14 januari 2007

Småtips och en cellulosaremsa

Alla stick-virk-recept-bantnings-veckotidningar med självaktning (contradiction in terms?) har en liten spalt med tips. Det var i en sådan spalt Jonas Gardell hittade tipset som han byggde nästan en hel show på: om man har hål i diskmaskinens bestickkorg, kan man klippa ut en plastbit från en flugsmälla och lappa med.

Jag är feerrruktansvärt förtjust i dessa småtips. Kanske tror jag att jag kommer att använda dem, kanske gillar jag bara tanken att det faktiskt sitter människor och gör allt detta som de tipsar om. Trilskande flasklock tar man upp med nötknäpparen, torrt bröd steker man upp i lite smör, peppar häller man i fåtöljer som katter inte får sitta i och vid spisen står folk i klungor och fräschar upp sina slitna mockaskor över en kastrull kokande vatten.
I det 50 år gamla Svenskt Husmorslexikon (1957) finns många fiffiga tips – några av dem var inte ens tips för läsarna då, utan bara fullständiga självklarheter. Jag sitter och läser och läser och oooooar och ahaaaar och häpnar. Varför skär jag inte kokt potatis i äggskäraren? Champinjoner skär jag ju med äggskäraren nästan hela tiden!

Svar: Oj. Vi äter potatis så sällan, så sällan. När vi äter potatis är den förgylld eller maskerad och förtrollad till mos, gratäng eller hasselbackare. Om det någon gång blir kokt potatis över efter en måltid ... förlåt mig mina synder ... slänger vi den. (Jag böjer mitt huvud i skam och sträcker fram mina händer för att ni ska kunna sätta på handklovar och spärra fast mig vid skampålen.)
Här är ett tips som idag inte har någon som helst verklighetsförankring, eller hur? Själv är jag mest fascinerad över ordet cellulosaremsa. Var det tejp? Jag som föreläser om ordet tape som sedan blev tejp (varför jag tycker att mail ska bli mejl) – jag visste inte att tape hette cellulosaremsa! Eller har jag fel? Jag anropar er som kanske vet: Den Blyga? Ökenråttan? Agneta? Cellulosaremsa?

40 Reflektioner:

Blogger Ica skrev ...

Det låter som något från blomvärlden om du frågar mig, vilket du inte gör som tur väl var. Eftersom mina blommor dessutom är döda jämt.
Men tips är ju jätteroliga. Bäst är att sitta och läsa mammas Allers och sidan Mitt bästa tips. Hur man kan frysa in sås i små ispåsar för att få lagom portionsstorlekar och så vidare.
Nykter?

14 januari, 2007 11:44  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har ingen relation till cellulosaremsor - men förfasar mig över att Du inte kan göra potatissallad!
Det åt vi till kvällsmat på söndagar.
På "min" tid åt man ju middag, som sig bör, mitt på da´n. Söndagsmiddag var viktiga begivenheter - med kokt potatis!
Sedan skivade man ner överbliven potatis i en vinägrettsås, ev med senap - det blev då FRANSK potatissallad, hackad rödlök och kapris. Till detta serverades wienerkorv, och för de vuxna ÖL. MMMmmm

14 januari, 2007 12:55  
Anonymous Anonym skrev ...

Det där med flugsmällan är ett utmärkt tips. Efter att ha retat mig på att våra bestick alltid åkte ner genom hålet i botten (och med Gardell i bakhuvudet) skaffade vi en flugsmälla och sedan skred jag till verket med sax och buntband. Nu fungerar allt som det ska igen! ;-)

14 januari, 2007 13:12  
Anonymous Anonym skrev ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Sellotape

I say no more

14 januari, 2007 13:13  
Anonymous Anonym skrev ...

Hans Persson: Wow! men nu har ni ju ingen flugsmälla??? Hur man vänder sig har man ändan bak!

Du skulle älska kokboken från krigsåren, Lotten, när man var tvungen att spara på allt. Efterkokning i särskild koklåda för att spara bränsle. Utdrygning av smör, med mera.

Efter kriget var svenskarna (som ju inte direkt svultit) slanka, vältränade (hade måst cykla) och hade inga hål i tänderna (fanns inget socker).

14 januari, 2007 13:29  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Den Blyga: jag kan ju göra potatissallad, men ... då måste jag koka potatis först ...

Nu ska jag leta krigskokbok!

14 januari, 2007 15:54  
Blogger Bloggblad skrev ...

