01 juli 2006

Jag är inte jättesjuk

För två veckor sedan kravlade en liten fästing upp längs mitt ben, bet lite grann i min högra vad, spottade in lite borreliabakterier och bestämde sig för att bygga bo. Eftersom han inte hade ansökt om tillstånd, blev jag purken och krafsade bort den lille.

– Men vad haaaaaar du på benet? sade sedan alla till mig nästan varje dag.
– Tsst, det var en fästing. Vi får se vad det blir av det, sade jag lugnt.

För här har vi haft det mesta. Fästingar, loppor, löss, mask och parasiter så till den milda grad att Olle skrev en jätterolig och nyttig bok om erfarenheterna.

Men igår var det dags för läkarbesök. Vaden var inte vacker, borreliosen låg på lut, alla var oroliga och Bästisgrannen till och med rynkade pannan. Jag ryckte på axlarna, och drabbades av denna ovanliga rörelse av nackspärr.

Panik.

För när man har borrelios, kan den slå sig på nervsystemet (neuroborrelios) och leda till hjärnhinneinflammation. Ett säkert tecken på hjärnhinneinflammation är nackstelhet. Svårighet att böja huvudet framåt.

– Nej, jag har bara nackspärr, det är lugnt. Jag lovar att gå till doktorn, men lugna er, jag har – aj! – bara nackspärr och fästingen hade nog bara glömt att tvätta munnen när han bet i mig.

Sa jag och blev slängd i en bil som Bästisgrannen prompt skulle köra eftersom man med hjärnhinneinflammation inte är vid sina sinnens fulla bruk.

Allt gick bra. Läkaren tittade på mig och mitt fästingbettsmärke och min stela nacke och mitt jääääääääättestora blåmärke på överarmen efter onsdagens basketträning och så sa han:

– Jahadu, det blir lumbalpunktion akut.

Läkare som omedelbart ser att de ska skoja med mig får en guldstjärna och en kram (vilket ju inte är särskilt lämpligt med tanke på bakterieöverföringar). Jag har nu fått finfint penicillin och går omkring här hemma i bikini och halsduk.

I morgon ska jag, borreliosen, blåmärket och nackspärren åka till Göteborg och där ska jag gå på mitt livs första megakonsert: Robbie Williams.

13 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

IH! Jag har fobi för alla djur som kan äta på en! Hjälp! Jag hade dött bara av att betrakta märket!

01 juli, 2006 11:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Hmmm... på 6:an ska man just nu gissa vilket ord som döljer sig bakom BAKSETPELSARE. Vad kan det vaaara?

Tacka vet jag word verification-leken! Den kräver lite mer av en.

01 juli, 2006 11:47  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

När man pälsar på sig ett halsduksset i ett baksäte som jag gjorde alldeles nyss -- då är man ju nästan en BAKSETPELSARE.

01 juli, 2006 13:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Boken rekomenderas varmt och jag är väldans avundsjuk på konserten. SKa på Nationalteatern i höst men det går liksom inte jämföra.

Ser nu en snart femåring stå på sin morbrors mage och hoppa och en snart tvååring slita i samme morbroders hår.

01 juli, 2006 14:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Den där konserten hade jag bra gärna följt med på! Sen skulle jag vilja följa med killen upp i hans svit på hotellet, men bara för att se mej omkring i den. Hörde på radion vilken stor och dyrbar svit han hyr, många badrum och toaletter var det och många TV-apparater.

01 juli, 2006 15:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Margareta, om jag blir medbjuden som hippie, nej, jag menar groupie, så ska jag ta en bild på hans håriga bringa, jag lovar.

Kicki: När Broder Jakob i unga år gjorde sådär med farbröderna i vår släkt, trillade han alltsomoftast omkull och slog ut sina tänder. När det växte ut nya, var de snyggast i släkten.

01 juli, 2006 16:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Iiiiiiih! Hjälp! Jag har haft jätteont precis under nacken ett tag, och blev förpestad av en fästing för några veckor sedan! Blir nu jätteorolig. Fast jag har inga märken för övrigt. Hälsa Robbie.

01 juli, 2006 21:23  
Blogger crrly skrev ...

Inte du också. Mr R alltså. What's the deal liksom? Jag kommer aldrig över att han var en äcklig liten pojkbandsslyngel. en gång äcklig liten pojkbandsslyngel, alltid äcklig liten pojkbandsslyngel. Vad elak jag är.

02 juli, 2006 01:36  
Anonymous Anonym skrev ...

Här var det mest Morbrodern som trillade omkull. På kommando.

02 juli, 2006 07:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Crrly: Jag, vuxna människan, har bara en idol -- och det är inte Robbie Williams. Min idol heter Johnny Depp, men han sjunger inte i Göteborg, så då tar jag i brist på Deppigghet iställlet Robbighet.

Min musiksmak är enkel och trallvänlig. Kent, Robbie Williams, Alanis Morisette, Feeder, Travis, The Ark, Beatles, Stereophinics, Coldplay och Vivaldi. Samt Foo Fighters.

Tvärtom gillar Olle The Cure och Bästisgrannen Ian Dury.

02 juli, 2006 08:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Mamma, det är nog dags att ta bort fästingen från ditt ben nu.

02 juli, 2006 10:07  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Med det menar Fjortonåringen den lille Treåringen, som sitter där just nu, i brist på kjol att hänga sig fast i. Det är svårt att gå med en så stor fästing, ska jag säga.

02 juli, 2006 10:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu när min bror kommenterar måste väl jag också göra det.

Angående den där Robbie Williams-konserten. Jag borde få följa med. Inte stå på konserten så klart, det är jag för liten för, men jag borde få stanna på hotellrummet och beställa jordnötter, chips, läsk och annat gott.

Den tanken finns inte i min mors huvud. Hon ska sova hos syster Orangeluvans svärfar.

Jag borde väl få sitta med vid en korvkiosk nere i Göteborg åtminstone?

02 juli, 2006 10:22  

Skicka en kommentar

<< Home