25 oktober 2006

Kom ut ur nattdukslådan!

Olle, alltså min djefla man, har en nattdukslåda, men det har inte jag. Jag har en hylla på väggen bara. Empiriska undersökningar har nämligen gett vid handen att jag är hopplös och därmed omyndigförklarad när det gäller lådor med ickespecifierat innehåll. Man skulle också kunna uttrycka det med denna formel:

L+l+x(saker)=r2
Lotten plus låda plus saker multiplicerat med antal är lika med förfärlig röra upphöjt till två.

Om man då och då öppnar Olles låda, finner man t.ex. 374 pennor som inte funkar, kapsylsamlingen från 1995, tandpetare en masse, manschettknappar, glas utan skalmar (f.d. glasögon), anteckningsblock och förmodligen sådant som inte syns men som finns ändå: baciller och snorkråkor.

Oj. Koncentrationsbrytare plöjer sig in nu och här såsom Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer bryter sig genom Bottenviken en dag i januari:

Heter det nattduksbord eller nattygsbord? Eller rentav natt-tygsbord?

Svenska Akademiens Ordbok, SAOB, (hoppsan, nu tappade hälften av läsarna intresset) klargjorde redan 1946 att nattduksbord är från 1686 och att nattygsbord är ett förvirrat, felbildat ord från 1765. Damerna hade nattyg (som alltså inte har tre t:n i mitten) på huvudet (nattmössa) och nattyg på kroppen (nattlinne), men inte på bordet, för där låg det en trevlig nattduk, som kanske räckte hela vägen ner till golvet för att dölja pottan som säkerligen stod där någonstans och stank.

(Jag har en festblåsa och har aldrig behövt gå upp och kissa på nätterna och hade förmodligen förr i tiden inte behövt ha någon potta vid sängen och om man tänker på survival of the fittest så borde väl vi ickenattkissare ha större chans att överleva eftersom vi på stenåldern ju inte behövde gå upp mitt i natten och bli ihjälslagna av björnar mitt i kisseriet.)

Well. Plötsligt har Olle – inte alls på någons uppmaning – städat sin låda. Kvar ligger endast de saker som man inte kan vara utan i insomningsögonblicket.
Bilden är inte arrangerad, tillrättalagd eller manipulerad; det finns verkligen inte en enda penna här. Men tandpetare, bok, lego, bokmärke, kortläsare, peng, passerkort från en medicinsk konferens 1994, tangentbordsknappar, tandborste och fickkniv. Va? Visst måste man ha papper och penna i sitt nattduksbord?

21 Reflektioner:

Blogger Studiomannen skrev ...

Tveksamt om man behöver andra papper än snytpapper, men det roligaste är boktiteln Demonic males.

25 oktober, 2006 10:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Självklart det viktigaste är den ensamma legobiten för vad gör man inte en tidig lördagsmorgon när ett förvirrat, överpiggt barn springer in och skriker "Bygg lego med mig NU!". Då ger man dem en legobit och säger "se här, nu har jag börjat".

Själv har jag inget riktigt (hur var det nu det skulle stavas) nattduksbord, utan det är en skrivbordshurts som innehåller mina pysselsaker, dvs papper, målarfärger, prylar och pryttlar och hela min samling med pennor. Jag är nämligen en själverkänd pennfetischist. Jag älskar pennor.

25 oktober, 2006 11:04  
Blogger Herr R skrev ...

Vi avskaffade nattduksbordet när vi flyttade till hus. Tanken går kanske stick i stäv med att vi flyttade från en liten tvåa till ett stort radhus. Men vi beslutade att sovrummet skulle vara för vila. Inget annat.
Så det vi har i sovrummet är sängen och en större byrå med kläder. Annars ingenting. Väggarna har vi målat kritvita och vi har bara vita sängkläder.
Detta, antar jag, som kontrast mot sovrummet vi hade i lägenheten som var sovrum/klädförvaring/annan förvaring/grabbhalvans sov- och lekrum/bibliotek. Inte direkt det vilsammaste man kan tänka sig.

25 oktober, 2006 11:38  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag kan ta legot! Jag är helt säker på att jag kan behöva det i insomningsögonblicket.

25 oktober, 2006 11:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Glömde ju, JA! Papper och penna är nödvändigt!
Jag måste ha det liggandes i närheten av sängen annars ligger jag och försöker komma ihåg saker som jag inte får glömma bort till nästa dag och kan inte somna.
Så fort tankarna kommit ned på papper, går skärmsläckaren i skallen på och jag kan somna gott.

25 oktober, 2006 11:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ooo, Studiomannen sitter med förstoringsglas och läser bokryggar!

Men nu kan jag inte skriva mer här. Associationerna slår omkull mig. Word Verification har nämligen just skapat den ultimata uppfinningen: acnekam!

25 oktober, 2006 11:59  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ami: På engelska är de nästan lite väl övertydliga -- bedside table. Näää, den ska ju inte stå pååå sängen utan brööööve.

I USA säger de nightstand, vilket får mig att tänka på helt andra saker, nämligen nattstånden, som i "jag är både nattstånden och poänglös".

