06 november 2006

Förbaskade måndag

1.
Jag har gula, utstående tänder och ska till tandläkaren idag. Då kommer h*n (aldrig samma person, nej) att titta på mig och humma lite om att jag nog borde ha haft tandställning som liten.

– Underkäken är ju, oj, du biter ju dig själv i gommen, jag har då aldrig varit med om maken till överbett, kom här får jag mäta, ojoj.
– Jag hade tandställning när jag gick i fyran, men den hjalp inte, brukar jag svara (och hoppas med den där konstiga tempusumlautsändringen förvirra tandläkaren såpass att h*n slutar prata om min tandställning och överbettet som skulle kunna platsa i Guinness World Records).

Jag hade alltså en tandställning – en sådan som bara satt på under nätterna. Den var av genomskinlig plast och snäpptes på plats i gommen och om man inte sköljde av den och lade den i ett vattenglas på morgonen luktade den kvalmiga polyper på kvällen när den skulle in i munnen igen. När jag gick i sjuan tog jag mod till mig och beställde själv en tid hos tandläkaren för att be om en fast tandställning – en sådan de ju hade på barnen i amerikanska filmer. Tandläkaren (som hette Ulf, aktarej, jag är långsint) böjde huvudet bakåt och skrattade så spottet yrde och jag kunde se alla hans amalgamfyllningar.

– Du? Tandställning? Moahahahaaaa!
– Du? Tandläkare? Med de lagningarna? Hahahaha!

Nej, så svarade jag inte alls. Men det hade varit coolt. Jag sade något i stil med:

– Jamen jag vill, jag ska bli skådespel...
– Lyssna här. Men tillräcklig talang blir du det ändå. Titta bara på Lill Lindfors och Björn Skifs, de ser ut som hej kom och hjälp mig i munnen, men är stora stjärnor ändå!

Därför har jag utstående tänder. Det är ett släktdrag (tack, pappa) och en av mina kusiner har till och med opererat sig och haft tandställning i vuxen ålder. Eftersom hon såg ut som jag gör. (Alla inhyrda gråterskor vrider sina händer och snyftar ”Tulliduttan, stackars Lotten”.)

Men jag har fortfarande inga lagningar! (Ta i trä nu, alla gråterskor.) Fast jag erkänner i samma ögonblick att jag borstar för hårt och kommer att drabbas av det synnerligen läbbiga uttrycket ”blottade tandhalsar” och därefter följande tandlossning som träden i Småland efter stormen Gudrun. (Men jag har redan planerat att löständerna inte ska ha överbett.)

2. Alla barnen har drabbats av en skrällhosta som irriterar mina trumhinnor.

3. Jag har försökt gå över till Bloggers Betaversion men blir inte godkänd om jag inte skapar en helt ny blogg. (Jag vet, det är förstås jag som gör fel, men jag som är så smart, envis och erfaren borde fatta precis hur man ska göra. Så nu surar jag.)

4. Jag har laddat ner en ny version av den bästa webbläsaren: FireFox. Nu visar den bara asiatiska skrivtecken, vilket komplicerar bloggandet.

5. Efter en rejäl rensning och städning ser mitt datorskrivbord ut som våra besticklådor ungefär:
Ingen censur här inte. Ingen självbevarelsedrift heller. Jag blottar mina skrivbord, hallröror, trasiga tånaglar och tandhalsar utan tvekan eller kontroll.

29 Reflektioner:

Blogger Lotten Bergman skrev ...

Frökens allmänbildande måndagslektion:

Detta visste jag inte (måste ju kolla nu när jag ska försöka anmäla mig till rekordboken):
Guinness World Records hette tydligen till år 2000 The Guinness Book of Records, fast i USA hette den The Guinness Book of World Records.

Rekord, schmekord, sak samma.

05 november, 2006 23:25  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gör i princip samma sak som du, fast det jag blottar nu är mer interna saker, sånt som pågår i hjärna och hjärta. Och där är det rörigare än på ditt skrivbord! ;)

06 november, 2006 00:30  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag gillar ditt val av skrivbordsbild skarpt, Lotten ...

