12 maj 2006

Starletbrudar och en popstjärna

Nu har jag hittat dokument från dåtiden igen. Denna gång 1981.
Starlet var alltså en tjejtidning (1966–1993, återuppstånden 2003). Att jag läste Buster och Fantomen minns jag med klar tydlighet, men detta ser på sin höjd lite bekant ut. Inte desto mindre är det fascinerande. Just detta exemplar innehåller som ni ser på omslaget åtta mysiga affischer (bl.a. Gyllene Tider, Fame, The Radio, Bob Marley). En muskelbyggerska utan namn är ett annat affischmotiv (sidor som man skulle riva ut längs den perforerade kanten) och hon har faktiskt inkräktat på killarnas revir:
Titta på bilden. Jag är ju inte någon bodybuildarexpert, men sådär trevliga brukar de inte se ut idag ... väl?
När jag var liten fanns det på baksidan av Kalle Anka-tidningarna en man som gjorde reklam för sina muskelbyggarteorier. (Det var inte Arne Tammer, men vad hette han?) Min lillasyster frågade:

– Har farbrorn täckjacka på sig?

Åter till Starlet från 1981. Redaktören skriver inledningsvis till sin läsare han diggar dig och vill att du ska digga albumet. Han tycker att tidningens layout är fräsch och tipsar om hur man enkelt tillagar en pizza, som ju är de vuxnas hamburgare. I plugget kan man som elev faktiskt rösta bort böckerna ur undervisningen och det är bra att det är frivilligt att hämta omdömet när man har avslutat skolgången eftersom betygen också har röstats bort av eleverna. Per Gessle säger att Gyllene Tider vill ha en bredare publik, ligga på Svensktoppen och inte bli jämförda med Noice hela tiden.

Starlet var även fylld av serier med på alla sätt hysteriska tjejer. Det dansas, gråts, grälas mellan tankebubblor med många punkter (ellipsligaturer):

tänk om han ändå ...
om jag bara hade ...
livet är inte en dans på rosor ...
han tror att jag ...
han känner mig inte ...
om jag visar upp mitt verkliga jag så kommer smärtan när den drabbar mig också att vara verklig ...

När seriemänniskorna talar, gör de det med emfas och utropstecken:

– Gomorron, hur står det till?
– Jag fattar inte vad som står på!
– Nånting är fel, eller hur?
– Vilken tjej! Jag hänger inte med i svängarna!
– Nåt på tok?
– Jag vill aldrig se dig mer!
– Flicka lilla!
– Åh, Kathy!

Och så här uttrycker man sig när man är en popstjärna på scen.

14 Reflektioner:

Blogger Herr R skrev ...

Skrämmande jämförelse med kroppsbyggarbilderna. Som starletbyggaren ser ut, ser ju alla Hollywoodstjärnor ut idag – ungefär. Och hon byggaren av idag...hua!
Men hon är väl en produkt av sin samtid som allt annat som bara skall vara amerikanskt jättevärst hela tiden. Vad hände med "lagom"?

12 maj, 2006 11:05  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Jag fick en hel kasse full med Starlet av en äldre grannflicka när jag bodde i Skellefteå. Jag var mäkta stolt över denna samling litteratur. Nu förstår jag varför jag skriver som en kråka. Det var då jag grundlade mitt litterära intresse ... med Starlet!!! Nu förstår du allt Lotten.

12 maj, 2006 11:19  
Anonymous Anonym skrev ...

Man kan skratta åt gamla tiders koncept, men nog vill jag hellre att min dotter skulle läsa Starlet och varför inte "Ung och kär", än de ungdomstidningar som finns för tjejer idag med artiklar som "Så här tillfredställer du din kille bäst". Hade det inte varit för att det står på framsidan att det är en tidning för tjejer i tonåren så skulle man lätt kunna ta Frida och de andra för porrblaska.

Ja, alltså allra helst vill jag att hon ska läsa poesi och klassiker men för att hitta dit måste man ju lära sig att navigera själv.

12 maj, 2006 11:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag var INTE den äldre grannflickan, men har en kasse full med Starlet hemma i Skellefteå i källaren hos mor och far. tyckte de var jättebra. Kanske ska rota fram dem nu när jag åker upp och se om de fortfarande är lika bra?

12 maj, 2006 12:04  
Blogger Louise skrev ...

Jag har inget som helst minne av Starlet. Däremot är både jag och just den här tidningen av samma fina årgång, nämligen 1981.

12 maj, 2006 12:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Cal, jag är beredd att hålla med, men det blir så lätt missförstånd och så blir man kallad en stor fet moralkaka istället.

Mina barn prenumererar på KP (nej, den heter liksom inte KamratPosten längre för det är inte ett coolt namn) och Illustrerad vetenskap. Har jag varit med och påverkat detta urval?

Jaaaaa.

12 maj, 2006 12:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kicki: Jag tycker att du ska skanna in några Starlet och berätta om dem på din blogg!

12 maj, 2006 12:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men vem var det som visade musklerna på baksidan av Kalle Ankatidningarna?

12 maj, 2006 15:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Vem som flexar på Kalle Anka -baksidorna kan jag kanske svara på efter helgen. Vi har nämligen en rejäl samling med gamla Kalle på landet och jag vet precis vilka annonser du menar. (Fast Kalle-samlingen är inte på långa vägar lika stor som mammas tre hyllmeter med Fantomentidiningar.)

12 maj, 2006 15:19  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, Pernilla! Hurra! Spana muskelnuttar på baksidorna!

12 maj, 2006 23:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu är jag tillbaka från landet och tyvärr måste jag meddela att jag misslyckades med mitt uppdrag. Jag gick igenom tidningssamlingen och hittade många kul grejor men inte det jag sökte. :-( -Men Lotten håll utkik i din mailbox framöver. Jag har ett par överraskningar på gång. :-)

14 maj, 2006 16:39  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Åh! Pernilla skickar hemlisar i mejlen! Jahooo!

(Vet ni att det fortfarade finns många som inte vågar kommentera offentligt utan istället skickar trevliga mejl som förr i tiden?)

14 maj, 2006 20:28  
Blogger Susanne skrev ...

Åh Starlet! Man blir lite nostalgisk där. Hade också en äldre granntjej som lät mig få avlagda gamla Starlet.Alla ville väl vara en Starlettjej och hamna på omslaget? :-)
Tycker kroppsbyggartrejen á la äldre modell var skrämmande lik Agneta Fältskog.
Fast det var ganska oskyldigt på den tiden...den gamla goda? ;-)
Tycker din blogg är underbar.
Må väl!

08 juli, 2008 23:12  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack, Susanne! (Det här inlägget skrevs ju för ett halvt liv sedan -- jag hade helt glömt bort det.)

09 juli, 2008 00:06  

Skicka en kommentar

<< Home