16 mars 2007

Dagens armhålor

Tydligen är det en liten storm i Ola Salos armhåla. Tydligen kan man på riktigt vara upprörd över att karln har hår växande där. Tydligen kan man söka och finna tusentals bloggare som inte gillar Olas orakade armhåla. Eller om det kanske bara är irriterande att han de facto visar upp håret när han står på scen med The Ark. Uppdatering: Stationsvakt skrev också om detta häromdagen!

Här har jag en mycket bestämd uppfattning: låt männen slippa raka sig, de har tillräckliga bekymmer med haka och överläpp och hinner dessutom dammsuga åt mig mycket oftare om de slipper oroa sig över hår som tar över kroppar som när inlandsisen invaderade jorden.

Jag känner ingen som inte har hår som gror i armhålan. Men jag känner många som tar bort de små ekorrarna. Och sedan 1983 gör jag det också. (Fick skäll och en rakhyvel när jag gick i high school i USA.)
Julia Roberts för ett par år sedan.

Den mest berömda kvinnliga armhålan sitter kanske på Sophia Loren. På otaliga foton från 1950-talet poserar hon i den ena vackra klänningen efter den andra. Uppvisandes håriga armhålor. Då var det inte särskilt konstigt – modet föreskrev inte noppning, plockning, ryckning och ansning. På 50-talet var de ju mer irriterade över bröstens rundade former och försökte struta till dem.

Numera är hår-bilderna på den undersköna Sophia Loren så många att jag misstänker att de har photoshopbehårats fram – tidigare har jag bara sett en enda hårig bild av henne.

På friidrotts-VM i Helsingfors 1983, vann tjeckiskan Jarmila Kratochvilova 400-metersloppet för kvinnor.
Det här med rakning och bikinimode inom idrott hade inte helt slagit igenom än, och vi som tittade var inte nämnvärt bekymrade över armhålorna. I ”Aktuellt 1983” (varifrån jag har tagit bilden) står det inte ett ord om dopningsmisstankar utan bara att Kratochvilova slog världsrekord (47,99 s) och var outstanding. (Sven Nylander kom fyra i häck. Tänka sig. )

Men tänk om modet om tio år har bestämt att vi ska ha så lång hals som möjligt och man i Hollywood
  • opererar in titanpinnar i nacken
  • tar bort nyckelben för att få flaskhals
  • sover med halsställning.
Då kommer vi att säga att det var bättre förr, när vi bara behövde raka oss överallt för att passa in. Barnen kommer att säga ”vaddå raka?” och jag kommer att blogga om lena ben och liljevita armhålor.

31 Reflektioner:

Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Jag kan ju erkänna att jag friserar armhålorna, men på benen får det växa vilt. Ganska ljust och glest faktiskt.
Vad är det Sophia gör reklam för? Är det fiskbullar i hummersås?

16 mars, 2007 09:12  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Faktum är att det är inlagd ål! (Anguilla marinata står det på burken om man tittar noga). Freudianska associationer, någon?

16 mars, 2007 09:24  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hjälp, vad du ser bra när du tittar noga, Översättarhelena! Jag var nästan inne på att kontakta CSI och be dem "blåsa upp" bilden som de gör på tv.

"Hellre en Sophia Loren med inlagd ål än en Marcello Mastrioanni med musslor." /Sigmund

16 mars, 2007 09:28  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag fuskade genom att kolla på originalet på Corbis.com.

Fint freudianskt ordspråk!

16 mars, 2007 09:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Är det bara jag som, vid en snabbtitt, tycker att Jarmila är lik Hugh "Ojsanhoppsanvisstärjagcharmig" Grant?

16 mars, 2007 09:52  
Blogger Ella skrev ...

Tittade in hit från Anne-Maj. Jag tycker iof inte det är så vackert med hår men visst är det naturligt. Jag föredrar också att män behåller det hår de har, det blir så sticksigt att smeka dem annars (nå ja, armhålorna håller jag mig borta ifrån).

16 mars, 2007 10:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Hm, jag insåg just att jag är nog rätt unik. För jag har faktiskt inte minsta lilla hårstrå i min vänstra armhåla. Har aldrig haft och lär nog aldrig få.

