10 december 2009

Julkalendern den 10 december 2009

Efter gårdagens urmustsugande facit, hoppas jag på lite enklare idag. Eller kanske inte. Hur som helst var det inte lika förvirrat som många gånger tidigare, även om några av er fortfarande undrar. Jag ber att få citera Ica, som i kommentarerna till gårdagsfacitet skriver: ”Okej, nu har du verkligen för höga tankar om mig, som tyckte att jag skulle kunna den här. inte en susning. Inte ens i närheten. Never even heard of.” (Men ok, hon är ju 1980-talist.)

Vinnare blev Dammråttan, som kunde svaret: småkrypsfördjupning. Liksom. (Och t-shirtarna har fortfarande inte kommit från tryckeriet, som inte kunde läsa min pdf och glömde att tala om det och tryckte helt andra människors helt andra väldigt oviktiga t-shirtar istället!)

Men nu till Lucka 10!
________________________________________________

Det var en gång en lycklig tant i långrandig, äppelröd klänning, som råkade träffa en dam som hette Lotten.
– Se där, en kvinna som ser ut lite som ett troll, tänkte den lyckliga tanten och gick mot Lotten.

Lotten tyckte att tanten såg snäll och rolig ut och framför allt tyckte hon verkligen att klänningen var fin.
– Det var en väldigt fin klänning, sa Lotten till den lyckliga tanten. Du ser ju ut som ett cirkustält, fortsatte hon och log.

Tanten tittade på Lotten men kände sig inte längre lycklig.
– Det där var nog det värsta någon kunde ha sagt, tänkte hon och så gick hon hem till sitt. Tanten var rasande för att hon såg ut som ett cirkustält.

Lotten förstod inte att tanten inte ville se ut som ett cirkustält och funderade inte ens på att be om ursäkt.
Tanten gav bort den fina klänningen till sin kusin, som inte ens såg åt den utan bara var arg för att den lyckliga tanten inte hade med sig en tårta just den här dagen när kusinen ju fyllde år.
Klänningen lade kusinens man i en skrothög som skulle ges bort till Afrika, men som av en bov som gick in i fel hus råkade sättas i ett hörn med gamla seriealbum som skulle ges bort till kusinens gamla mormor som skulle ge dem till sin väninna som hade 40 barnbarnsbarn, men som istället gav dem till en loppis där Lotten hittade den.

– En sådan vacker klänning, tänkte Lotten när hon såg den för andra gången och köpte den för att gå på fest i tillsammans med sina kamrater Håkan och Calle.

Det var en stor fest med många människor. Lyckliga tanten och Lotten möttes då igen, men tanten kände sig förvirrad.

– Det ser ju ut som min klänning, tänkte hon. Men hur hon än grubblade, ville hon inte fråga hur det hela hade gått till.
________________________________________________

Lucka 11 kommer nog tillsammans med facitet vid midnatt. Om jag inte ändrar mig, förstås.

Uppdatering: Jag har nyss ändrat mig. Det blir sova av för er (om ni inte stannar uppe och gissar förstås), för både lucka 11 och facit 10 kommer i morgon förmiddag. (Från och med nu och tio timmar framåt kommer jag att ha sammanlagt ungefär 7,5 minuter framför bloggdatorn. Överraskande luciafirande på skolor, ett tomt kylskåp, plötsliga basketaktiviteter och en oskriven pressrelease stör Julkalenderfokuset.)

Etiketter:

152 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Det här påminner mig oerhört mycket om en dansk barnbok med flintskalliga figurer i som jag inte för mitt liv kan komma på vad den heter. Fast jag tror förstås det är något oerhört mycket mer komplicerat.

10 december, 2009 08:49  
Blogger Kerstin skrev ...

Hm, den där historien känner jag igen från den vanliga Lotten-bloggen..

10 december, 2009 08:50  
Blogger Kerstin skrev ...

.. och när jag googlar så verkar det ha med Nobelfest att göra?

10 december, 2009 08:52  
Anonymous Anonym skrev ...

Så där ja, då var vi tillbaka till ordningen, efter gårdagens såenkeltattjagtroddeattdetmåsevarafel. Nu har jag inte en aning, så jag drar en lans för en av min barndoms litterära upplevelser: Palle är ensam i hela världen. Den är också bedrägligt enkel.

10 december, 2009 08:54  
Blogger Sanna skrev ...

Frukost och Lottens julkalender idag igen. Börjar bli tradition.

En sak som på ett helt oväntat sätt går från hand till hand. Känner igen konceptet. Jag får väl göra som igår och läsa andras kommentarer och se om det leder mig någon vart.

10 december, 2009 08:56  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Det där känns som en daga jag känner igen. Men vilken och av vem. Ihhh jag som måste jobba idag.

10 december, 2009 09:11  
Blogger Ica skrev ...

AAAAAAAAAHHH! Hahahaha!! Först mitt citat som jag står vid och sedan cirkustältet med känd härstamning. Jag kunde inte ens läsa klart ju!

10 december, 2009 09:13  
Blogger Anna skrev ...

Aha, ännu en Nobelpristagare! Det är John Steinbeck som bloggar i Vredens klänning.

10 december, 2009 09:21  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman skrev ...

Jag vet, jag vet jag vet. Och den här gången VET jag verkligen. Det är en av de där böckerna som man läser om och om och om igen, och inte alltid för att man vill det själv.
Nioåringen vill att jag ger en till ledtråd, så då säger jag att författaren - för vissa väl definierade målgrupper - är den ende författare som behövs.

10 december, 2009 09:23  
Anonymous Olsson skrev ...

Det som är bra med att man numera inte skriker rätt svar rakt ut är ju att man kan låtsas att man kan, fast att man i själva verket väljer mellan minst åtta barnboksförfattare ...

10 december, 2009 09:28  
Blogger Dammråttan skrev ...