Inga hål hittills - bra jobbat!

Själv hade jag mitt första hål när jag var femton år och hade börjat snaska godis hur som helst (en frigörelse från mamma tandsköterskans vakande blick?).

06 november, 2006 08:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag som är så förtvivlans rädd för tandläkaren skummade bara igenom din punkt ett och kan därmed gratulera damen till hennes excellenta tandhälsa.

Annars är jag själv personligen mest glad över att det är måndag och man äntligen kan få lite lugn och ro på jobbet....

06 november, 2006 08:05  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Vad originellt det hade varit om ni hade haft en bild av Johnny Depp i besticklådorna. Kanske på ett sånt där vaxat papper som duktiga husmödrar förr i tiden la i skåp och lådor. (Om det nu är någon som minns det?)

06 november, 2006 08:23  
Blogger Herr R skrev ...

Oj vad stora ikoner du har på ditt skrivbord. Jag blev lite inspirerad nu och kanske snor idén och publicerar en bild på mitt datorskivbord idag jag med.

Nu ang tänderna:
Men jag har fortfarande inga lagningar! Fast jag erkänner i samma ögonblick att jag borstar för hårt och kommer att drabbas av det synnerligen läbbiga uttrycket ”blottade tandhalsar” och därefter följande tandlossning som träden i Småland efter stormen Gudrun.!
Det där är ju mina tänder du beskriver. Inga lagningar och masakerade tandborstar inklusive blottade tandhalsar och annalkande gudrunkollaps.

06 november, 2006 10:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Vafals? Varför spara en massa word verifications på skrivbordet? Är det sådana som är extra roliga eller vad? Jag som är helt besatt av att spela mahjong på nätet börjar tänka på word verifications varje gång jag ska plocka två brickor med w på. Är jag månne skadad och isåfall av vad??

06 november, 2006 11:12  
Anonymous Anonym skrev ...

Appropå tandhalsar så brukar min pappa alltid säga till mig att du behöver bara borsta de tänder du vill behålla...
Men det är ju liksom inte riktigt sant eftersom om man borstar för mycket så tappar man dem ändå.
Damned if you do, and damned if you don't.

06 november, 2006 11:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har EN gul utstående tand och jag fick mycket riktigt inte heller tandställning, snåljåpar där. Nu funderar jag mest på hur jag ska bli vit i truten åtminstone. Blekning? Då måste jag antagligen sluta dricka kaffe och rötjut. Otänkbart.

06 november, 2006 11:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Har DU gula utstående tänder? Vad var det för garnityr du gled omkring med på Bokmässan då? "Gula och utstående..." - no such thing!

06 november, 2006 11:55  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jamen oj, klart att jag har stora ikoner på mitt skrivbord, annars ser ni ju dem inte!

(Sanningen är förstås att jag har dem så stora för att det inte ska få plats så himla många. Mitt ordningssamma jag försöker lura mitt egentliga jag. Det du, Salt: mina interna jag kommer inte överens! Och så stökar de förstås till när de slåss om vem som har rätt.)

Lady Stalker: Jag har nog bra intehålsgener, för jag har sedan jag flyttade hemifrån ätit godis konstant. På lördagar får jag äta ännu mer.

Tvillingmamman: akta dig, klockan tre kommer här i kommentarerna en liten äcklig rapport om vad h*n gjorde, tandläkaren. Jag ska passa på att fråga om man kan bleka och om man i så fall även måste bli renlevnadsmänniska, Cruella.

R Skriverier: Ska vi våga blotta våra tandhalsar för varandra? (Väntrumspornografi?)

Erika: Ja, jag sparar sådana jag gillar för framtida bruk, vet dock inte till vad. I juni såg det ut så här.

06 november, 2006 12:01  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ökenråttan: Du blev förvirrad av den höga musiken på Bokmässan. Eller av maten. Eller av sviten. (Eller så -- ve och fasa -- ljuger jag hela dagarna här i bloggen!)

