31 augusti 2006

Idag: rutigt och randigt

Jag måste skärpa mig, platsar ju inte som modebloggare om jag bara skriver om bröst, välling och Flaubert.

Vi tar det i kronologisk ordning. Redan förr i tiden fanns det nyskapande mode. Jag drar fram Vi och vår tid från 1935 och ser att i denna kreation syddes upp i tyger med ”nya, trevliga mönster”. Två elever från salig Märthaskolan slog ett slag för ”detta ursvenska tyg, vars franka rutighet smittat av sig även på parisiska sommarkläder”. Jag tycker kreationen ser ut som den galonkostym jag hade på mig när det regnade på 1960-talet.


Ja, apropå detta årtionde –Rowellskatalogen från 1967 var också lite lagom nyskapande. Plaggkombinationen här kallas för ”damkostym med prydliga knappar tätt placerade” och är gjord i ull-polyester. (Jag är en alien: när jag läser ordet ull-polyester isar det i mina visdomständer. ) Här sitter jag på mina höga hästar och tycker att det ser förfärligt ut trots att det i texten står att det är en ”ung, fräsig ensemble i festlig färgkombination”. Men de har i alla fall inte blandat rutor och ränder huller om buller. Tack.

I Damernas värld var Anna Holtblad 1991 på språng med kläder ”för kvinnor som vill visa att former är fint, kvinnligt och sensuellt”. Nåväl, inte ser jag särskilt många kvinnliga former här, inte. Det ser visserligen bekvämt ut när man nu måste springa runt på stan och leverera tavlor ideligen, men orange gör sällan min hy riktigt rättvisa. Vad kul med sådana där örhängen, förresten – de påminner ju om Ralf Edströms polisonger från 1973.

Men vad skaaaaa vi säga om dagens annons från JC? Jag jobbade på Junior Center när jag var 16 år, och vi hade alltid på oss JC-kläder på arbetstid. Vilken tur att nu inte är då, för även om det ser nyskapande och roligt ut, tror jag att man ska fortsätta hålla rutor och ränder en liten bit ifrån varandra. Fast denna kombination stjäl ju naturligtvis uppmärksamheten från hyn.

28 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Aaaarggghhh! Vråååål! Testosteroooooon! Här kommer keltiska krigare från 100-talet f.Kr. (eller nå’t).

Notera textilierna!

31 augusti, 2006 09:35  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag såg också annonsen från JC i tidningen och funderade nästan på att köpa mig ett par såna där byxor. (Inte tröjan dock.) Har alltid tyckt om kläder som är lite ... lustiga eller vad man ska säga. Visst borde ett par rutiga bermudasshorts (heter det så fortfarande?) kunna glädja mina medmänniskor? Jag gillar kostymerna från 1967 också, fast den där orangea skapelsen var verkligen inget vidare.

31 augusti, 2006 09:57  
Anonymous Anonym skrev ...

Shorts (eller "korts" som det hette i min jämtländska barndom, mycket snärtigt - nylansering?) annat än på sommaren är en styggelse. Men de rutiga och randiga kostymerna fick mig att dregla ned tangentbordet. Byls a la Holtblad är inget för en bredaxlad person.

31 augusti, 2006 09:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Ah, byxdress i ull från 1967! Min ungdom! vad fin man kände sig!

31 augusti, 2006 10:10  
Blogger Bim skrev ...

Jag vill ha tröjan på JC... korta brallor nu??? hm, är jag för gammal tro??? Det är vinter nu, och helst vill man gå i ide, inte gå i kortbrallor nu!
Är det som så att vi måste ikläda oss dessa korta brallor för att inbilla oss själva att vi också har bra väder här, och inte kyla! Ja, någon jag känner har fått sig uträknat att det ÄR 12helger med sommar här i landet... Alltså 12 veckor sk sommar av 52veckor på ett år, öhhh... Ja, iår var nog de 12veckor just tolv...
Hm, nä då tror jag heller att jag tom ikläder mig den där randiga kostymen, hihihi. Den var i vilket fall som helst kul! Med ränder från ovan och ner, hihihi. Jisses vad man skulle få folket att sätta kaffet i halsen om man gick ut i en sådan här, :p.
Må så gott... en Sjöbackabo på irrvägar ute på nätet... kramis, ngn som nog tror JCs också skulle få dem att sätta kaffet i halsen och lyfta luren och slå ett visst nummer, ;)

http://sjoebacka.hotserv.dk

31 augusti, 2006 10:57  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Helena: Jag tycker också om ... eh, hrrrm, lustiga kläder -- men har nog fastnat i 1988 ungefär. Så här vill jag gå klädd egentligen:

tygconverse
tvärrandiga strumpbyxor
fladdrig kjol som slutar på halva låret
någonting prickigt med axelvaddar
luggen i tofs

(Ja, jag vet, men axelvaddarna behöver inte vara av flygplansstorlek, de kan vara lite uppsnofsande bara.)

