Skockor och annat från min barndom
”Barn ska vara uttråkade, för det var jag när jag var liten och det mådde jag minsann inte illa av. Barn av idag är bortskämda; de behöver ju inte ens ha på sig träskor, cykla vart de än ska eller dra upp gylfen med hovtång.”Detta har jag rabblat som ett mantra under sommarlovets tre första veckor. Barnen har tittat på regnet medan jag och min djefla man har jobbat. I jobbpauserna har jag målat fönster och på det hela taget kan man lugnt säga att sommarlovet har varit
SKITTRÅKIGT!
Inte blev det bättre igår heller. Kan ni tänka er: det regnade. Barnen klättrade på väggarna (vi har ribbstolar och repstegar), regnet regnade och fönsterfärgen torkade inte. Jag städade plötsligt vårt fina skafferi – som jag så ofta jag kan visar upp trots att det ju är så stökigt. (Det är ett eget påhitt: ett byggpussel av två Billy, en Ivar och spillvirke samt en toadörr från förra sekelskiftet. Se, nu fick jag skryta igen.)
Nej, bilden föreställer inte en hylla på Coop. Tydligen är jag bara helt enkelt fullständigt från vettet, ständigt handlandes dubbletter med huvudet under armen.
För att få barnen att i ännu högre grad sätta sig in i min trista, träskoförsedda barndom, bjöd jag på matutbildning à la 70-tal. För detta är lite av det som introducerades som kvällsmat eller erbjöds som sysselsättning runt 1976:
– Hokus pokus, abrakadabra, förvandla denna mat till pizza! sa Sjuåringen och Tioåringen med magiska handrörelser.
Majskolvar, kronärtskockor, jordärtskockor, vattenmelon, ostkaka (inte på bilden), såpbubblor och en stickning. (Den jättestora parmesanosten har förvisso inget gemensamt med den färdigsöndersmulade som vi serverades hemma.) Sedan berättade jag om 80-talsserien ”V”, som liksom Baretta, McCloud, Columbo och Barbie Benton gjorde ett outplånligt intryck.
Trettonåringen visade med detta salladstrick att hon förstod ”V” exakt.
(Alla åt skockor och majs med smör rinnande i mungiporna och citroner skvättande i ögonvrårna. Alla tyckte om något och alla glömde vilken som var kron- och vilken som var jord- och alla var överens om att besticken inte egentligen behövs till annat än palt. Nästa tråklördag ska jag nog servera fondue.)
35 Reflektioner:
Tack för tipset. Mina barn vill bara äta oliver och halloumi och grillade marinerade paprikor och liknande. Hamburgare, pizza (om det inte är mammas hembakade) och korv med bröd ratas utan förbarmande.
Och nu regnar det här också. Jag vet varför.
Det bara regnar hela tiden! Går ju inte fiska heller. Inget kul alls.
Om kronärtskockan kan man säga att botten är toppen!
Men Ingela, var har du köpt sådana barn? Våra är helt skräpmatsfixerade och borde läggas in på rehab.
När det gäller regnet, måste vi väl ha slagit rekord nu? Vi har badat i badsjön två gånger i år, och det var under första veckan i juni.
Majskolvar kan faktiskt gå an. Om de är lätt grillade och bestrukna med smör och gourmetkryddsalt.
Ja, hur de matpreferenserna har uppstått har jag ingen aning om. Åtminstone två av barnen är hemgjorda och borde genetiskt sett ha smak för falukorv och dylikt.
Palt och fläskpannkaka äter de. Helst ur en sotig panna i skogen.
Regnet beror troligen på detta.
För en matnörd är det här vädret perfa. För, just det, matlagning :).
Och origami.
Och läsa böcker.
Och... ja, annat.
men jag kan ju inte plocka blåbär för det ja, regnar ju hela jävla tiden.
Nämen salladsbilden är ju en vegetarisk version av Silence of the Lambs... Du har väl sett när Jim Carrey lägger kycklingskinn på ansiktet?
Och grattis, du tävlade furiöst mot klockan! ;)
Den tävling Salt relaterar till är detta inlägg.