Å jag VANN!!! Nu kommer jag att vara ännu gladare när jag går till jobbet. Hoppas jag kan koncentrera mig. "Ursäkta jag skulle vilja ha tips på ett bra presentvin...-hallåå! Varför står du bara där och fånler?"
Så dagens lucka. Man undrar ju om det är klänningen, som är viktig, eller formen och om det är någon av personerna, eller den som skrev den. Storyn känns alldeles väldigt bekant, fast inte med en klänning (tror jag). Måste fundera lite på det. Eftersom mitt jobb bara tillåter våra egna sidor och dagstidningarna, så blir det kanske ingenting förrän VÄLDIGT sent i kväll och då kanske ni andra redan har löst det.
Randiga klänningar (eller snarare förkläden kanske) förekommer ju annars flitigt i barnböckernas värld.

10 december, 2009 09:29  
Blogger Fredrik I skrev ...

Håkan och Calle är nordiska kungar och festen är festernas fest och eftersom Afrika figurerar i texten så går tankarna till Nadine Gordimer och från henne är steget förvånande kort till Sara Lidman och det får bli min förmiddagsogissning idag.

Den är fel, men som ogissning är den ändå ganska habil, om jag får säga det själv.

10 december, 2009 09:31  
Anonymous Babbsan skrev ...

Jag får direktassociationer till en saga av en författarkonstnär! Utan kommentatorhjälp! Håller tummarna för att jag har rätt (även om jag är bra på att ha fel...)

10 december, 2009 09:34  
Anonymous /ingrid skrev ...

Liksom Översättarhelena säger jag dansk bok och bloggissningen går därmed söderöver och bakåt i tiden. Håkan och Calle med C äro döda sedan länge och jubileum har firats för inte så många år sedan. Ibland långrandiga men ofta sagolika berättelser komma från denna gåspenna.

10 december, 2009 09:35  
Blogger vredens barn skrev ...

Det här måste, utan tvekan, vara en av mina gamla favoriter.

10 december, 2009 09:42  
Blogger Dammråttan skrev ...

Men jag måste ju slå på datorn igen för helt plötsligt så kom jag ju på vad det var som klingade och inte var det den randiga klänningen, eller jo, fast då är den ingen klänning, utan nåt helt annat (såklart) och den boken jag tänker på har sagts vara en slags självbiografi, även om jag tror att det aldrig blivit bekräftat. Det blir min gissning för dagen, för nu måste jag gå.

10 december, 2009 09:43  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Hur många frukter är det nu man ska äta per dag? Räcker an apple a day?

10 december, 2009 09:43  
Blogger Hajcharlott skrev ...

Dansk?! Jag som tyckte att det var solklart! Alexander McCall Smith! Fast klänningen verkar ju mer vara Teskedsgummans... och hennes upphovsman var ju norrman! *suck*

10 december, 2009 09:48  
Blogger Kerstin skrev ...

Övriga kommentarer pekar väldigt specifikt söderut. Men vad har HåkanCalles självbiografiska saga med fest och frukt att göra?

10 december, 2009 09:57  
Blogger Kerstin skrev ...

Nu tror jag att jag vet! Fast det är inte söderut, utan västerut. En röd klänning. Författaren var på nobelfest för 100 år sen.

10 december, 2009 10:02  
Anonymous Wickmanskan skrev ...

Lilla tanten, massor med kusiner och barnbarn och loppisar får mig att tänka på Mayhem Parva. Det verkar jag vara ganska ensam om, men jag gissar det i alla fall.

10 december, 2009 10:04  
Anonymous Anonym skrev ...

De danska associationerna är ännu ett villospår, det är jag säker på.

Jag tror att klänningen är en metafor för Svarte Petter, som liksom går från hand till hand utan att någon vill ha honom. Så vem är hemlisbloggaren? Det uppenbara svaret är ju Walt Disney, men jag tror att man måste tänka ett varv till. Spader knekt används som Svarte Petter, och då kan man tänka sig att det är Colin Nutley med filmen Black Jack. Eller kanske Ulf Nilsson som har skrivit "Se upp för spader knekt". Hm.

10 december, 2009 10:09  
Anonymous inte alls anonym skrev ...

Men jäsikens, inte ville jag vara anonym!

/Helena

10 december, 2009 10:10  
Blogger Lo skrev ...

Idag slänger jag iväg en första gissning på Lygia Bojunga, som skrivit en bok om en säng som bytte ägare hej vilt.

10 december, 2009 10:12  
Blogger Malinka skrev ...

Klänningen får mig direkt att tänka på Teskedsgumman, vars upphovsman jag inte orkar googla just nu. P nåt. Men det är väl inte rätt svar.

Måhända måhända är bloggaren en känd sagoberättare. När man tänker på Håkan och Calle. Å andra sidan ... Klänningen, klänningen ...

Äh!

10 december, 2009 10:18  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Han som Peter Jöback mfl är ambasadör för känns för enkel men de senaste dagarna har ju det enkla varit lösningen. Men å andra sidan är Lotten bäst på att få oss att känna oss trygga för att pank smäcka dit något skitsvårt. Hmm...

10 december, 2009 10:25  
Blogger Pysselitens karlslok skrev ...

Eftersom Afrika verkar centralt i texten så bli min jul kalender s gissning idag en viss teater direktör men Afrika som delat hem land.

10 december, 2009 10:27  
Blogger Flinn skrev ...

Jag blev vaccinerad igår och är därför lite långsam idag. Det gjorde att jag för en gångs skull hann tänka efter ordentligt innan jag började läsa kommentarerna.

Och jag kommer att tänka på en i min barndom känd idrottare som kunde tävla i min stad. Fast det är ju inte han som bloggar alltså, eller ja, ungefär, om man tar ifrån honom ett litterärt verk.

Ska man bli så här dimmig av vaccinet? Borde man kanske ha satsat på att bara äta mer frukt i stället?

10 december, 2009 10:36  
Anonymous leopardia skrev ...

Jag kommer inte med någon gissning, för den sitter alldeles för långt inne just nu och så drt som envisas med att ploppa upp och försöka få mig att lösa den...

wv pratar tyska och hojtar Tasche, tror att wv undrar vad som hände med handväskan...

10 december, 2009 10:39  
Blogger jovanna skrev ...

Jag tycker att Håkan och Calle avslöjar en dansk. Men vad gör Lotten i sagan?

10 december, 2009 10:43  
Blogger görel skrev ...

Jag vet! Jag vet! Måste jag först utbrista. Nu ska jag läsa kommentarerna.

10 december, 2009 10:47  
Anonymous Jenny skrev ...

