vill meddela dig att du inte kan följa med mig i morgon. För du fick göra det förra året i en väska. Men..julkalender har börjat och jag är inte vaken ännu. Men jag ska försöka när jag kommer hem.. Men jag ärfortfarande glad för den fina tröjan som jag tar på den.

Jag fick mig en god skrattträning nu på morgonen när jag läste kommentarerna.

04 december, 2007 08:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Mystiskt, varför måste man ha en SVAL jacka på sig? Det är väl enklare att ta av sig jackan och gå runt i shorts om det nu är så varmt. Det måste vara dagens villospår.

04 december, 2007 08:29  
Blogger Hans Persson skrev ...

Precis i början tänkte jag att det lät som Sjöwall/Wahlöö fast framflyttade till nutid, men de brukar ju inte skriva i första person. Alltså måste det vara Ulf Lundell.

04 december, 2007 08:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Slas. Eller Claes Hylinger. Det är franskan och hotellet som leder mig dit (möjligen något ologiskt, eftersom båda antagligen kan säga mycket mer på franska).
Något i det låter som Ulf L., men han får väl inte vara med, har jag för mig?
Det här var många gissningar på samma gång, men jag skyller på att jag är hemma och tillfrisknar efter maginfluensa och därför inte är så skarp i hjärnan...

04 december, 2007 08:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag kan hålla med om att det låter som någon mer hårdkokt än Herman Lindqvist. Men Herman bor faktiskt i Frankrike idag (annars skulle han ju inte bo på hotell i Sthlm), har är uppväxt i Finland och han skriver kolumner för Aftonbladet. Men det finns mycket som inte känns rätt, -precis som vanligt! Varför skulle Herman bara kunna en mening på franska? Men jag tror på den självgode Herman.

04 december, 2007 08:36  
Blogger Hajcharlott skrev ...

Matadorer och supar = Arne Anka! Eftersom Arnes pappa Charlie Christensen bor i Pamplona (där jag sett honom under tjurrusningen) så måste det vara så ;0) Annars gissar jag på Carl-Johan Vallgren. Fast han är som en rysk spion - man känner bara igen dom på att dom använder finare ord än oss vanliga dödliga!

04 december, 2007 08:39  
Blogger aequinoxia skrev ...

"Denna maträtt är mycket stor" = "Un bon vin blanc". Tage Danielsson. Förstås.

04 december, 2007 08:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag drämmer till med Liza Marklund. Stockholm, Bladets redaktion, täckvästar, tunnelbana, korre.
Det enda som stör mig är den där frasen "…som jag för tillfället har glömt." Den får mig att associera till något som jag inte kan få fram.

04 december, 2007 08:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Det låter alldeles för djupsinnigt för att vara Herman Lindquist. Kärlek, liv och död... Han är bara inresserad av att briljera med sina kunskaper om kungligheter och att ondgöra sig över hur tråkiga och okontinentala svenskarna är. Jag tror på Strindberg; murvel, konstnär och franskälskare.

04 december, 2007 08:58  
Anonymous Anonym skrev ...

Slas, ja det måste det ju vara. Östergren kan nog inte rita...

04 december, 2007 09:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Absolut inte Ehrenmark!! Han skriver inte så där rumphugget, men kanske... Jolo? Eller Cello? Båda gillar söder och tar sig gärna en sup...

Annars hade jag Östergern och Lundell som bubblare här med.

04 december, 2007 09:15  
Blogger aequinoxia skrev ...

Var det inte Liza Marklund som blev arg ett år för att hon figurerade här?

04 december, 2007 09:18  
Blogger Eva-L skrev ...

Jag har precis läst Klas Östergren och tycker det låter väldigt likt så jag gissar det.

04 december, 2007 09:20  
Anonymous Anonym skrev ...

Men det står ju att han endast kan säga EN mening på franska! Herman Lindqvist kan väl lite flera. Och bryta på finska??? Herman Lindqvist bryter inte på finska, han har finlandssvensk bakgrund.

Själv är jag förkyld (och finlandssvensk)och vill skaffa mig ett avtagbart huvud som kan läggas på laddning.

Måste man gissa för att kunna vinna eller räcker dte med att man kommenterar?

04 december, 2007 09:28  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Aequinoxia: Den var en nu levande i Sverige världsberömd svensk författare som blev så arg över hemlisbloggaräran att han i ett mejl kallade mig "slummig och dum". Men det var inte Liza Marklund.