31 augusti, 2006 11:02  
Blogger Herr R skrev ...

Luggen i tofs? Hur menar du nu?

31 augusti, 2006 11:05  
Blogger den blyga skrev ...

Var och en ha ju sitt spår i huvudet: Min blogg om urlästa Konstantinopel den 30 augusti fick mig att associera till Magnus Barfot, Sigurd Jorsalafars far!

Man tror nämligen att tillnamnet "Barfot" beror på att han lär ha burit KILT =

" Efter att 1102 ha erövrat Isle of Man i Iriska sjön, dödades han i strid på Irland.
Begravd i S Patricks kyrka i Down. Tillnamnet Barfot har han fått av att han efter striden i Skottland klädde sig på skotskt vis och gick barbent."
Eftersom de var rutiga redan på 100-talet BC, så var väl han rutig också...

31 augusti, 2006 11:15  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

R: Ja, visst blir det intressant när jag skriver så att ingen fattar!

Jag tar och samlar ihop luggen och snörper ihop den med ett gummiband så att den står rakt upp som en fontän eller påminner om när valar sprutar ut vatten. Jag är jättesöt då. (Ingen annan håller med.)

31 augusti, 2006 11:20  
Blogger maruschka skrev ...

Alltså, ursäkta mig Lotten, men jag undrar fortfarande över din långsökthet när det gäller målbrottsröst i ett tidigare inlägg, får vi någonsin reda på din tankegång?...*nyfis*

31 augusti, 2006 11:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten, din drömutstyrsel funkar finfint, det har jag sett på stan. Fast kanske inte på så många 42-åringar. Men skönheten har väl å andra sidan ingen ålder?

31 augusti, 2006 11:34  
Blogger Herr R skrev ...

Ah, då tror jag att jag förstår hur du menar. Påminner om en frisyr min syster hade runt 1987 – då gick den under namnet u-båtsfrilla vill jag minnas (har dock inte en aning om varför). (Varken varför den hette så eller varför jag minns det.)

31 augusti, 2006 11:35  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Dem där outfiten som du beskriver, Lotten, tycker jag också är fin. Möjligen med undantag för axelvaddarna. Det var förresten lite lustigt när tygconversen kom tillbaka nu för några år sen. Jag köpte ett par på stört och trodde på något sätt att det främst skulle bli folk i min generation som hakade på, vi som var med förra gången det var modernt.
Så blev det ju inte riktigt ... Jag skämdes nästan för att ha dem ett tag då, det var som om jag försökte klä ut mig till tonåring. Fast nu har ju alla fyrtioåringar såna, så jag behöver inte skämmas längre.

31 augusti, 2006 11:50  
Anonymous Anonym skrev ...

Men vad ÄR tygconverse?
(En som aldrig frågat förr. Klädd i sweatbrallor.)

31 augusti, 2006 12:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

AB kommer med en fråga som jag älskar att få. Jag står med ena benet på tåget till Stockholm och halva hjärnan kvar i havregrynsgröten -- men detta måste klargöras!

Converse är ett gympaskomärke. På 60- och 70-talen spelade man basket i sådana och de var gjorda av tyg och gick ovanför fotknylan.

Gammal sko,

Nyare sko.

Att jag skrev tygconverse är för att Converseskor även finns i diverse skinn.

Såna här.

31 augusti, 2006 12:45  
Anonymous Anonym skrev ...

Tack!
Jag tvekade mellan:
1. Sko, men undrade då varför den heter converse. En sko man bär bakfram...?

2. Sån där bakfram basketmössa. Då kan ju luggtofsen på ett graciöst sätt sticka upp framtill, tänkte jag.

31 augusti, 2006 13:19  
Blogger Herr R skrev ...