Jag brukar ha kul åt såna tips - MEN - när jag hörde om flugsmälleklipp blev jag stormförtjust, för min bestickkorg har gått sönder och knivar åker ner.
Alltså har jag numera 2 stycken för ändamålet inköpta och sönderklippta flugsmällor i min b-korg.
Flina på ni bara, men det funkar. Billigt var det också.

Har du inte kompost att slänga potatisen i? Då är det rättfärdigat: maskmat.
När jag var ny som kompostör (?)kompostist(?)Kompositör (?) sa mina barn att jag gick direkt ut med maten till maskarna, innan den hann passera bordet, men det är inte sant.

14 januari, 2007 16:17  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har flera tips på min blogg...

14 januari, 2007 18:07  
Blogger Studiomannen skrev ...

Lotten: du var med under min sjukhusvistelse minsann! Inte nog med att det låg en gammal Hemmets Veckotidning inne på mitt rum. Ditt kåseri om Sudoku där gjorde dessutom att jag i mitt omtöcknade och neddrogade tillstånd försökte mig på mitt livs första Sudoku. Det gick... sådär. Men jag förstår att det är lätt att fastna. Jag fick emn Sudokubok av min far. Samma som jag gett honom. Han började bakifrån med de svåra och struntade i de lätta för det var uppenbarligen alldeles för enkla. Men de passar mig.

Om nu Lottens läsare ursäktar den lilla privata avstickaren var mitt sms en liten antydan om att jag ville se ett blogginlägg om den ytterst märkliga tidningsartikeln vå båda läst idag. Jag kan avslöja så mycket att man fick reda på en del om både Idoldeltagare och när medelåldern inträffar i en människas liv.

14 januari, 2007 19:43  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alla: Studiomannen tipsade mig (via sms mitt i en basketmatch) om Markus som vann Idol. (Jag har aldrig sett, inte hört, inte upplevt honom än. Jo, Studiomannen, inte Markus, alltså.) Tydligen har Markus telepatiska förmågor och får "medelålders kvinnor" i 35-årsåldern att må bättre på alla möjliga olika sätt.

14 januari, 2007 20:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Och, den tidning som Studiomannen läste när han opererades, har just kickat alla sina kåsörer, förresten.

Oh well, vad är väl en bal på slottet?

14 januari, 2007 20:52  
Blogger Ica skrev ...

Jag ger upp mina kommunikationsförsök. Nu är det fotboll. Efter 12 timmar vid datorn! AHHH!

14 januari, 2007 21:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Det var det här jag reagerade på:
"Om det någon gång blir kokt potatis över efter en måltid ... förlåt mig mina synder ... slänger vi den."

Du får gärna låta bli att koka potatis, men ej slänga de(n),kokta, som eventuellt förirrat sig in i Ditt kök.
Det är sån´t som står i krigskokböcker - tro mig, jag lagade min första mat 41-45;
Förresten ska jag också leta efter sådan(a) - Jag har nog större möjlighet att lyckas, Moster Elsas bibliotek innehåller åtskilligt!

14 januari, 2007 21:53  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Med vitpeppar beströdde jag de krukväxter som inte katterna fick beta på. Funkar fint, fast pepparn tappar stinget efter ett tag ute i luften, så man får göra om med jämna mellanrum. Om man som jag är för slö för att duscha växterna emellanåt får man finna sig i att leva med rumsgrönt som företer en liksom möjlig eller spindelvävsbelupen yta, ungefär som nåt man skulle kunna återfinna i miss Havishams hus. Fast ognagda och spirande därunder!

Bloggblad: Kompostitör måste det väl heta! (Det var svaret -- detta är frågan: Kallas person som hittar på egna små trudelutter på väg ut till återvinningsbingen för organiskt material.)

Ja okejra -- en wv som faktiskt roar till och med mig lite grann: yxboq. (Fransk-wannabe instruktionsbok för vedklyvningsredskap?)

14 januari, 2007 21:55  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh. Jag älskar mitt bästa tips! Jag prenumererade i våras på Allers bara för tipsens skull. Funderade ett tag på att sammanställa en best-of-bok. Tror ni en sån skulle sälja? :) Jag har samlat mina roligaste i ett word-dokument på jobbet. Ska blogga om det imorgon! :)

14 januari, 2007 22:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är något man kan göra med det överblivna vattnet från potatisen också! Vattna blommorna tror jag visst skulle vara bra:)

14 januari, 2007 23:00  
Blogger Studiomannen skrev ...

Petra: jag har köpt några enstaka Allers för att deras korsord hör till bland det mest krävande en hjärna kan ge sig på och därmed omistligt för mig. Vuxenpoäng?