(Det verkar helt enkelt vara så att fort någon bloggare utlyser en tävling, blir jag en bindgalen vinnarskalle.)
Hihi! Smart att vänta med att länka till tävlingen tills den är avgjord! ;)
Men jag brukar ju göra makeovers då och då och rätt vad det är så är det gissningsdags igen. :)
När jag klickar på skafferibilden så ser jag att Marabous Bakpulverburk ser precis likadan ut som den alltid gjort. Men nu undrar jag på vilket sätt bakpulvret är "dubbelverkande" som det står på framsidan av burken. Extra lyft?
Av skafferiinnehållet att döma kan du tvinga barnen att baka rågbröd som kommer räcka hela vintern.
Salt: Yes indeed, jag är en egoistisk tävlingsmänniska.
Matildas Fikarum: Fast med mina förpackningar vet man ju inte -- de kan vara från anno dazumal och inte alls nyinköpta. Se bara på de fyra pärlsockren: tvåan från vänster är helt klart äldre. Detsamma gäller ju de fem potatismjölarna: den i mitten är gaaaammal.
Note to self: Måste baka oftare.
Edit efter att ha läst Pale Green Womans kommentar:
Note to self: Måste få barnen att baka oftare.
En regnig sommar på landet lånade en fjortonårig son "Stora bakboken" i bokbussen (för övrigt en buss vars stopp vi handelsboden 2,5 km från oss berodde på mig och mina barn. "Utan er finge vi troligen ställa in denna tur", sa bokbusspersonalen.
Nåväl, sonen frågade om han fick baka ur boken och vilken moder säger nej till sådant. Inte anade jag då att han skulle ägna hela regniga sommaren sommaren åt att baka varenda recept därur. Det blev dyrt och var lite knepigt att få hushållskassan att räcka hela sommarlovet. Å andra sidan serverades vi och alla som befann sig på gården, allt från napoleonbakelser till utsökta tekakor i princip varje eftermiddag sommaren lång.
Agneta är något på spåret tror jag. Ge barnen kok/bakböcker (gärna med rågbröd som huvudingrediens?) i present framöver.
agneta, vad bidde det av pojken sen?
Hur lyder receptet på såna söner?
Just den sonen blev grafisk formgivare.
Anlagen för såväl form som viss huslighet beror troligen långt mer på deras fader, min gode make, än på mig som aldrig lyckats väl med husligheter.
Redan som helt små sa gossarna till sin mormor då de blev bjudna på kanelbullar: »Mormor, du bakar nästan lika goda bullar som pappa!«
Att ge barnen bakböcker med vissa baktankar är kanske inte en riktigt fungerande metod.
Att köpa för mycket av något. Vi har plötsligt tre paket ströbröd. Och det som man använder så ofta ...
Inte är det fråga om några uråldriga paket heller. Du minns kanske vår ohyreinvasion i speceriskåpet som jag berättade om förra sommaren, då yngste sonen hade bott ensam (ja, så när som på de små skalbaggarna i skåpet, då) hemma i ett år? När vi exterminerade skalbaggarna åkte ALLT ätbart ut ur alla skåp, för säkerhets skull. De tre paketen med ströbröd är alltså samtliga inköpta det senaste året. Hur går sånt till?
Och vad ska vi använda allt detta ströbröd till. Säj inte Skånsk äppelkaka, för det gillar vi inte. Och vi kastar ALDRIG mat, så föreslå inte det heller.
Mamma! Kom ner till köket och smaka på mina "pudrade citronrutor" ur Annas kokbok!
Ströbrödsråttan: En gång förköpte vi oss på mat via nätet. (Jag skulle bl.a. köpa 16 liter mjölk, men råkade klicka två gånger så plötsligt stod där med 32 liter.)
Jag och min djefla man gick då runt bland grannarna och delade ut mjölk, citroner och aubergine till dem. Vi var relativt nyinflyttade och sågs på med skepsis. När vi sedan dess har behövt låna socker, lök eller vin, har alla varit vansinnigt hjälpsamma.
