22 januari 2007

Jag talar med döda ... eller inte

Solusfemina sparkade igång en utmaning i lördags. För en gång skull tänkte jag inte ”nääää” utan direkt ”jamen jaha”. Uppgiften löd:

Du får möjligheten att träffa fyra personer – numera alltså döda, icke i livet – och ställa din fråga ...

1. Skkrrrnf, Hitl... nej, Maril... nej. Men Churchi... nej.

Jag började resonera precis som Salt, som fick samma utmaning; jag kunde inte komma på någon fråga!

Antingen blir man lite bitter och vill fråga sin gamla elaka släkting varför hon sa si eller så, eller den där fotbollstränaren varför ha ... men han är säkert inte ens död. Eller så frågar man bara gamla krigsherrar varför de inte kunde skona några liv här och där eller så frågar man Jesus vad som hände egentligen. Here we go!

1. Hej, farmors bror (tror jag), som sägs ha dött av ett kobett men som nog led av syfilis: Vad var det roligaste du ... näe ... tråkigt. Gäsp.

Och väl där i mitt resonerande började jag komma på en massa frågor till nu levande personer som borde ställas till svars ... fast när jag väl hade ställt fantasi-frågan, var jag inte det minsta intresserad av svaret! Därför gör jag helt fräckt om uppgiften! (Felåt.)

Du får möjligheten att resa i tiden och säga vad du vill till fyra personer.

1. Jag träffar Goldie Hawn 1966 och säger till henne att we in Sweden have a very nice and väldigt rolig actress som heter Birgitta Andersson och att jag tror att de skulle kunna göra en sanslöst rolig film ihop om de bara kunde hålla sams.

2. Jag träffar Aristofanes år 411 f.Kr. och hjälper honom med att skriva komedin Lysistrate. (Visserligen peppar jag honom bara, men vill förstås gärna ta åt mig äran av verkets tillblivelse. Kanske en cool karaktär uppkallad efter mig? Eller bara ett litet tack i förordet?) När jag ändå håller på, rekommenderar jag att han skaffar sig en kopieringsmaskin eller ett bankfack. (Bara elva av hans fyrtio verk finns bevarade.)

3. Jag träffar Francis Crick och James Watson 1953 och tipsar dem om att inte kalla DNA för *pfft* DNA utan för AGCT istället. Argument om logik och haltande vetenskap biter inte på mig – jag övertalar dem. De blir lite sura men tinar upp när jag lyckas övertala rätt personer att redan året efter ge dem Nobelpriset, inte drygt ett decennium senare.

4. Jag träffar Tommy Svensson på våren 1994 och läser Karin Boye för honom. Naturligtvis får jag honom att inse att jag måste följa med – som moraliskt stöd – till USA ett par månader senare.

5. Jag träffar mig själv för en halvtimme sedan och beordrar mig att på något sätt i denna uppgift få fram önskningar om världsfred, stopp för miljöförstöringen och slut på dödliga sjukdomar och därmed inte framstå som så himla egocentrerad.

Oj, det blev fem. Felåt igen. Jag kan inte ens följa en simpel order ... som jag har formulerat själv.

Någon som hänger på uppgiften? Välj själva om ni vill ställa frågor till döda eller snacka med vem som helst! (Ibland är det skönt att slippa tänka ut bloggvirke själv.)

21 Reflektioner:

Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Tänk att man ska behöva upp så här tidigt för att vara först med att kommentera dina inlägg! Får se om jag kommer på några personer under dagen på jobbet.

22 januari, 2007 05:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Bra, Moster Mjölgumpa! Det är just det som man har jobbet till -- att sitta och fundera på personer som man vill prata med fastän de kanske är döda eller oåtkomliga på något annat sätt.

(Vi är för övrigt uppe alldeles på tok för tidigt.)

22 januari, 2007 06:15  
Blogger Ica skrev ...

Nummer fyra skulle jag helt klart hänga på. Jag gjorde ett stort arbete om Karin Boye både i nian och på gymnasiet bara pga VM 94. Den här utmaningen ska jag tänka på nån liten timme. Nummer ett har jag klar iaf.

22 januari, 2007 08:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Du är så härlig :) Jag måste fundera väldigt på denna ... mitt i min jobb-planering som bara kör i 180 knyck just nu ... men var det inte vi kvinnor som kunde göra felr .. fler saker på samma gång?

22 januari, 2007 10:26  
Anonymous Anonym skrev ...

Ser att du är nattmänniska. Jag en morgonmänniska skulle jag tro. jag vill träffa Karin Boye.

22 januari, 2007 10:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Tidsresor! Varför GÅR det inte...?!

Skulle hemskt gärna följt med till gamla Grekland (du har väl tänkt på att vi måste kunna prata gammal grekiska?) och letat upp ett ställe att lägga kopior av alla pjäser och dikter av ALLA antika författare som vi vet fortfarande finns intakt (stället, alltså). Tror vi skulle hitta en massa kvinnliga författare också som grymt glömts bort eller vars verk försvann i branden i biblioteket i Alexandria...

