03 maj 2007

Dagen då datorn dog

Nämenvisst. Amputera gärna min högra hand. Hugg av den vänstra foten också. Och stäng av alla mina sinnen. Visst, gör det bara.

Men snälla. Om jag lovar att aldrig mer svära och ljuga, kan väl min dator börja fungera igen?

Så här var det:

Idag hade jag bara ett par deadline:ar (intressant plural, ja) och ett matintag att fixa före klockan tolv. Sedan följde en halvtimme med ”jag ska bara” och ”oj, titta, den där hinner jag ju” samt ”bara två till” med datorn vinglande i knät på en snygg, blå bänk i köket. Klockan 12:32 reste jag mig upp, smällde ihop datorn, tappade greppet, tappade datorn, tappade hakan, undslapp mig ett HUJH! innan datorn från ungefär 15 cm höjd for i golvet med ett hörn först.

(Nu har jag ju tidigare hällt te, kaffe, mjölk, läsk, knäckebröd och sågspån i datorerna genom åren, så denna lilla duns oroade mig inte nämnvärt.)

– Hallå, min djefla man, datorn for i golvet!
– Jamen det är den mest hållbara på marknaden, så det är lugnt!
– Ok, hejdå, jag åker till Tingsrätten med Kompisen nu! (Long story, tar den en annan dag.)

Intressant nog går många blivande rättegångar numera inte längre än till ett slags medlingssituation. Käranden och svaranden och deras advokater träffar en fiskal och en notarie. Alla försöker vara kompisar och fiskalen leker expresident Carter och alla går ut och in genom olika rum som i en fars för att konferera i hemlighet. Vi blev av misstag plötsligt inlåsta i ett förhandlingsrum.
Advokatens hand visar att nyckeln inte funkar från insidan.

Advokaten ropade på träskodom, poliser kom springande, Kompisen tog sig åt hjärtat och jag fotograferade paniken. Vi bankade på dörrar och väggar tills två mycket misstänksamma vakter öppnade cellen och krävde förklaringar till oredan. Allt löste sig till slut.

Utom min dator. Jag vred loss batteriet, jag startade om och höll ned R,P, alt och äpple och jag sade hokuspokus och jag dansade en stilla regndans.

Skriftmål ... hördes någon säga i fjärran.
– Ämrans, muttrade jag, tryckandes på tangenter.
Det görs inte gällande ... sade någon annan.
– Förbajade schii... fortsatte jag, kikandes in i hemliga datorprång.
Köparen har försummat sin undersökningsplikt, sa en tredje.
– Det var då själva ... väste jag och grävde efter shiftaltcontroltrollerier i minnet.

Men nej. Livet för datorn är slut. Mitt liv är slut. Min hjärna är tom. Strax ska jag föreläsa om svenska skrivregler i sex timmar för ett försäkringsbolag. Drulleförsäkring, ett kungarike för en drulleförsäkring!

(Jag har inte sedan igår klockan 12:32 kunnat ta emot eller läsa mejl. Panikmejl skickas därför lämpligen till olle@bergman.com ... där de kommer att drunkna som häftstift i en mosse ...)

------
Dagens allmänbildning:
Tredskodom döms när man inte kan genomföra en rättegång för att någon som borde vara där inte dyker upp. Eller kommer, men vägrar svara. Eller svarar helt uppåt väggarna. Jag är inte säker på etymologin (och kan inte slå upp det i min döda dator), men anar att ”tredsko” betyder ungefär ”trilska”.

25 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Nu måste jag fokusera på det viktigaste igen. Varför i all sin dar envisas du med det där kolonet i deadlinear? Jag kan inte ens förmå mig att skriva det. Rys. Alltså, allvarligt talat, vad gör det där? Var har du fått det ifrån? Är det nåt slags analogi med kolonet före ändelser till förkortningar etc?

Och sen vill jag förstås beklaga din dators olycksaliga öde och hoppas att det ordnar sig.

03 maj, 2007 07:59  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag är förresten en sån stofil att jag använder ordet tredskas utan att blinka.

03 maj, 2007 08:00  
Blogger Kloka Theres skrev ...

Jag gissar att du redan är på föreläsningen för dagen. Jag kan verkligen tycka att vissa försäkringsbolag behöver veta lite om skrivregler, kanske alla till och med. Varför inte lära dem lite bra fraser att använda när man ringer dem också?
Lycka till, med eller utan dator.