Ulla P: så fort man har kommenterat är man med i utlottningen!

04 december, 2007 09:38  
Blogger Hajcharlott skrev ...

Övar bara på att göra en liten länk. Vidhåller Carl-Johan (och Charlie). Han har bott i Madrid, Köpenhamn och Berlin - men inte i typ Paris. Alltså borde hans franska vara lika dålig som min! Jag kan bara säga "requin lutin" - vilket iofs räcker långt för en tjej med mina böjelser (trollhajar).

Charlott - the Goblin girl

04 december, 2007 09:39  
Blogger aequinoxia skrev ...

Oj, Lotten. Jag ska genast be Liza Marklund om ursäkt.

04 december, 2007 10:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag vill också gissa på Slas! Inte för att jag känner mig så väldigt säker; jag har inte läst något av honom på grund av aversioner som grundades i den tidiga barndomen när han läste sina berättelser på tv och jag tyckte det var tråååkigt och inte så fina bilder.
Men gissa ska man ju göra!

04 december, 2007 10:06  
Blogger Ataharis skrev ...

Peter Englund. Som vanligt har jag inte en aning, men Englund har skrivit en essä om den riktiga tjuren Ferdinand som är mycket läsvärd. Kopplingen är ju då till matadorer. Och så är den skriven som en historisk berättelse. I alla fall i början. Men nja, jag tror nog inte heller på min gissning. Låter mer som nån annan redan gissat: Staffan Heimersson.

Eller vänta nu! Kärlek och matadorer. Kärlekens matadorer: film av Pedro Almódovar? Fast då har ju å andra sidan Hemingway också skrivit om tjurfäktning ...

Och var kommer hundar med täcken in? Supande? Franska med brytning? I och för sig är det varmt i Spanien också. Men Globen och Aftonbladets redaktion?

Google ger mig Lars Norrman, en för mig okänd författare som skrivit flera titlar, bland annat en som heter Målare bland matadorer.

Hm, lär inte vinna tröjan i år eller idag heller. :)

04 december, 2007 10:10  
Anonymous Anonym skrev ...

kan man lägga in okvalificerade gissningar bara så där så drar jag till med Pär Wästberg för jag tänkte på honom när jag började läsa, liksom på Gentlemen och så på en kompis som jobbade på Aftonbladet, men som det inte kan vara eftersom hon kan många fler meningar på franska, skriver mycket bättre än Marklund och inte skriver romaner.

lorrcor som ordverifiering. lot of korr lät det nästan som. hmm..

04 december, 2007 10:18  
Anonymous Anonym skrev ...

Va, Lotten, är du slummig och dum! Vilken komplimang!

04 december, 2007 10:42  
Blogger Bim skrev ...

hm, tanken började bra - tror jag - Herman L... Men, han kan ju som sagt var mer franska än en mening... annars SKULLE resten av texten kunna vara kåserad av honom, japp... Dricker väl dock mest vin och inte supar? eller? Dock har han tom en kåseribok om Spanien o historiebok...
Övergår till vaddå? Torsten E tog väl mer supar kanske, men hans franska har jag noll koll på...
DOCK vet jag att det i någon av alla böcker jag har läst finns en person som kan säga just EN mening på franska, och just det även med olika brytning på det hela... Frågan är bara om man ska skumma böcker idag? :)
Staffan H har en rejäl svada ja, och han har nog också tagit någon sup då och då... Men, kanske... Hans franska vet jag nada om...
Nä, jag har för mycket huvudvärk, helt klart... och ska iväg till tandhygienisten, urk... så det finns mycket annat som snurrar i hjärnan - ja...
Må så gott... värmländskan...
kmjzqlu - kmjz är en glu (clue)?

04 december, 2007 10:46  
Blogger lilla my skrev ...

Hmmm, det här känns bekant. Väldigt bekant. Både inledningen och det faktum att de hälsar varandra med Gomorron oavsett tidpunkt.

Får deckarvibbar. Miljön målas upp i all sin oskuld, men snart hittas ett lik i receptionen! Då kommer vårvindarna antagligen bli bittra köldstormar igen.

Åke Edvardsson kanske? Eller Hasse Alfredsson.

Se där, två gissningar.

04 december, 2007 10:46  
Blogger Bim skrev ...