22 januari, 2007 10:54  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kom igen Ica, Anne-Maj och Christina, blogga lite om tidsresor! (Ja, man får fundera på jobbet.)

AB: När man som du lägger ut jämförande bilder på då och nu, gör man ju en liten tidsresa på låtsas ...

22 januari, 2007 11:33  
Blogger Herr R skrev ...

Oj, ja. Det här kräver lite eftertankar. Jag skall tänka efter lite och så kanske, kanske, skriver jag något på det här temat i eftermiddag.

22 januari, 2007 11:45  
Anonymous Anonym skrev ...

btw ... nu har jag faktiskt inte lagt in "click here to read more" ;)

22 januari, 2007 12:10  
Blogger Ica skrev ...

så, nöjd? Ska bara klura ut en bättre rubrik, men orkade inte just nu.

22 januari, 2007 12:16  
Blogger Ica skrev ...

Japp. Roberts är en hästfilosof. Väldigt duktig inom Natural horsemanship

22 januari, 2007 12:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag skulle vilja träffa Martin Luther - sitta vid hans middagsbord.
Jag läste "Munken som gjorde uppror" - en glad lax - han är GRYMT förtalad.

Jag sökte efter en länk till boken och hamnade då hos familjen Bergman i väntan på Oskar!


CITAT" 17 juli 1997:
Igår gjorde vi ingenting alls. Äntligen fann vi en liten stund där vi bara låg och läste medan barnen skötte sig själva. Lotten har läst färdigt två historiska romaner av Olov Svedelid och satsar nu på en novellsamling av Stefan Zweig. "Sofies Värld" påbörjades och ratades för att den inehåller så mycket filosofiskt dravel. Jag har kommit en bit i följande böcker: "Resans syster poesin" av Nina Burton, "Munken som gjorde uppror" (en Luther-biografi) av Allan Sandström, "Baklängesminnen" av Lars Gyllensten, "Den arbetande hjärnan" av Steen Larsen. När skall jag lära mig att fokusera?

22 januari, 2007 14:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh! Den med Tommy Svensson var genial!

22 januari, 2007 15:12  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag skulle vilja fråga Aristofanes varför han har en rosa fläck på huvudet.

22 januari, 2007 16:16  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vad bra, Saom!

Översättarhelena: Jag har för mig att Aristofanes var marmorallergisk.

Men hörni, alla, hur går det med era tidmaskinsfunderingar?

(Om ni undrar vad Christina och Ica kommenterar, så är det mina kommentarer i deras bloggar.)

Nu inväntar vi alla R Skriveriers eftertankar. Han tankar liksom eftermiddagstankar.

22 januari, 2007 16:32  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har gjort min tidsresa och träffat på fyra eminenta fruntimmer. Det finns många fler jag hade velat träffa förstås. Är riktigt avis på dig för dejten med Aristofanes. Du sa väl till honom att kopieringsapparaten ska vara med fax och fotoprint så vi kan få några nya schyssta bilder från den tiden.

22 januari, 2007 19:10  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Nu har jag också dragit mitt strå till stacken! Lotten, plocka bort denna kommentar om det är förbjudet med reklam på din blogg.

22 januari, 2007 20:49  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kära Mjölgumpa! Trevlig bloggreklam är synnerliigen tillåten, nästan påbjuden.

Några fler som vill göra reklam? Jag tillåter även reklam för trevliga teaterföreställningar, trevliga vinsorter, trevliga frisörer och tips om skorea på Coop.

Psst. Jag tror att Aristofanes hade gillat även pumadöttrar på besök.

22 januari, 2007 23:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Och vilken/vilka frågor ställde du till dem då, Lotten?

Trevliga frisörer? Ja jag har ju den vackre sagoprinsen på Riddargatan, han som bryter på franska till på köpet.

Nu är det kontinentalt värre här i datorn! Jag har ärvt vår dotters laptop och eftersom hon bodde i Spanien har jag nu kringtexterna på spanska. "översättarhelena dijo" "Verificación de la palabra" "Escriba los caracteres que vea en la imagen de arriba." Coolt. Jag känner mej helt multinationell här i öknen.

23 januari, 2007 06:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det var ju just det, Ökenråttan -- jag ställde inte några frågor till dem utan gick på sedvanligt sätt helt okänsligt bara på i ullstrumporna, pekade med hela handen och gav order. Särskilt Aristofanes gillade det.

Sagoprins på Riddargatan? Vankas det möjligen prinsessor på t.ex. Drottninggatan eller elaka styvmödrar på Kungsgatan?

23 januari, 2007 08:20  
Blogger Herr R skrev ...

Även jag har nu bloggat om de döda.

/Herr R

23 januari, 2007 09:31  

Skicka en kommentar

<< Home