02 december 2007

Julkalendern den 2 december 2007

Gårdagens vinnare blev en nykomling som dessutom gissade fel: Pysseltanten. Perfekt. Vilket i och för sig inte behöver betyda att jag inte precis lika mycket gillar gamla godingar som gissar rätt. Eller erfarna rävar som förvirrar med helt fel svar fastän de mycket väl vet svaret. Eller eleverna som sitter längst fram, som ger mig röda äpplen, rimmar, skålar och står i.

(Julkalenderns programförklaring finns i gårdagens lucka.) Ingen idé att dra ut på detta, va? Lucka nummer 2:

Lilla syster och Onkeln samlar på gamla mjölkkartonger som gamla tanter med mustasch och gubbar med stora, hängande kinder har slängt bort. Kanske säljer de dem sen och får pengar för dem. För det är ju fina kartonger. Onkeln tror att han kommer att bli rik när han blir stor.

”Men du vet väl att det här är jättehemligt?” säjer Onkeln till Åckar.

Åckar är tjock och ganska dum. Han heter egentligen Oskar men hans mamma har nåt fel på munnen så hon kan bara säga Åckar!

Onkeln sitter och petar i maten eftersom han är rädd för studsfettet! Men det är viktigt att man äter upp allt! Då stoppar han en av de äckligaste i munnen och sväljer. Det smakar förskräckligt!

Alla är besvikna på Onkeln. Men han äter inte upp utan sitter bara med hopknipen mun. Fast det gör ju inget för Onkeln vet en sak som ingen annan vet!


Googla nu er galna, räkna LIX och rådfråga alla bibliotekarier i släkten. Jag ska vara i Norrköping och spela basket och förstöra hälsenorna hela söndagen. Men undrens tid är inte förbi: jag har med mig dator och internet och kikar in här i pauserna, tror jag.
----
Facit.

73 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

När jag läser om hängande kinder kan jag bara tänka på Loranga, Masarin och Dartanjang. Jag återkommer med ett vettigare svar när jag har lyckats befria mig från de tankebanorna. Tror jag.

02 december, 2007 00:07  
Blogger Lisa skrev ...

Barbro Kindgren, Godnatt!

02 december, 2007 00:07  
Blogger Hajcharlott skrev ...

Tack för hedersomnämnandet! Man måste ju ha koll på en kollega, även om Steinbeck var en amatörmarinbiolog ;0)

Idag gissar vi på Nikanaor Teratologens "Äldreomsorgen i övre Kågedalen". En riktigt läbbig bok om morfar och pyret. LÄS INTE DEN!!!

02 december, 2007 00:10  
Blogger Hajcharlott skrev ...

Nikanor ska det vara och inget annat. (Ja fast han heter inte det på riktigt.)

02 december, 2007 00:11  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Hmm, och jag som satt och funderade på hur jag skulle kunna säga Barbro Lindgren utan att säga Barbro Lindgren. Det hade jag ju inte behövt!

02 december, 2007 00:11  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Man kan ju säga sin gissning i koder om man inte vill säga den rakt ut. Eller säga den med till exempel äpple i munnen.

– Balbol. Balbol.

Så tror alla att det är Farbror Barbro.

02 december, 2007 00:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag ändrar mig. Jag återkommer inte med ett vettigare svar, utan håller mig till Barbro. Eftersom jag ammade senast för två veckor sedan, har jag bra skyll för att det tog mig några minuter till att tolka texten. Eller hur?

02 december, 2007 00:15  
Blogger bengt skrev ...

Tänk att vi får samma acc.. ass.. tankar och idéer.
Lindgren.

02 december, 2007 00:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh, vad jag alltid har retat mig på de där Loranga, Masarin och Dartanjang. Jag tänkte också på dem. GAAAAH!

02 december, 2007 00:19  
Anonymous Anonym skrev ...

Jättehemligt! Klart det är Barbro Lindgren!

Lotten kanske springer på min basketspelande syster i Norrköping. Fast hon spelade match igår, lillasyster är stor och spelar i damligan! *stolt*

02 december, 2007 00:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Om du inte har lurat oss alla är du Barbro idag.
Fint. :-)

02 december, 2007 00:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Måste tänka på saken. Godnatt.

02 december, 2007 00:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gissar att det handlar om Alfons Åberg av Gunilla Bergström.

02 december, 2007 00:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gissar att det handlar om Alfons Åberg av Gunilla Bergström.

