18 november 2008

Tre män och en näsa

Idag ser jag ut som Zeb Macahan. Det beror på att jag har sovskrynklor i ansiktet och när man är så gammal som jag, sitter skrynklorna fast som Rocky Mountains.

Zeb Macahan var en rollfigur i serien ”How the West Was Won” som gick på tv 1979, när vi bara hade två kanaler att välja mellan. Vilket idag ter sig som en absurditet men ganska skönt ändå.

På föreläsningen som jag ska hålla senare idag, kommer jag att på ett allvarligt men snubblande och fnittrande samt faktafyllt sätt förmedla de heliga skrivreglerna som jag tycker så mycket om. För att lätta upp stämningen, kommer jag att (som alltid) läsa upp följande stycke av Tage Danielsson.
”Nu är det klart att det är mest praktiskt att vi använder orden i den betydelse vi har kommit överens om. Det blir så besvärligt annars, och man kan lätt bli missförstådd. Å andra sidan är naturligtvis ingen tvungen att använda alla ord i överenskommen betydelse – särskilt som ju varken du eller jag har fått vara med och bestämma från början att limpa ska heta limpa och krasse krasse. Du och jag kan ju till exempel komma överens om att kalla en tur- och returbiljett Stockholm–Malmö för en åtsittande aftonklänning med svarta tofsar. Men jag lovar dig att vi får ett helvete i biljettluckan på Centralen.”
Tage Danielsson, förstår ni barn, var en lustig man som var lång till växten och ganska långsam till talet. Och han var så rolig, så rolig, så när jag läser honom högt ser jag inte bara ut som Zeb Macahan utan även som Tage.

Zeb, nej, jag menar Tage. (Teckning av Per Åhlin)

Men Tage hade ju en bästis. Här kan man dra parallellen att 1+1=3 eftersom de tu var fantastiska tillsammans ända till 1985, när Tage trillade av pinn.

Hasse Alfredson. Ni ser, barn, att han har två s i förnamnet och bara ett i efternamnet?

Idag ser min näsa ut som Hasses näsa, som ju står ut. Jag fick nämligen på träningen igår en boll på kranen så att jag ser ut som en babianrumpa i plytet. Vilket förmodligen kommer att ta udden av skrivreglerna.

Fotnot som kanske förklarar ämnet, men inte näsorna
Jag föreläste för 29 personer igår, varav blott tre hade hört talas om Hasse & Tage. Basåattnivet.

37 Reflektioner:

Blogger PGW skrev ...

Tre av 29?! Var det väldigt väldigt unga?

18 november, 2008 10:04  
Blogger Huskorset skrev ...

TRE??? (ja, med versaler och tre frågetecken, för det var det värt) Vilken tur att du upplyste resten, då. Vart är världen på väg?

18 november, 2008 10:25  
Blogger Ingela skrev ...

Jag skrev ett inlägg om Tage i februari i fjol. Då skulle han ha fyllt 80 om han fortfarande varit i livet.

Dessutom var jag sur på herrarna Fil*ip och Fredrik.

18 november, 2008 11:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag ignorerar sista meningen, för då blir jag på ännu sämre humör.

Tage var en darling. Hasse är en. Åh, jag blir varm i hjärtat.

18 november, 2008 11:06  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

De var unga, ja. (Högskolestudenter från 19 till 44. Det var de som var över 37 år som visste. Och de läser nog dessa kommentarer i detta nu.)

Men ändå! Jag vet ju t.ex. vem Thor Modéen (1898--1950) var. Till och med Voltaire känner jag till, och han har ju varit död jäääättelänge!

18 november, 2008 11:19  
Anonymous Anonym skrev ...

Dagens ungdomar spelar wow och läser fantasy istället för att titta på pilsnerfilm och läsa Grallimatik. Mina visste inte vilka Helan och Halvan var upptäckte jag, så jag tvingade dom att titta på stumfilm. Till min föråning var den urtråkig. Men sen köpte vi en Bröderna Marx-box, och de håller! Alla kidsen älskar spegelscenen!

18 november, 2008 11:36  
Anonymous Anonym skrev ...

Våra tonåringarna förklarade att de hade ingen lust att veta en nå't om "gamla stofiler som bara äldre människor gillar". Äldre människor = jag ...

Jag gav igår kväll igen med "jag struntar i vem Emile Azar är, han är nån som bara fjortisar gillar och jag är ju en äldre människa".

En stund senare så hade jag faktiskt fått berätta för tonåringarna om några gamla TV-kändisar och jag hade lärt mig vem Emile Azar är.

18 november, 2008 11:42  
Anonymous Anonym skrev ...

Men om du nämner "Sagan om Karl Bertil Jonssons Julafton" bode de väl åtminstånde känna igen rösten.

Hittat fin Wv till radiokollega.
Mailad

18 november, 2008 12:43  
Blogger A N N I K A skrev ...

