18 september 2006

När vi röstade

Bästisgrannen och jag tog våra sammanlagt sju barn och drällde in i vallokalen vid halv sju igår. Vi hade kommit ihåg röstkort och legitimation och alla barnen uppförde sig väl och avslöjade inga valhemligheter. De politiskt intresserade barnen fick till och med slicka igen valkuvert åt oss (kan jämföras med ”ska du lukta på glöggen, pojke”).

De som röstade var av två sorter, nämligen

1) de som vrålade JA JAG TAR BARA AV DET HÄÄÄÄÄR PARTIET SOM VANLIGT, JAG och som sedan viftade med papperen i ansiktet på alla de kände, och underligt nog kände de alla
2) de som mumlandes ... nämen va i Göte Petter är de häringa piraterna och ska det finnas tre demokratiska partier va i glödheta social-, national- och sverigedemokrater hur i jösse namn ska en kunna hålla ordning på ... nogsamt tog av alla partiernas lappar och eftersom det var uppåt tio partier gånger tre sorters val blev det nästan en hel kortlek med sladdriga lappar.

Nej vänta, tre sorter - vi var ju där också.

3) de som högt och tydligt förklarade att det hääär är ett röstkort och det häääär är ett grönt bås så att man kan vara hemlig och det häääär är gubben som ska ha mina kuvert och det häääääär ....

Det hela gick så lugnt och normalt till, att jag strax kommer att glömma allt - precis som jag har glömt mina andra val (utom när jag för första gången fick rösta och hade på mig en svart läderslips). Den senaste valdagen jag minns tydligt ägde rum den 19 september 1976. Jag var bara tolv år, men det var störtkul för det blev snöstorm (detta var i Luleå) och min mamma fyllde 40 år och det roliga var att två av födelsedagsgästerna kallades Ullapulla och Affepaffe och varje gång jag ser deras dotter meteorologen på tv, tänker jag på snöstorm.

22 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Sorken slickade också kuvert och blev vederbörligen undervisad i röstandets sköna konst. Jag hör också till sort 3. Tänkte på dig igår då jag slipade nåt som liknade flytande blått.
Carin B

18 september, 2006 09:40  
Anonymous Anonym skrev ...

"De politiskt intresserade barnen fick till och med slicka igen valkuvert åt oss (kan jämföras med ”ska du lukta på glöggen, pojke”)" - Fan vilken perfekt jämförelse. :-)

18 september, 2006 10:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Muhahhaa.
Jag var också sort tre fast hos oss lät det annorlunda.
"Nej låt nu den snälla farbrorn vara ifred i sitt bås, låt bli och blanda runt i papprena, klättra inte där..."

Vi hade dessutom 4 val att göra, dvs en vit, en blå, en gul och en ROSA lapp. Vi skulle ju ta ställning om vi vill betala för att åka in till stan eller inte.
Eftersom jag i princip aldrig åker in till stan svarade jag att det vill vi gärna...

18 september, 2006 10:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Satt på bussen hem från jobbet i torsdags och lyssnade på ett samtal mellan en mamma och hennes son som väl var ca 5 år.

Mamman berättade att hon hade varit och röstat på bibliotetket och att det gjorde man för att välja vem man vill ska bestämma i landet. Då sa killen att han skulle rösta på sin mamma när han fick rösta. Mamman tyckte att det var snällt, men försökte förklara att det var den man tycker ska bestämma som man ska rösta på. Pojken replikerade att "Jag ska rösta på dig mamma, jag vill att du ska bestämm."

Undrar om det gäller tandborstnin, nattning eller att äta broccoli också. :-)

Var det bara vid min vallokal man missat att hissa flaggan på valdagen? Vi borde flagga, skjuta salut och skåla i favoritdrycken för att fira vi faktiskt får rösta.

18 september, 2006 12:12  
Blogger Petra skrev ...

Var och när blir det bloggträff på bokmässan?

18 september, 2006 12:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag läste söndagsbilagan i DN. igår (jo, jag är fortfarande gräsänkling) och hann inte skruffla förbi modesidorna snabbt nog. Vilket fick mig att upptäcka att:
DEN SMALA LÄDERSLIPSEN är inne igen! Och smala byxben som slutar lite för högt upp. Och rutigt på män. Ock ock ock...

Mina föräldrar har också ett bekant par som heter Ulla och Alf (dock utan dotter). Varje gång de är på något caf'e med gästbok skriver de den gamla outslitliga versen:
Tack för kaffe och bulla
hälsar Ulla och Affe

18 september, 2006 12:30  
Blogger Herr R skrev ...

Håkan->

Å nej, det där gjorde nästan ont att läsa. Varför med flit missa ett sådant upplägg för ett snajdigt rimm?

18 september, 2006 13:18  
Blogger Herr R skrev ...

...och varför missa ett sådant snajdigt upplägg att stava rätt?