Åh, jag kan! Och det är så svårt att komma på något lagom kryptiskt... hm... jag säger bananblad!

10 december, 2009 10:50  
Blogger Cecilia N skrev ...

En barnbok om ett mer ätbart föremmål än en klänning. Det tänker jag på. Jaha, och så är den förstås skriven av nån också då ...

På den punkten får jag återkomma men jag tror det är nån sorts konserverande katt.

10 december, 2009 10:52  
Anonymous Ami skrev ...

Iförd en cirkuslik klänning
väntar hon med ansenlig spänning
plötsligt släpper hon en fis
i väntan på sitt pris
denna vår allas största värmlänning

10 december, 2009 10:55  
Blogger görel skrev ...

Eller, jag trodde att jag visste, men det stämmer inte riktigt med resten av historien. Boven är med i min historia, men inte loppisen. Och var är brandkåren?

10 december, 2009 10:55  
Anonymous dionte skrev ...

Om det i stället för Håkan&Calle stått Too-ticki hade jag nu gissat rätt!

10 december, 2009 10:57  
Blogger Ellen skrev ...

Idag tänker jag inte ens skriva att jag misstänker att jag har fel för att jag tycker att det är lätt, ty det har ju tydligen stämt tidigare.

Anyhow så gissar jag på den där ni vet med den röda blanka adamsfrukten. Den där författaren som ritar in pervogubbar i vissa böcker rörande primater. Japp. Det gissar jag på.

10 december, 2009 10:57  
Anonymous Emi skrev ...

Det låter ungefär som jag föreställer mig att det skulle bli om min, något egocentrerade, syster återberättade den där sagan om papegojan och gubben och nån pojke.

10 december, 2009 11:27  
Blogger görel skrev ...

Emi och jag tänker i samma banor.

10 december, 2009 11:31  
Blogger Hans Persson skrev ...

Håkan och Calle måste vara förklädnader för Calvin & Hobbes (Kalle & Hobbe). Tanten är alltså Kalles mamma!

10 december, 2009 11:31  
Anonymous Maria H skrev ...

Googlade först på cirkus och bistånd, fick upp Gunilla Carlsson (M) som i en intervju diskuterade bortkorrumperade biståndspengar. Där passade boven i ledtråden in också. Sen googlade jag på Calle och Håkan och kom så småningom in på en sida som innehöll både Carl Bildt(M)och Håkan PG Nilsson som jobbar på SvD (M). Kopplingen är glasklar - men det verkar inte rimligt att det är någon sorts högerhemlisbloggare. Sen kollade jag kommentarerna och googlar vidare på några fiffiga ord och hamnar till slut på rätt svar - tror jag - för det måste väl ändå vara trassligt hår - a + e som bloggar idag?

10 december, 2009 11:34  
Anonymous Dieva skrev ...

Utan läsa kommentarerna. Jag får en känsla av en lång man och någon som hade namnsdag häromdagen.

Nu ska jag se vad övriga tror.

10 december, 2009 11:35  
Anonymous Barbafjant, numera blogglös skrev ...

Idag förstår jag sannerligen ingenting alls! Den långrandiga, äppelröda klänningen tvingar gång på gång fram en bild av Lilla Anna i min skalleboll. I alla fall så som hon ser ut i kasperdockversion. Alltså gissar jag på henne och tar sedan och läser igenom de andra gissningarna. Kanske klarnar det då!

10 december, 2009 11:40  
Anonymous Dieva skrev ...

Resten verkar tro på en namne till min döda katt. Näh, det fungerar inte med min DRT-teori så jag håller nog fast vid min första tanke än så länge.

10 december, 2009 11:40  
Anonymous Dieva skrev ...

Fast frukt är också bra.

10 december, 2009 11:44  
Blogger Magnus Carlbring skrev ...

ah: från afghansk-indiskt snäll-sf till mer västerländsk och mer åttiotalistisk futura-science fiction

allt pekar på cyberpunk och lite omständlig och detaljrik sådan: william gibson

10 december, 2009 11:45  
Blogger crrly skrev ...

Vilket äventyr. Jag tänker på choklad, jag.

Men är lååångtifrån klar i mitt klurande.

10 december, 2009 11:47  
Anonymous Gittos mamma skrev ...

Jag är inte övertygad om att det verkligen är den imposanta damen som många antyder. Visst stämmer den röda klänningen och festen, och kanske träffade hon tom Lotten. Slutet på bloggen känns ju också som hon. Fast jag har letat och inte hittat och blivit uppretad och väntat på en uppenbarelse. Men helst skulle jag vilja att det är en annan fåfäng dam, men hittar ingen klänning, bara päls och äpplen.

Finns det en saga som heter Äpplet och klänningen? Måste googla

10 december, 2009 11:58  
Blogger PGW skrev ...

42.

10 december, 2009 12:04  
Blogger Flinn skrev ...

Tänkte för säkerhets skull kolla med min smarta kompis Bertil om han visste vem det var, men han ville inte öppna när jag kom dit så jag får väl stå fast vid min egen tidigare gissning.

10 december, 2009 12:04  
Blogger Ulla PE skrev ...

Jag gissar att hon har samma hemland som jag och att klänningen egentligen är ett förkläde men att hon en gång sydde en klänning till en annan flicka, som inte hette Lotten utan Ninni.

Och jag är så glad att jag hade rätt igår. Och jag vet inte om jag har rätt idag. Men jag låter bli att basunera ut min gissning ändå.

Lotten: hinner du alls jobba i december? Nu ska jag avbryta mitt arbete och börja baka pepparkakor istället.

10 december, 2009 12:10  
Blogger Flinn skrev ...

Hm, ov föreslår milles. Tja, det är ju en konstnärlig gissning om inte annat.

10 december, 2009 12:20  
Anonymous Örjan skrev ...

Vet att jag gissar fel, men det första jag kom att tänka på var Guy de Maupassants novell Smycket.

10 december, 2009 12:21  
Anonymous vovvamomo skrev ...

Nu är det äntligen Anna Anka!

10 december, 2009 12:21  
Blogger Sanna skrev ...

Om jag gissar på en man som skrivit om en flicka som dör med ett leende på läpparn när hon följer med sin mormor till himlen. Har jag rätt då?

