24 maj 2006

Verktyg

Me like.

Jag gillar alltså inte bara snickare med snickarbälten och bara bringor utan även deras verktyg. (Är detta jag skriver nu kvinnlig härskarteknik och känner sig alla hantverkare kränkta nu?)

Nyss gick jag över till Bästisgrannens hus, som ju är fyllt av allt sådant. Fast påklädda bringor. Där stod en av dem och skruvade fast vassa klingor på ett multiverktyg som han skulle skära av en panel med. Jag dreglade lite, smög mig fram till honom och sade:

– Eh, vad heter den där? Oj, vad många skärgrejer, titta så små det finns och ... OJ VILKEN JÄTTESTOR CEMENTVISP! Tycker inte ni att moraknivar borde ha sådant där skydd så att man inte halkar och skär sig i tummen ... OJ HAAAAR DEN ETT SÅDANT DÄR TUMME-SKYDD? Kan jag låna det där spettet en stund och ta loss den där listen för där har Bästisgrannen gjort streck för barnens längd ... MEN VILKEN ... VILKEN GROV ... KRAFTFULL DOMKRAFT, JAG HAR ALDRIIIIG SETT ...
Lotten, kom nu, låt dem arbeta ifred, väste Bästisgrannen. Men vad har du ... har du dragit loss listen?

Nu sitter jag här och längtar. Jag önskar mig ett vattenpass med laser inbyggt. Och ett verktyg som man kan skära av sina paneler med. Och en sån där moj som man liksom kan se in i väggarna med så att man inte hugger av vatten- eller elledningar. Tänk om man i framtiden har en moj så att man kan se in i ... framtiden? Tänk om man i framtiden har en moj så att man kan se in i ... folks hjärnor! Snickarnas hjärnor! Eller bara in bakom deras snickarskjortor.

29 Reflektioner:

Blogger Lotten Bergman skrev ...

Oj, jag glömde att jag hade lovat en modeblogg idag. Verktygsbloggen kanske inte är lika ... glamourig?

24 maj, 2006 10:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Ljuger du inte lite nu? Alltså om ditt uppförande i Bästisgrannens hus.
Verktyg som mode - sak samma för mig.

24 maj, 2006 10:17  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten överdriver ofta (speciellt när hon berättar om våra förehavanden) men i det här fallet är allt helt sant. Det hon glömmer bort är att jag tror att kärleken är ömsesidig. Varje gång hon dyker upp i mitt hus skiner alla upp ... äntligen någon som förstår vad
syllar, domkrafter och vinkelslipar är.

24 maj, 2006 10:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Hihi, fniss fniss, det var kul.

24 maj, 2006 10:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Och ja, hon stod där i mitt kök med en
list och hela tapetbiten med mina barns längder. Hon hade dessutom, utan att fråga om lov, lånat någons Morakniv (utan tummeskydd):)

24 maj, 2006 10:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten kryddar livet! Du, jag har tänkt köpa snickarbyxor till mig, men hittar inget något passande så jag undrar om Olle din, använder den fortfarande eller lämnade han tillbaks den när dom tog bild på honom? Jag har bilden av honom i snickarbyxor.

bicuzsa=biceps?

24 maj, 2006 10:33  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Anne-Maj: Ja, det var i en artikel om att man ska "planera sin text som sin trädgård", va? De där brallorna finns kvar, men är tyvärr inte särskilt slitna.

24 maj, 2006 10:42  
Anonymous Anonym skrev ...

Om Olle inte hittat Lotten innan alla vinkelslipar och moraknivar och verktygsbälten, hade hon nog gift sig med dem istället... =)

Snickarbyxor (med mera) finns på den otroligt roliga butiken www.idefixteko.se (nej, Lotten, jag kommer inte ihåg hur man lägger in länkar).

Man kan beställa en katalog därifrån och läsa och lsäa och läsa...

24 maj, 2006 10:46  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Kolla vilka skojiga hängslen jag hittade i butiken som Kicki tipsade om!

24 maj, 2006 10:53  
Blogger aequinoxia skrev ...

