27 oktober 2006

Blooodet droppar, bloodet ...

Sexåringen försöker konversera med oss andra runt frukostbordet.

– Vad heter han som har lila kläder och kan mycket om blommor?
– Farbror Barbro?
– Nej!
– Bertil Svensson?
– Neeeej, han har ett sådant här glas som man tittar nära på! I Mumin!
– Snorkfr...
– Too-tick...
– Hattifn...
– HEMULEN!

Men jag – med min berömda fokuseringsförmåga – försvann redan där uppe vid Bertil Svensson. För så här var det, ungdomar, att när det var modernt med bylsiga kläder, pansarbreda skärp och flygplansstora axelvaddar, jo då kom public service-kanalerna på att de skulle visa tv på – håll i er – söndagsmorgnarna.

Det var helt fantastiskt. Programmet hette allittererande och fyndigt nog ”Sköna Söndag”, och skapade en ny superstjärna i Malena Ivarsson (som sedan fick ett eget snuskprogram som hette ”Fräcka Fredag”, jätteallittererande det också). Men ... alla kulturskribenter och förståsigpåare var himla arga, faktiskt nästan lite förbaskade på Sköna Söndag. Det var nämligen inte fint att se på tv, och särskilt inte på den heliga söndagen och särskilt inte när det handlade om ”lyx och flärd” på skattebetalarnas bekostnad.

Fast Bertil Svensson var ok, sa alla. Han berättade om blommor (”lyx och flärd”?) och skar sig i tummen i direktsändning så att blodet droppade på de stackars blommorna och medan jag låg hemma på golvet och vred mig för att jag tyckte att det var så pinsamt att han låtsades som om det regnade när blodet sprutade. Tio år senare, när jag var redaktör på Nationalencyklopedin, satt han plötsligt mitt bland mittibland oss andra som informationschef. Va? Blom-Bertil som informationschef? (Ja, hans bäste kompis hade precis köpt hela förlaget.)

– Alla anställda måste tänka på ansiktet utåt ... sa Bertil.
– Men när du skar dig i tummen, gjorde det ont då? sa vi.
– Det var då, det. Nu ska vi planera Nationalencyklopedins cd-rom ... försökte Bertil.
– Men sedan, var det blod på hela golvet och på alla kaktusar? sa vi.
– Ja. Nu pratar vi inte mer om det, klippte Bertil av.

Vi hörde förstås inte ett ord av vad han sade om företagets cd-romplaner (vilket var synd, om vi hade lyssnat och reflekterat hade säkert någon av oss kunnat komma på att det där med NE uppdelad på sex olika cd-skivor nog inte var en så himla bra idé).

Här kan man se hela blodsprättarscenen. Efter en minut skär han sig, efter tre minuter spelar han musik på en jättekaktus som planterades i slutet av andra världskriget och efter sex minuter kommer en väldigt bredaxlad Catrin Jacobs in och låtsas som om det regnar samtidigt som hon obemärkt (haha, trodde hon, ja) smyger fram en liten servett till Bertils blodiga hand. Ingen av dem låtsas om blodet.

Vad hade hänt om scenen hade spelats in idag? Med Ernst? ”Här sitter jag och känner in lite smärta i tummen. Men det röda blodet harmonierar ju skönt med den varma känslan jag har i hjärtat och jag upplever det som om kniven och tummen egentligen hade något otalt med varandra.”

Men egentligen är det som bäst när Bertil berättar om den allra, allra roligaste kaktusen. Den ser nämligen ut som en sten. Och det är så kul. Och stenen blommar en gång per år. Man vattnar en sten i ett år. Då blommar den en liten stund. Sedan vattnar man stenen ett år till. Sedan blommar den. Tur att den inte blommar oftare, för då hade vi väl trillat av stolarna av pur skrattkramp.

36 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Jag väljer att också citera Ernst:

Jag tycker att du har ett helt rätt flöde i ditt tänk. Och tänker också att den enda andra som jag kan MINNAS skurit sig i TV är Mat-Tina. Hon stoppade finger toppen i munnen vilket skapade rabalder det med...

27 oktober, 2006 10:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Och C är tvillingmamman som glömde ändra namnet...

27 oktober, 2006 10:41  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag tyckte att denna dialog mellan Bertil och Catrin var intressant:
B: Har du varit på Kanarieöarna nån gång?
C: Nej, faktiskt inte.
B: Har du tänkt på att där nere finns det inga lökväxter ...

Ööh, hur skulle hon ha kunnat tänka på det när hon inte har varit där! Fast han var väl lite förvirrad av blodförlusten, stackarn.

Maken tittade också på det roliga klippet, men han tyckte att själva informationen om växter som Bertil kom med var väl så intressant som det där med blodet. Typiskt män. De vill ju bara hålla på med sina krukväxter.