Skulle kunna vara - John le Carré... spinoner och tider på dygnet som inte finns... supar tar de i öst...
Men, jag tror inte på Åke Edwardsson, Henning Mankell eller de nya... För du BRUKAR inte "falla" i de nyare spåren ;) Det är bara i källartrappen du faller, eller?
Må så gott... igen...

04 december, 2007 10:50  
Blogger Bondhustrun skrev ...

Första meningen låter som John Ajvide Lindqvist (med reservationer för stavningen), resten låter som Paul Auster förlagd till Sverige.

04 december, 2007 10:58  
Blogger Ataharis skrev ...

Nu har jag klurat lite till. Hemingway är kanske inte helt fel?

- Hans isbergsteknik vad gäller skrivandet, det kan Globen vara en symbol för.
- Värmen: ja, han var ju aktiv i både södra USA, Afrika, Spanien och Paris.
- Han var korrespondent för flera tidningar och började sin bana med att skriva för tidningar: Aftonbladets redaktion.
- Svettningarna, matadorerna, turister: hans första tjurrusning och tjurfäktning i Pamplona gjorde stort avtryck.
- Supförslagen: Hemingway gillade sprit och medan han skrev Den gamle och havet drack han varje kväll med sina vänner, sägs det.
- Frankrike och franska: han bodde där med sin dåvarande fru och utvecklade sitt skrivande under inflytande av bland annat Gertrude Stein under 1920-talet. Dessutom tog han sig in i Paris dagen före de amerikanska trupperna under andra världskriget och länsade ett lyxhotells förråd på konjak. Sägs det ...
- Kärlekar: Han hade många fruar och ett otal kärlekshistorier.
- Vänskap i dödens omedelbara närhet: Hemingway gjorde krigstjänst under första världskriget (med en heroisk koch medaljbelönad insats) och arbetade som krigskorre senare, och de psykiska såren från detta lämnade honom aldrig.

Huruvida Hemingway kunde rita eller var glömskan (fotbollsplanen) eller hotellchefen Pär Nilsson kommer in, tja, det vet jag inte. Jag kanske skulle veta om jag läst fler av hans böcker än just Den gamle och havet?

PS. Efter den genomgången börjar jag luta åt Strindberg istället ... Denna julkalender gör mig klurig! DS

04 december, 2007 11:02  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Nämen! Har inte Hjortfotsöversättaren något avtal som reglerar överlåtelse av rättigheter?!

Trulsa, du ska väl inte sitta här och klura! Du ska ju till Delsjön!

04 december, 2007 11:07  
Blogger Lena skrev ...

Min supergissning ar Åke Holmberg. Han skrev de förstäffliga böckerna om Ture Sventon. Ture bor i Stockholm och talar med egen brytning.På kontoret jobbar fröken Jansson (i receptionen). Fröken Jansson beställer fyllda semlor(temlor) varje dag från konditori Rosa (Rota)

04 december, 2007 11:11  
Anonymous Anonym skrev ...

Min gissning finns redan i kommentarerna, men jag tror faktiskt också på Claes Hylinger!

Det är nåt med flytet i texten och tankarna som far fram och tillbaka!

04 december, 2007 11:12  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag hör bara Tage Danielssons röst när han läser Karl-Bertil Jonsson på julafton. Det är min gissning.

04 december, 2007 11:21  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Trulsas ord flödar som ur ett ymnighetshorn! (Och Bim ligger inte långt därefter.)

Jaha hörni, det här går ju bra.

- Vad menar hon med "bra"?
- Vetente. Hon luras säkert.
- När hon inte kommer med ledtrådar är vi på rätt spår, va?
- Tror det. Fast det stämmer ju inte riktigt.
- När hon inte skriver några kommentarer på flera timmar är hon nöjd, väl?
- Eller bara på basketmatch.
- Mhm. Man vet aldrig.

04 december, 2007 11:22  
Blogger Ataharis skrev ...

Helena: Ja, usch iväg med mig. Klurigheten får följa med runt i spåret ...

04 december, 2007 11:27  
Blogger Bim skrev ...