25 oktober, 2006 12:39  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag skrev med nöje nattygsbord i alla år, efter att ha läst någon rimmad vers (av Fröding eller Ferlin?) där ordet stavades så. Men hittade i fjor (eller heter det bara fjol?) samma irriterande SAOB som du och blev försmädligt tillrättavisad. Om det tyckte jag inte. Visst är nattygsbord mycket finare? Påminner om nattliga otyg på ett fantasieggande sätt.

Tips: Om du skaffar en natt*sbord med rektangulär låda, där sidorna alltså är av olika längd, kanske det blir lättare att undvika en röra i kvadrat? ;)

25 oktober, 2006 13:18  
Anonymous Anonym skrev ...

Och passa dig för en låda där sidorna har samma mått som höjden. Då blir det röra i kubik...

25 oktober, 2006 13:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Råkade bara halka in på din blogg.. Känner dig inte alls, men oj vad roligt du skriver! :) Sitter här och ler och tappar inte alls intresset när du kommer till saobs förklaringar utan njuter ännu mer. :D Tack för härlig läsning!

25 oktober, 2006 13:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Tänk vad man lär sig mycket genom all läsa kommentarerna. Jag har alltid undrat när personer skrutit över "one nightstand" i USA. Förstår inte att de inte skröt över finare möbler, kristallkronor och sån't.

25 oktober, 2006 13:52  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Fint att han har en Språkpolisknapp i lådan också. Man har ju hört talas om folk som gillar nattliga utklädningslekar, och en sådan knapp kan väl komma utmärkt väl till pass vid såna tillfällen.

25 oktober, 2006 13:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Ni verkar ha vad jag har och som min käre make kallar "pofflådor". Det säger "poff" och allt far rätt upp när man öppnar lådan.... Såna fullproppade lådor har jag i köket!

Och jag håller med morfen, dina texter är alltid lika roliga att läsa!

25 oktober, 2006 14:27  
Anonymous Anonym skrev ...

hej! jag har en liten utmaningsserie på gång...welcome!

25 oktober, 2006 14:29  
Blogger Petra skrev ...

Man behöver skrivtyg i sitt nattygsbord! :-)

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1637&a=404838&viewAll=true

25 oktober, 2006 14:43  
Blogger crrly skrev ...

Vi har inga nattDUKSbord längre men desto mer i sänggaveln, som är en bokhylla. Underbart att sova med huvudet inkilat bland sina böcker!!! :) Där ligger också mediciner, pennor (vad ska man annars ha när man löser korsord innan man somnar?), vattenglas med mera. På sidan (min) av denna förträffliga gavel återfinner man även diverse crèmer och oljor, näsdukar etc.

25 oktober, 2006 14:55  
Anonymous Anonym skrev ...

Vårt nattduksbord står i hallen, fylld med vantar, så löste vi det problemet.

25 oktober, 2006 15:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Jaaaa, jag visste väl att det var jag som hade rätt och inte alla de där romanerna. Nattduksbord. För övrigt var det länge sedan jag hade något sådant. Jag har en pall bredvid sängen, men där får oftast datorn sova om nätterna. Mobiltelefonen och vattenflaskan/glaset får stå på golvet och det är allt jag behöver (men så har jag inte mer än 21 kvadrat att sprida ut mig på heller).

25 oktober, 2006 17:53  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Du & jag är sådana där fisförnäma mot- och bakåtsträvare, hakke. Nattygsbord skrev jag till eh, hrrrm, idag.

Välkomna ni som halkmorfas in här!

Förlåt att jag inte är här och klappar om er, men jag far och flyger som en guttaperkaraket mellan hötappar.

- Jag ska bara ...
- Nej, inte nu, jag måste ...
- Vänta, ta den andra för jag håller på att ...
- Tandläkare? Ja, kan vi ta det i december?
- Höstlov, nej, det hinner jag inte, kan vi ta det i december?
- December? Nej, den månaden skjuter vi upp till i januari.

25 oktober, 2006 17:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Eftersom jag på det hela taget är mycket för 1700-talet kallar jag pjäsen för nattygshylla, som det rör sig om i mitt fall. Det behövs tre hyllor för att härbärgera allt vad jag behöver nattetid. Papper och många pennor är viktigast. Samt Eight Hour-stift och vattenglas. Många böcker, så jag har att välja på.

25 oktober, 2006 18:22  
Blogger den blyga skrev ...

Jag som kommer in 8 timmar senare gör samma VIKTIGA iakttagelse som studiomannen: det är ju boktitlarna som är mest intressant!

Demonic males - är det i studiesyfte...

På grund av utrymmesbrist - vi köpte 1957 var sin 105 cm bred säng så några nattduksbord får inte plats om man ska kunna bädda s. och samtidigt kunna passera förbi till nästa rum.
Jag har en Billy bredvid mig FYLLD med alla böcker som jag hoppas läsa innan jag dör...

25 oktober, 2006 18:55  

Skicka en kommentar

<< Home