Converse All Star är väl det korrekta namnet på denna sko. Själv övergav jag mina senaste (ett par röda) någon gång runt 1993 tror jag. Jag har fatktist tänkt tanken på att köpa ett par igen, nu när jag sett att de fått en revival - men inte gått så långt. Än.

31 augusti, 2006 13:44  
Anonymous Anonym skrev ...

Lugg-tofs!
Vi kallade vår doter för ananas när vi snörpte ihop håret så på henne... Ruskigt sött dock. Lite tveksamt om det är lika sött när man väl passerat året...
Meningslös ;) bild tack!

31 augusti, 2006 13:47  
Blogger Översättarhelena skrev ...

R Skriverier: Jag tror att det alldeles väldigt korrekta namnet på denna skomodell är Converse Chuck Taylor All-Star! Chuck Taylor heter de efter någon gammal basketstjärna.

31 augusti, 2006 16:17  
Blogger Elisabet. skrev ...

Hahaha .. tack för dagens skrattsalva!

31 augusti, 2006 18:54  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Helena, vilken hjältinna! Lär intressant text här.

(Jag skulle banne mig ha bloggat om dojjor istället idag!)

31 augusti, 2006 22:37  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Och tack Elisabet, jag sitter också här och skrattar.

(När kommer första avhandlingen om hur ett bloggämne kan förvandlas och via associationer plötsligt börja handla om något helt annat?)

Ninnibeth: Jag ska försöka skrapa fram en (meningslös) bild på tofsen.

AB: Kanske blir det en bild på tofsen i keps bakåfram? Nja, kanske tofsen i tygconverse? Och sedan trycker jag förstås in gårdagens vällingflaska där också, den trivs ju i skor.

WV: zippfuxh = en rödlätt häst med dragkedja?

31 augusti, 2006 22:44  
Blogger Bloggblad skrev ...

Först: GRATTIS! Du vann ena delen - du kanske såg vad som fattades också?

Alltså! Den orangerutiga kostymen... jag hade en kappa i den modellen i orangerutigt, den sydde jag -68 i syslöjden och den blev URTJUSIG. Förmodligen var jag inspirerad av den katalogen, den lusläste jag i flera år.

Det bästa med att bli tant är att man får klä sig som man vill
- tantmodet står alltid still...

31 augusti, 2006 23:16  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack! (Jag vann en tävling hos Bloggblad!)

Tänk att jag tydligen har helt fel när det gäller min åsikt om damkostymerna. Fast å andra sidan har jag fel när det gäller axelvaddar och luggtofsar också.

31 augusti, 2006 23:45  
Anonymous Anonym skrev ...

Converse med flames - vad säjs? Vi köpte två par åt vår illa klädde son när han var här och hälsade på. Med flames alltså!

Conosaurs fanns det på 80-talet. Vår välklädde son, som var liten då, hade ett par. När han gick i fuktig sand blev det avtryck i form av en dinosaur. Gräsligt rart!

03 september, 2006 08:20  
Blogger crrly skrev ...

Jag tyckte alla kläderna var jättefina! :) Och shortsen är skitsnygga även de ju och passar utmärkt på vintern, man har ju strumpbyxor då.

Jag VILL HA den rutiga eller randiga kostymen!

Och hela håret i en Lottentofs mitt på skallen brukar jag ha ibland, som en fontän ja, eller val. Haha!

Tygconverse har jag givetvis flera par, varav ett par randiga! Bojkottade dem när det begav sig, på 80-talet, men veknade den här omgången. Dock är de INTE värda sitt pris utan går söndr fortare än andra, skruttiga, tygkängor, t ex såna man köper på Ica Maxi!


wv: liksnul

Hahaha! Läskigt aktuellt med tanke på karl som jobbade som vaktmästare i kyrkan och våldförde sig på liken eller hur var det... Snulade han på dem?

06 september, 2006 15:44  
Blogger crrly skrev ...

Förresten, lena b: Min 37-åriga kompis med flames-Converse kallar dem för sina låg-skor! ;)

wv: scoftags

Låter som nåt på engelska.

06 september, 2006 15:47  
Blogger crrly skrev ...

Föresten igen: Jag ääääääälskar att säga Junior Center och inte JC. DET är humor på _hög_ nivå! ;)


wv: xmamiih

Min före detta mor: iiih!

Eller nåt.

06 september, 2006 15:49  

Skicka en kommentar

<< Home