Hemingway tror jag vi försöker med varje dag här - så någon dag ska det väl fungera... Frågan ÄR om den dagen ÄR idag...
John le Carré - tänkte på Spionen som kom in från kylan först... Hade den in någon anknytning hit till vårt land? Sedan har han ju, öhhh... vänta... Nattjänst var tydligen titeln (inköpt 1994, hm...) där är det en som "avgått" men jobbar på hotell - dock Schweiz (oj, stavning, hihihi) Och inte katten minns man fullt ut vad man läste 1994, eller?
Tage Danielsson VET vi att hon alltid skriver om titt som tätt, är det läge idag månne?
Nä, funderar inte mera - läser senare ikväll vad ni har kommit fram med mer... ;)
Må så gott... värmländskan - som HAR globen i öst - väderstreckshållet härifrån...
(Lotten om du googlar på tjugohundrafyra - så kommer DU upp bland sökningarna... skriver du, öhh... "Denna maträtt är mycket stor" inom "" så kommer ENBART ditt inlägg idag upp... än, innan någon mer har bloggat om det då kanske ;)

04 december, 2007 11:40  
Blogger Malinka skrev ...

Det låter som skrivet av en f.d. kollega till mig, när vi var en hög människor på jobbet som roade oss med att skriva en nyckelroman om en skenande fonetiker.

Äh, jag säger Trenter. För att jag har läst honom ordentligt, och för han alltid har såna målande beskrivningar.

Vad hundarna i täckväst har med saken att göra, förstår jag dock intet av.

04 december, 2007 11:42  
Blogger aequinoxia skrev ...

"En nyckelroman om en skenande fonetiker"? Det låter intressant.

04 december, 2007 11:47  
Blogger lilla my skrev ...

Jag slänger in en gissning till:
Carl-Jan Granqvist.

Klart att han måste bo på hotell när han lämnar Grythyttan.
Klart han inte har en aning om fotbollsplanens namn. Sport är ju inget av intresse.
Gomorron - ett lite belevat skämt två herrar emellan.
Supen - alla vet ju att Carl-Jan kan det här med fiiiiin alkohol. Men det kan också vara ett stavfel och egentligen åsyfta en supé.
Visserligen tror jag att Carl-Jan kan betydligt mer franska, men om han bara kunde en mening skulle den så klart handla om hans maträtters grandiositet.
Rita? Tja, han är väl allkonstnär!

Tjingeling.

04 december, 2007 11:50  
Blogger Marianne skrev ...

Förr eller senare har jag rätt, även om jag inte ids kommentera varje dag: Hunter S. Thompson.
En idé är att under nästa månad ägna 24 dagar åt att förklara varför denne herre kan anses ha författat respektive text.
Om det är en bra idé? Nej.

Förresten har jag gått i samma skola som Ehrenmark.

04 december, 2007 13:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nä hörni om ni skulle ta och samla ihop det spretiga paraplyet till gissningar?

För inte vill ni att jag öser ledtrådar över er?

04 december, 2007 14:27  
Blogger aequinoxia skrev ...

Finns det något att tillägga efter Trulsas utläggning?

Jatack, Lotten, en liten liten ledtråd vill jag ha.

(Och nu svär wv åt mig också...)

04 december, 2007 14:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag är imponerad av trulsas övertygande Hemingway- gissning (eller blev det nåt annat till slut?...) Själv har jag försökt förklara särskrivning för en åk 5 hela eftermiddagen. *pust*

04 december, 2007 14:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jamenjamenjamen. Det här är inte en författare vars efternamn börjar på alfabetetets åttonde bokstav.

(Oskriven regel: om man ska ge en väldigt tydlig ledtråd ska man ge den väldigt otydligt.)

04 december, 2007 14:53  
Blogger aequinoxia skrev ...

Är "alfabetetet" en ledtråd? Då måste det ju vara Alf Henrikson? Nej, just det. *Inte* den åttonde bokstaven. Men det är inte den åttonde bokstaven i *ordet* "alfabetetet"!

04 december, 2007 15:02  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alfabetetets användninging anarar apororna aldrigig.

(Jag försöker alls inte förvirra er. Jag är bara sluddrig i fingrarna.)

04 december, 2007 15:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Varför har hundarna täckvästar om det nu är så varmt? Vad gör matadorerna i Stockholm? Varför är allt en trasa?
Jag gissar på Carl Jonas Love Almqvist.

04 december, 2007 15:09  
Blogger Hans Persson skrev ...

Den där sista ledtråden (eller vad det nu är) får mig att tänka på rövarspråket och därmed Astrid Lindgren, men citatet i sig känns inte speciellt rätt för det. Hm.

