06 november 2007

Fickparkering och andra begåvningar

Jag var i Stockholm och föreläste och försökte samtidigt hinna insupa ljuvlig storstadsluft. Jag sprang till exempel i rulltrapporna med en latte i handen, wahoo. Jag läste reklamen i tunnelbanan och aktade mig nogsamt för att titta på medmänniskorna. Jag hade hatt på mig (plommonstop) och väckte därför uppmärksamhet som vore jag en förrymd fånge i randiga kläder eller Mikael Persbrandt. (Snart samma sak, eller?)

Stadens bilägare parkerar med skohorn. Den silvriga bilen hade 4 cm tillgodo baktill och säääkert ...

... 3,5 cm framtill. Jag ville skriva en uppmuntrande lapp, men var tvungen att springa till tåget. På lappen kunde det ha stått:

Min bil har hjul som kan tvärställas. Men lycka till!
/Batman
Eller:

Får jag rekommendera katapultfunktion med raketmotor?
/James Bond
Eller:

Baka alltid en reservkaka att ha i bilen för oförutsedda händelser.
/Martha Stewart

Kanske kunde jag bara ha gett bort en bild på Chitty Chitty Bang Bang-bilen? (Vi hade en sådan i leksaksformat när jag var liten. Man drog i en spak, så fälldes underbara, randiga vingar ut.)

Själv är jag en fena på att fickparkera eftersom jag tog körkort i Lund. Tyvärr får jag sällan imponera med mina parkeringssuperkrafter eftersom jag numera bor i en stad med gott om utrymme. Och det var dit jag ville komma med dagens inlägg: tänk på allt man kan, men inte får chans att visa upp eller ens använda sig av. (Jag tog balettlektioner i sex år!)

27 Reflektioner:

Blogger rigg skrev ...

Ja, fy sjutton. Tur att jag aldrig har blivit inpakerad så. Det är dock sällan jag fickparkerar (trots att jag kan) eftersom jag för det mesta ställer mig på "vanliga" parkeringar. Nackdelen med det är att jag har buckliga dörrar.

06 november, 2007 17:42  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag är helt värdelös på att fickparkera och undviker det i det längsta. Jag verkar ha missat den körskolelektionen. (Som tur var är min stad Växjö där det finns andra parkeringsmöjligheter. Lund är gräsligt att parkera i så dit åker jag helst tåg.)

06 november, 2007 18:16  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Min körskolelärare glömde nog att lära mig fickparkera, så det undviker jag. Man kan ju undra hur jag under fyra års tid av mitt liv arbetat som långtradarchaufför och backat med 24-metersekipage.

06 november, 2007 18:25  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag är förskräckligt dålig på att fickparkera, vilket är opraktiskt eftersom det är så man parkerar där vi bor. (Fast det är nog relativt - det har hänt att jag har fått beröm för min fickparkeringsförmåga av folk som bor med garageinfart och såna finesser.) Maken parkerar däremot precis som på bilden. Sen tar det mig en kvart att ta mig ut därifrån. (Troligen har han hittat spaken för tvärställning av hjulen, vilket inte jag har.)

06 november, 2007 19:09  
Anonymous Anonym skrev ...

"Vill du låna ett stort paraply?"
/Mary Poppins

Jag gillar inte heller fickparkering, de enda riktigt snygga jag har gjort var på körskolan, sen har jag sällan haft anledning.

Brist på övning med andra ord.

06 november, 2007 19:58  
Blogger lilla my skrev ...

Jag önskar att jag hade en dold talang som hette bilkörning och ett bortglömt körkort i plånboken. Men det har jag inte.
Hemliga talanger har jag däremot. Jag har till exempel, helt oväntat, väldigt gröna fingrar. Dessutom är jag hejdundrandes bra på att komma ihåg drömmar.

06 november, 2007 19:59  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, Mary Poppins! Vad kul!

Nu ska vi se, alla som liksom Moster Mjölgumpa har backat med 24-meterssläp räcker upp handen!

(Vad tusan är väl en fickparkering mot denna bedrift? Jag som inte ens kan backa med en liten släpvagn.)

06 november, 2007 21:13  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Rigg: Det kaaaaaaaan vara mina barn som har orsakat de där bucklorna. (Lämnade vi som vanligt en lapp?)

06 november, 2007 21:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Nä men Lotten! Nu blir jag chockerad! Är du en fisk; som är "en fena"??? Så heter det väl inte? Man "är fena på något", eller hur? Seså, gör nu en pudel och be om ursäkt!

(fena = kortform av fenomenal, se http://www.sprakradet.se/fr%C3%A5gel%C3%A5dan
)

06 november, 2007 21:47  
Anonymous Anonym skrev ...

Hihi, ska kolla om jag hittar sådant i morgon... ET minns jag som det vore i går. Jag har sett den många gånger men fortfarande fascinerad av filmen. Närkontakt. Finger i luften.... Äh nu ska jag stänga datorn, packa min axelväska med lite papper och karta till konferenscity på Malmskillnadsgatan i morgon.

(Jo jag har börjat igen....)

06 november, 2007 22:03  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Den högra bilen på nedre bilden har helt klart backsensor. Då är det lätt att komma så nära utan att nudda bilen bakom.