Det är iaf vad jag gissar på efter att ha läst lite fler kommentarer.

10 december, 2009 12:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Om jag hinner jobba? Ja, förra året jobbade jag ju på SR P4, vilket tog all energi, men inte all tid. I år jobbar jag ganska lite (det är alltid få föreläsningar i december) för pengar men feruktansvärt mycket gratis. Och så brann huset ju; jag skyller allt på det.

(Varje kalenderdecember har jag tänkt ”men nästa december, kommer jag att vara väl förberedd redan oktober och dessutom rik och berömd".)

10 december, 2009 12:28  
Anonymous Statistikern skrev ...

Oj, klurigt. Men kanske kan klänningen helt enkelt symbolisera fjädrar som i rätt omgivning (i Håkan och Calles värld) passar bra?

10 december, 2009 12:29  
Anonymous dionte skrev ...

Nobeldagen idag. Kan vara ledtråd eller inte. Men det här med klänningen vill jag minnas att jag hört om, tror tom jag sett den i ett teveprogram. Så jag gissar som andra redan gjort på Kavaljererna. (och tänker i hemlighet att en dag ska jag vara först att gissa rätt oförbätterlig drömmare som jag är.)

10 december, 2009 12:31  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Ånej, PGW, här frågas inte efter meningen med livet inte!

10 december, 2009 12:43  
Anonymous Gittos mamma skrev ...

Nu tycker jag det mesta stämmer, Afrika, fyrtio, seriealbum, röd klänning, långrandig etc. man jag vill ju inte att det ska vara hon. Jag gissar istället på en annan, för hon ser ut som ett trolloch klädde sig i cirkustält. Och så nämns tårta och det är ungefär som paj.

10 december, 2009 12:46  
Anonymous leopardia skrev ...

Hade inte Beatrice Ask på sig någon randig klänning hon köpt på en loppis (jaja, second hand) något år på nobelmiddagen - jag bara följer moderatspåret och nobelspåret och fogar ihop dem...

10 december, 2009 13:10  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

Gärna en norsk eller dansk så får jag använda bokstaven ø igen! Håkan leder till hakke vilket leder över en kulle till en norrman som skrev det som i barndomen var min storebrors favoritsaga. En saga som visserligen inte har någonting med cirkustält, klänningar eller lyckliga tanter att göra men vars författare alltså får bli min gissning denna dag när alla andra verkar ha fattat vem som hemlisbloggar.

10 december, 2009 13:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är tant Tea som har långrandig klänning, det minns jag från en minibok jag läste som barn. Sen bakade hon en kringla smed en faslig massa ljus i. För det var hennes födelsedag.

Fast jag minns inte att hon gav bort klänningen till nån, men det kanske var i del två...?

10 december, 2009 13:14  
Anonymous leopardia skrev ...

Det var nog kanske Birgit Friggebo jag tänkte på, mjo. Och så var spåret upplöst.

10 december, 2009 13:20  
Blogger Yvonne L skrev ...

När jag gick upp imorse bestämde jag att idag är mitt svar i Lottens kalender Pippi Långstrump. Så det är väl bäst att jag håller fast vid det så jag slipper bli arg på mig själv senare för att jag inte svarade som jag bestämt. Men jag kan komma att ändra mig under dagen.

10 december, 2009 13:22  
Anonymous Ardy skrev ...

Detta är ingen saga, eftersom det saknas prinsar, prinsessor och ingen hotas av döden i form av köld, svält eller uppätning av varg eller häxa.

För några dagar sedan hade hemlisbloggaren varit Sonia Rykiel, men just idag måste det ju vara Friggebo!

10 december, 2009 13:24  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nejnejnej, hakke, det är verkligen inte alla som har fattat! Snarare tvärt om.

10 december, 2009 13:28  
Anonymous vovvamomo skrev ...

Det var roligt att höra att Lotten också handlar kläder på loppis, i den här sagan i varje fall Själv har jag klätt mig på Myrorna de senaste tio åren.
Kläder behöver verkligen inte vara nya jämt. Man tvättar dem ju.

10 december, 2009 13:37  
Anonymous Fru Decibel skrev ...

Det första som flaxade förbi i min hjärna och fortfarande skymmer vettigare tankar idag var Birgit Friggesbos klänning. Det vågar jag trumpeta ut eftersom det är garanterat fel. Nu ska jag börja tänka, och om inga andra synapser kopplar ihop sig får det duga för idag.

10 december, 2009 13:39  
Anonymous Dieva skrev ...

Och varför kursiverar Lotten verkligen?

10 december, 2009 13:54  
Anonymous nykomling skrev ...

nja, svårt det här, sagolikt många associationer, inget bestämt svar

10 december, 2009 14:10  
Anonymous Babbsan skrev ...

Smyger in från jobbet och ser att fler än jag har fått associationer till sagan om en frukt! Själv föredrar jag annars gula..., eller bananer!

10 december, 2009 14:16  
Blogger Niklas skrev ...

Det är nog en ungdomsålder sedan jag läste den här boken många, många gånger. Och författarens namn har fallit till marken.

10 december, 2009 14:17  
Anonymous Wickmanskan skrev ...

Jag fattar absolut ingenting. Speciellt inte stycket i mitten som beskriver klänningens irrfärder. Nedan beskrivs vad jag tror händer, i punktform form:

1.Tant ger klänning till kusin
2.Kusin arg
3.Kusins man la klänning i skrothög
4.Skrothög skulle till Afrika
5.Bov gick in i fel hus [– Var kom boven ifrån, en liknelse?]
6. Skrothög hamnar i hörn med seiealbum? [Varför använda "råkade sättas", ska det vara en ledtråd?]
7.Seriealbum skulle till kusins mormors väninna
8. Hamnar på loppis istället
9. Lotten köper

Jag har inte läst detta. Inte sett filmen.
Jag delar med mig av en annan kalender jag tycker var skoj.

10 december, 2009 14:24  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Det här känns otroligt välbekant, men poletten trillar liksom inte ner ändå. Jag är också 1980-talist, får man dispens då? Annars återkommer jag lite senare, men om jag inte hinner så ogissar jag på att det fortfarande inte är Bodil Malmsten som hemlisbloggar.