04 december, 2007 15:15  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hihi, det var inte meningen att förvirra er med rövarspråk, bry er bara om konkreta saker som H.

04 december, 2007 15:18  
Anonymous Anonym skrev ...

En lite lätt bedagad stämning infinner sig vid läsning om hotellportierer som minns svunna tider och tar en sup. SLAS! Eller Per Rådström - fransk koppling, merde!

Eller får man inte gissa på fler?

04 december, 2007 15:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Cruella: Man får gissa hur många gånger man vill! (Men man får bara en lapp i hatten. En lapp i hatten? Berusad same? Gu va ja ä roli.)

04 december, 2007 15:33  
Blogger B. Fundberg skrev ...

Jag får Söderberg-darr i ena stortån och detta brukar hända när jag läser Söderberg eller stilistiskt besläktat material.

Var hämtar jag min t-shirt?

04 december, 2007 16:15  
Blogger Ataharis skrev ...

Inte Hemingway? Jag som tyckte jag hade ett så vattentätt skäl ... haha.

Nä men, då tar vi väl Strindberg då? Fast den däringa hotelldirektören sätter allt krokben för alla gissningar. Annars drack väl Strindberg gärna sprit (absinth att döma av hans Ett drömspel som jag såg nyss på Dramaten), målade finfina tavlor och ritade, var i Paris och frotterade sig med andra svenska målare och talade en del franska? Hm, men var kommer då västtäckta hundar, tunna jackor, värme och Globen in? Aftonbladet grundades väl visserligen där nån gång under Strindbergs levnad, men ändå ...

Nä, vi ska nog ha någon modernare författare. Men vem? Idag går jag bet. Inte ens delsjöns naturreservat var mig behjälpligt.

04 december, 2007 16:16  
Blogger Ataharis skrev ...

Nämen! B Fundberg, dig känner ju jag! Eller tja, känner, men du har ju varit min lärare till och från under tre år. Så roligt, i bloggosfären ses vi alla på nytt. :)

04 december, 2007 16:20  
Blogger Hans Persson skrev ...

Strindberg bör rimligen ha talat franska med tanke på att Inferno och någon mer av hans böcker är skrivna på franska och senare översatta till svenska. Jag känner till det eftersom översättaren inte dog förrän 1935 och det alltså inte var förrän förra året som Projekt Runeberg kunde publicera Inferno.

04 december, 2007 16:30  
Blogger Mialiten skrev ...

Nja, jag följer nog min magkänsla och satsar på Thorsten Ehrenmark ändå. Med en brasklapp för hur mycket man kan lita på sin mage i dessa kräksjuketider.

04 december, 2007 16:38  
Blogger Herr R skrev ...

Jag har bott precis brevid Globen, tagit en öl i den hotellobbyn och läst en hel del Slas. Och jag tänkte på honom, onekligen, när jag läste det du skrev. Många av kommenterarna här verkar vara inne på det spåret.
Men något får mig att tveka.

Slas är mer boxning är fotboll. Men han är trots allt så mycket fotboll och söderkis att han aldrig skulle glömma namnet på Söderstadion (trots att den ligger i Johanneshov). Och franska kan väl Slas tämligen bra? Sen det där med att rita finnar också. Det rimmar inte helt hundra med Slas vad jag vet. Men rita kan han, bättre än de flesta. Och stockholmare har han ritat i hela sitt liv.

Äh, jag vet inte.

Jag gissar trots allt på Slas – men det enda jag är säker på är att jag inte är säker.

04 december, 2007 16:45  
Blogger Ica skrev ...

Vad fruktansvärt störigt att jag känner igen det, men inte alls kommer på nåt namn. Därför säger jag Roslund&Hellström, eller varför inte Voorst? hehe.

04 december, 2007 17:26  
Blogger Ica skrev ...

Fast jag tänkte även Kellerman i form av Rocky

04 december, 2007 17:27  
Blogger Lisa skrev ...

Tjuren Ferdinand fast berättad av Östergren?
Usch vilken dålig kalendergissare jag varit i år! Men nu har jag i alla fall tröjchans.

04 december, 2007 17:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Varför inte allkonstnären Joakim Pirinen. Han har flera attribut som stämmer in!

04 december, 2007 17:57  
Blogger vredens barn skrev ...

