27 februari 2007

Jädra februari

Jomen, februari är inte någe vidare. Omgiven av folk på dåligt humör kan jag inte annat än beklaga denna månads existens. Här grälas politik, här letas det irritationer – alla är trötta på yrkeslivet, de har ont i foten (ja, det var jag, ja), de har inte råd att gå till frisören, de har hål i en tand och hatar snö/bilar/datorer. Här är några av karaktärerna i min livspjäs – folket runtom mig.

– Jag har aldrig gjort ett enda vettigt val i livet, säger Existenskrisen.
– Alla andra har så fina bilar, säger Avundsjukan.
– Jag skulle inte ha flyttat, säger Bittermandeln.
– Men det kunde vara värre! vrålar jag, den mest irriterande av dem alla.

För jag är en inte särskilt ångest- eller ångerfylld person. Visst drabbas jag av en smärre livskris varje dag kl 15:10 när jag på två sekunder ska byta från att vara yrkeskvinna till att vara mamma, visst blir även jag arg på februari och visst beklagar även jag mig när huset är fullt av både dammråttor och möss under diskbänken. Men det kunde vara värre! Här är mina två främsta panikångestframkallande aktiviteter:

1) Att gå skottkärra. Jag ska gå på händer och någon ”kör” mig framåt genom att hålla i mina ben. Detta är ren tortyr, men någon har fått för sig att det är bra träning för armar och bål. Ju tröttare man blir, desto mer vaggar rumpan från sida till sida och det hela slutar alltid med att jag trillar ihop i en liten arg hög, blå i ansiktet. Arg. Förbannad. Vansinnig.


2) Att leka stolleken. Stolle-leken. Idiotstressarleken. Den på alla barnkalas populäraste leken. Alla har varsin stol utom en och så spelas musik och när musiken stoppas, ska man hinna sätta sig på en stol men eftersom det är en stol för lite, kommer en att bli utan och det kommer att bli jag och om det inte blir jag blir det mina barn och om de inte blir utan stol, kommer de att landa samtidigt som ett annat barn på en och samma stol och så kommer de (=jag) att trilla mellan stolarna för att aldrig mer återfinnas.

Ser ni? Det kunde vara värre.

29 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Åh fy, på dagis/lågstadiet avskydde jag verkligen stolleken och alla liknande lekar. Ångest och panik! Hoppas jag att jag nu kommit över detta... men vad vet jag. Har ju inte testat på ett bra tag.

27 februari, 2007 09:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jonna: Jag ser stolleken på varenda, vareviga barnkalas och julfest samt julgransplundring och midsommarfirande. Det dumma är att jag blir galen, nipprig och nervös fastän jag ju inte ens behöver vara med. (Mina barn deltar utan några som helst problem.)

27 februari, 2007 09:52  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Nämen, pratar din avundsjuka om bilar. Min avundsjuka säger till exempel: - Alla andra har så stora hus med källare. Alla andra har så lockigt hår. Alla andra är så roliga.

27 februari, 2007 09:55  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nejnej, Översättarhelena -- nu har jag varit otydlig igen! Det är inte MIN avudsjuka som pratar om andras bilar. Avundsjukan och Bittermandeln och de andra är karaktärer i min livspjäs, folk runtom mig. (Ska redigera fram lite tydligheter.)

Vår bil är ju 20 år gammal, saknar luckor och radio, mattor och nackstödsfluff, lampor på insidan och vindrutetorkare bak ... och det bryr jag mig inte om. Vi kör ju bara fram och tillbaka till träningar och affären ...

27 februari, 2007 10:04  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Oj, förresten, måste ju tacka också, Översättarhelena -- vad härligt att du vill ha min källare. Jag skickar den meddetsamma!

27 februari, 2007 10:05  
Anonymous Anonym skrev ...

För att citera den gode Niklas von Sanguin: Vojne, vojne... ...tja...det kunde var´t värre.

27 februari, 2007 10:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Hörru Ö-helena: Gå inte med håven så där! Är det nån som är rolig så är det väl du (också)!!!

Och Lotten: Dammråttor och möss under diskbänken är väl bara rara små sällskap och inget att klaga över. ELLER HUR?

27 februari, 2007 10:19  
Anonymous Anonym skrev ...

Stolleken är rolig men det finns en variant som möjligen är mindre traumatisk (i alla fall mindre våldsam): Svartepettermössan! Man sitter i ring, man har en helst ful mössa som går runt och träs på varje huvud innan den passas till nästa person. Och den som sitter med luvan på huvudet eller i handen när musiken slutar spela... tja. Hasta la vista baby!

27 februari, 2007 10:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Dammråttan: Men Översättarhelena vet att hon är rolig och att hennes hår är jätteblankt och att hon har stillebenmöbler, så det så.

Cruella: I lössens tidevarv? Mössa som alla har på sig? För att inte tala om hur mycket statisk elektricitet den där leken måste generera! Wow!