10 december, 2009 14:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack för kemijulkalendern, Wickmanskan! (Vi har en liten 12-årig keminörd här i huset.)

Nu till en liten ledtråd: ni som är riktigt säkra har rätt, av vaad jag kan se. Wickmanskan har rabblat upp ett skeende som är en ledtråd, men där de flesta detaljerna är oviktiga.

10 december, 2009 14:32  
Blogger Flinn skrev ...

Heléne: Jag trodde att det var bland annat vi 80-talister som hade det lite extra lätt idag.

10 december, 2009 14:32  
Blogger Flinn skrev ...

Eller bland andra då.

10 december, 2009 14:34  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Äntligen föll bladet från mitt öga också.

10 december, 2009 14:37  
Anonymous Sandra skrev ...

Åh! Jag kan, jag kan, jag är helt säker. För första gången i år. Jag bläddrade igenom den här boken bara för några veckor sedan i en bokhandel och vad ser jag? Ett stavfel! Ett homofonfel! Jag tror chocken etsade fast den här boken i minnet. (Fast jag är också 80-talist så jag minns den på riktigt också).

Boken kan väl sammanfattas med "Skrattar bäst som skrattar sist"? Man kan kanske säga att när Lotten byter ut det egentliga föremålet mot ett annat, så är det en anspelning på vad som faktiskt händer i boken. Fast klänningen borde ju vara grön förstås :-)

10 december, 2009 14:37  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Kan även förnöjt meddela att dagens bloggare passar in i min Röda Tråd.

10 december, 2009 14:38  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Flinn: Skit också! Jag får ta nya tag ikväll.

10 december, 2009 15:08  
Blogger Dina skrev ...

Först, när jag bara hunnit läsa halva luckan, tänkte jag att nu blir det bara en tummetott, men så fick Lotten hela klänningen iaf, så det föll.

Sedan tänkte jag på sagofarbror H C som skrivit om lite allt möjligt som skulle kunna passa in (t ex röda skor = klänning). Men men men... Alla andras gissningar visar att jag igen tänker åt fel håll, så det får bli min ogissning för idag.

shangsms säger ov Har jag bättre chans om jag smsar?

10 december, 2009 15:11  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Sandra: Klänningen borde på något sätt byta färg också.

Nu ska jag leta stavfel i originalet.

10 december, 2009 15:15  
Anonymous Fru Decibel skrev ...

Hm. Vad ska man ta sig till när man har helt andra referensramar än alla 70- och 80-talister, som har läst detta som barn. Jag associerar inte till någonting, men än till en skräpputte, och med det svaret får Lotten sig föl nöja.

10 december, 2009 15:18  
Blogger Victoria skrev ...

Att äpplet inte faller långt från trädet är ju känt, men hur långt faller (flyger? fladdrar? dalar?) ett lööf....?
Ai ai ai chihuahua, vad jag känner mig klok. Tänk att det ska till barnböcker för att jag ska tro mig begripa även utan att lusläsa kommentarerna från klokare och bildat folk... Jag stannade nog i utvecklingen redan 1976.
Hoppas nu att det är rätt så jag slipper skämmas ögonen ur mig.

10 december, 2009 15:19  
Blogger Flinn skrev ...

Haha, nu säger ov stoker. Har den blivit så intelligent att den till och med fattar att det är författare det handlar om?

10 december, 2009 15:23  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman skrev ...

Men klänningen ändrar väl färg på sitt sätt; från äppelröd till äppelgrön (eller tvärtom), eftersom den är långrandig. En enfärgad äppelröd klänning kan väl inte vara randig?

10 december, 2009 15:47  
Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Nu vet jag! Av titlarna känner jag (vad jag vet) bara igen en, och den var jag vansinnigt rädd för när jag var liten. (Är det förmodligen fortfarande, jag vågar inte se efter.) Det känns som om jag gjorde klokt i att hålla mig nästan uteslutande till hästböcker när det begav sig.

10 december, 2009 16:06  
Anonymous bengt skrev ...

Jag känner igen förnamnet från en annan dag.

10 december, 2009 16:06  
Anonymous Mia skrev ...

Min ogissning är en äppelsugen farbror i randig kostym.

10 december, 2009 16:09  
Anonymous Öknens råtta skrev ...

Hah! Nu har jag kommit på DRT också. Det tog mej inte mer än fyra sekunder efter det att Ö-Helena senast nämnde DRT. Tack Helena.

10 december, 2009 16:17  
Anonymous Dieva skrev ...

Skrotet har jag fått se måååånga gånger. Men denna historia var inte lika populär hos barnen. Denna höst, som ska föreställa vinter, har den nog singlat ned i en hög med andra böcker som barnen krattat ihop i ett hörn.

Ö-helena: Dagens hemlisbloggare passar också in i min Röda Tråd. Men jag blir ändå nervös ...

10 december, 2009 16:26  
Anonymous Katt skrev ...

Nödrim
Är det den här personen jag tror,
som skrev om en bror som saknade skor?
Gummor och gubbar, frukter och bröd
och en bagares väldigt tragiska död
En gång gick jag förbi där han bor

(det sista tillhör avdelningen mindre intressanta fakta, det var 20 år sedan så någon stalker kan jag väl knappast kallas.)

10 december, 2009 16:54  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

Jag gissar att Lotten blivit inspirerad av sin kära dator. Men nu när även jag förstått vartåt det barkar idag blir jag istället oerhört nyfiken på ÖRT (Översättarhelenas Röda Tråd) och DRT (Dievas dito). Ledtrådar tack!

10 december, 2009 17:29  
Anonymous Babbsan skrev ...

Jag jublar!
Verkar som att jag hade rätt, utan listiga kommentatorsledtrådar! Tänka sig! Borde man fira med Tårta? Och detta fastän det är lääänge sedan jag läste boken.
Wv calsibur visar att vi är inne på sagotemat...

10 december, 2009 17:33  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Man skulle kunna säga att MRT (Min Röda Tråd) är ett exempel på att nyckeln till framtiden finns i det förflutna.

10 december, 2009 17:41  
Anonymous chall skrev ...

Jag tänkte först "nobelfest + randig klänning -> Birgit F" men hon har väl inte skrivit en bok?