03 maj, 2007 09:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Du har min fulla sympati. Jag har haft nära datordöden-uplevelser flera gånger, men klarat mig hittills.
Man får blodsmak i munnen.

03 maj, 2007 09:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Men var det verkligen den enda datorn i det Bergmanska hushållet, jag har för mig att du räknade ihop till sju (?) stycken för ett tag sedan.

Men jag lider med dig och dansar även jag en liten regndans ihop att den skall återkomma till livet!

03 maj, 2007 09:56  
Blogger rigg skrev ...

fy för att krascha en dator... inte nog med att det svider i plånboken, det blir många timmars arbete att fixa fram alla dokument, filer, bilder och annat man har samlat på sig. Nä, jag håller tummarna att den kan lagas (självläka lär den väl inte göra).

Vid en snabb googling på "tredsko" hittade jag en by-ordning från 1741 där ordet användes i bland annat följande mening: "Skulle någon
härutinnan wisa tredsko och motwilja, hafwe grannarne frihet at taga dikare, och sedan låta af then tredska utmäta dikare lön, jemte x öre Silfwermynts böter för hwarje famn, the således för honom updika låtit."
så nog verkar det som det är ungefär samma betydelse som trilska... Så kunde det gå om man trilskades och inte grävde diken runt sina åkrar förr i tiden!

03 maj, 2007 10:03  
Blogger Cecilia N skrev ...

När jag höll på att slutföra mitt examensarbete gick jag en kväll fullständigt utpumpad och lade mig.

Då tog maken över datorn.
Rätt vad det var hörde jag "Ups!"

Jag bestämde mig för att inte vilja veta vad som hände och somnade.

Nåja. Han datorkirurgade under natten till min fulla belåtenhet morgonen efter.

Sedermera blev dock den datorn en "machine that goes beep" och intet mer.
Men då hade jag bärgat mitt arbete i hamn.

Ett antal år tidigare hade han formaterat på jobbets dator. En floppydisk trodde han, och det var ju ett evigt tjat om "vill du verkligen ...?" JA! sa jag ju!

Oj. Det var hårddisken. Oj, det var en kollegas doktorsavhandling på den. Utan back up.
Vilken tur att kollegan just disputerat!

03 maj, 2007 10:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Mitt internet låg nere för blott 15 minuter och jag blev alldeles förlamad. Sympatiserar med dig din stackare ;)

03 maj, 2007 10:35  
Blogger Karin skrev ...

Känner med dig.
Drömmer fortfarande mardrömmar om dagen jag välte ut en hel mugg honungsvatten över min dator... Jag gråter inte ofta men den dagen var det det enda sättet att få utlopp för min förtvivlan.

03 maj, 2007 11:06  
Blogger Bloggblad skrev ...

Så skönt att det kom en liten eftertext med det rätta ordet, för även om jag inte jonglerar med såna ord till vardags, dök ett d och ett e upp och hjärnan gick igång...

03 maj, 2007 11:12  
Anonymous Anonym skrev ...

Män har du'nte wäbbmäjl?

Översättarhelena: Jag tänker ibland "tredskas", men när jag ska säga det kommer jag på att jag inte riktigt vet vad det betyder eller hur det stavas, så det förblir oförlöst i mitt huvud och så så säger jag "trilska" eller "träsko", eller vad jag nu egentligen menade i stället.

03 maj, 2007 14:01  
Blogger Ica skrev ...

Nämen oj. Drabbas vi av datahaveri på samma dag? Då är det ju inte så konstigt att du inte svarat på mailet jag skickat. Då har du inte fått min extremt fina inbjudan ju :P

03 maj, 2007 14:25  
Anonymous Anonym skrev ...

I framtiden kommer lagringsminnen vara gjorda av gummi och lakritsremmar och andra hemliga polymerer. Till följd av detta kommer datorerna att kunna knölas ihop precis som urdruckna juicekartonger eller källardoftande sovsäckar och stoppas ner i en konsumkasse.

Barnen, de rackarna, kommer att roa sig med att lägga ut datorer på gatan så att bussen kör över dem. Sen borstar ungarna av dem och lägger tillbaks dem på pappas arbetsbord. Han märker ingenting när han fortsätter jobba på sitt operapartitur på kvällen.

03 maj, 2007 15:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Eww, Karins historia fick mig just att tänka på den här historien om tjejen som blev tvungen att ugnssteka sin dator i tre dygn (i slutet av artikeln). Men det hjälpte i alla fall.

03 maj, 2007 18:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Äntligen hemma!

