09 mars 2010

Branden och en skolös mjuklåda

Sammanfattning:
I november började det brinna i vårt hus. Det var en installation på vinden som orsakade en glödbrand och som var så svår att hitta att brandmännen faktiskt stökade till det alldeles förfärligt med massa vatten. För att inte tala om allt sågspån som drösslade ner som när Pippi Långstrump med en gammal pistol skjuter hål i taket. Halva huset blev vattenskadat och vi sju flyttade raskt hem till Bästisgrannen som bor i ett normalstort hus med man och barn.

Varning:
Ni som har samma installation som vi hade, bör avinstallera den eftersom den började brinna trots att den enligt företaget inte kan börja brinna. Den heter ”Trygghetsvakten”. Oh, the irony.

Trevligt problem:
Vårt hus är från 1932 och fuskrenoverades 1984 när man lade in blommigt plastgolv och satte upp knottriga vävtapeter överallt. Ett rum hade kritade väggar, ett rum hade ett kritmålat tak. Allt detta var ju fantastiskt att bli av med, men det kostade förstås pengar. Hur får man bort kritfärg tror ni? (Man kämpar. I en evighet.)

Ville vi kanske ha en ny, blommig plastmatta i vardagsrummet? Näe. Eller kanske få ett nytt trägolv inlagt som vi betalade själva? Ja tack. Alltså blev vi av med sådant som vi ville renovera bort men aldrig på tusen år hade kommit oss för att göra ... men försäkringsbolaget står ju bara för ”återställare”, inte ”förbättrare”. Kr, kr, kr, som det ju står i Kalle Anka.

Vår ersättning från försäkringsbolaget när taken nu är lagade, väggarna tapetserade och golvet nylagt och vi verkligen är glada över det men ändå hoppades att det skulle bli en slant över för sveda och värk och annat:
0,00 kr.

Överraskande upptäckt:
Någon har fyllt på med möbler och böcker. När allt kom tillbaka från magasineringen var det mycket mer skrymmande och får numera inte plats.
Inget blommigt plastgolv så långt ögat ser. Men en och annan kartong.

Smal passage som har gjorts än smalare.

Stort barnrum som har fyllts med lådor och sängar som staplats ovanpå varandra. Men man kan bygga finfina kojor.

Tillbaka till mina rötter och myshörnorna där barn jag lekt:
Jag ville bara ha lite inspiration och bläddrade håglöst i ”Gör det själv i hemmet” från 1974. Bygg staket av slipers, gör dina egna vardagsrumsmöbler i furu, snickra ett skidställ och ...

... installera en mjuklåda!

 För där kan vuxna och barn umgås ”skolöst” – och med citattecken dessutom!

Hurra! Låtom oss alla över alla gränser tillsammans i en enda stor ormhög umgås mera ”skolöst”. Låt mig nu se, man kan ställa temuggen på bordet ... dra in elsladdar där på baksidan och sätta upp en extraskärm där på sidan och ... och ... och ...

Etiketter: ,

24 Reflektioner:

Blogger stationsvakt@gmail.com skrev ...

Ser mysigt ut. I nästa liv ska jag garanterat bygga mig en mjuklåda där jag kan umgås skolöst.

09 mars, 2010 10:56  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ska vi fläta samman våra tår då, när vi är skolösa?

(Alltså, man vill ju ha en definition på detta umgänge.)

09 mars, 2010 11:00  
Anonymous ab skrev ...

Flyttlådor! Det ser ju ut precis som här hemma hos mig!

Myslåda ska du absolut bygga. Ack, jag minns det mysiga sjuttiotalet då alla var skolösa och hade madrasser på spånskiveplattor och ölbackar och alla muséer hade lekhörna för barn. Vart tog det vägen?

Sedan förstår jag inte hur försäkringsbolaget kan betala er 0 kronor för lagande av brunnet och vattenskadat hus?

09 mars, 2010 12:12  
Anonymous Orangeluvan skrev ...

Men ni behövde väl inte betala lagande av tak å flyttande av möbler å sånt, det betalades väl av försäkringsbolaget?

09 mars, 2010 12:20  
Blogger Cecilia N skrev ...

"Varje gång du tar av dig skorna, medge att det känns skööönt ..."

09 mars, 2010 12:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nämen alltså, förlåt min otydlighet, naturligtvis betalade försäkringsbolaget allt som gjordes.

Men vår ersättning för det som blev förstört var så liten (eftersom det var värt så litet) att allt som vi eventuellt kunde ha fått för sveda och värk eller för vattenskadade sängar eller skrivbordet som vi blev tvungna att slänga, alla de eventuella pengarna gick åt till spackel och mantimmar.

09 mars, 2010 12:38  
Anonymous ab skrev ...

Det var ju skönt att ni inte gick på katastrof-minus i alla fall.

Ordet installation - jag är så kulturskadad att jag numera uppfattar att det betyder en sorts konstverk (vilket det ju inte behöver göra), och försökte fundera ut vilka lättbrunna spännande konstverk ni kunde ha på vinden. Men det är nog bara jag.

09 mars, 2010 13:00  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

AB: Installationer som bara är montering av elektriska prylar som kallas t.ex. "Trygghetsvakten" är bra mycket mindre intressanta än installationer som uppånervända stegar och getter med bildäck runt magen.