Associationer: diskbänksmöss --> lek med mössa --lössmössa --> musmössa --> tusan, jag skulle ju leta upp mina gamla stickningar!

Apropå det, kan man börja pula med sticklingar nu? (=Kolonilotten har talat.)

27 februari, 2007 10:32  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Javisst, jag lider inte av falsk blygsamhet. Fast håret kräver ärligt talat en omgång med plattången två gånger i veckan. Men jag vill hemskt gärna ha din källare, Lotten. Du kan få en sjusitsig bil i inbyte.

27 februari, 2007 11:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Du har förstås rätt om lössen. Glömde. Vi transformerade leken till Svartepetterhandsken sist.

wv säger skrcers - det låter också som något man kan få i håret!

27 februari, 2007 11:12  
Blogger C skrev ...

Det där spik-i-fotensyndromet verkar bli värre just i februari.
Undrar varför?

Min ångestgrej är annars barnmaskerad (vuxenmaskerad med för den delen).
När ungarna dagen innan får lapp i vanten att imorgon ska ALLA barn komma till dagis utklädda.

Tack för den dagis!
Och jo, du snuddade vid det -
dans runt midsommarstången...

27 februari, 2007 11:14  
Anonymous Anonym skrev ...

På NE-tiden lekte vi ju stolleken varje morgon, emedan det fanns färre arbetsplatser än antalet medarbetare. Himla fiffigt. Hade man otur fick man inte ens plats i någon av bilarna som avgick kl. 07.00 från Lund till Höganäs. Är det kanske härifrån ditt trauma härstammar?

Jag har också ont i foten! Och är allmänt februarihåglös, vill gå i ide under duntäcket och läsa klart Jay McInerneys "The Good Life" och dricka te. Kanske variera mig lite med kaffe framför "Jag, Claudius" på dvd. Men inget mer ansträngande än så om jag själv får välja.

27 februari, 2007 11:30  
Blogger den blyga skrev ...

Efter genomläsning av kommentarerna så långt:
1. Undran: Vad är det för LUCKOR bilen saknar?
2. Kaos är granne med GUD:
dvs.Om,ur denna (lätta?) februaridepression, föds en odlare(=Kolonilotten) så har det ju verkligen skett ett paradigmskifte till glädje, inte minst för Dig själv.

Det ÄR ju nu man ska börja odla, strunt i stickningar (förlåt cecilia-n) fram för stickLingar.

Jag vet att du(Lotten) har något EMOT pelargonier - men jag kommer snart att publicera min länge förberedda Pelargonieblogg - budskapet kan nämligen översättas till ANDRA växter.

27 februari, 2007 12:20  
Anonymous Anonym skrev ...

Är det därför man är på så arg och gnälligt humör och inget känns kul? För att det är februari menar jag?

27 februari, 2007 12:38  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu har jag ätit lunch med Cruella och är på bättre humör. Annars är februari verkligen en ämlig månad. En dag kvar bara! Sen är det mysiga mars (eh ...)

27 februari, 2007 14:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Nä, jag är inte anonym, jag är bara lite snabb att trycka på knappar idag.

27 februari, 2007 14:03  
Blogger Ica skrev ...

Okej! Jag har inte råd att gå till frisören och jag hatar snö, så jag känner mig något träffad. Men kan man gilla snö när man vinglar fram som idag. Bokrea och allt.

Åh, jag äääälskade stolleken! Jag vann dessutom nästan jämt eftersom jag är galen. En gång har jag till och med kastat ner en person på golvet för att själv få en stol. Det var dessutom bara två år sedan.

Men köra skottkärra avskyr jag lika mycket som du. Jag slutar med i en ilsken hög. Jag har vidriga foton på mig och min lilla bästis när vi i gymnasieår ska gå skottkärra i skolans årsliga stafett. Vi ligger alltid sist och Icas rumpa står rakt upp. Horribelt.

27 februari, 2007 14:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Ingrid: VAR har du lärt dej ordet ämlig, det undrar jag nu.

Och Lotten: ALLA Ö-Helenas stolar är tydligen i världsklass. Minnens I hennes superduper arbetsstol?

27 februari, 2007 14:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Åhhh, bara måste omvända er. Stolleken (eller Hela havet stormar, som den heter på riktigt) är kul!
Framförallt när man använder någon av tilläggsvarianterna:

1. Hela havet stormar - ingen förlorar (Ja, jag jobbar i kyrkan, det är viktigt att alla får vara med.)
En stol försvinner varje omgång, men antalet personer är konstant. De måste alltså försöka få plats på allt färre stolar. Kläm-och-känn utlovas. Kanon för fnissiga fjortisar, men även andra! Tävlingen ligger i att få plats med flest på färst stolar.