06 november, 2007 22:13  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har minsann gått en kurs i svetsning men de kunskaperna får jag ju knappast använda. Iaf inte till mer än att imponera på andra med. Men det kan ju vara nog det iofs....

06 november, 2007 22:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Och Lotten, när du sprang i rulltrappan med latten sprang du väl för guds skull på rätt sida?!

06 november, 2007 22:31  
Blogger rigg skrev ...

lotten, vad vet jag om bucklorna? inget, för jag får aldrig en lapp! Har dina barn en ovana att slå upp bildörrarna på parkeringar i Sundsvall?

06 november, 2007 23:14  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kära Skattebetalare -- jag pudlar mig så jag blir kutryggig. Fena på, fena på. Jag har en diger lista på bortförklaringar och ursäkter, där tingens beskaffenhet bär största skulden.

I "att vara fena på något" är fena kortform av fenomenal. Det är ett vardagligt uttryck, som ursprungligen verkar höra hemma i Stockholm. Det finns med i Bonniers svenska ordbok och i Gibsons slangordbok, men annars är det svårt att hitta det i någon ordbok.

Psst, förresten. Jag är i alla fall inte ensam om att göra fel. Oj, nu måste jag fortsätta pudla.

06 november, 2007 23:25  
Blogger Ingela skrev ...

Jag kan backa med släp!

Samt binda fiskeflugor, för hand skära tryckgrunkor ämnade att trycka marimekkoliknande gardiner med, tillverka mockasiner i läder, virka löpare och en hel del annat som jag inte haft tid med sedan 1978.

06 november, 2007 23:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten: du är min skatt, och du klär som pudel. Tack!

(Skattebetalaren är för övrigt känd också som Skrivkramp)

07 november, 2007 00:11  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten du är inte ensam.

I NE kan man t.ex. läsa:
»Huvudpingvin i Happy Feet är kejsarpingvinen Mummel, hopplöst tondöv, men en fena på att steppa. Hans mor oroar sig för hur han utan en hjärtesång ska kunna träffa en partner.«

Inte heller ensam om att ha dansat balett. Det gjorde jag från sex till elva (fem år) oxh gillade det inte ens, men hade inte vett att protestera. Vid elva fann jag att röra sig i vatten, det var långt roligare.

Gammalt kunnande från mitten av tonåren: jag lärde mig då att telegrafera. Det har jag aldrig använt mig av och numera minns jag inte alls morsealfabetet.

07 november, 2007 02:30  
Blogger Anna skrev ...

Jag klappade Chitty Chitty Bang Bang-bilen igår! Filmen har premiär här i Singapore idag och själva bilen är utsälld på Esplanade. Dumt nog hade jag inte kameran med mig, ska komma ihåg det nästa gång jag är där.

Anna, inte fena på att fickparkera, särskilt inte om någon tittar på

07 november, 2007 05:19  
Blogger Anna skrev ...

UtsTälld är den förstås.

/Anna, fena på att tappa t

07 november, 2007 05:21  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men! Anna har klappat Chitty Chitty Ba...

*duns*

/Hälsningar från en som svimmade av imponeringseffekten

07 november, 2007 08:23  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har backat med ledbuss, räknas det? Dessutom är jag rätt bra på att fickparkera, även om jag var bättre på det förr. Kan det bero på ökad stress?

När jag bodde mitt i smeten i Birkastan (Stockholm, japp) förstod jag plötsligt varför det finns så många suvar i stan. Det är för att de ska kunna putta på bilarna framför och bakom så att de kommer in eller ut från parkeringarna längs gatorna. Grät blod när jag såg en suv putta på en Porsche och en sprillans ny Saab-cab.

07 november, 2007 09:19  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag kan köra läääänge för att leta efter en plats där jag slipper fickparkera.

Och folk som, där det finns tre tomma längs-gatan-rutor, stannar på den mittersta och inte kör fram till den första kan göra mig tämligen upprörd.

(Ja visst händer det att bilarna på plats 1 och 3 far innan bilen på nr 2 gör det, men jag har SETT hur nån dryg en parkerade enligt beskrivningen.)

En som gör så har ingen som helst förståelse för oss som gärna använder två rutor för att klämma oss in på en.

Otänksamhet är bland de värsta talanger jag vet som folk gärna får dölja.

07 november, 2007 09:44  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag läste idag gårdagens kursbrev i min distansutbildning och vem har skrivit nästan alltihop? Per Stenson!
Lite kul tyckte jag!

07 november, 2007 10:43  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jomen det är kul, Tiila! (Imorrn fyller han 70.)

07 november, 2007 11:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tror inte mina öopn: Dyker gamla Chitty-Chitty-B-B upp här också!

Lyssna på det här: I mitt allmänna röjande i hemmet hittade jag bara häromdan ett tusenårigt nummer av Vecko-Revyn. I det fanns 1) en artikel om C-C-B-Bang och 2) ett modereportage där jag var med som modell. Till råga på allt fotograferades det i mitt dåvarande hem. Just det, på Tomtebogatan.

Varför dyker C-C-B-Bang upp nu då, på olika håll. Några krafter i universum som plötsligt drar i C-C-B-Bang- tråden. Märkligt!

07 november, 2007 13:28  
Blogger Cecilia N skrev ...

Btw, idag har jag fickparkerat. Rätt på första försöket.

07 november, 2007 15:16  

Skicka en kommentar

<< Home