Eller så -- ve och fasa nr 2 -- går jag bara med håven. Ja, så är det nog bara. Tack, nu ska jag och mitt vackra garnityr äta mat som fastnar i tänderna och som kommer att sitta kvar där när jag kl 14.05 öppnar munnen hos Folktandvården.

06 november, 2006 12:06  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Jag hade i åttan precis en sån tandställning som du beskriver, detta för att rädda min stackars papilla incisiva från att sönderbitning och ständiga inflammationer (papilla incisiva är den där lilla flärpen innanför de övre framtänderna, den som vi överbettingar så ofta råkar bita i).

Tandregleringen hade önskad effekt, liksom den som drog kindtänderna bakåt för att det inte skulle bli så trångt för alla de andra tänderna. Men tänderna vandrar hela livet, och mina kindtänder har knallat tillbaka från exilen långt bak i käkarna -- med resultat att det numera ser ut att ha legat lite för många tänder i byggsatsen som blev jag. Detta har skett så gradvis att jag upptäckte det på allvar först för ett par år sen -- och då bryskt slungades ur min villfarelse att jag gick omkring med ett rätt snyggt garnityr.

Skönt att ha uppnått en ålder då jag roat kan konstatera en sån sak istället för att gripas av estetisk ångest.

06 november, 2006 12:29  
Blogger Cecilia N skrev ...

Man kan få tandställning även i vår ålder, Lotten.

Min dotter hade nästan 1 cm överbett men i övrigt en vacker tandrad. Nu har hon lika vacker tandrad menmer normalt överbett.

Sonen har ungefär lika stort överbett, men en tand som hamnat utanför i nedre käken, i kröken.
För att få till hans mun vill tandläkaren dra ut en tand. Eventuellt flera för att få symmetri.
Det vill inte sonen.

Tack och lov har de inte ärvt mammas emalj. De har bara tillsammans lyckats prestera ett hå i en mjölktand.
Å andra sidan levde min gravida mamma på apelsiner, det lär göra sitt till...
Tacka vet jag salmiak. Det verkar vara bättre för tandanlagen.

06 november, 2006 13:15  
Blogger Herr R skrev ...

Nu har jag också skrivbordsblottat mig. (Tandhalsarna undanhåller jag er tills vidare.)

06 november, 2006 13:23  
Blogger Studiomannen skrev ...

vaxat papper i besticklådan? Ah. Det var tider. Förmodligen är vaxat papper på skolböckerna utdött också.

Blogger tycker inte heller att jag ska gå över till beta. Men de tycker att jag ska ha tålamod, för snart... snart... händer det någonting.

Till dess väntar jag, eftersom jag inte vill riskera att tappa bort den bloggen jag har.

06 november, 2006 14:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Handlar de här problemen med övergången till Blogger beta om Safari? I så fall kan jag inte hjälpa till, men med Firefox bör det inte vara några problem, vad jag har förstått.

Ett tips till alla som är rädda för att tappa bort sin blogg i den obegripliga och läskiga förvandlingen till betablogg är att skapa ett nytt Bloggerkonto att testa med. Väl inloggad går man till dashboard-sidan och följer länken som finns i högerkanten.

Idag har jag också upptäckt att det går utmärkt att flytta över flera olika gamla Bloggerkonton till ett och samma betakonto, genom att man använder sig av samma Google-inloggningsuppgifter vid övergången. (Nu fattar antagligen ingen någonting, men å andra sidan är det säkert bara jag som är så här road av att starta och leka med bloggar, så det kanske inte gör så mycket.)

06 november, 2006 15:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Noll hål! Men tandhygienisten var basketspelare så vi höll aldrig på att bli färdiga.

Ami:
Här finns en gammal bild på Lill när bara en framtand syns för att den andra liksom ligger under. (Den är förstås fixad nu.)

06 november, 2006 15:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Alla som inte lider av estetisk ångest räcker upp handen nu! (Jordklotet tippar nästan. Tack och lov. Det är skönt att vara vuxen.) Tänk. Jag gick i fem år och hade sådana komplex för mina stora fötter att jag hade på mig för små skor för att få dem att se mindre ut. Fötterna alltså, inte skorna.