Sen blev det en färd över hela Sverige och en tripp ned till Afrika på samma dag vilket ger en parant dam som det skvallrats om senare i livet.

Sen blev det att läsa kommentarerna som är inne på samma som min sista. Fast äpplet är ju interssant förstås. Är inte författaren till det samma som gjorde en tjockare sammanställning med en rätt obehaglig manlig karaktär som reser över hela världen och i tiden?!

10 december, 2009 17:49  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Just det, Ö-Helena. Och lite i rymden också.

Wv duclo - the clue! Jajjemen.

10 december, 2009 17:57  
Anonymous leopardia skrev ...

Kommentarerna får mig snarare att tänka på grönsaker så som Gurka och Paprika och Selleri, men jag tycker att Håkan och Calle hintar åt ett helt annat håll, men vilken berättelse det är har jag ingen aning om...

10 december, 2009 18:15  
Blogger ZKOP skrev ...

Den här boken har jag läst! Inte bara en gång. Nostalgivibbar. Ser bokens framsida framför mig. Undrar om jag har den i bokhyllan? Råkar gå förbi fruktskålen och blir sugen på något att mumsa på. Blir utan både bok och frukt och slår mig ned vid datorn här, där äpplet lyser på locket.
Nu ska jag läsa vad andra skrivit.

10 december, 2009 18:19  
Anonymous Den obildade skåningen skrev ...

Dagen till ära, vilken ära man nu skall skänka en dag, så har jag övertygat mig själv om att det är tjocka-tanten som bloggar.. Hur kan hon annars gå klädd i ett cirkustält? Se så enkelt det är att kollra bort mig...

10 december, 2009 18:30  
Anonymous leopardia skrev ...

Nu tror jag att jag har fattat bananbladet och bladet som trillade från ögat, dock ingen författare jag känner till eller har läst... Men jag har däremot sett honom, om det stämmer - eller ja, en bit av honom..

10 december, 2009 18:47  
Anonymous örjan skrev ...

Tänk igår.
Då var jag bombsäker.
Idag verkar det som man borde ha varit sago-läsande förälder för att veta vem X är.
Inget som jag är van vid.

10 december, 2009 18:53  
Blogger Lena skrev ...

min gissning går till en saxofonist som tecknar och skriver och är kompis med Carl-Johan de Geer bl.a. Var väl också med i kultserien Tårtan. En av kunderna var Inez Svensson, legendarisk formgivare i textil. Hon gick ofta klädd i stora klänningar...

10 december, 2009 18:57  
Blogger cruella skrev ...

Angående dagens bloggare så tänker jag på en gång när jag var på maskerad och hade mustasch. Och lapp för ögat. Aldrig har jag fått så mycket ragg, av alla kön.

Jag gissar att plommonstop på en blond nudelsoppa har samma effekt.

10 december, 2009 19:14  
Anonymous leopardia skrev ...

lag minus dryck grönska, om jag har rätt.

10 december, 2009 19:38  
Blogger Smultronblomman skrev ...

Den här bloggen låter lite som en story jag fick i ett mail från Lillsyrran, inte Wickmanskan.

"...så var det den rika turisten som klev in på hotellet i en liten by. Hon lägger 1000 kr i receptionen och går för att ta en titt på rummen.
Hotelldirektören tar omedelbart med sig tusenlappen till slaktaren och betalar sin skuld.
Slaktaren går med pengarna till bonden och betalar sin skuld.
Bonden tar sedeln till bensinmacken och betalar för bränslet han har tankat
på kredit.
Mackägaren går till byhoran och betalar sin skuld på tusen kronor.
Byhoran går till hotellet och betalar sin skuld med tusenlappen.
Hotelldirektören lägger tillbaka sedeln på disken.
Turisten kommer tillbaka till receptionen. Hon gillade inget av rummen och tar tillbaka sina 1000 kronor.

Ingen har alltså tjänat ett enda öre, men hela byn är skuldfri och alla ser
framtiden an med tillförsikt!"

Så nu ogissar jag på Mme Ramotswe eftersom jag vet att det är fel.

Tror redan det är löst men vill SÅ GÄRNA ha en t-tröja!!

10 december, 2009 19:45  
Anonymous Gittos mamma skrev ...

Usch, usch, usch, just när bladet föll från lövet och jag skulle skriva mitt vittra inlägg, kom kollegor och frågade mig om sånt de tror jag vet. Naturligtvis tog jag tillfället i akt att förvirra dem lite extra. Då blir de nöjda och tror att de hört visdomsord.
Sedan skulle jag skriva mitt inlägg, men då var allt förstört. Jag bara säger, årets julklappsbok är given - något härligare kan ni bara inte hitta.

Obs - jag vill inte skaffa något Bloggerkonto - tror ni att jag vill att mina elever ska få nys om det här (inte för att jag tror de gör det), men min rektor - vi har individuell lönesättning nu, och tänk om de fattar att deras fast anställda svensklärare inte ens klarar av Lottens adventskalender - det kan ju bli löneminskning (men kanske är det värt det - för det här är ju så himla roligt).

PS: Gitto är sysselsatt med julköttbullstillverkning just nu, så hon har nog inte tid (men ringt och frågat efter mitt recept), så vete fanken vad det blir.ni kan ju alltid fråga mig.

10 december, 2009 19:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nudelsoppa i plommonstop smakar mumma.

(Det här var inte en ledtråd. Det vara bara ett hejarop, liksom. Nu rusar jag igen!)

10 december, 2009 20:11  
Blogger Dammråttan skrev ...

Men Å så fel jag hade! HUR KUNDE JAG MISSA? Vi har ju döpt vår äldste son efter en av hans "figurer" och denne son kunde en av hans böcker i stort sett utantill i fyraårsåldern. Dock inte just denna, utan en som har en röd teelfon, som centrum. Annars hade jag nog kopplat. Denna bok har jag faktiskt aldrig läst, även om jag vet om dess existens). Nej idag får jag helt och fullt tacka mina medkommentatorer för att jag kom på det rätta svaret.

10 december, 2009 20:32  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Såhär ganska sent på dygnet råkade jag braka med bilen rätt genom ett trästaket. Kunde ha gått illa, men jag körde i alla fall inte på nån trots att en liten grabb stod bortkommen mitt i gatan och en annan for fram som ett jehu på sin cykel. Puh. Nån tant i röd klänning såg jag dock inte till, bara en sträng lärarinna.