Lyckades bli anonym nyss. Det var inte meningen.
Marie

02 december, 2007 00:35  
Blogger Ingela skrev ...

Äsch, trodde att jag skulle bli först att gissa på Barbro Lindgren. Och så är hela båset fullt av gissningar på densamma. Tänkte då försöka gissa på någon annan men jag kommer banne mej inte på nån.

02 december, 2007 00:44  
Blogger vredens barn skrev ...

Jag begrep mig aldrig riktigt på Loranga, Masarin och Dartanjang, för de var ju helkonstiga och så hade vi en gamla läskflaska i källarn som hette Loranga. Däremot läste jag vuxenböcker när jag var sex, så det är kanske inte underligt att jag blev som jag blev.

Hursomhelst, eftersom mindre än en timme har gått och Barbro Lindgren redan har fått hatten på huvet säger jag Morfar Prosten!

02 december, 2007 00:44  
Blogger Ingela skrev ...

Nikanor som nämns här ovan (har inte läst hans bok och tänker inte göra det heller) skriver för övrigt recensioner i det lokala bladet. De är riktigt roande och ungefär lika fulla av metaforer som Lottens Steinbeckalster.

Kågedalen är en mycket vacker plats i en from bygd som jag inte vill få andra associationer av än just de jag har.

02 december, 2007 00:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag glömde ju rimma, igen!

Anslaget är lekfullt, timingen är fin,
personteckningen skruvad och god som Masarin.

/ L som sitter på första bänk

02 december, 2007 00:58  
Blogger Anna skrev ...

Familjen gissar samfällt på Barbro Lindgren. Loranga är en storfavorit och citeras ofta hemma hos oss, mer ofta ju äldre barnen blir. Egentligen är det mer som en blandning av Loranga och Alfons; Åckar för tankarna till Mållgan. Men vi håller ändå på BL.

02 december, 2007 01:50  
Blogger stina skrev ...

Barbro Lindgren, yes. Jag tycker mycket mycket om henne. (Alternativt nån karaktär, men vet inte riktigt vem det skulle vara ;) )

02 december, 2007 08:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag hade bestämt mig för att gissa på Barbro Lindgren redan innan jag klickade på kommentarerna. Kan inte bestämma mig för om det är trevligt att få min gissning bekräftad av att andra gissat likadant - eller om jag ska bli besviken för att jag inte gissar först på henne... Men här spelar det ju egentligen roll! Mitt svar: BArbro Lindgren

02 december, 2007 08:42  
Blogger Cecilia N skrev ...

Ni är inte kloka! Här kommer man in nästan kvart i nio en söndagsmorgon och så finns det redan 20 kommentarer.

Nå, utan att titta på alla andras förslag så gissar jag på Barbro Lindgren, för jag tänker på Loranga och gänget fastän jag aldrig har läst dem.

02 december, 2007 08:44  
Blogger aequinoxia skrev ...

Alltså, vad gör ni uppe mitt i natten? Jag vill minnas att jag var först ut flera gånger i fjol, men här känns det som att trilla in en kvart efter att det ringde in. "Loranga, Masarin och Dartanjang", säger jag. "Gäsp", säger det kollektiva kommentatorbåset. "Ja, Barbro Lindgren", försöker jag. "Det veeet vi väl", säger ni. "Kom med något nytt, någon gång."

Nåväl. "Tjock och ganska dum"? Då gissar jag på...Karlsson på taket!

02 december, 2007 09:39  
Blogger Camilla skrev ...

Jag associerar till Roberta Karlsson och kungen, men det kan vara någn annan av hennes mysiga böcker. Alltså är författaren Viveca Lärn.

02 december, 2007 09:45  
Blogger A L V A S - P A P P A ! skrev ...

Allt verkar ju redan vara klart så det känns rätt hopplöst att komma med Gummi Tarzan av Ole Lund Kirkegaard men nu hade jag ju äntligen en gissning så vafasen; jag gissar på Barbro Lindgren!

02 december, 2007 09:52  
Anonymous Anonym skrev ...

Igår när jag klurade sa maken med emfas:
"Sluta nu, vi har ju barnkalas!"
Idag ska pepparkakshuset fixas,
och så säger Lotten att texten ska LIXas.
Jag som knappt vet vad LIX innebär
förstår inte riktigt vad Onkel gör här?
Jag är nog mest inne på Jaques Tati
men Doris Lessing får det bli!

02 december, 2007 09:52  
Blogger A L V A S - P A P P A ! skrev ...