Jag bläddrade i böcker på biblioteket när jag var där och rände och jag har aldrig läst Slas men två ögonkast i två böcker så sade jag "jojomän" på bästa snusförnuftiga småländska.

Idag har jag BÅDE förklarat vad en blogg är och tipsat om julkalendern. Detta värv!

04 december, 2007 18:19  
Blogger jovanna skrev ...

Slas, säger jag utan att titta på någon annan..

04 december, 2007 18:21  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Men det var sjutton vad svårt det var idag. Jag hade aldrig kommit på tanken att det kanske kunde vara någon utav dem som föreslagits. Eller någon som inte freslagits. Därför tänker jag helt sonika sälla mig till Slas-skaran, mest för att han är en himla trevlig gammal man.

04 december, 2007 18:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Ingen aning idag heller. Bara för att gissa på något så drar jag till med Knut Ståhlberg. Fast han pratar utmärkt franska och vad han har med matadorer och hundar i täckvästar har jag ingen aning om.

04 december, 2007 18:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Mellan "i täckvästar" och "har jag ingen aning om" skulle det ju stå ""att göra"".

04 december, 2007 18:54  
Blogger Husse skrev ...

Hitskickad av Miss Gilette kastar jag mig för första gången in i gissandet och spontant låter jag mig ana Slas eller Torsten Ehrenmark. Enär Holmsunds store man Fredrik Burgman inte skulle luta åt en Sthlmskildring, dock inte heller dra sig för en morgonsup. Nåväl.

04 december, 2007 18:55  
Blogger Studiomannen skrev ...

Jag säger Sten Broman. Han var hej och du med åtskilliga portierer och receptionister, hade ett gott språköra och hade järnkoll på spriten.

Det faktum att Globen byggdes efter Bromans död känns... ointressant. Broman själv var alls icke ointressant. Fråga gamla portierer å Grand i Lund eller Savoy i Malmö...

"Ro hit en sup, pojkvasker!"

eller liknande.

04 december, 2007 18:56  
Anonymous Anonym skrev ...

Ursäkta om jag stör så här mitt i julkalendern, men jag tänkte att du skulle få göra en önskelista.

04 december, 2007 19:34  
Blogger den blyga skrev ...

Jo, men visst.
SLAS laybackstil - Och så byter vi ut Stockholmsmiljön till Paris och franskan till - ja vadå?

04 december, 2007 19:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Hm.
För pratig för att vara Slas,
och för stockholmsmässig för att vara Claes.
Eftersom han även bild framställer
är det knappast Bodil heller.
Den gissning som finns kvar känns också klen,
men jag drar ändå till med Östergren.

04 december, 2007 19:58  
Anonymous Anonym skrev ...

Den blyga: till finska kanske?

04 december, 2007 20:06  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Rita gubbar som super....Då måste jag gissa på Albert Engström fast tiden inte alls stämmer.

04 december, 2007 20:32  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

*läser i smyg utan att kommentera*


(Jamen hur dum är inte denna kommentar? Jag läser alls inte i smyg om jag basunerar ut det -- och låter bli att kommentera gör jag alls inte eftersom jag de facto sitter här och skriver. Mäh! hade jag nu skrivit om jag hade varit runt 20 år.)

04 december, 2007 20:37  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Glömde:

;-)

04 december, 2007 20:38  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag ser alltså att ni inte är helt överens, men flera av er har helt rätt. (Några av er har så fel att jag börjar tappa självförtroendet.)







Not.

04 december, 2007 20:39  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nytillkomne Husse får härmed extrapoäng för ordet "enär".

04 december, 2007 20:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gissar snettåvint på Becks granne, mannen med de gula glasögonen. Att det i bloggtexten står "sup" istället för "stänkare", det är bara för att förvilla oss.

04 december, 2007 20:42  
Anonymous Anonym skrev ...

Av någon anledning tänker jag på Annika Bengtsson, därför blir det Liza Marklund. Något annat säger mig att stilen är Håkan Nessers så det är min andra gissning, om man nu får ha två?!

04 december, 2007 21:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Med en druckens envishet så hävdar jag att detta är INTE Ehrenmark.
Då får jag allt ta och sluta läsa den här kalendern. Herr Ehrenmark är inte så pratig och mångordig, och har ett annat flow. Ehuru han gillar mat och sprit. För övrigt bodde han i Paris i många år...

Så: Slas eller Östergren?