Kanske är jag rentav medelålders? :-D

För övrigt, Lotten, var det trevligt att vara på fest i Lilla Salen igen... och idag träffade jag en av tvillingbröderna F* ffg sedan 90-talet. Trevligt! Ibland blir saknaden stor. Gitta och jag kan tänkas flytta ner igen. Inte troligt, men definitivt inte otänkbart.

*spexlegendarer från en alltför svunnen tid

14 januari, 2007 23:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Petra: Jag har ju skrivit om en sådan gammal bok! Den heter Pysslingens ... någonting! Jätterolig!

Här!

14 januari, 2007 23:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Åhå! Lilla salen på AF! Där har jag stått på scen nästan naken! Och i servitriskostym! Och i sjukhuskläder! Och i älgbiffskläder! Och ... och ... ja. En gång försökte jag där släcka en dukbrand med punsch. Det gick sådär.

14 januari, 2007 23:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Cellulosaremsa var ett skojigt ord! Nästan lika skojigt som det brukar vara att läsa såna där fiffiga problemlösningar! Ibland är de ju så märkliga att man för det första undar om någon på allvar verkligen haft ett sånt problem och för det andra brukar då lösningarna vara ännu märkligare än själva ursprungsproblemet.

14 januari, 2007 23:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Punsch var förresten en väldigt intressant lösning vad gäller brandsläckningsmetod.

wv:kcacvi... slovakisk hockeyspelare??

14 januari, 2007 23:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Pysslingen!!! Underbar bok!
Kollar genast efter den på antikvariaten!

14 januari, 2007 23:54  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh! Det finns flera.
Hittar både "Pysslingen i hemmet. Råd för hus och husgeråd" från 1954 och "Andra Pysslingen i hemmet. Råd för hus och husgeråd" från 1955. Båda från C.E Fritzes bokförlag.

Och för 1200 spänn kan man få "Pysslingen. Julklapp åt små morsgrisar. Med 4 kolorerade planscher" illustrerad i färg från 1866 på Sigfrid Flodins förlag!

14 januari, 2007 23:58  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag suckar lyckligt. Jag har fört Petra in i Pysslingens himmelrike.

15 januari, 2007 00:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Alltid på gamla svartvita filmer som utspelas på biografer (och det är inte få) stannar filmmaskinen upp under pågående visning. Och alltid blir det överhettning och börjar brinna så det blir ett hål i bilden (bättre ett hål i bilden än en lucka i handlingen!).

Jag har alltid föreställt mig att denna typ av film som är så känslig för varma projektorlampor är typexemplet på en cellulosaremsa. Undras om man kan tejpa fast grejer på kylskåpet med den? Innan den har brunnit upp alltså.

15 januari, 2007 00:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Det här fann jag och antagligen var min uppväxts tejp av samma slag:

Miljövänlig dokumenttejp.
Alla använder tejp och tejp är verkligen en smart uppfinning. Men den vanliga tejpen har dock sina nackdelar. Den är ju gjord av plast, och plast görs ju av olja. Och oljan... ja, har du tankat bilen på sistone inser du problemet. Men det finns faktiskt alternativ. Den här tejpen, till exempel. Den heter Sellotape Original och bäraren är gjord av cellulosa, dvs i praktiken trämassa. Det betyder att tejpen är gjord av en förnyelsebar råvara och dessutom biologiskt nedbrytningsbar. Du kan lägga den i komposten om du vill. Om den här tejpen finns i Sverige vet vi inte; vi har till exempel inte lyckats hitta den hos Svanströms. Den här har vi med hjälp av Hippy Shopper hittat på brittiska WWFs webshop och där kostar den GBP 3:- (ca SEK 40:-) per rulle.

Texten tog jag här en bit ned under rubriken: Miljövänlig dokumenttejp.

www.smartstuff.se/pages/jobbet.asp

Hela webbplatsen har drag av de tips tidingarna försett oss med genom åren. Har någon behov av en miljövänlig gångstig på rulle, så kolla under Trädgård.

Min svärmors kokbok, som jag har i hyllan, var full av lösa lappar om hur man gör vispgrädde utan grädde, kaffe utan kaffebönor etc. etc. Lapparna finns i ett kuvert, som finns ... somewhere.

15 januari, 2007 01:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack, Agneta!

Bloggen som handlar om enbart sådant som fanns förr men som vi nästan inte minns idag, saknas mig. En dokumentation, liksom. (Man kan där t.ex. berätta hur det luktar när en filmremsa får brännhål.)