27 oktober, 2006 11:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Som vanligt fnittrar jag mig genom hela inlägget...

En annan sak som retade pressen med Sköna Söndag var att det var för KVINNLIGT. Ansågs det. Kvinnliga saker är inte seriösa!

27 oktober, 2006 11:28  
Blogger den blyga skrev ...

" Man vattnar en sten i ett år. Då blommar den en liten stund. Sedan vattnar man stenen ett år till."

Det här är allvarliga saker och inget att skämta om:
Jag har just konstaterat att min novemberkaktus TJUVstartat en hel vecka!

Den är ett arv från min moster Ebba som dog 1993.

De första åren, då jag ännu inte var pensionär, blev den gruvligt misskött, ja hur stavar man till miss-skött? - och den blev en skabbig, sned skugga av sitt forna jag.
I min kampanj "håll i pengarna" satte jag mig före att rehabilitera den.
(Det hade ju annars varit enklare att köpa en ny - men det är ju inte cricket)

Jag läste i moster Elsas efterlämnade folianter om krukväxer:
Den ska stå skuggigt i trädgården under sommaren, vattnas och gödslas litet lagom.
Sedan tar man in den i september, sätter den ljust men relativt sval och VATTNAR inte.

Och nu såg jag att den fått flera knoppar - varav en slagit ut - more to come I hope...

27 oktober, 2006 11:32  
Anonymous Anonym skrev ...

Den blyga--
Och mina novemberkaktusar ( oftast felaktigt kallade julkaktusar) har just blommat över. Båda är ärvda en av min mormor och en av min gammelfaster, de är båda minst 20 år, och blommar villigt två gånger om året men sällan i november eller ens till jul.
Jag brukar säga att de skall hatas till blommning. De står ute under sommaren med så lite vatten som möjligt och så när det börjar bli kallt så tar jag in dem och ger dem vatten och då blir de oftast så vansinnigt glada över att få komma in att de sätter full blom.

27 oktober, 2006 11:56  
Blogger den blyga skrev ...

tvillingmamma: Det var ju ett tips! Du gör TVÄRT emot mig - och får dubbelt så bra resultat , hm...

27 oktober, 2006 12:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Och min lilla novemberkaktus på jobbet, som jag ärvde halvdöd i fjol, blommade både till förra julen och till påsken i år...

I övrigt så kommer jag ihåg att det retade mig att man i Sköna Söndag visade kläder för "större kvinnor". Dessa större kvinnor var jättinnor som bar storlek 38-42! Jag var väl kanske 13 år, men reagerade stenhårt på detta. I min värld är dessa storlekar normala, om man inte är jättelång eller jättekort.

27 oktober, 2006 12:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh, jag såg det avsnittet och störrre humor finns liksom inte. Han förmanar så förnumstigt att man måste vara försiktig när man täljer på kaktusen på det viset... och så vips händer det och han pratar på och försöker smussla, märkbart disträ. En annan höjdare var Djursjukhuset häromåret, när en tamduva helt sonika DÖR när veterinären ska ta tempen - programledarens konsternering är total. Å andra sidan var det inte direktsändning så de kunde förstås ha redigerat bort den rätt så tragikomiska situationen. Om de velat.

27 oktober, 2006 12:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tvillingmamma/C -- stoppade hon in fingertoppen i munnen? Sydde de tillbaka den på henne sedan?

Översättarhelena: Ja, tänkte likadant, om de hade gjort programmet idag, hade de strax före sändning konfererat:

- Öh, haru vatt på Kanarieöarna?
- Näpp.
- Jamen kan du inte låtsas att du har det?
- Va? Jag vill inte åka till Kanarieöarna, jag åker bara på finresor till Rom, Paris, Wien och Madrid för att uppleva kultuuuur.
- Okejrå, det finns inga lökväxter i Paris heller. Jag kommer att fråga dig om du har vatt i Paris, och då ska du säga ja.

Vad kul att ni utbyter blomväxartips här. Själv är jag tappad bakom en gödselhög och kan inte ens få färdigköpta basilikor att överleva resan hem från Coop.

27 oktober, 2006 12:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag hade inte sett detta förut i original, bara hört talas om det och så Robert Gustavsson parodi förstås. Den riktiga versionen var vansinnigt rolig och så betänker jag att det var "på riktigt"... Vilket program! Men varför ska han vara så oberörd, den gode Bertil? Inte vet jag vad han sa heller, det försvann liksom, undran över tummetotten tog över.... Har lockat en tjurig tonåring till skrattanfall med klippet! DET är inte så lätt, det är nästan lika svårt som att få den ärvda novemberkaktusen att blomma i november och ingen annan gång.