Så nu Lotten så vet du iallafall att det finns en person som inte har hår i armhålan!

16 mars, 2007 10:32  
Anonymous Anonym skrev ...

Att det alltid kommer att finnas skönhetsideal som man själv väljer om man vill följa eller inte, som detta med att raka armhålorna (som dock även jag gör även att jag brukar vilja vara så naturlig som möjligt) är nog inte mycket att göra åt.

Men visst är det intressant att följa så att man ser att det som var helt omodernt på kroppen för ett antal år sedan under en helt annan tid är väldigt åtråvärt...

När det gäller Ola Salo så såg jag aldrig att han var hårig i armhålorna.. jag hade fullt upp att kolla hans urtjusiga, avancerade danssteg *skrattar* och bara ta emot av all energi han skickade ut!

Låt alla (kvinnor som män) vara hur håriga eller lena de själva vill :) Ditt förslag på kommande skönhetsideal tyckte jag däremot var lite läskigt....

16 mars, 2007 10:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Men vilket val av ämne idag! Jag och Hanna tyckte att det var hemskt med en naken karl i Melodifestivalfen. Hoppas på att han är bättre klädd till eurovisionfinalen. vad heter tävlingen? Julia Roberts armhålor minns jag!

16 mars, 2007 10:59  
Blogger Flinn skrev ...

Emi: Här har du sällskap! När jag såg bilderna innan jag hade börjat läsa texten undrade jag lite i vilket sammanhang den där bilden på Hugh Grant hade tagits.

Beträffande Ola Salo noterade jag visserligen att han visade upp sitt hår under armarna, men brydde mig inte eftersom jag tyckte att han var så fin i håret (på huvudet)!

16 mars, 2007 11:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag avgudade Ola Salos "nakenchock". Helt ljuvligt med en blek, otränad, ostylad och orakad överkropp. Inte precis något man dreglar över, men ett härligt statement.
Mer "naket" när det sker så prestigelöst och med sådan uppenbar glimt i ögat.

16 mars, 2007 11:17  
Anonymous Anonym skrev ...

OK, jag är inte alls anonym. Jag står till fullo för mina åsikter, dvs förra inlägget. Missade bara att fylla i fältet. Totalt absorberad av wv.

16 mars, 2007 11:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag håller med, Alice -- Ola Salo är ljuvlig.

Ewa utan hår i ena armhålan: du måste ju vara ett genetiskt praktexemplar! (Något för Darwin att fundera på.)

Nu får vi hoppas att Hugh Grant inte hittar hit, han kommer ju att deppa ihop.

16 mars, 2007 11:31  
Blogger Ica skrev ...

Hår? vaddå? va? Näe, vår!!

Hm, operera bort nyckelbenen. Då slipper man iofs bryta dem vid förlossning. Hehe, men, då måste man ju operera fostret redan i magen. Ja, det är fredag. Ja, jag svamlar.

16 mars, 2007 11:31  
Blogger den blyga skrev ...

Apropos armhålor och idrott:

Mitt kvardröjande minne är Gunnar Larsson överst på prispallen i München 1972. Han gör en segergest ad modum Tommie Smith och John Carlos(Mexico City -68).
Det är bara det att hans gula landslagströja är trasig, sömmen i armhålan har spruckit upp...
Antiklimax.

16 mars, 2007 13:15  
Blogger den blyga skrev ...

Oj då!
Hade mitt inlägg ovan varit en kria i den gamla skolan hade jag fått underkänt:Missuppfattning av ämnet, som ju tydligen var DAGENs armhålor - ej gårdagens...

16 mars, 2007 13:19  
Blogger crrly skrev ...

Att folk orkar bry sig...??!! :-o Heeeeelt otroligt. Hår eller inte, so what liksom.


Å, Kratochvilova, eller hur hon nu stavades, det var tider det! :)

16 mars, 2007 14:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Den Blyga: Jag har hittat en bild på Gunnar Larsson (i en bok). Hans tröja må ha varit trasig, men renrakad i hålan var han!

