29 juli 2009

On the road

Detta skrivs varken på en lång toapappersremsa eller ett gäng ihoptejpade pappersark och vi håller oss inte vakna med hjälp av amfetamin och allt ser helt klart och tydligt ut och inte en enda spännande kulturpersonlighet har vi träffat. Men vi är i alla fall on the road – jag, Sjuttonåringen och Femtonåringen.

Kommer ni på min kurs Vem fan, bryr sig om: skiljetecken” i höst? (Blå, officiell skylt med vita bokstäver – vem måste man muta för att få så trevliga budskap på den?)

Marschfarten är i genomsnitt 50 km/h, vilket gör att vi på tio timmar har tagit oss endast till Oskarshamn. Perfekt. Eniro säger att den blåa vägen här nere är 29 mil, men vi har idag kört 50. Perfekt. Och vi har kört vilse en gång. Perfekt.

Det röda strecket visar vilka irrvägar vi hamnade på genom att resa ungefär som på 1700-talet: att bara trampa på och i korsningarna fråga byborna vart man kan ta vägen.

Vi åkte genom Flen och körde in i Malmköping och körde ut igen. Sedan trasslade vi till allt på väg till Jönåker och hamnade på en slingrig väg som ledde oss till en kyrka i Halla, som var så liten att vi bara (trots min kyrkobesökshistoriska aversion) var tvungna att gå in och inspektera, tända ljus, skriva i gästboken och läsa på gravstenarna. När vi kom till Vrena för andra gången på två timmar, drog vi fram kartboken och tog ordentligt sikte på färjan över Bråviken, och lyckades till allas stora förvåning köra hela vägen till Söderköping. Där vi åt glass på torget, för det hade vi ju fått order om att göra. Av er i kommentatorsbåset.

Halla, som vi inte alls skulle till. Men i vägbeskrivningen stod det något om Hallavägen ...

Halla kyrka. Sjuttonåringen står till vänster, Femtonåringen till höger. Jag tar bilden i bänkraderna, strax under orgeln. Gift er här, alla ni som har klena släktträd!

Söderköping har extremt tydliga och roliga cykelställ! (Jag skulle kunna flytta till en annars okänd stad bara pga. sådana här detaljer.)

Men Söderköping hade en kåkstad vid kanalen! Se presenningen som nödtorftigt täcker det med krimskrams fyllda skjulet. Och stackars Maud i förgrunden, hon verkar ha gått över valtiden lite.

Efter Söderköping styrde vi mot Oskarshamn. Men när Sjuttonåringen med kartboken i knät sa att Vimmerby ligger rakt norr om Oskarshamn, körde jag dit. (Det var ju inte helt rätt, fast just denna dag där det inte togs hänsyn till klockor, hade det ingen som helst betydelse.)

Astrid fick låna Femtonåringens mysse medan hon berättade hur en skrivmaskin fungerade förr i tiden. (Till mig viskade Astrid att hon ju faktiskt skrev alla sina böcker i sängen med hjälp av stenografi, men att konstnären hade föredragit skrivbordsposen.)

Vimmerby i kvällningen.

Nu sover vi på hotellet som har varit badhus – strax nedanför trampolinen. Och detta tack vare er, ni bloggkommentatorer! Tack!

Etiketter:

18 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Vägverket har ingen ensamrätt på såna där skyltar, utan vem som helst kan köpa dem här. Som tur är så är det inte så många som vet om det.

29 juli, 2009 09:49  
Anonymous Matildas fikarum skrev ...

Jag har bara sett ett manuskript av Astrid med egna ögon, det var på något museum i Stockholm en gång i tiden. Det var en Pippi-bok som var skriven för hand med vanlig skrivstil, i blyerts i ett randigt kollegieblock och med en liten blyertsteckning av Pippi i ena hörnet.

29 juli, 2009 11:12  
Blogger KuriÅsa skrev ...

Ah, vägskylten, vägskylten! Jag tänkte skriva att finns den på riktigt eller är den photoshopad ända tills jag läste Ö-Helenas kommentar och inte tänker skriva det längre. Istället tänker jag skriva att på Orustska (västkustsk ö, ej att förväxla med Tjorust - ö man kan läsa om i NE under Lottens tid som redaktör eller vad det var) heter roadtrip (i betydelsen åka runt och glo på saker på vägen till eller från något) stryyygetur (strykartur). Vi hafver äfven en försvenskad variant på ordet: glotur.

29 juli, 2009 12:09  
Blogger Cecilia N skrev ...

Tack för bilden på psalmtavlan. Då har man fått lära sig något nytt!