Ingen aning om vem Emile Azar är (nån i Idol? en fotbollsspelare?)men Hasse&Tage har jag fått med modersmjölken. Åh, de är fortfarande så himla bra, och jag kan fortfarande bli väldigt ledsen över att Tage rycktes bort för tidigt.

18 november, 2008 12:47  
Anonymous Anonym skrev ...

Brukar inte näsor stå ut? Det skulle vara väldigt underligt med en näsa som går inåt...
Hasse & Tage borde ingå i litteraturkanonen (vad heter det i plural, egentligen?) om vi ska ha någon. Och även den lilla fabrik i Tyskland som bistod med idéer.

(vw=herrap. Rapar verkligen herrar?)

18 november, 2008 12:54  
Blogger Pseudonaja skrev ...

Härliga tider, strålande tider!

Limpa, förresten? Är det inte ett ord på utgående eller säger man det fortfarande?

18 november, 2008 13:04  
Anonymous Anonym skrev ...

Känner mig lite stolt nu över att jag vet vilka de är! Samlingsboken om dem innehåller en massa roliga anekdoter, och en CD-skiva med klassiska uppträdanden. Perfekt för en regnig söndag!

18 november, 2008 13:16  
Anonymous Anonym skrev ...

Emile Azar var med i melodifestivalen 2007 med låten "vi hade nåt" (eller nån liknande titel). Och han var tydligen högaktuell i skvallerkretsar igår.

18 november, 2008 13:19  
Blogger Malinka skrev ...

Vafalls?

*dånar*

Hur står det egentligen till med dagens ungdom?

Fast jag vet vad som är felet – sitter man och slökollar på tv på förmiddagarna nuförtiden är man inte hänvisad till gamla pilsnerfilmer och sf-katalogen. Därför vet 40-åringar allt om Julia Caesar, Thor Modéen, Karl-Arne Holmsten och Anna-Lisa Ericson. Men 20-åringar noll och inget om Hasse&Tge.

18 november, 2008 15:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Tre? Är det sååå illa? Vojne vojne.

Är månne wv n ny ort i Stockholmstrakten? Witinge.

vajl skrev

18 november, 2008 15:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Tre av tjugonio. Kulturskymning. Eller så är jag äldre än jag vill erkänna.

Tur att man kan allmänbilda sig här, hade ingen aning om vem Emile Azar var. Trodde att någon hade felstavat Romain Garys alter ego (Emile Ajar).

Det är bara att gå och sätta sig och mata duvorna i parken.

18 november, 2008 15:40  
Blogger Anna skrev ...

Men hallå. TÄnk när vi som är ganska gamla nu blir RIKTIGT gamla då. Då kommer ingen att veta vem vilka Killinggänget var heller, inte Filip & Fredrik, kanske inte ens Eddie Izzard. "Rowan Atkinson? Brad Pitt? Vilka var det?" kommer våra barnbarn att streama (inte fråga, det är stenålders) medan de poddar och wappar. "Selma Lagerlöf? J K Rowling? Var det några såna där, vahettere, såpakändisar?"

Håhå jaja.

18 november, 2008 16:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag håller med Anna i kommentaren! Vi har nog inte så bra koll på de lite äldre kända människorna. Dom flesta av oss är bara 20, inte 40! Och jag vet föresten också vem Voltaire är.. ;)

18 november, 2008 16:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu när danskarna har sin litteraturkanon borde någon följa upp med en humorkanon som skjuter salut för historiens alla Hassar och Tagar. Varför inte Lotten? Du har ju näsa för sådant! Japp, nu vill jag veta hur din humorkanon ser ut. Det ska vara precis som på kvällslöpet: hela listan! Varken mer eller mindre.

18 november, 2008 17:09  
Anonymous Anonym skrev ...

(Snacka om schmuppmaning. Ha!)

18 november, 2008 17:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Efter en snabbenkät har jag fått reda på att femtonåringen här hemma har full koll på Hasse och Tage. Han visste till och med året Tage dog. (Men så är han ju också en kalenderbitare.) Trettonåringen svarade vid frågan om han kände till Hasse & Tage med deras för- och efternamn och med kommentaren: Var de inte några slags komiker?

18 november, 2008 17:58  
Anonymous Anonym skrev ...

Hakke: Ojoj, Lotten lyckligt ovetande :-)

(Fast precis något hon själv skulle kunna komma på.)

wv: hypophi

18 november, 2008 20:10  
Blogger den blyga skrev ...

Trodde att någon hade felstavat Romain Garys alter ego (Emile Ajar).

Anette:Du är i gott(?) sällskap!
Sedan är det ju inte fel med den förkättrade "bildningen".

Vad en bildad människa bör veta varierar dock över tid. Min generation kände till ex Lars Hansson,Greta Garbo, Jules Verne, Dickens etc - Hasse och Tage hör absolut till dagens måsten!
Min mammas generation kunde laga mat - när jag var 20 år var det inne för unga flickor att skryta med att de inte kunde - nu är det modernt igen...(Bra att kunna i dåliga tider - blir dubbelt så billigt som halvfabrikat:HIP)
och att STICKA!
heja CeciliaN

18 november, 2008 20:27  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

... humorkanon som skjuter salut för historiens alla Hassar och Tagar ...