27 oktober, 2006 13:10  
Anonymous Anonym skrev ...

Men, Cina, ska inte novemberkaktusar även blomma i... låt se, sex månader framåt... maj?

27 oktober, 2006 14:06  
Anonymous Anonym skrev ...

Cruella: Det har inte min kaktus hört.... I år blommade "november"-kaktusen med TVÅ blommor i september. I och för sig i två veckor, så det hann ju bli oktober men..... Nå´t galet är det! Kanske ska jag prova det där "skruva-av-bladen-tricket" som Bertil visade i filmen!

27 oktober, 2006 15:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Man kan inte undgå att lära sig nya saker varje dag. Om man läser den här bloggen varje dag vill säga. Och kommentarerna.

"...mitt bland oss andra..." heter det förstås. Men jag är ganska tvärsäker på att jag gått omkring och sagt "mitt ibland oss andra.

"...satte jag mig före att..." har jag varken sagt på rätt eller fel sätt, utan helt i onödan låtit bli att inkorporera i mitt ordförråd. Tills idag vill säga. Vet inte varför det låter mycket vackrare än att föresätta sig, men det gör det.

Och så var det novemberkaktusarna såklart, men här blir jag faktiskt mest förvirrad. Min lilla hjärna klarar nog inte fler lärdomar på en dag helt enkelt.

wv: lkebkca = första bokstavskombinationen på länge som går att uttala, i stort sett.

27 oktober, 2006 15:36  
Blogger den blyga skrev ...

Lotten: Om Du uppnår den genomsnittliga åldern för kvinnor i Sverige har Du nu 40 år framför Dig att bli växtkompetent.

Lektion 1: Basilika tål inte temperaturer under 12 grader när det är VINDstilla - bör överhuvudtaget inte utsättas för blåst!

Denna kunskap kan, när basilikan trots öm omvårdnad dör i brist på dagsljus, överföras på julstjärnor!

27 oktober, 2006 18:13  
Anonymous Anonym skrev ...

Tack för länken till den bloddrypande historien ... *Skrattar gott!* I motsats till Översättarhelenas make hörde jag inte ett dyft av informationen om växterna. Jag var helt fascinerad av hur den gode Berils högra hand liksom försvann och häckade bakom den ena plantan efter den andra.

Sedan blev jag fast på SVT:s webbplats där jag kollade in andra höjdarklipp från tv:ns historia. Jag kan rekommendera klippet där nyhetsuppläsarna jagar försvunna inslag. Den ene finner sig förvånansvärt väl i situationen med välfunna kommentarer till tittarna.

Och så halkade jag ner längs "memory lane". Anita och Televinken ... Karin Falck! Barnjournalen! Oj, oj, oj. Man börjar visst bli gammal.

27 oktober, 2006 18:14  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag satte ut min ärevördigt gamla novemberkaktus en sommar. Den dog av chocken. Så det gör jag inte om...

Mina är ovattnade sedan länge men borde ju naturligtvis samtidigt krupit ner i källarfönstret för att få ordning på dygnsrytmen och lite kyla.

Ingen ordning på tanten.

27 oktober, 2006 18:37  
Blogger Cecilia N skrev ...

En annan sak som man ska tänka på: häng inte upp en lampa som ständigt lyser över kaktusen med knoppar. Den inser då att det är fel årstid och fäller alla knopparna!

Har ni tänkt på en annan sak med Blom-Bertil? Det är som att han pratar utan punkt. Meningarna är som en enda, förbundna med ett och eller ett men.

Jag blir nästan stressad av hans flytande svada.

27 oktober, 2006 18:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ska bara tala om att jag är här. Och läser.

* Jag ska inte sätta upp lysande lampor som kurar blommorna likt hormonsprutor.
* Jag kan tala om att jag bor på Memory Lane.
* Ja, just det: inte bara basilikor dör när de känner min omvårdande hand ... även en och annan julstjärna har dött i just denna ömma famn (=hand) med sådan dräpande välvilja.
* Jag kommer att i konsekvensens namn även börja säga "mitt bland oss" och kapa alla stämningsskapande i:n.
* Jag borde ju faktiskt länka även till Robert Gustafssons parodi, som på ett positivt sätt är nästan lika pinsam som originalet. Kan någon hjälpa mig? Jag hittar bara massa oblödande filmsnuttar!

28 oktober, 2006 00:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kurar? Kurerar? Furirer? Kurirer?

Nej, jag har ingen aning om vad jag menade där ovan.

WV är däremot genetiskt korrekt: cagcaa.