Danstanten: Olas "dans" har kallats "charmig" och "innovativ". Jag dansade precis så där i sjuårsåldern. (Härmade pappa gjorde jag.) Jag var bara charmig.

16 mars, 2007 16:19  
Blogger Studiomannen skrev ...

Jomen visst var det många som mindes Jarmila Kratochvilova. Naturligtvis var hon ärke-dopad. Men hon åkte aldrig fast, så skulle någon vilja stämma mig för förtal kan jag riskera att förlora. Hon är lite lik James Caan när han spelade Sonny Corleone.

16 mars, 2007 16:37  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

James
Hugh

Stackars Jarmila.

16 mars, 2007 16:42  
Blogger den blyga skrev ...

Apropos simmares armhålor:
Simmare är, to my knowledge, av NATUREN hårlösa, utom på huvudet!
De behöver inte raka sig för att uppnå detta.
En kombination av arv och miljö(klorvatten)?

16 mars, 2007 21:38  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag bodde i London 1992 och en dag när jag satt på huk och pratade med en mycket skitig uteliggare så sa han : " Har du INTE rakat benen?" han hade sett mitt ben i en liten glipa mella kängan och jeansen.Före det hade jag inte ens tänkt tanken att ben kunde behöva rakas... Du skriver bra! Ett hett tips från mig: På min sida så sjunger min 3 åriga dotter en Noice låt och det låter så härligt att det kan få en sten att le!

16 mars, 2007 23:10  
Blogger Anna skrev ...

Coola morsan sa så klokt i en annan hårblogg att "folk vågar inte gå många steg från badrummet nuförtiden." Det är ju en framtid som inte borde få hända - en hel generation instängda i badrummet. Förhoppningsvis är våra barn klokare än vi. Tänk tex den dan nån kommer på att man inte får bättre sexliv av att raka sig?

17 mars, 2007 08:50  
Anonymous Anonym skrev ...

den blyga - Om din teori stämmer måste jag vara undantaget som bekräftar regeln. Alternativet är att vi har hittat förklaringen till att jag i detta nu inte konkurrerar med Anna-Karin Kammerling i ett soligt land någonstans, utan sitter med håriga ben och grötkladd på tröjan i ett mulet Sverige - jag föll på håret!

17 mars, 2007 09:32  
Blogger den blyga skrev ...

emi: Mitt material skulle inte stå sig för en kritisk granskning.
Det är skam till sägandes ensiffrigt och nu även anno dazumal - men när jag kom i närkontakt med materialet på 1950-talet frapperades jag av att manliga elitsimmare - långt före modern rakningshysteri sällan hade hår på bröstet!

17 mars, 2007 14:03  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack Anna, jag hade missat Stationsvakts reflektion om det hela!

Emi och Den Blyga: ni skriver mycket roande!

Länkservice:
Lyssna på Den tatuerade mammans treåring som sjunger Noice.

17 mars, 2007 15:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Apropå Olas nakenchock: Han har tydligen gått längre än så ... Jag googlade på honom och hittade ordet "nakenchock" och suckande klickade jag på länken. "Haha, nakenchock när man tar av tröjan ... Kom med nåt nytt". Och så öppnades webbfönstret och det VAR nåt nytt. Ola utan byxor. Och utan fillingar. Sådär lagom kul.

17 mars, 2007 21:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Den blygas teori stämmer i alla fall om man betraktar denna bild av polospelande och simmande gossar eller herrar från fyrtiotalets Alingsås

18 mars, 2007 01:46  
Anonymous Anonym skrev ...

Vilken fin och trevlig blogg du har!!

18 mars, 2007 09:27  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack, Junitjej!

Detta trodde jag aldrig att jag skulle göra: jag ber om ursäkt för att det inte blev någon ny text idag -- jag spelar match i Linköping idag och tiden föll liksom mellan stolarna som jag nyss staplade på varandra i frenetisk dammsugariver.

18 mars, 2007 12:01  
Blogger den blyga skrev ...

Du ska inte be om ursäkt utan heja på oss som gör att din blogg varar i dagarna tre!
Grattis till att foten är på G igen,
min har 1 månad kvar...

18 mars, 2007 14:32  

Skicka en kommentar

<< Home