23 maj 2006

Köttfärslimpa

Detta är min mammas recept, fast i min tappning.

Köttfärslimpa på 1,6 kg köttfärs

Lägg
2 dl skorpsmulor
3 dl mjölk
3 ägg
i en skål och låt det hela svälla som ett mördat vattenlik i en hemsk, brittisk deckare.

Blanda
2 stooora, rivna, gula lökar
1,6 kg köttfärs
3 burkar tomatkross
ca 1 msk salt
1 tsk peppar
3 krossade vitlöksklyftor
mejram sådär lagom mycket
oregano lite på en höft
timjan så att det smakar gott
basilika lite mer än av de andra medelhavskryddorna
rosmarin lite mindre än av de andra medelhavskryddorna
och gegga ihop till en stabbig klump som sedan ska läggas i och blandas med den svullna mjölk-ägg-skorpblandningen.

Nu har du en rå köttfärslimpa. Den ska vara tjockare än gröt men inte seg som en bröddeg.

Smörj en eller elva formar med smör och dumpa klegget i. Låt allt stå i ugnen i
200 °C i 40 minuter
.
(Fast om du har en varmluftsugn funkar det nog med 175 °C.)

Nu är frågan: kan man göra potatisklyftor samtidigt eller måste man lära barnen att äta rena plugg (potatis)? Ja.

När man tar ut köttfärslimpan finns det förhoppningsvis lite sky som man kan gucka upp med buljong eller bara vatten så att – häpp – man får en sås. (Som passar bra till både potatis och klyftpotatis.) Sallad på tomat, färsk vitkål, gurka, fetaost, avokado och finhackad rödlök samt en dressing på olja, fransk senap, äppelcidervinäger, peppar och salt tycker barnen inte alls som så de får ett par grova morötter som de skalar själva så att hela köksgolvet blir orange.

Öl? Mhm.

25 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

mumsigt gott gottigott verkar det bli, det känns i mungiporna. Bra det där med kryddsättningen, man behöver ju inte följa recept slaviskt och smaken är ju som baken,dvs delad. Idag denna gråsvarta dag passar denna köttfärslimpa perfekt och jag tar gärna klyftpotatis till & kall öl och en skiva hårt bröd utan klet på. wv=tzwfjwka=köttfärslimpa

23 maj, 2006 17:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Köttfärslimpa är barndomsminne :-)

23 maj, 2006 17:42  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Mamma hälsar att man MÅSTE ha svampsås till.

23 maj, 2006 17:53  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ooooooh.

(Händerna på kinderna. Ser ut som "Skriket".)

Bästisgrannen står i köket och gör *gulp* bearnasiesås till köttfärslimpan. Och ris.

Förresten glömde jag att skriva att ni som läser och har åsikter och bättre kunskaper än jag om matlagning är välkomna med råd och anvisningar.

23 maj, 2006 17:58  
Anonymous Anonym skrev ...

Den godaste köttfärslimpan jag smakat gjordes av makens mormor när vi åkte upp på "Visa upp oss turne" som nykära. Hon serverade limpan och kärleken till mormor uppstod! Jag gjorde en sådan för några veckor sen, utan framgång. Jag ångrar att jag inte frågade om recepten, för hon finns inte kvar i livet.
Men jag ska ta ditt och prova snart!

onnlkp

23 maj, 2006 18:01  
Anonymous Anonym skrev ...

Bearniesås??? Det ska vara svampsås som din mamma säger! Jag fuskar alltid med påsar "Festligg kantarellsås"

23 maj, 2006 18:03  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Hallååå, det blev ingen bearnasiesås. Lotten blev sur och gick och bloggade. Hon tänker göra grönsaksbuljong till. Urk! Nu har jag och elvaåringen hittat på ett eget klägg med turkisk yoghurt, vitlök, mosad feta ost, lite riven squash, italiensk salladskrydda, salt, peppar, olivolja med medelhavskryddor i. Man tager vad man haver ...

23 maj, 2006 18:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Tycker att det låter väldigt gott, trots att jag suttit med alla mina tre barn (4, 12 och 15 år) och ätit tacos i en timme.

Själv brukar jag alltid lägga en "sträng" med fetaost nedbäddad i mitten på längden. Och lök, morötter och potatis runtomkring. Fast jag lagar ju aldrig till 11 personer. Kan tänka mig att pizzaugnen jag tänkte låna till min 5,5 kilos gädda hade passat bra hos er...

Bernaisesås? Lohmanders. Till och med en cool kock från Stockholm tyckte den var tokgod och nästan som proffsgjord.

23 maj, 2006 19:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Ta en tillräckligt stor form och lägg potatisklyftorna runt om köttfärslimpan (morötter och lök i lagom bitar blir också mums) då är allt klart samtidigt. :-)

23 maj, 2006 20:14  
Anonymous Anonym skrev ...