Att fäppla med en annans dator är som att cykla på en främmande cykel. Styret är snett, tramporna går i otakt och sadeln är för låg.

Men jag klara't.

Nej, Orangeluvan, webbmejl är inte min tekopp. I detta nu letar jag lösenord och användarnamn och är hur uttråkad som helst.

(Ni som har mejlat: svar kommer så fort jag lyckas konfigurera den saltomortal som heter mejlinställningar. Hemlismejlen med express-storlekar är fixad.)

Fast nu kom Bästisgrannen och vrålade att det serveras pulversoppa och champagne i deras hus! Hurra!

03 maj, 2007 18:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Översättarhelena: Jag är inte vän med ordet deadline. Jag använder det under protest och förfular det så fort jag kommer åt, som vore det (som ju dominerar mitt yrkesliv) något man inte tar på allvar.

Dölinje?
Gränsdatum?
Tidsgräns?
Tidstopp?

Vad heter det på andra språk? Isländska, anyone?

Tänk, förresten, att du använder tredskas! Från och med nu ska jag också göra det.

C: Nejdå, datorbrist råder det inte. Men de gamla är inte utrustade med finessprogrammen som jag behöver.

Rigg: Jag hade en kamera som gick jättesönder och plötsligt självläkte!

Nu ska jag dricka champagne!

03 maj, 2007 18:31  
Blogger jovanna skrev ...

Champagne är kanske lösningen. Hos oss är två av två datorer kraschade. En av virus och den andra av ren djävulskap skulle jag tro.

03 maj, 2007 20:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Christina: Jag är totalförlamad. Börjar gräva i bokhyllor efter böcker och bläddra bland tv-kanalerna efter hockeymatcher.

Mitt liv är slut.

(Fast den djefla mannen är datorlösningen på spåren.)

Määään guuuu va jååååbit att hela tiden byta dator och fylla i WV och lösenord och användarnamn och snart kommer jag att byta till användarnamn qwerty och lösenord asdfgh!

(=Jag är trött på koncentration?)

03 maj, 2007 21:17  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Stellan: Nu ska jag ugnssteka

1) en armbandsklocka som funkande 1987
2) en kamera som funkade 1991
3) datorn, den jävla datorn
4) ett par alldeles för stora basketdojjor.

03 maj, 2007 21:19  
Blogger aequinoxia skrev ...

Du är inte ensam, Lotten...

04 maj, 2007 09:36  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Buhuuu, jojo och snyhyyft, just nu är jag ensammast i världen. Min dator är verkligen stekt. (Innan jag ens har stoppat den i ugnen.)

Man skulle ha datorkraschsövningsdagar precis som man har brandövning. Tuhuuut ska det säga i datorn, och så låtsas man att allt kraschar och måste leka MacGyver för att kunna lösa dagens uppgifter ....

(Ica har datorkrasch, Aequinoxia har datorpaj och jag har datordöd. Är detta en bloggkomplott?)

04 maj, 2007 09:44  
Blogger Unknown skrev ...

Hmmm vad säjs om en kaka inklämd i cd-spelaren..Det hittade vi förra veckan...En ballerina på avvägar kan man säja

Nu orkar inte jag ta "genvägen" över Tvillingmamma C längre så nu lägger jag upp din sida på min sida :)

Tiddelipom

04 maj, 2007 10:08  
Blogger rigg skrev ...

Lotten: när jag tänker efter hade jag också en kamera som självläkte. Den vägrade fungera en nyårsnatt på en strand i brasilien när jag skulle fotografera en typ av spritualistisk seans. Den äldsta kvinnan spände ögonen på min kamera sedan strejkade den i två dygn innan den självläkte. Hade tagit flera tusen bilder med den innan och jag tog några tusen bilder med den sedan också.

04 maj, 2007 20:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Några språkligt döda linjer:

Holländska = uiterste termijn
Franska = date-limite
Tyska = Stichtag
Italienska = scadenza
Portugisiska = fim do prazo
Spanska = plazo

04 maj, 2007 21:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vildings bravader: Vår son trodde att baksidan av tv:n var en sparbössa ...

Tack för alla utrikiska dölinjer, Agneta. Jag ska hitta på ett jättejättebra ord!

Wow, Rigg, jag har varken varit i Brasilien, upplevt spritualism eller sett en seans.

Fast nu är det någon som hoooar utanför huset. Kanske min sedan länge döda morfar?

(Nej, det var en utelåst femtonåring.)

04 maj, 2007 21:42  

Skicka en kommentar

<< Home