Åh vilka hängslen, Helena! Jag måste nog ha något snart att hålla uppe mina vackra rödfärgade målarbyxor (med knäskydd). Målarbyxor för att materialet är skönare än i vanliga arbetarbyxor...

För övrigt tycker jag att vattenpass med inbyggd laser är en jätterolig leksak. :-)

24 maj, 2006 11:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Roliga leksaker är även slagborrhammare, bräckjärn, sticksågar och planhyvlar. Fast bästa leksaken är en bra hammare. Jag har mina prioriteringar klara för mig, när jag flyttade in i min 2:a utrymde jag klädkammaren och inredde verktygsförråd... :-)

Föga överraskande var jag den enda i min klass som kunde identifiera alla verktyg i träslöjdssalen.

Hur många vet att syrenträ har lila ränder och luktar kokos?

24 maj, 2006 11:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Och jag som trodde jag var ensam om min verktygsfetisch. Jag kan gå på Biltema bara för att titta på de där jättestora skiftnycklarna (men också pipa "men SER du inte så söööta de är?" om de minismå skruvmejslarna). Vad skulle Freud ha sagt om det, tro?

24 maj, 2006 11:53  
Blogger Cecilia N skrev ...

Kokosdoften minns jag inte. Men lila ränder minns jag. Använde syrenträ till nåt i slöjden. Baksida på en fickspegel?

wv: myuhsc Blir det mysk? (Som är en annan favvodoft.)

24 maj, 2006 14:23  
Anonymous Anonym skrev ...

Apropå uppropet om filmer man måste se för ett tag sedan (påsk?) vill jag bara ta tillfället i akt att tipsa hela världen om att "Äppelkriget" går på TV i morgon eftermiddag!

24 maj, 2006 14:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Verktyg --> filmtips = påminnelse!

Jag skulle ju göra en filmlista, sa jag! Och Äppelkriget kanske vi kan se fastän vi då befinner oss i mörkaste Småland ...

24 maj, 2006 15:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Innan jag skriver vidare vill jag bara säga att jag är en fredlig man som vill alla väl.

Nu till saken: jag känner väl till känslan som verktygsfetischismen kan sända genom kroppen. Bäst är det när verktyget ifråga har märkts av användning och ålder men ändå är så välskött och välgjort att detta inte spelar någon roll för funktionen.

Tungt, välsmort, välsmitt …

Och då måste jag dessvärre berätta att ingenstans hittar man så många föremål av den här typen som inom det militära.

Usch, ja!

Tänk er bara! Prylar som ska klara av ett KRIG utan att brytas av, kärva ihop, lösas upp, nötas ner. Som ska funka lika bra i ett träsk i ösregn som i gnistrande midvinterkyla som i sand, som i jord, som i – ja, vad som helst.

Det är bara så att en AK5a är en härlig tingest att hantera när man betänker funktion, kvalitet, slagtålighet och slitstyrka.

Men det finns ett fredligt substitut: dyra, härliga kamerahus som klarar av att slås i bildörrar och tappas i sjön utan att lägga av.

Make photos, not war!

24 maj, 2006 15:32  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten och Olle,(och andra också) ni vet väl om att det är vernissage 28 maj kl.14 på Faktori-museet i Eskilstuna. Utställningen heter "Snickeriverktyg från fem sekel" och pågår tom 15 oktober. Den här bloggen är verkligen i tiden.Man kan ju börja där och sen kolla alla verktygsaffärer vad som finns nu för tiden. Såna där snickarbälten tycker jag är coolt. Jag kan inte hantera särskilt många verktyg men vet vad en rubank är. Ved, har jag huggit mycket i min ungdom så jag kan hantera en yxa.

24 maj, 2006 17:53  
Anonymous Anonym skrev ...

Faktorimuseet here I come!

Lotten: Var det inte du som slet ut heltäckningsmattan i mitt fd. hus också? Och hittade ett underbart trägolv?

Emi: Jag har vid min säng följande kataloger just nu: IKEA, Biltema, Clas Ohlson, Idefixteko och Fladen. Tycker också det är ballt med verktyg.