15 januari, 2007 07:10  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Men jag minns Sellotape! Morfar använde sån: den köptes i långa blå plåttuber med en Sellotaperulles diameter och gissningsvis tolv Sellotaperemsors bredd. Som gammal miste tejpen först häftförmågan, men som ännu äldre blev den spröd och föll sönder i flisor. Då hade den mörknat från sin transparent ljusgula kulör till närmast brungult. Och nu när jag får det påpekat för mig är det inte svårt att fatta att det var cellulosa tejpen bestod av.

Synd bara att en så förträffligt miljövänlig produkt inte är arkivbeständig. Men man skulle mycket väl kunna använda den till julklappsinslagning och annat avsiktligt kortlivat.
tbrty

15 januari, 2007 10:45  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Miss Gillette: Någon borde ju starta miljövänlig tejptillverkning och -försäljning! Affärer som slår in paket i cellulosatejp kanske får ... beröm ... av kunderna?

Jag har en mängd minnesprylar här hemma med knstrig, gulbrun tejp på. Påminner lite om gammalt gelatin. (När såg jag senast gammalt gelatin?)

15 januari, 2007 12:19  
Anonymous Anonym skrev ...

Såna där tips skriver ju Nina Yunkers om - och lever gott på, kan man tänka. Och förr, när jag stötte på Yunkers i spalterna, tänkte jag alltid - alltid - gud, så smart!, det där skall jag komma ihåg.

Inför sammanflytt och barnafödsel fann jag en dubbelvolym Yunkers på bokrean. Tänkte att den skulle kunna hjälpa oss med en hel del av det som kan hända i en tillvaro där man sammanbor, och har barn. Men, varje gång något har hänt, och jag går till det fylliga registret, upptäcker jag att just den grejen har hon inte någon lösning på. Sherry på kretong?, visst, gör så här;... Sylt i soffan?; Ingen aning!

Vet inte vad jag vill säga med detta, men jag kom att tänka på det.

Om vad man skall göra med den kalla kokta potatisen skrev jag i somras, när Stickspåret fanns, Chippen hade hemsk frisyr och IKS fortfarande spelade i tvåan. Läs här:

http://komtillstick.blogspot.com/2006/06/stickspret-tar-sig-mjligen-av-daga.html

15 januari, 2007 14:03  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Spring till Stickspår, alla! Kritan har världens snyggaste Chippen-fotomontage! (Fast nu får du Ica på dig, Kritan, för hon håller inte med dig om Zlatan.)

Robban Brobergsk WV: huguppup

15 januari, 2007 14:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten: Hur lägger man int en klickbar länk här?

Jag har ett tidningsurklippsalbum från min blöta ungdom på femtiotalet. (Simmade gjorde jag.) Det är mycket däri som klistrats in med cellofantejp som numera har gett upp allt vad cellofantejpsliv heter.

15 januari, 2007 23:41  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

15 januari, 2007 23:48  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Agneta! Kolla i min högermarginal på förstasidan. Där finns det olika länkar. Klicka på "Hur gör man en länk i en kommentar då?" så hamnar du i en beskrivning!

15 januari, 2007 23:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag orkar inte läsa igenom alla kommentarer: Kanske har någon redan tipsat om Hobbymannen?

www.hobbyman.se

Vet inte om han behandlar just cellulosaremsor - men många tips finns där :-)

16 januari, 2007 11:06  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nej, Marge II -- kommentarerna är jätteroliga! Läs!

(Fast Hobbymannen har inte dykt upp -- och jag har inte hört talas om honom tidigare heller!)

16 januari, 2007 11:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hobbymannen drar ut vinkorkar med galge! Wow!

16 januari, 2007 11:12  
Anonymous Anonym skrev ...

Ja, hur har man klarat sig utan all denna ovärderliga kunskap? ;-)

16 januari, 2007 11:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Ja visst hittar man märkliga problem resp. lösningar i tipsspalterna - men märkligare är det väl ändå att man kan få honorar för självklara saker som de flesta gör utan att tänka på det som "husmorstips"?

"När diskmedelsflaskan nästan är tom, klipper jag upp den och kommer på så sätt åt det som är kvar - det kan vara en hel del!"

16 januari, 2007 14:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, Kerry. Jag byggde en gång en text på min fantastiska förmåga att klippa upp tandkrämstuber. Och fick betalt!

16 januari, 2007 15:37  

Skicka en kommentar

<< Home