28 oktober, 2006 00:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Lille makens lilla farmor kunde få t o m julstjärnor att leva i åratal. Hon klippte ned dom ganska hårt och sen vete 17 vad hon hade för sej med dom, men levde och blommade om, det gjorde dom. - Nu börjar datorn dubbelskriva bokstäver igen; snart börjar den markera ord på ömse sidor om markören när den flyttats, och så påstå att jag "arbetar med Ctrl i aktiverat läge", vilket jag inte alls gör. VAD ÄR DETTA?

28 oktober, 2006 10:19  
Blogger Visionary soul skrev ...

Tackar så mycket för denna lördags riktigt goda skratt...-salvor, får jag nog säga! :-)

28 oktober, 2006 13:44  
Blogger Cecilia N skrev ...

Hur är det. Är blogger stygga mot alla som vill göra nya inlägg? Har inte lyckats under flera timmar.

28 oktober, 2006 20:51  
Anonymous Anonym skrev ...

JAG SAKNAR SKÖNA SÖNDAG!

29 oktober, 2006 10:16  
Anonymous Anonym skrev ...

Cecilia N och andra som har problem med att blogga: Jag har läst att det har varit mycket strul på sistone, men har själv inte märkt av något, då jag har gått över till Blogger beta. Jag vet att Lotten har sagt att ingen ska byta förrän hon säger det, men jag vill ändå varmt rekommendera betaversionen redan nu. Jag har inte haft ett endaste litet problem sedan jag bytte för över en månad sedan. Det kan visserligen vara lite svårt att hitta bland alla nya finesser i början, men jag svarar gärna på frågor om någon behöver hjälp.

29 oktober, 2006 11:21  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag är inte borta och har inte problem med blogger (och jag ska nog uppdatera mig till beta snart) -- jag har bara inte tillgång till internet. Känns nästan som att inte ha tillgång till toa eller mat.

29 oktober, 2006 14:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Fast nu har jag skrivit ett stoooort inlägg om min helg ... som blogger tuggar ett tag på, men sedan spottar ut. Och betalkortet funkar inte. Och jag är på drift i Norrköping. Och telefonbatteriet är slut.

Usch, jag kan inte ens räkna ut om klockan är halv tre eller halv fyra! Mayday! Mayday!

29 oktober, 2006 14:45  
Blogger Bloggblad skrev ...

I Norrköping... så nära...
Tack för ett gott skratt! Jag bara älskar Ernst-tolkningen.

Jag var en mycket trogen SS-tittare. Och fick utstå spott och spe från männen i familjen. När programmet plötsligt togs över av en MAN då gick det för långt för mig - då skrev jag ett mycket ARGT brev till SVT. Han (jag har förträngt vad han hette) raljerade dessutom över allt "kvinnligt fjanteri".

Tänk om de skulle skippa Sporten för att det är för manligt med en massa män?

29 oktober, 2006 18:04  
Blogger Bloggblad skrev ...

Men snälla - vad hette karln som tog över Sköna Söndag - och som ch ledde vartenda program en lång period? Skåning, snygg, gråsprängd, självgod, ständigt leende... jag blir galen av att leta i hjärnans namnförråd.

29 oktober, 2006 18:49  
Blogger den blyga skrev ...

Jesper Aspegren?!

29 oktober, 2006 20:54  
Anonymous Anonym skrev ...

Japp! Jesper Aspegren! Det vet jag med säkerhet efter att ha googlat lite.

Den blyga hann visst före! :-)

29 oktober, 2006 21:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har en helt underbar bild på min lillasyster och mig, när vi tittar på jympingen i Sköna Söndag. Och så funkar inte scannern pga nåt slags inkonsekvensfel mellan SP2 och HP:s skrivardrivrutiner och sånt där jag borde kunna lösa men inte kan. Det är borgerligt med scanners ändå *mutter mutter*

29 oktober, 2006 21:17  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Men Hakke och Lotten, varför har ni fått för er att det skulle heta "mitt bland oss"?
Förstahandsalternativet i SAOL är faktiskt till och med ihopskrivet mittibland.

29 oktober, 2006 22:15  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Översättarhelena: Jag skrev fel, och hakke var ironisk (visst, då?) och jag kan inte ändra på mitt fel eftersom jag inte kan ändra på NÅT eller publicera alla superintressanta, kontroversiella och politiskt insiktsfulla inlägg som jag nu måste lägga på hög tills de möglar.

Intresseklubben: anteckna nu att vi vann matchen i Norrköping och att jag slog käken ur led.

29 oktober, 2006 22:34  
Blogger Bloggblad skrev ...

Just det. Jesper! Tack!

30 oktober, 2006 11:35  
Blogger Marge_II skrev ...

På den här sidan hittar ni många höjdare med Robert Gustafsson; inte minst Bertil-filmerna:
http://www.youtube.com/results?search_query=robert+gustafsson

Skratta och njut, gott folk

01 november, 2006 11:24  

Skicka en kommentar

<< Home