Har du förresten VERKLIGEN alla namn i en hatt varje dag och pillar du ut dom som inte gissar en dag och kollar så att du absolut inte har en ny md sedan tidigare. Kontrollräknas det?! Verkar helt sagolikt jobbigt! Heja Lottens enorma engagemang!

02 december, 2007 09:54  
Blogger Bim skrev ...

Dallrande käkar - och det dök som för många andra ner i djupet - Loranga, Mazarin och Dartanjang... Dock älskade jag dessa böcker när jag växte upp - fel årgång på mig? Eller nog sjuk humor? Men, jag undrar...
Angående snacket om fett och äta det eller inte... Då dök plötsligt Duck City upp i hjärnan - Lena Andersson - och jag undrar om Lotten plötsligt ville få oss tänka åt fel håll - inte rätt (?).
Ska man vara så knäpp att man följer allas spår - Barbro Lindgren... känns väldigt fel ;)
Må så gott... värmländskan Bim

02 december, 2007 10:16  
Blogger Hans Persson skrev ...

Att det här är något slags barn- eller ungdomsbok verkar rätt klart, men vad det sedan kan vara har jag ingen bra gissning på. Jag drar till med Martin Widmark för att ha ett namn, orimligt eller inte.

02 december, 2007 10:20  
Blogger Malinka skrev ...

Barbro Lindgren. Säger jag utan att egentligen ha läst Loranga, Masarin och Dartanjang.

/nykomling

02 december, 2007 11:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Av någon anledning ingick inte "Loranga, Masarin och Dartangjang" i läsutbudet när barnen var små; men väl en del annat av Barbro Lindgren.

Efter att under natten ha funderat på en del tänkbara alternativ; Mark Twain, Harriet Beech Stowe, Anderssonskans Kalle (kommer inte ihåg vem som skrev), har jag konstaterat att om inte annat faller de samtliga på mjölkkartongerna. Det fanns inga då de författade sina alster.

Så jag får nog sälla mig till dem som gissar Barbro Lindgren.

02 december, 2007 11:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Flera detaljer får mig att tänka på Barbro Lindgren; "Lilla syster kanin", visst skrev hon den? "hängande kinder", Barbros älskade lillebror Kjellegubben hade rödrosiga kinder som hängde som marsvinspåsar, "Jättehemligt", namnet på första delen av hennes självbiografiska ungdomsbok. Solklart, eller hur?...

02 december, 2007 12:05  
Blogger Petra skrev ...

Amen...jag skulle ockås säga Barbro Lindgren

02 december, 2007 12:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Javisst sker namndragningen på riktigt. En gång (förra året tror jag) var hatten borta så att jag fick ta en annan bytta.

Därför är det så tydligt när någon av er inte kommenterar en viss dag. Då tar jag snyftande bort just den namnlappen just den dagen.

Ibland drar jag ett namn som inte får vinna -- om min djefla man vinner tre dagar i rad, t.ex. Då drar jag ett nytt namn. Johnny Depp, kanske?

02 december, 2007 13:18  
Anonymous Anonym skrev ...

määäh, Jättehemligt och Morfar prosten var ju superbra, vadan detta gnäll om Bajbjo Lindgren? jag gissar på en annan Lindgren, pga det überkäcka tilltalet. fast det är mer ett statement än en riktig tippning.

din blogg gjorde faktiskt mig så upplivad igår så jag var glad i flera timmar. så du vet. ibland gör man skillnad för nån utan att ens veta att den mänskan finns.

02 december, 2007 13:56  
Anonymous Anonym skrev ...

fast jag vet ju att det inte är B.Lindgren som skrivit om Prosten, även om jag inte minns namnet på den som skrev. vad fel det blev i förra inlägget. håhåjaja.

etnap som ordverifiering. ett napp?

02 december, 2007 13:58  
Blogger Maud/En bok om dagen skrev ...

Åh herregud. Här slänger man in en kommentar lite på måfå och så blir man vinnare fast man inte ens har gissat rätt... Så det kan bli! Tack för det, Lotten! ;-)

Nu tänker jag inte gissa på Lindgren, för det gör alla andra. Så jag gissar på att du idag är Rowling. Det gör jag enbart för att jag inte får Potter ur skallen idag - efter att äntligen ha läst ut sjuan - och dessutom tror jag att någon av damerna där har mustasch och någon av herrarna har hamsterkinder. Men jag vet att det är fel! ;-)

02 december, 2007 14:07  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Nä, hörrni. Lotten försöker nog bara lura oss och sitter i detta nu och skrattar åt den lättledda kommentatorsflocken. Det kan ju lika gärna vara ... tja, varför inte Eugène Ionesco. Nu gäller det bara att få ledtrådarna att passa in!