/Skäms

18 september, 2006 13:21  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

R Skriverier: Så där "rimmar" Broder Jakob hela tiden. Vi som lyssnar knyter nävarna och tänker "neeeeej, rimma, rimma förihelv... rimma!".

Det är ju en konst det också. (Liksom att i kommentarer stava fel och sedan skriva en ny kommentar och påpeka att man har stavat fel! Mycket trevligt!)

Tvillingmamman: Vi skulle också folkomrösta om en del av staden skulle få bli en egen kommun. Nu bor jag inte i den stadsdelen, så jag var hur villrådig som helst och röstade till slut blankt. Kändes skumt.

Petra: Jag tror att det i dagsläget ser ut att bli göteborgsk bloggträff på fredag kväll.

Ytterst ovanlig och svårtolkad WV: gnynyny = jämmer i det nya New York?

18 september, 2006 13:26  
Anonymous Anonym skrev ...

Fick också peta ned summa fyra lappar i fyra kuvert och det blir liksom 16 lappar som fladdrar omkring. Tur man får ta vilket kuvert man vill åtminstone. Jag tycker visserligen det kändes lite bisarrt att betala 20 spänn när jag åkte ut ur stan efter rusningstid för att orientera i Tyresö men icke desto mindre gör jag det lätt för mig och applåderar trängselavgifter, skatter eller kalla det vad ni vill! Skönt med en Princip!

18 september, 2006 13:35  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag och maken for själva till vallokalen. När barna var mindre var de tvångskommenderade för att se när vi sysslade med demokrati. Nu kan man nästan inte tvångskommendera dem till nånting.

Men nästa gång får de rösta båda två. (Hjälp vad tiden går!!)

Vi hade också fyra kuvert och en hiskelig mängd lappar. Fast vår fjärde lapp var röd. Kolossalt röd. Det var tur att det stod JA och NEJ med STORA bokstäver, annars hade det varit svårt att läsa.

NEJ jag vill inte att de bygger stora köplador nära vattnet nära centrum.

18 september, 2006 14:01  
Blogger Petra skrev ...

Lotten! Aha. Var när hur?

18 september, 2006 14:16  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jajamensan Petra, visst blir det bloggträff! Kolla på min blogg.

18 september, 2006 14:56  
Anonymous Anonym skrev ...

Fick rösta för allra första gången i år! Jag tror att jag kommer minnas det som en dag med fint väder och ömma fötter eftersom jag tyckte man borde klä upp sig och hade höga skor.

Fast det kändes lite som jag tjuv-röstade. Som om jag efter alla gånger som föräldrarnas storögda följeslagare skaffat mig tillräcklig erfarenhet för att låtsas veta vad jag håller på med.
(Självklart har jag ingen aning, men det kändes ändå stort)

18 september, 2006 15:33  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har blankröstat för första gången. Det gällde vårt röda val, nämligen huruvida kommunen ska delas upp i Eskilstuna respektive Torshälla.

Jag stod där och tänkte "Å ena sidan" och sen tänkte jag "Å andra sidan" och sen tänkte jag "Jag vet ju inte ett skit om förutsättningarna!" och beslöt mig för att det är ett missbruk av de demokratiska rättigheterna att rösta i en fråga där man inte har en aning. Och då tänkte jag att ska jag följa den pliktmoral som vanligen leder mig genom livet så är det ju faktiskt en blankröst som är det rätta.

18 september, 2006 16:09  
Anonymous Anonym skrev ...

SIGGE

18 september, 2006 16:42  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Är det treåringen som kommenterar här? Har han ingen egen blogg, det stackars barnet?

18 september, 2006 16:59  
Anonymous Anonym skrev ...

SiGGE

18 september, 2006 17:02  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nämen vad händer här? Någon behagar ropa på treåringen? Det gör vi visserligen själva hela tiden, men ... va?

Vänta. Var är han? Han har precis lärt sig skriva Sigge, men liksom de sjösjuka bokstäverna stoppar spam, borde väl även han hindras att ... hm.

18 september, 2006 17:25  
Anonymous Anonym skrev ...

Medan jag sitter och stirrar på skärmen på STOORA datorn så kommer Sigge på besök och blir intresserad av LILLA datorn.

I sedvanlig ordning knappar han in sitt namn. Jag hjälpte till lite med wv:arna.

18 september, 2006 17:32  
Anonymous Anonym skrev ...

sigge/sigge
...känner jag inte igen det där från något ljusblått intranät med små röda inslag? Jag tror vi är en läcka på spåren!

donplcrt tycker wv att lösenordet ska vara, bara så att alla hänger med. T.ex. SiGGE.

18 september, 2006 21:14  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Min djefla man har skapat ett monster. Treåringen -- alltså Sigge -- vill nu precis som Översättarhelena antyder "blogga". Ergo: skriva sitt namn i en ruta. Vilken ruta som helst. Anywhere.

Åh, WV vill bl.a. slappa: rlaxexmm

18 september, 2006 22:15  

Skicka en kommentar

<< Home