Vafalls? Jag verkar ha ett viktigt ärende ner till köket!
... swooooooosch ...
jvumnj som w säger låter väl gott.
förra sommaren rensade jag bland kryddburkar och slängde 18 burkar. Av sorteringsskäl kryddorna i återvinnings (som vi kallar grisen) burkarna i vanliga soporna och locken i plastsorteringsburken. Skorpmjöl fick "grishinken" i förrgår.
En del av de där mjölpåsarna/bakpulverburkarna/potatismjölkartonger är från anno dazumal. De kan du slänga, Lotten. Fettet i mjöl härsknar och dess övriga egenskaper torkar ut med tiden och ger sämre effekt i bakandet. Läs bäst före datum och ge dig på att städa lite till.
PS: Anar jag att pärlsocker är en stapelvara? Själv har har nu tre påsar vetemjöl special där två är påbörjade och så ligger det en i mjölburken för vetemjöl special plus tre burkar bakpulver, alla påbörjade... Great going... DS.
Jag ville baka en kvadratkaka igår. Den blev rund.
Det finns säkert många andra användningsområden för mjöl än kast i soporna eller komposten. Man kan kanske göra sitt eget tapetklister eller trolldeg eller varför inte göra en hel by: det tycks de ju ha gjort i Östergötland!
För att återgå till skockorna, så gillar jag båda kron- och jordvarianten högt.
Jordärtskocksgratäng med musslor är mums. Och jordärtskockorna är lätta att odla och kan också göra tjänst som läplantering om man nu har behov av sådan.
Kronärtskocka åt jag senast med välbehag häromveckan uti Bryssel.
Jamen ströbrödet då! Finns det ingen som har något tips om vad vi kan använda detta sprillans färska ströbröd till? SNÄLLA?
Ströbrödet:
*Panera fisk
*Baka kakor och bröa formarna lite extra
*Panera något annat än fisk
*Blanda det med mjölk och köttfärs och gör köttbullar, köttfärslimpa eller -järpar.
*Blanda det med vitlök, persilja och smör och lägg på fisk i ugnen, eller på tomathalvor i ugnen
Nu tog ströbrödsidéerna slut.
Rågmjölet kan man ju baka gudomliga surdegslimpor. Hur man gör lär man sig bra i surdegsskolan hos Matälskaren.
Potatismjölet passar ju bra i bärtider eftersom bär+vatten+socker+potatismjöl+ värme=kräm
Äsch, där fick jag för att jag försökte följa länkskolan... testar igen.
surdegsskolan hos Matälskaren
Hoppas att det funkar.
Vänta, jag fixar länken:
Surdegsskolan.
Okej, nu behöver jag hjälp... Varför blir länken bara en loop till kommentarsfältet när jag skrivit in adressen till
http://www.matkaravan.nu/bilder/surdeg.pdf
i uttrycket enligt Lottens länkskola??
Så här skulle det ha sett ut
vänsterhake+a href="http://www.matkaravan.nu/bilder/
surdeg.pdf"högerhake
Surdegsskolan.vänsterhake/a+högerhake
Och så såg det ut på skärmen när jag skrev in det (fast jag kallade länken surdegsskolan hos Matälskaren). Hmmm får ta och gömma mig någonstans i cyberrymden (haha, den var kul va) och felsöka.
Tack, Pernilla. Det där goda sista tipset ska vi nu köra med OFTA. På lite av varje.
I går gjorde jag Blomkål Polonaise och då gick det åt en delströbröd. Vi gnager oss nedåt i paketen.
Och nu kom jag på en god potatis, fast onyttig: Man tar efterbliven kokt potatis och skalar och skär i bitar. I en plastpåse blandar man ströbröd (tadaaa!), salt, peppar och senapspulver och slänger ner potatisen. Skaka påsen så potatisen blir panerad runtom och stek den (potatisen, då) i smör. Till det kan man ha lite kyckling, till exempel. Och några små gröna salladsblad.
Jag glömde ju klassikern med ströbröd: Hasselbackspotatis!
Skicka en kommentar
<< Home