01 april 2007

Ju fler kockar, desto stökigare kök

Här har man ett jättestort kök. Så får man besök. I tre timmar stod vi nästan på varandra i matlagningsiver på blott ett par kvadratmeter. Gästerna hade med sig alla ingredienser i släpkärror och lagade vidunderlig mat som räckte till alla 14 runt bordet. Det var som att bo på lyxhotell i sitt eget hem.

Plötsligt var det jättestora köket pyttelitet och megastökigt. Det luktade fisksås i mina ögonbryn, det låg friterade småräkor i tiramisun och golvets knarr hördes inte eftersom kokosmjölksspillet hade oljat plankorna. Ah, inte lyxhotell – bara underbart och hemma.

Detta lärde vi oss:
  • fisksås funkar i allt
  • kokosmjölken ska vara söt och god
  • koriander måste balanseras
  • kakaons kvalitet avgör hur tiramisun smakar
  • ett fullt vinställ kan tömmas obegripligt snabbt
  • barn som äter godis klockan 23:37 sover länge morgonen efter.

12 Reflektioner:

Blogger Lotten Bergman skrev ...

In vino veritas.

Jag brukar gå in på Systembolagets sajt och knappa in numren och skriva ut en plocklista med hyllplacering och allt.

Vinexperten Broder Jakob rekommenderar idag:

Röda
2367
7306
5283
3908
16566
22319

Vita
4136
5798
5899
4151
4128

(Här borde jag förstås också skriva hur skadligt och farligt samt olämpligt alkohol är.)

01 april, 2007 12:46  
Anonymous Anonym skrev ...

Här sitter jag i Öknen, i fler än en bemärkelse. Alkoholförbud. Totalt torrlagt.

Men i morgon, då flyger vi hem och då blir det drink före flygmaten och rött vin och lite cognac och när det börjar bli dags att vakna till inför landningen och flygvärdinnan går runt och frågar om vi vill ha vatten, då säger jag: "Make it tonic water. And add some gin."

01 april, 2007 14:22  
Blogger Pauline skrev ...

Tänk vad förvånad jag blev när jag läste "fiskmås" istället för "fisksås"....

01 april, 2007 14:59  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hihi, fiskmås kanske passar i fisksås?

Ärligt talat så kände jag inte till detta fenomen fisksås förrän igår. Nu står det en flaska i ... eh ... på ... under ... öh ... någonstans i köket. Alla som har kommit in idag har stannat upp, sniffat lite och sagt:

- Men, vad är det som luktar?

Eller:

- Makrill? Äter ni makrill?

01 april, 2007 15:11  
Blogger Lisa skrev ...

Alkoholens användning anar alikorna alltid. Eller hur det nu var. Den som etvivlar alkoholens nedbrytande infytande på kropp och själ behöver bara kasta en blick på mig idag.
Tack för en underbar vistelse.

01 april, 2007 15:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Och arbetsmiljöinspektionen skulle ha fått fnatt, och du, såsom varande arbetsgivare, fängelse.....

Ja - Med ett sådant veck i mattan, så!

:)

01 april, 2007 16:36  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Bert -- då skulle du se hur knivarna hänger löst och ledigt på sniskan huller om buller!

När man har snubblat på mattan, kan man fara rakt in i knivsamlingen med huvudet. Nu är ju knivarna inte särskilt vassa (sorry kocken), men om man rycker ner en kniv, kan tre--fyra till följa med av bara farten. Dem får man nästan alltid på fötterna.

Därav skor inomhus.

01 april, 2007 16:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Oj. Inte visste jag att vinställ innehöll flytande vätska! Fissås läste jag först men nej....

01 april, 2007 20:16  
Blogger Lisa skrev ...

Och idag tar jag ledigt från världen för att läsa Mo Hayder. Ditt fel!

02 april, 2007 10:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Fissås!

(Är det alltså något med ordet "fisksås" som gör att man läser fel?)

Mo Hayder!

(Kommer det månne en recension sedan? Kan man som matbloggare klämma in en Mo Haydersk mening någonstans i alla fall?)

02 april, 2007 19:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Mo Hayder tyckte jag var riktigt obehaglig. Lika obehaglig som fisksås, ungefär, tror jag.

03 april, 2007 16:16  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alla, alla håller med Råttan, Mo Hayder är jätteläskig. Men i alla fall den första är värd att läsas.

03 april, 2007 16:28  

Skicka en kommentar

<< Home