Ojdå, blev jag anonym. Så kan det gå när snålvattnet gör tangentbordet halkigt. Det var jag som tyckte att potatis och köttfärs gör sig bra i samma form.

23 maj, 2006 21:26  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Nu har jag räknat stavningar:

Bearniesås?
Bearnasiesås?
Bernaisesås?
Bearnaisesås!

NE:
"Såsens samband med Béarn är att dess upphovsman, kocken Collinet på restaurang Pavillon Henri IV i Saint-Germain-en-Laye, var född i Béarn."

Oh, partystämning i word verification: leylej!

23 maj, 2006 22:22  
Blogger bästisgrannen skrev ...

Lotten, ska vi inte testa det där med klyftpotatis och morötter nästa gång? Jag blev hungrig igen när jag läste om det.

23 maj, 2006 23:21  
Blogger aequinoxia skrev ...

Om ni gillar béarnaisesås, kolla här. Fast de har kvar sin förklaring om varifrån såsen har fått sitt namn, trots att nördiga jag har påtalat att det inte finns någon stad som heter Béarnaise, och att Henri IV är född i Pau.

24 maj, 2006 06:35  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Aequinoxia: Oss nördar emellan: klart att du ska påpeka sådant. Samtidigt som jag nu säger att det på franska heter béarnaise med fnutt och på svenska bearnaisesås med sås på slutet och borttrollad fnutt.

24 maj, 2006 07:55  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Bärnässås och köttfärslimpa, det låter riktigt läbbigt det. Jag skulle vilja påstå att den sortens köttfärslimpa passar perfekt med tzatziki, men det var väl ungefär det Bästisgrannen också kom på, som tur var.
Undrar om inte jag också borde skriva receptblogg? Det är väl nästan lika populärt som modeblogg?

24 maj, 2006 08:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Helt korrekt, Helena! Jag insåg på ett tidigt stadium att om man slänger in ett recept, blir man bloggpoppis. Blott i en minut, visserligen, men i alla fall. (Fast köttfärslimpan kan verkligen rekommenderas, den blev fantastisk ... med den där geggan som inte var bearnaisesås.)

Kan jag modeblogga idag, månne?

24 maj, 2006 09:07  
Anonymous Anonym skrev ...

Hm.. Att jag inte tänkt på det. I all annan matlagning är pizzakryddeburken (pizzakryddburken? pizzakryddsburken? Äh, jag är från Arjeplog, jag får prata konstigt) min bäste vän, men jag har inte ens tänkt på att man kan medelhavsgrydda köttfärslimpan. Bort med tråksenapen och den lilla klutten tomatpuré, nu stundar nya tider!

24 maj, 2006 09:09  
Blogger aequinoxia skrev ...

Jag gillar mina fnuttar och försvarar dem vildsint! ;-) Och Henri IV är min favoritkung, så honom dissar man inte ostraffat.

24 maj, 2006 09:35  
Blogger den blyga skrev ...

Vad betyder "dissa"?

Annars är jag, för en gångs skull,? helt enig med a.

Lotten: På den sista påsen gammal potatis har jag gjort Potatisgratin!

Receptet kan ju till hösten läggas ut på Din blogg - vi i den äldre generationen delar gärna med oss för att Du ska nå bloggtoppen!

24 maj, 2006 09:53  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Den Blyga: Dissa är s.k. nysvenska och betyder liksom nedvärdera. Vänta, ordet finns med i Nationalencyklopedin!

dissa (amerikansk engelsk slang diss, dis, av disrespect), ringakta, förolämpa, tråka, nedvärdera, avspisa.

Heja www.ne.se!

(Gratisreklam.)

24 maj, 2006 09:59  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Ja, i dag ser vi fram emot Lottens modeblogg! Dagens outfit är t.ex. ett populärt inslag, har jag sett. Det skulle inte funka så bra för mig, som jobbar hemma och därför inte lägger ned någon nämnvärd möda på att få ihop snygga utstyrslar till vardags. Fast det vore enkelt att skriva om, eftersom det är ungefär samma varje dag: Jeans. T-shirt. Kofta. Strumpor. Innetofflor av märket Birkenstock. (Märken ska det gärna vara i en modeblogg.)

24 maj, 2006 10:11  
Blogger Moster Mjölgumpa skrev ...

Äntligen har vi provat receptet. Högsta betyg från oss. Vi hade till och med tur att det blev över till en middag till.

Många "till" blev det.....

05 augusti, 2008 19:20  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Detta besked är ofantligt glädjande. Måtte världen översvämmas av köttfärslimpor!

06 augusti, 2008 00:33  
Anonymous Anonym skrev ...

3 burkar tomatkross? Inte säker jag vet vad som menas i så fall? 3 burkar krossade tomater? låter lite blött?

16 juli, 2009 22:32  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det blir rätt simmigt på sidorna -- men själva limpan blir bara saftig och god. Man kan mosa potatis i simmet!

17 juli, 2009 00:04  

Skicka en kommentar

<< Home