09 juli 2006

Kompetens hit och dit

Jag brukar hjälpa till när mina kompisar söker jobb och stipendier. Jag pekar med hela handen och säger skriv så, flytta det där, ändra, stryk, ta bort och stava rätt. Mycket beskäftigt.

Hemlis: Jag har aldrig sökt jobb till mig själv, så jag vet faktiskt inte riktigt vad jag håller på med.

Det tog lång tid innan jag fick klart för mig vad ”han stämplar” betyder. Jag såg framför mig hur den arbetslöse för att få de där åtråvärda slantarna var tvungen att stämpla brev eller trycksaker eller bara vad som helst.

Hemlis: Jag har aldrig varit arbetslös. Ja, jag vet, jag borde skämmas. Komma här och komma på mina höga hästar.

Nu har ännu en kompis fått jobb och ännu en kompis tilldelats stipendium. Därför vill mamma av mig (”jobbsökarproffset” ... hrrrm ... harrrrklll) få hjälp för att hon vill jobba fastän hon är en gammal pensionär.

Vi etablerar situation: Mamma är 69 år, akademiker ut i fingerspetsarna, pigg och frisk med hela lårbenshalsar och gedigna språkkunskaper i tyska, franska, italienska och svenska för invandrare.
Nu börjar det hända saker: Vid fyra olika besök hos Arbetsförmedlingen har hon försökt att registrera sig som arbetssökande. (Mamma är inte en hejare på datorer.)
Och så kommer vi snabbt till klimax: När hon äntligen trodde att hon hade lyckats med registreringen, kom ett pappersbrev från AF med orden: ”Du är ej längre aktuell som aktiv arbetssökande hos oss”.

Tänk om någon utan förvarning hade placerat mig på en gata i 1800-talets Paris och gett mig order att till exempel redogöra för naturalismen och den dåtida problemdramatikens habila realism. Eller bara bett mig att ta på mig korsetten och mjölka min ko.

13 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Ja, eller tänk om någon hade bett mig att spela basket ...

09 juli, 2006 09:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Aha! Tänk om någon skulle beordra mig att gänga ett rör eller dansa cha-cha-cha!

09 juli, 2006 10:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Stina: Skicka på! (Men jag vet ju som sagt inte vad jag talar om!)

09 juli, 2006 11:24  
Blogger den blyga skrev ...

I den här värmen orkar man inte kommentera.
Hur går det i kväll månne - jag HOPPAS Zizou vinner!
2-1 till frankrike!?

09 juli, 2006 13:58  
Blogger den blyga skrev ...

Ja, jag orkade inte Preview heller Stor bokstav till FRANKRIKE!
bvoadlhp
Är det bara jag som fascineras av hur OLIKA långa 8-bokstavskombinationer kan verka?

09 juli, 2006 14:01  
Blogger Cecilia N skrev ...

Det var inte så att AF:s dator då helt enkelt själv har räknat ut att din mamma inte behöver vara arbetslös utan kan få vara pensionär på heltid?

Tänker att det behöver inte vara mammas fel, utan programmakarens...

09 juli, 2006 15:14  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

4-3 till Frankrike?

/En som längtar efter fler mål

09 juli, 2006 17:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Nej Italien och därmed basta!

Förresten så har jag bara haft ett par enstaka anställningar i mitt liv, och aldrig tack vare snyggt skriven ansökan, men jag slet som ett djur min bästa väns och lade till komman och omformulerade och hummade och nu har han fått jobb som flygsimulatoringenjör i Köpenhamn!

Men så var det också jag som skrev C-uppsats i svenska om schibboletfunktionen i arbetslivet...

09 juli, 2006 19:03  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag är jäääääättearg på straffen. Filmande ynkelpottor kan dra åt pepparn. Tur man har en blogg så att man kan avreagera sig.

Uäääääääärrk för filmare. (Trots att jag hejar på Frankrike.) Och så säger de i studion att det var rättdömd straff! Men!

Kristina: Schibbolet! Är det verkligen politiskt korrekt i dessa dagar?

(NE: Termen schibboletfunktion avser språkets förmåga att skilja vän från fiende, den egna gruppen från andra. Allmänt handlar det om hur en språklig skillnad används för att avslöja social tillhörighet. Man talar även om "en schibbolet", och då avses språkliga detaljer som kan skilja grupper åt, t.ex. variationer som kex/tjex, akseptera/asseptera, större än jag/än mig.

(---)

Detta leder till att standardspråket för stora delar av befolkningen är en språkvarietet som man måste lära sig aktivt behärska i skolan. Därigenom har det också kommit att få något av en "schibboletfunktion": för anställning i många yrken av administrativ karaktär krävs fortfarande att den sökande ger en handskriven presentation av sig själv för att visa att man har en vårdad handstil och behärskar standardspråkets grammatik, stavning och interpunktion.

Kan vi nu applicera detta på den pågående VM-finalen?

09 juli, 2006 21:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Hiiiihii! Vad sägs om det här?
"Vi har av följande orsak avaktualiserat dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Kontakten har upphört hos Arbetsförmedlingen av känd orsak från och med 2006-07-03

Sjukersättning

Avaktualisering betyder att du ej längre är aktuellt som aktiv arbetssökande hos oss.

Om du åter vill bli aktuellt som arbetssökande hos oss, måste du personligen besöka oss på nytt.//"

Jag blev häpen när jag fick brevet och började fundera.. Aha, jag har varit lönebidragsanställd sen 1987 och kallats arbetssökande utan mitt vetskap.

Så kan det gå!

09 juli, 2006 22:06  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Jag var arbetslös några veckor 1980, och på den tiden var det faktiskt så att man hade ett litet kort som man tog med sig till arbetsförmedlingen och fick en stämpel i. Sen skickade man det stämplade kortet till a-kassan. Tror jag. Men man fick inte stämpla själv.

10 juli, 2006 13:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Och Helena, den där stämpen, var det av rostfria modellen med en skyttel som säger katjoooonk när man stämplar med den? En sådan är bra mycket brutalare. Katjååånk, skaffarejnuettjobb, nääästa!

En sådan stämpel som bara duttas lite lätt på en färgdyna först är mera biblioteksaktig. Dutt, dutt, tack. Dutt, dutt, tack.

10 juli, 2006 14:23  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag som älskade att stämpla datum i böcker på Bibblan. Nu får man ut en lapp numera...

11 juli, 2006 09:33  

Skicka en kommentar

<< Home