Men i fortsättningen blir det bara konstverk på vinden. Eller kanske en myslåda.

09 mars, 2010 13:16  
Blogger Pysselitens karlslok skrev ...

Trygghetsvakten. Smaka på ordet. En vakt mot att tryggheten kommer smygandes och sprider sig lite lömskt i väggar och vrår.

Eller är det rent av så att du ska känna att det är tryggt att veta att det kommer att brinna så småningom. jag har ingen trygghetsvakt, jag vet inte om det kommer att brinna någon gång hemma hos mej. Det känns lite otryggt. Du kan ju tryggt veta att det till och med redan har brunnit hemma hos dej. Och då kan du ju tryggt veta att det inte är så troligt att det kommer att brinna igen hos dej. I alla fall inte på vinden. Och i alla fall inte samtidigt som förra gången. Den risken är så liten att den är försumbar. Det är sånt jag jobbar med varje dag. Sannolikheten att skadas allvarligt i en tågolycka på gruns av att säkerhetssystemen gör fel i sverige är så liten att den kan sägas vara försumbar. Det betyder att den finns inte fast lite. 10 upphöjt till -12 WSF/h. Bara så att ni vet.

09 mars, 2010 14:03  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Erkänn att du har sparat en bit av det blommiga plastgolvet!

09 mars, 2010 14:59  
Blogger cruella skrev ...

Inte bara skolöst utan även med whiskey i glasen, tror jag bestämt!

Underbart flummigt! Tipsa Jan Björklund?

09 mars, 2010 15:01  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ö-helena ... ack. Blomgolvet är puts väck. Det åkte iväg med en container när vi inte var hemma eller om jag satt djupt försjunken i Julkalendern och tänkte på helt andra ting.

Men jag misströstar inte. Jag har en hel jävla trappa full med plastblommegolvet! Hurra!

Jag missade faktiskt helt det där med att man ska umgås med barnen när man dricker whisky, Cruella. Men det syns ju hur tydligt som helst på bilden, tänk vad man lär sig.

09 mars, 2010 18:25  
Anonymous Båthuspernilla skrev ...

Det är inte så att byggarna knyckt lite av boytan i huset och byggt ett hemligt rum och det är därför möbler och böcker inte längre ryms? Eller krympte huset av allt släckningsvatten? *fniss*

09 mars, 2010 18:28  
Blogger Godiva skrev ...

Mjuklåda? Herregud...

Fast in nåt Timell-program byggde de en utomhusgungadubbelsäng, också lite... fint!

Skönt att golven är golv och taken tak nu i alla fall!

09 mars, 2010 22:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det känns som om jag borde lova att bygga mig en mjuklåda. För det är bara när jag här på bloggen lovar att göra något, som det verkligen blir av.

Barskåp i ena hörnet kanske?

09 mars, 2010 23:05  
Anonymous ab skrev ...

Mjukislådans lilla runda bord där i ytterhörnet verkar inte så välbetänkt - såväl saft- som vin- och whiskyglas kommer att sparkas omkull. Får jag föreslå liksom en bokhylla med räcke längs en innervägg istället? Som på båtar?

Kommer att följa mjukislådebygget med spänning. Seså, kasta några lådor och börja nu! Vi måste få tillbaka sjuttiotalet!

10 mars, 2010 07:29  
Anonymous Margits märkvärdiga skrev ...

Jo, men det är något lömskt med böcker. Om man tömmer bokhyllan för att sedan genast stoppa tillbaka alla böcker igen så får de inte plats. Kanske är det helt enkelt så att när Helle Helle under tiden i frihet fått möta Carol Shields och Arne Dahl tagit ett glas vin med Jonathan Safran Foer och Yu Hua så vill de inte längre stå platta och tilltryckta på sina vanliga platser utan försöker böka sig närmre sina nyfunna vänner.

10 mars, 2010 09:45  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Aha, där hade du en tanke, det handlar om böckernas protest mot hanteringen!

10 mars, 2010 10:04  
Anonymous ab skrev ...

Jag då? Har inte jag en jättepoäng?

Wv soffeabl, vilket jag tolkar som att du är able att göra en soffe, dvs en mjukislåda.

10 mars, 2010 10:17  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Du har en jättepoäng, AB, men den inbegriper prestationsångest som jag försöker att vifta bort och i och med det viftet försvann även din poäng.

Jag ska bygga en mjuklåda med båthyllor, det ska jag.

10 mars, 2010 10:23  
Anonymous ab skrev ...

Det är väl fint om man kan få någon annan att bygga sofflådor och återerövra sjuttiotalet, medan man själv bara sitter bredvid och tittar på?

:)

10 mars, 2010 11:51  
Blogger cruella skrev ...

Skolöst och skabröst?

10 mars, 2010 16:46  
Anonymous Ewa skrev ...

Men alltså! Vilken snygg taklampa!

Mina ögon fastnade på taklampan och jag såg inte ens alla böcker på bilden...

11 mars, 2010 07:48  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Skabröst är ett alldeles för sällan använt ord. Ska se om jag får in det i ett tal som jag ska hålla ikväll!

12 mars, 2010 16:00  

Skicka en kommentar

<< Home