Ja ... melodin lärde jag mig ju i lågstadiet när fröken spelade tramporgel, men texten är nyare.

(Inte alla hade helt och hållet uppmärksammat att vi hade gått över till lgr 69 ... Vi hade psalmsång och bön och gammaltestamentliga berättelser.)

29 juli, 2009 18:12  
Anonymous Lilla E skrev ...

Hoppas nu glassen var till belåtenhet, annars är ju makten jag besitter här i kommentatorsbåset helt bortkastad.
Trots de fantastiska cykelställen verkar Söderköpingsborna inte speciellt pigga på att använda dem!

29 juli, 2009 19:56  
Blogger Smultronblomman skrev ...

Kul att ni kom hit!!! Hoppas Badhuset är till belåtenhet för jag har ju aldrig bott där själv. Bara varit där på olika evenemang och ett glas i baren. Välkomna till oss!!

29 juli, 2009 20:02  
Blogger Smultronblomman skrev ...

...och ni tog både färja och glass!! Måste direkt meddela storasyrran som är trogen läasre och tipsare.....

29 juli, 2009 20:05  
Anonymous Örjan skrev ...

Misstog först Astridbilden.
Trodde att Du var ute och luftade ditt dyrbara julkalender-stop.

Men vid förstoring av bilden ser jag till min lättnad att det är en annan svart hatt(även det en släktklenod?)

Tur det - vad vore julkalendern utan Din exklusiva lotterihatt!!

29 juli, 2009 20:30  
Anonymous Niklas skrev ...

Manuskriptet till "On the road" av Jack Kerouac är förvisso avlångt men inte skrivet på toalettpapper utan på ihoptejpade pappersark. Jag såg det på en utställning på ett bibliotek i New York där jag också fick höra att den store äventyraren egentligen aldrig flyttade hemifrån utan bodde med sin mamma hela livet.

29 juli, 2009 23:28  
Anonymous Jennifer skrev ...

Förslag på aktivitet: Åk till Wanås slott och park som ligger ca 2 mil från Hässleholm. Jättefint slott och väldigt vacker park med konst: www.wanås.se. Någon km därifrån finns hällristningar. Jag kan komma och möta er :)

30 juli, 2009 00:06  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack, Niklas -- jag trodde att det var på toapapper!

Jennifer -- vi åker uppåt igen på söndag eller måndag. Då ska vi hitta på nya saker och jag säger till om vi behöver bli mötta!

30 juli, 2009 10:27  
Anonymous Lena/northofsweden skrev ...

Vi var nog i Oskarshamn samtidigt. Vi kom söderifrån på vår roadtrip och vek av åt väster mot Vetlanda.

30 juli, 2009 11:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag undrar jag om jag inte ska skaffa mig en blåvit skylt med pil och bara "lotten.se".

Hm.

30 juli, 2009 14:39  
Anonymous Femtonåringen skrev ...

Men vad är detta? Först blir jag ihopblandad med en femtonårig grabb och nu blir jag ihopblandad med min mor!

Örjan, på bilden med Astrid Lindgren är det såklart jag som konverserar med henne! Även om det finns många likheter är vi oftast två enskilda individer. Att jag har på mig hennes kläder från 80-talet, inklusive jackan på bilden, kan förstås förvirra. Hihi.

30 juli, 2009 16:38  
Blogger Örjan skrev ...

Femtonåring

Förlåt min ouppmärksamhet.
Sidobilden förledde mig.

Lotten har ju kortare klippt fisyr.

30 juli, 2009 16:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Mina kära föräldrar bor i Söderköping och jag tycker glassen är godast i Kanalmagasinet (tror jag det heter) bredvid Göta Källare. Där gör de egen glass (efter italienskt recept?). Ska sanningen fram upptäckte jag denna glass först i lördags, men jag lovar att jag kommer handla där igen.

Fast varje sommar måste jag bara gå till Smultronstället och köpa en glassuppläggning. Det hör liksom till även om glassen i sig inte är någon höjdare utan helt vanlig.

07 augusti, 2009 10:01  
Anonymous Christer skrev ...

Hej hej Lotten.
Jag satt och surfade runt lite när jag hamnade på din trevliga blogg.
Alltid roligt att få se andras bilder på Söderköping.
Ha det så bra.
Hälsningar Christer i Söderköping.

15 oktober, 2009 15:56  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Välkommen, Christer!

(Jag ska för övrigt till Söderköping och spela basketmatch senare i höst.)

15 oktober, 2009 16:02  

Skicka en kommentar

<< Home