02 december, 2007 15:01  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Här hemma lät det såhär när vi läste dagens lucka:

Jag: Pappa, vad heter hon som skrivit Madicken?
Pappa: Öh, Astrid Lindgren.
Jag: JAA! Lindgren, fast Barbro! Barbro Lindgren.

Och så skäms jag ögonen ur mig som inte mindes namnet på Astrid.

02 december, 2007 15:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Jo.. Loranga verkar ju vara populärt att gissa på. Så därför gissar jag istället på Sailor och Pekka som är snäppet finare ritade (dock snäppet oknasigare..)

Enormt störigt att vi blogg.se:are inte kan kommentera normalt förresten!

02 december, 2007 15:26  
Blogger Ica skrev ...

gaaah. jag är en smula bakfull och har det lite allmänt svårt idag med ett hår som står rakt upp... men jag gissar på vad han nu heter som skrev.. ja, vad dette den. Jo, jag gissar på Max Lundgren.
Eller kanske Tomas Bodström. Nån utav dem.

02 december, 2007 16:08  
Blogger Mialiten skrev ...

Tove Jansson. För onkeln och för att jag inte riktigt kan föreställa mig hur man säger Oskar på finlandssvenska.

02 december, 2007 16:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Ett rejält bruk av ! känns som en ledtråd. Och då leder den, tillsammans med konstiga namn och äckliga saker att äta till Barbro Lindgren.
Och det är det fler som har gissat, förstår jag nu.

02 december, 2007 17:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tycker det är fusk att googla och gissar hej vilt på... Barbro Lindgren! Sparvel (tjocka gubbar, lite halvledsen stämning, Beckomberga) och/eller Loranga. Tjocka gubbar, hängande kinder, crazy och samtidigt lite ödslig stämning.

02 december, 2007 17:20  
Anonymous Anonym skrev ...

I sig tror även jag att det skulle kunna vara Barbro Lindgren vars böcker jag egentlgen aldrig läst.

Så för att komma med ett annat föslag drar jag till med Inger o Lasse Sandberg.

02 december, 2007 17:52  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Tänkte också meddetsamma på Loranga Mazarin och Dartanjang. Alltså du är Barbro Lindgren.

02 december, 2007 18:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Att få anledning att Goooogla är kul och allmänbildande. Idag lärde jag mig att en läkare vid namn Wetterqvist (tror jag det var) från Linköping under förförra seklet (alltså 1800-talet) skrev barnböcker och kallades "Onkel Adam". Han startade också en tidning för barnlitteratur.

Jag tycker att det är synd att kalla det för fusk.

"Lilla syster kanin" skrevs av Ulf Nilsson, jag tänkte också på honom ett tag men stilen stämde inte riktigt tyckte jag.

02 december, 2007 19:08  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag ber att få hålla med Dieva: att googla är inte fusk, det är allmänbildning.

(Ser ni nu framför er hur jag efter att ha kommit hem -- och förlorat en bedrövlig match mot zonförsvarsmotståndare -- kaaaastar mig över datorn, ignorerandes glögg som kastas emot mig?)

Och Lotta, ja. Utropstecken en masse.

02 december, 2007 19:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Även jag samlar mig till anhängarna av Barbro Lindgren.( om det inte är motförmodan Anton Tjechov med pjäsen Onkel Vanja)

02 december, 2007 19:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Hon som skrev om Prosten heter Eva Bexell - sa eleven längst fram.

"gubbar med stora, hängande kinder" måste syfta på brevbäraren i teverutan - Svensson. Han har aldrig några pengar och skulle kunna samla mjölkkartonger i hemlighet!

02 december, 2007 19:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Trots att jag är sent ute, måste jag ändå dra till med en gissning. Så jag säger: Barbro Lindgren!

(Ja, jag vet. Jag är inte särskilt ensam om det ...)

02 december, 2007 19:56  
Anonymous Anonym skrev ...

Barbro barbro barbro - en lika bra Lindgren som den andra.... ingen missar väl böckerna om Benny? Och Guuud vad jag läste Jättehemligt, bladen brinner och alla dom andra dagböckerna...

02 december, 2007 19:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har aldrig läst Loranga mfl. Sådär, då har jag visat min okunnighet.