04 december, 2007 21:09  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Me like den drucknes envishet.

04 december, 2007 21:18  
Anonymous Anonym skrev ...

Tack. På flera plan.

04 december, 2007 22:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Nämen... :( Här skulle jag scrolla ner fortfortfort så att jag inte skulle se vad ni andra gissat på eftersom jag omedelbart fick Torsten Ehrenmark-vibbar, se'n ser jag att sista gissningen (hittills) är TorpSara som hävdar att det inte är honom, vilket torde betyda att han redan sitter på tapeten & dinglar med benen...
Nåväl, det var bara det jag ville säga... ;)

04 december, 2007 22:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Min hjärncell som signalerade imorse hoppar nu jämfota och kör semaforsignaler. Inte för att resten bryr sig.

Här kommer under tiden en bubblare som övriga enats om: Cecilia Hagen (trots Lottens (o)ledtråd).

04 december, 2007 22:29  
Anonymous Anonym skrev ...

slas-vaddå? äääh. jag får sova på saken och vakna till ett facit.

04 december, 2007 22:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag sitter fortfarande och ler, lycksalig över min nyvunna tröja. Alla anspänning har lagt sig (det gick fort!) så nu kan jag bara slögissa.

Flera har redan gissat rätt, enligt Lotten, och jag får också associationer till Lundell, Östergren och framför allt Claesson. Därför gissar jag på Ernst Brunner så att åtminstone någon har helt fel. Ernst Brunner.

04 december, 2007 22:37  
Blogger Huskorset skrev ...

Avgjort Slas.
Och så fint du gör honom! (med uttal ho-nom, som i disk-ho)

04 december, 2007 22:55  
Blogger A L V A S - P A P P A ! skrev ...

107 svar, jag avundas dig inte det där lottningsarbetet men jag kan tänka mig att du har hemskt kul ändå.

Vill gissa på Klas Östergren mest för att jag tycker om honom o för att nån annan tyckte att det var en rimlig gissning...

Och så vill jag berätta att jag snott både din idé och din länk vad gäller länkarna i kommentatorsbåset. Jag såg ingen mening i att ens försöka göra en kopia när nu orginalet är så himmelens bra. Skrik till om du misstycker!!

04 december, 2007 22:56  
Anonymous Anonym skrev ...

Äh, jag vet egentligen inte vad Paul Auster skulle ha att göra med Stockholm, Aftonbladet och svettiga matadorer, men han var i vart fall min första association.

Paul Auster, alltså.

04 december, 2007 23:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten påstod att flera hade helt rätt. Flera har varit inne på Liza Marklund (som just nu är i Marbella för att skriva och har arbetat på Aftonbladet), så jag får väl sälla mig till det lägret. Om inte för jämställdhetens skull.

Min hjärncell har nu lagt ner verksamheten.

04 december, 2007 23:15  
Blogger Bim skrev ...

Man får ta det pö om pö sägs det... och många kan vi då utesluta... E Hemingway, S Heimersson, C Hagen...
Sant bara EN gissat på - och enligt Lotten har flera rätt...
S Borg, B Feldreich, D Lessing, äsch... det går inte att sammanställa eländet... (får man skriva så?) Det ÄR för många inlägg i kommentatorsbåset för att orka tänka jö...
Ty hurän detta än månne gå... vi har ju ändå en lapp i hatten... skriver hon som till sin måg påpekade... Du har en lapp under foten (post-it) och alla jublade... Han ÄR nämligen same, och äldsta dottern min också numera... kvinnor blir same av ohejdad van (?) när de gifter sig med en sådan... Men inte tvärt om...
Må så gott... värmländskan... som funderat på Slas, men ändå... Håller med ngn som skrev Albert Engström, rita - käka - dricka... ville nästan skriva - rita, gissa, spring där... kutar härifrån nu istället... ... ... vaknar och finner svaret - KÖ?

04 december, 2007 23:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Emotser med med spänning förklaringar till matadorer och hundar i täckvästar. Jag ger mig. Mina litteraturkunskaper är inte mycket att hurra för. Jag får sälla mig till vadhannuhette och stå på tillväxt ett tag till.

04 december, 2007 23:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men Marie -- du är ju med i utlottningen ändå!

Vad säger ni, ska jag stänga luckan nu?

KLONCK!

05 december, 2007 00:01  

Skicka en kommentar

<< Home