Nämen hakke. Vilken lysande idé! Pang!

18 november, 2008 20:46  
Blogger Cecilia N skrev ...

Heja den blyga!

Min dotter är av modellen "gillar att laga mat" och hon är duktig tycker jag. Dessutom från råvaror.

Jag har för mig att vi har haft uppe H&T-examination här hemma tidigare (det här är ett gammal Lotten-tema) och det föll ut ganska bra.

Barnen är dessutom kunniga på bröderna Marx och Singin' in the rain.
Dock ligger nog Thor Modéen lite illa till har jag för mig ...

18 november, 2008 20:54  
Anonymous Anonym skrev ...

Hur var det dom sjöng i den där filmen-vad-det-nu-var-den-hette, med Travolta: C'est la vie c'est la vie c'est la vie och så dansade dom på bara. - Så klart att vår tid snart ligger bakom oss och inte är synlig för dom som kommer efter oss. Vad är det med det? Ska allt det som var lite viktigt för oss nålas upp på en sån där sammetsklädd sköld, vad-DEN-nu-hette, som vi nålade upp våra simborgarmärken och dylikt på, och bevaras i evighet? undrar Ökenråttan
PULP FICTION!! hette filmen.

18 november, 2008 22:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Varför ska man skaffa ett så mesigt alias som Smith & Jones. Hellre Smith & Wesson, då.

18 november, 2008 22:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Mer än 23 år sen Tage dog! Hur fan står man ut?

18 november, 2008 22:20  
Anonymous Anonym skrev ...

Thor Modéen bodde ibland på den ö där jag har mitt båthus. (Anmäler mig härmed till Lassie-klubben).

18 november, 2008 23:56  
Blogger den blyga skrev ...

Första gången jag var på bio...
(Det kan kanske bli en schmuppmaning? Men det funkar nog bara på oss Pre-TVgenerationer...)

I varje fall:
Första gången jag var på bio var jag alldeles för ung.
Min pppa tog med mig på en Tarzan med Johnny Weissmüller och jag blev tydligen alldeles vettskrämd när denne ropade sitt apvrål.
Men tydligen blev jag påverkad ändå, jag föll ju för en simmare!

19 november, 2008 07:25  
Blogger den blyga skrev ...

Det blev tydligen väldigt tydligt - utom pAppa förstås.

19 november, 2008 07:27  
Blogger Ingela skrev ...

Ökenråttan: Det är förstås inte enbart personen Tage det handlar om, utan ett sätt att skapa humor. Skämt och trams och skoj och djupaste allvar i en blandning som aldrig aldrig gick ut på att någon skulle skämmas ut för att roa de andra.

19 november, 2008 10:25  
Anonymous Anonym skrev ...

Ingela: Personligen älskar jag allt som Tage gjorde. Men inte tror jag att hans och Hasses verk kommer att leva for ever bara för att det var bra. Allt har sin tid, menar jag. Har ni läst Lennart Hellsings senaste? Där framför han samma lätt pessimistiska syn på tillvaron, fast på vers och spirituellare än vad jag stackars Råtta förmår.

19 november, 2008 15:36  
Anonymous Anonym skrev ...

Att se ut som Zeb, Tage och en babianrumpa samtidigt, det var ingen dålig bedrift. Får vi inte se bild på mutationen? ;-)

* Zeb njöt jag av hela sommaren, då vi såg serien på VHS i sommartorpet.

* Hasse och Tage var och är underbara.

* Det är skandal att inte fler känner till ovannämnda personer.

Så, nu var det sagt!

19 november, 2008 17:41  
Blogger Ingela skrev ...

Det är mycket få författare, artister eller andra personer som sysslar med någon form av kultur som hamnar i kategorin klassiker. Och inte ens om de gör det är det säkert att någon läser/lyssnar/tittar på dem eller deras verk.

Allt är färgat av sin tid, precis som du skriver.

Jag tycker nog ändå att det är synd att det inte finns några "nya" Hassar och Tagar som kan göra den typen av humor/underhållning/samhällskritik i så många skepnader och genrer som de lyckades med.

19 november, 2008 21:00  
Blogger pribus skrev ...

Jag har unga medarbetare som inte känner till Jan-Öyvind Svahn. Det går ju inte att skämta om roliga glasögon för en sådan publik. Och min om-några-veckor-sambo har inte hört Tages monolog om sannolikhet, trots att hon är äldre än 41 och yngre än 43. Kan ju vara åldersrelaterat det också, hon kanske inte minns...

24 november, 2008 20:05  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nämen Pribus! Kom och bo i min ficka!

(Jag höll för sju dagar sedan en utdragen monolog om J-Ö Swahns storhet. Ingen brydde sig.)

24 november, 2008 20:44  

Skicka en kommentar

<< Home