Har lärt mig på senare år, att det finns två OLIKA sortersk stjänrskruvmejslar förresten, vanliga och "pozzy"(?)drive. För olika skruvhuven.

24 maj, 2006 18:32  
Anonymous Anonym skrev ...

Kicki: Den "vanliga" kryssmejseln heter Philps på fackspråk och den med fyra stora och fyra små toppar heter pozidrive.

Mera viktigt vetande:
Hylsor till muttermaskiner mm finns som invändigt tolva och invändig sexa, (tolvkantigt respektive sexktantigt "Hål" i hylsan. Sexan är bättre om man ska dra saker där det behövs stort moment eftersom det blir större kontaktyta mellan muttern och hylsan än med en tolva.

(Verktygstokig, nej då inte jag inte.)

Biltema och Clas Ohlson är för nybörjare -- Luna-katalogen ska det vara! Fast den passar inte som sänglitteratur eftersom man får rejäla bulor i pannan om man somnar medan man läser :-)

24 maj, 2006 22:24  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men! Vilka underbara kommenterare ni är!

24 maj, 2006 22:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Älskar också verktyg, och har allt möjligt bra, men favoriten är min blå såg. Det är alltså inte handtaget som är blått utan själva bladet. Troligen för att det inte ska rosta. Den ser oerhört underlig ut (vilket kan förklara det billiga priset....) men fungerar ypperligt och rostar som sagt inte det minsta.

24 maj, 2006 23:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Ja, tänk om du i framtiden har en moj. Då kanske du inte längre behöver gå och dregla bland mer eller mindre påklädda snickare. (Om inte det här var en glamourpost så vet inte jag.)

24 maj, 2006 23:41  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh, här får jag mitt lysmäte! Uppslag till inköp, semestertips och allt möjligt! Dessutom lärde jag mig en del hel. Här i huset är det mest jag som håller i verktygen ska det tilläggas. Maken med sitt senaste projekt:

koja med soldäck håller på springa om mig!

egfjwty?

25 maj, 2006 09:44  
Anonymous Anonym skrev ...

Pernilla: Oj vad jag lär mig! Din stavning på pozidriven var lite bättre än min.

Ska man beställa Luna-katalogen i telefonkatalogform för 160 kronor eller cd-varianten gratis?

Telefonkatalogform måste det ju bli. På cd blir den ju inte "riktig".

25 maj, 2006 10:38  
Anonymous Anonym skrev ...

Tycker att alla fastnat på det här med verktyg. Har ingen lagt märke till det ssmåsnuskiigaa hintandet om "under snickarskjortoorrna"? Och, i likhet med mig, tyckt att Lotteen är lite för ung förr såna koommentarer?
Bokstavsöverflöd - jag vet, men jag orkar inte sitta och ppilla så det blir rätt för dett tar en halv dag. MINST: Jag säger bara; Se nnu hur det blev. Kolon i stället för komma. Och nu då - semi i stället för kolon. Nog för att semi är mitt favvo,, men det ska vara när jag viill, inte när datdoorn fnattar på. STOR SUCK.

25 maj, 2006 11:20  
Anonymous Anonym skrev ...

Nu går det för långt.. Till och med min identitet blir fel: Lena B. med eett "n" skulle det va.

25 maj, 2006 11:22  
Anonymous Anonym skrev ...

Kicki - att läsa i sängen är numera lite av en utopi, så vi har placerat kataloger från ikea, biltema, clas o, lelles mc och jula på det ställe man kan stjäla sig en liten lässtund: på toaletten. Verktyg, motorcyklar och Larsontidningar, det är på toa de hör hemma.

25 maj, 2006 11:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Pernilla:Har nu fått en Luna-katalog! Visserligen från 2003 men WOW!

28 maj, 2006 10:51  
Anonymous Anonym skrev ...

Emi: På toaletten finns senaste katalogen från Nordmarks Fishing, "Goda Grytor", Biltema (2), Sölvkroken, senaste Svenskt Fiske Totte badar och nummer 10 2004 av Tom och Jerry. Hade en till IKEA-katalog där tidigare men den kastade efter att den badat bubbelbad.

28 maj, 2006 18:25  

Skicka en kommentar

<< Home