Istället tänker jag på Kalle och hans klättertäd, jag tänker på Skrotnisse av Jan Lööf, jag tänker till och med på Tunströms Prästungen som faktiskt har ganska lekfullt språk. Men jag gissar åndå (likt Agneta) på Inger och Lasse Sandberg. Lilla Anna och långa farbrorn känns nära. Efter lite granskning så hittar jag till och med "Lilla Anna räddar Oskar". Det där med utropstecken är dock en besvärande ledtråd!

02 december, 2007 20:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Om man drar en röd tråd som prickar in Luleå, Norrköping, läskig mat och barnprogram från 70-talet blir minsta gemensamma nämnaren självklart Staffan Westerberg. Tror förresten att han var inblandad i en produktion av Onkel Vanja för några år sen.

Det var redan många som kommit med bra gissningar, men det är kul att julkalendern är tillbaka!

02 december, 2007 21:12  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag ramlar in lite på kvällskvisten och gissar på Inger Sandberg. Som i Lilla Anna och Långa Farbrorn. Bara för att hitta på nåt eget.

02 december, 2007 21:14  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vad trevliga ni är!

Ska bara tala om att det rätta svaret finns bland kommentarerna.

(Jag har trasat sönder hälsenorna och har joooooooooordens bula i pannan. Det är väldigt basketsynd om mig.)

02 december, 2007 21:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Ingen dator på hela dagen långa
och alla har gissningar lämnat så många
men jag vill ju gärna va me´
och gissar nog också på Barbros tre

02 december, 2007 21:53  
Blogger B. Fundberg skrev ...

Jag gissar på Barbro Lindgren. Jag också.


/Björn

02 december, 2007 22:07  
Anonymous Anonym skrev ...

vajlan: good to see you here too;-) Eva Bexell skriver om Morfar Prosten och ja, det är så roligt så man skriker.

02 december, 2007 22:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Att jag tycker googla är fusk är givetvis bara för att jag oftast kommer in för sent för att själv gissa intelligent. Alla andra hinner ju före. Med eller utan Google.

02 december, 2007 22:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Stackars dig! Motion kan vara farligt.

02 december, 2007 22:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Stackars dig Lotten, skulle jag skrivit förstås.

Cruella: Ska man hinna först måste man hänga på låset har jag förstått. Får ta med mig datorn till sängen och hoppas att jag är vaken.

Fast det spelar ju egentligen ingen roll eftersom man har samma chans med fel gissning.

Sedan är det förstås roligare att på egen hand gissa rätt -- tricket tror jag är att inte läsa kommentarerna innan man gissar.

02 december, 2007 22:20  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hallå allihop, Lilla E har en syster som spela basket i högsta serien! Buga allihop av vördnad nu!

Såja.

Men är vi helt överens om svaret idag? Verkligen?

02 december, 2007 23:27  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Glömde:

r

02 december, 2007 23:28  
Blogger Eva-L skrev ...

De hängande kinderna får (också) mig att tro att det är Barbro Lindgren. Så det gissar jag på.

02 december, 2007 23:35  
Blogger Abbes pappa skrev ...

Jaha. Jag är ju hopplöst sist med att gissa detta. Men nog lät det som Barbro Lindgren.

03 december, 2007 00:06  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Fast det gör inget, Abbes pappa -- jag kan ändå inte lägga ut en ny text eftersom jag och internet inte kommer överens just nu.

(Jag låter lugn och fin fastän jag morrar och slänger dyra tallrikar omkring mig.)

03 december, 2007 00:09  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Den gamla hederligafacitsajten släpper inte in mig! Ve och fasa.

03 december, 2007 00:13  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Och här kommer lite missade mellanslag:
-> <-

03 december, 2007 00:15  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Helene: Den gamla hederliga släppte ohederligt nog inte in ens mig igår! Så frustrerande att jag frustande spillde te över tangentbordet!

(Men nu är facit uppe.)

03 december, 2007 07:51  
Blogger Bondhustrun skrev ...

Och jag tänker på Joseph Heller, så här en dag för sent.

03 december, 2007 14:54  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det tyckte jag var coolt, Bondhustrun -- att gissa fel dagen efter!

Hederspris hitåt!

(Nu borde man ju fixa till en teknisk finess som gör det möjligt att gissa rätt dagen före!)

03 december, 2007 14:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag satsar på Hjortfot - världens bäste långdistanslöpare

03 december, 2007 19:32  

Skicka en kommentar

<< Home