10 december, 2009 21:04  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Hittade du stavfelet, Lotten?
Slutmeningen i dagens hemlisbloggarinlägg är nästan identisk med slutmeningen i den bok jag antytt i tidigare kommentar. Papegoja finns med också, i boken.

10 december, 2009 21:04  
Blogger Eva-L skrev ...

Den här författaren läser jag minst 1 gång i veckan. Helst boken om ficklampan. Hoppas jag har gissat rätt nu annars låter jag inte klok.

10 december, 2009 21:11  
Anonymous Catharina skrev ...

Tyckte att det lät bekant, men behövde snoka lite bland kommentarerna för att komma på det. Men nu vet jag också! Hurra!

10 december, 2009 21:13  
Blogger Ingela skrev ...

Själva storyn har ett förlopp som påminner om LasseMaja-böckerna, intill förväxling liknande varann. (Jag menar inte att de är dåliga, alla böcker som barn tycker om att läsa är bra böcker.)Att allt knyts ihop så där fiffigt och osannolikt är typiskt för herr Widmarks alster.

LasseMaja-filmen om boven som hette Kameleonten tyckte jag mycket om. Figurerna i serien gjorde sig mycket bra på film. Den var också vackert filmad i en slags sagoliknande sent 50- tidigt 60-talsmiljö och med ett svagdrickebrunt ljus över alltihop som var rent förtrollande.

10 december, 2009 21:15  
Blogger Ingela skrev ...

Nu har jag läst kommentarerna och förstår att jag är helt fel ute, jag missade helt ledtråden om vilken generation man skulle tänka på. Jag har barn födda på 80- 90 och 00-talen så jag borde veta bättre. Den där fanns dessutom på höstens bokrea (jag köpte den till mina 00-talsbarn) i samlingsvolym tillsammans med två andra historier.

10 december, 2009 21:27  
Blogger Citronen skrev ...

Likaså "frukt-ade" trollen stål eller silver. Väsenskilda. Cirkusaktörer såsom akrobater, trollkonstnärer plus lejon och vit häst står för underhållningen. Snygg klänning. Nope. Cirkustält. Det är vanligt att gamla skrothögar hamnar i Afrika. H och C lämnar favoritön och beger sig iväg. På safari.

Gissar på poeten, författaren och konstnären, vars mor var känd för ett glatt humör, en viss förmåga att berätta historier och en hyfsad sångröst. Joråsåatt, discretion is being able to raise your eyebrow instead of your voice, eller nåt.

Hmm, blir lite orolig att några är så säkra på DRT...rymden och nycklar i framtiden. Michael J. Fox? Analys pågår.

10 december, 2009 21:28  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Helt klart en barnbok, något som jag inte har läst sen jag själv var barn på 50- och i början på 60-talet. Rökt är bara förnamnet.

Då gör jag som Embryo och singlar in lite SF i plommonstopet:

Det är förstås Kylara Vatta i Elizabeth Moons Vattas War-kvadrologi (heter det så om fyra böcker i sekvens?). En otrologt handlingsrik och tuff ung kvinna. Född Warrior, om man säger.

10 december, 2009 21:29  
Blogger den blyga skrev ...

Det är inte Francois, med väl Sagan.
Det är inte BLÅTT men väl Rött.
Det är inte Päron...
Det är inte Per Persa men ...Ersa
Det är inte Blad men Løø (så Hakke kan vältra sig)
anser

10 december, 2009 21:36  
Blogger Ica skrev ...

Jag blir så jäkla sur när jag verkligen vet, och då inte kan få fram namnet! Gaaah! Jag har läst det här för kottarna på dagis med ju! Och jag har verkligen funderat halva jäkla dan, men enda författare jag kommer på är Astrid Lindgren, och hon är det ju INTE! Bah! Fast... jag kanske hinner komma på det till tidigt imån.

10 december, 2009 21:40  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag får modifiera min kommentar tidigare idag:
Det är inte författaren som heter som en katt. Men något av det första jag läste av honom handlade om en person som gjorde det.

Därav min förvirring.

10 december, 2009 21:53  
Anonymous Lisa skrev ...

Hjälp, jag kan inte läsa och gissar därför i panik på dan brown.

10 december, 2009 21:54  
Blogger aku skrev ...

Har inte läst just den här boken men väl den om pojken som blir lokförare när han ska städa. Den läste jag varje kväll i säkert tre månader för en lycklig treårig son.

10 december, 2009 22:02  
Anonymous Dieva skrev ...

Simpelt Ica. Googla bara på en del av titeln i bestämd form så är det första träffen i listan.

Ö-helena är mer kryptisk än originalet (Lotten).

Jag måste ägna mig lite seriös text- och hemlisbloggaranalys.

Hakke: DRT bygger på en tanke om 24 instanser av samma sak.

10 december, 2009 22:02  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Måste årets Devious Lotten vara så jämrans litterär? Stoltserar man med bildning av annat slag är man ju inte ens på banan.

10 december, 2009 22:34  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

Men oj. Genom ett trästaket! Hoppas du klarade dig utan mentala och fysiska skråmor Miss G.

DRT där en nyckel till en framtid finns i det förflutna, det tyder på en koppling till historia. Och nånting med rymden ... det får mig att tänka på en norgehistoria:
- Vad är höjden av luftförorening?
- En norrman som hoppar fallskärm.

Men det kan väl knappast vara DRT? Det skulle möjligen vara om det är norrmän från 24 olika instanser som hoppar i samma fallskärm.

Tack, den blyga, för dina fina øø! Jag vältrar mig (vilket är lite ansträngande eftersom jag är allt annat än vältratränad).

10 december, 2009 22:43  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men Plastfarfar, Clas Ohlson gjorde jag ju nästan bara till dig.

Och här har ni en som INTE har hittat stavfelet. Jag ska läsa en gång till. Men lupp och rödpenna.

10 december, 2009 22:47  
Blogger Yvonne L skrev ...

Alltså, trots att jag nu läst alla kommentarer har jag verkligen ingen aning. Är man ursäktad om man inte läst barnböcker sen sent 60-tal/tidigt 70-tal?