Flinn: Jag och Studiomannen förväntar oss noggrann vägledning.

Jag frågade förresten hos tandläkaren vad man gör med folk som har jätemycket läppstift. Vet ni vad man gör?

- Man ber dem torka av, bara. Annars kommer de ju att ha läppstift på kinderna när jag är färdig.

Såklart. Jag ställer verkligen de intressantaste frågorna.

06 november, 2006 16:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag blir troligen mer begriplig om jag får frågor att besvara, men annars kan jag kanske knåpa ihop en liten handledning i form av en bloggpost senare.

06 november, 2006 16:32  
Blogger Studiomannen skrev ...

Så mycket kan jag säga, Flinn, att när jag klickade mig fram via deras länk, blev jag nekad att ändra till Blogger Beta. Det kan naturligtvis ha att göra med att just den mallen jag valt inte är kompatibel med nästa eller liknande, men någon bra förklaring fick jag inte. Mer än att jag skulle vänta och se.

06 november, 2006 23:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Det här är det enda jag hittar bland hjälpsidorna som möjligen kan ge svar.

Jag tycker lite synd om er som inte får byta till beta än, men å andra sidan vet ni ju inte riktigt vad ni saknar heller. Och alla kommer säkert inte att bli lika förälskade i betaversionen som jag ...

07 november, 2006 11:01  
Blogger crrly skrev ...

Å, Lotten, jag hoppas verkligen att ingen någon gång har sagt något elakt om dina charmiga tänder. Jag har också jätteöverbett men är ganska stolt över det, förutom då att gommen blöder då och då, och att jag har fått operera bort den där mittenflärpen som bara blev större och större och mer och mer svullen ju mer jag bet i den, det var verkligen en ond cirkel.

Det roliga är att, trots att folk har sagt både det ena och det andra elak om mitt utseende, så är det aldrig någon som har sagt något taskigt om mina tänder! Tvärtom har jag bara fått en massa komplimanger. Så jag har sugit åt mig... och är rätt nöjd.

Men jag är inte född med dem så, eller jag menar mina första tänder var nog raka och fina, men jag sög på napp så länge och så intensivt så att tänderna formades efter det. Men det är rätt sött, tycker jag. Även om jag ofta brukade tjäna som avskräckande exempel hos tandläkarnas elever.

Fick dock bara en rosaröd stor tandställning som inte gick att prata eller svälja ordentligt med, så den kunde jag bara ha på natten. Vaknade varje morgon och hittade den längst in under sängen, dammig och grå. Funkade bara inte. Glad ändå! :)

07 november, 2006 13:13  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Crrly: Jag träffade t.o.m. en spansk diamanthandlare som erbjöd sig att betala för att jag skulle renovera mig ... 1985 ... (Jag vrålade no-no-no och stormade teatraliskt ut ut rummet.)

Flinn: Jag ska göra ett nytt beta-försök!

07 november, 2006 21:00  
Blogger crrly skrev ...

Nej!! Herregud! Skulle du ha utstående diamanter då istället?

08 november, 2006 16:50  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Crrly: JA! Snacka om att ha sin försörjning garnityrsäkrad. (Bond-filmer och dylikt.)

08 november, 2006 17:13  
Anonymous Anonym skrev ...

I går såg vi Depparens piratfilm! Hemma. Det finns tydligen bara en biograf här och den ger Titanic. Till filmen åt vi rosenmarmelad rullad i rikligt med pudersocker. Så här såg det minsann också ut som i Sverige; översnöat.


Depp såg ut lite som min tecknare, tycker du inte? Kolla på baksidan av boken!

09 november, 2006 10:33  
Anonymous sofia skrev ...

kom in på din sida av en slump när jag googlade nåt skolrelaterat. vilken skön blogg :) tack för en välbehövlig pluggpaus, jag lär återkomma.

09 november, 2009 19:33  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Välkommen, Sofia!

09 november, 2009 19:50  

Skicka en kommentar

<< Home