2. Hela havet stormar - tvärtom
Alla deltagare får ligga på golvet under en filt, medan ledaren stormar runt stolarna i rummet (hänger dem över en dörr, ställer dem uppochner, bygger torn, under bord...).
När musiken tystnar ska deltagarna hitta varsin stol och ställa sig vid den. Den som blir utan får hjälpa ledaren att storma stolarna nästa omgång. (Alla har en uppgift, ingen blir utanför - fint!)

Se nu till att leka och ha kul!

27 februari, 2007 15:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Tack alice för att du förklarade poängen med varianten där det är stolar och inte stollar som försvinner!

27 februari, 2007 16:16  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Åh, tack, kyrkliga Alice -- detta skall bliva min stolleksmelodi. Jag kan till och mig tänka mig att börja kalla leken för "Hela havet stormar" igen!

(Förlåt att jag är så icke närvarande och tar hand om er denna februaridag -- ska försöka göra ett dagboksinlägg imorrn så att ni förstår hur jag flänger omkring.)

27 februari, 2007 16:23  
Anonymous Anonym skrev ...

Stolleken! Hela Havet Stormar! Underbart säger jag bara! Jag kastar, liksom Ica, ner folk från stolarna, hoppar över stolarna, kryper under stolarna, puttar bort stolarna och alla som går för nära stolarna. Jag vinner nästan alltid, härligt! Och så jobbar jag i krykan...med konfirmander..som jag vinner över och som således inte pratar med mig under resten av terminen...uhg. Alice förslag verkar mer lämpligt och vad kul med nya idéer till lekar, konfirmandassistenter som jag förväntas vara en ständigt flödande källa med lekar som inte får fnissiga fjortonåringar att sucka, stöna och demonstrativt ställa sig i ett hörn.
Och "ämlig" hör jag ständigt och jämt i Eskilstuna, men aldrig på andra orter. Festligt.

27 februari, 2007 19:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Ämlig använder jag ofta. Fast jag har ingen som helst anknytning till Eskilstuna - jag fick inte ens ett eskilstunakryss i hångelleken vi lekte i 16-årsåldern (roligare än Hela Havet Stormar).
Och är det någon gång jag är riktigt ämlig är det i februari och visst är nästan alla andra det också - plötsligt svarar ingen slentrianmässigt "bra" när man slentrianfrågar hur någon mår utan "inget vidare", "sådär" eller så sin höjd "tja, det är lite bättre nu". Gäller även de jag ringer på jobbet och inte ens känner.
Men på torsdag blir allting bättre! (eller?)

27 februari, 2007 20:05  
Blogger Cecilia N skrev ...

Antagligen kan man pula med sticklingar nu. (Stickningar kan man dock med säkerhet pula med när som helst.)
Risken finns dock att sticklingar(?) och frösåddar(!) piggt tittar upp och inte finner tillräckligt med ljus - och så blir de långa, bleka och ämliga.
Sånt har jag slutat med.

Tack Alice för de alternativa stollekarna.

Jag lekte en annan "inverterad" stollek häromsistens.
Man satt i grupper om tre på var sin stol i en ring med näsorna inåt.
En "hade'n" och gick runt och frågade efter eld. Svaret blev ständigt "Försök hos grannen!" av den tillfrågade tre-gruppen.

Under tiden bytte folk stolar bakom ryggen på frågaren och h*n kunde välja att avbryta frågandet och försöka få tag på en stol istället.

Nä förresten. Jag ska nog använda min "onsdagssöndag" till att klippa (och klistra?) i mina krukväxter. Somliga har starkt behov av förnyelse.

27 februari, 2007 20:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh, jag blev riktigt orolig här ett tag när alla skrev "stolleken". Ett sådant uttryck har jag aldrig hört förr. Tack Alice, som påminde om lekens rätta namn, "Hela havet stormar"!

Hälsn. vik. språkpolis

27 februari, 2007 21:08  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag har hittat en liten utredning om ämlig och dess ursprung.

(Det är nog värmländskt från början och betyder ungefär "ynklig" -- särskilt när någon är sjuk. En alternativ stavning är tydligen "emlig", vilket jag tycker ser ut som ett felslag i enlig. Från stavningen "ömlig" är det dock inte långt till "ömklig", trallala så var den cirkeln sluten.)

För övrigt måste jag tacka er för brutalbeskrivningarna av hur man njuter av Hela havet stormar! Attack!

27 februari, 2007 23:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Ämlig trodde jag kom från Dalarna för det gör Lille Maken och han (är den ende jag känner som) använder ämlig. Värmland? Hmmm.

28 februari, 2007 15:39  
Blogger crrly skrev ...

Jag som trodde att emlig/ämlig var skånska eller möjligtvis småländska, för jag hade aldrig hört det innan jag började på mitt nuvarande jobb, i Skåne, och då av smålänningar.

28 februari, 2007 21:57  

Skicka en kommentar

<< Home