10 december, 2009 22:50  
Anonymous Åsna skrev ...

Dagens Ernst heter visst samma som gårdagens. Eller vilken dag det nu var.

10 december, 2009 22:52  
Anonymous bengt skrev ...

Då blir skärmen kladdig. (Om du måste rätta.)

10 december, 2009 22:53  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Just det, Ökenråttan, rymden är viktig!

10 december, 2009 22:57  
Blogger Plastfarfar skrev ...

I så fall snällt med Gubbdagiset, Lotten. Typiskt att jag inte fixade den, men väl JM.

Heter det förresten "kvadrologi" om en svit om fyra böcker?

WV torde. Det torde det heta, alltså.

10 december, 2009 22:58  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Pf, det kan heta tetralogi eller kvadrologi. Jag tror att tetralogi är vanligare.

10 december, 2009 23:03  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Boken (utan stavfel) i min hand utkom 1974, Yvonne ...

10 december, 2009 23:08  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

Ett homofonfel, är det till exempel när ett glas är fyllt till brädden? Måste vara det, homo är ju samma och fon är väl liksom hur det låter. Synd att jag inte har originalet så jag kan leta ... eller tur egenkligen. Det är ju hög tid att såva!

10 december, 2009 23:10  
Blogger Plastfarfar skrev ...

@Öh: "Tetralogi" känner jag igen och associerar till de gamla mjölkförpackningarna, som ju såg trekantiga ut fast de var pyramidala i formen. De hette ju till och med Tetra Pak...

So be it.

10 december, 2009 23:28  
Blogger Yvonne L skrev ...

Hmm, 1974 var jag 9 år och läste bara indianböcker.

10 december, 2009 23:33  
Blogger Huskorset skrev ...

ÅÅÅÅ jag har haft häcken full hela dagen och och läser först NU dagens lucka och så vill jag gissa först och läsa kommentarerna sedan men åhåhåhååå vad roligt att jag tror att jag är ganska så tvärsäkert halvbombis till 99 % ätt det är en hobbykollega till ÖH som hemlisbloggar idag! Jag är så till mig i trasorna att jag nästan måste bita mig i tungan (fingrarna?) för att inte blurpa fram namnet!

10 december, 2009 23:41  
Blogger Misswar skrev ...

Jag ska med i hatten idag med!

Jag gissar på, Mamma mu och kråkan!
Jujja!

Alltså, tanten måste vara antingen bonden, eller kråkan, eller till och med kanske tjejen.

Nu ska vi läsa några andra kommentarer innan jag ska läsa facit om några minuter..

10 december, 2009 23:48  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ni som fortfarande är uppe: gå och lägg er! Både lucka 11 och facit 10 kommer i morgon förmiddag!

Sov gott! (Jag? Nope, jag har slutat sova.)

10 december, 2009 23:48  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men i hatten är du, Misswar -- även om du inte får svaret nu ikväll.

10 december, 2009 23:50  
Blogger Huskorset skrev ...

"ätt"?
Jaja. Jag tror som alla andra som har rätt, verkar det.

Vad roligt set är att kunna! Det hade jag glömt, det var så himla länge sedan.

10 december, 2009 23:54  
Blogger Huskorset skrev ...

Lägga mig??
Nu när vi har så trevligt?
...jajaja, okej då.
Godnatt, ses i morgon!

10 december, 2009 23:55  
Blogger Dina skrev ...

Ok skall göra som du uppmanar och gå och lägga mig men först vill jag ju bara säga tack till kommentatorgratulationerna jag fick häromdagen - TACK! :-)

10 december, 2009 23:56  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Kvadrologi- sånt som förekommer in groups of four. Och den fjärde då, är också - alltså, hur ska jag uttrycka mej diskret - också kvadrologisk. Eller hur Ö-Helena, nudge, nudge.

11 december, 2009 00:01  
Blogger Misswar skrev ...

På order. Jag ska sova. Jag ska bara.
Bara stänga av datorn.

11 december, 2009 00:01  
Anonymous Vatten-Sanna skrev ...

Liten sorgsen för att jag för första gången på mycket länge inte hunnit gissa kikade jag in för att se lucka tios facit, och vad möts jag av? Glädjebesked! Men jag orkar inte åstadkomma nån gissning, så jag kör min nya ogissametod: googla "författare" och kör på första namnet. Det blir alltså ogiss på Günter Grass.

11 december, 2009 00:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ogissametoden funkar: nu ligger du i hatten, Vatten-Sanna! (Jag drar vinnaren vid åtta imorrn!)

11 december, 2009 00:58  
Blogger Pysselitens karlslok skrev ...

Oh jisses så sten dum man känner sig. Det verkade så bekant igår men ingen polett trillade min väg. (ja, jag skriver igår ty nu är klockan 07.30 den 11 december) Jag var Lotten lite o trogen igår kväll och spenderade kvällen i köket med att laga mat samt att um gås med mina för äldrar som kom på be sök i ställer för att sitta och läsa kom mentarer och fundera. Flåt Lotten, jag ska al drig göra så mer!

I morse till frukosten satt jag och spanade igenom led trådarna och plötsligt när jag läste Dievas kommentar från 16.26 så trillade poletten ner, ljuset gick upp, någon kom hem, det blev skottat hela vägen fram, jag fic ktvå stickor att sticka med, ja ni fattar. Hakkes kommentar 17.29 be kräftade att jag hade fått ner alla indianer i kanoten. Så från och med klockan 05.33 i morse, efter den ena smör gåsen och halva muggen kaffe, är min gissning: Bananrim grönplattväxtdel.

Jag tänker inte skylla på vaccinering eller bil olycka eller något annat. Jag är helt enkelt inte bättre än så här på sånt här.

Wv uppmanar till agami, låter spän nande tycker jag.

11 december, 2009 07:39  
Anonymous otid skrev ...

Åh, vilken osis att jag inte hade tid att läsa igår. Idag är det ju försent. Nåja, förbjuden frukt bör man väl ändå undvika...

11 december, 2009 08:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Äsch, hoppa bara vidare till nästa lucka!

11 december, 2009 08:32  

Skicka en kommentar

<< Home