07 februari 2006

Jag kom att tänka på Tyrolen

Direkt ur sänggruset hoppade jag i termobyxorna och började skotta snö. Det här med att skotta snö före frukost i sin rutiga kostympyjamas under ytterkläderna tycker jag är ett underskattat nöje. Att jag var så ivrig i morse beror på att jag faktiskt är uppvuxen i Luleå (ja, ok, Lund också, men om vi nu ska prata snö hör ju Lund inte alls hit) och därför gillar snö med tillhörande skottning. Man skottar snyggt och prydligt och svär över snöplogen som gör fel. I Luleå går plogmänniskorna på en sexårig universitetsutbildning för att lära sig ploga vettigt, medan man söder om Sundsvall låter helt ickepedanta människor bara flytta snön lite kors och tvärs.

Men jag hade också lite bråttom i morse för tidningsbudets och brevbärarens skull. Ibland får man här i vår stad små trevliga lappar i brevlådan där det står att de är glada över att jag har skottat så fint.
Men denna lapp får man blott och endast samt enbart när man inte har skottat. Inte ens Schyffert har varit så ironisk.

Efter en timmes snöarbete var jag svettig som efter en basketmatch, rödblommig och glad. Några fler där ute som har skottat snö utan trosor idag?

19 Reflektioner:

Anonymous Anonym skrev ...

Nej, inte skottat snö, men vaknat till plogbilarnas brummande. Håller med dig om hur obra plogningen fungerar här i "södern". På min gata är trottoarerna ett minne blott på vintrarna. De täcks av snövallar, eller har genom slarvig plogning inlemmats med körfältet.

När det sedan blir blida avslöjas den usla plogningen och det visar sig att gatan göms under ca 20 cm packad snö - som förvandlas till modd och där har vi förklaringen till att det behövs SUVar i Stockholm.

Mitt förslag är att vi skickar sörländska snöröjare på utbildning i Norrbotten eller Lappland i oktober och april varje år. Där kan de få vara praktikanter hos proffsen.

07 februari, 2006 10:44  
Anonymous Anonym skrev ...

Nej, jag har tillbringat morgonen på den svärande sidan av snöeländet. Asså, såsom varande surjämte av födsel och ohejdad vana gillar jag snö. Men jag gillar inte saltmodd och jag gillar inte heller det där planlösa fösandet av snö som just nu resulterat i en sjujävla stor hög på vår vändplan. Och i mitten av bussgatan. Och på alla refuger. Snötippen Riddarfjärden är väl mättad kantänka. Hos mor och far skottar jag däremot glatt snö och gläds åt rakt skurna kanter. Med eller utan trosor.

07 februari, 2006 10:59  
Blogger den blyga skrev ...

Jag kommer att tänka på DRT.
Eller snarare dess motsats!
"... blir också glada när vi ser att Du har skottat och sandat så att vi lättare kan komma fram till Din postlåda."
Ja, men , så var det faktiskt "förr i världen" i lokalsamhället - man kände ju varann.
Allt vad i viljen att människorna göre Eder, det gören I ock dem!
eller som det tydligen står numera
Jesus sade: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra mot er, så skall också ni göra mot dem.” (Matteus 7:12) 
Jag läste 2 januari i Svenskan om en liten rörelse som gick ut på:
Hjälp åt tre ger kedja av godhet.
Det ger resultat så småningom : "den hundrade apan"!
PS Jag gillar också att skotta snö , särskilt februarimånader när solen går upp litet tidigare. SEROTONINERNA flödar DS

07 februari, 2006 11:18  
Blogger Ica skrev ...

Säger som Pernilla, fast jag vaknade av de små härliga pojkarna som skottar framför porten och skriker till varandra tvärst över gatan. jag svor över att de var ute och skottade mitt i natten utan vett att hålla tyst. tyvärr var klockan tio över åtta och jag var farligt nära att försova mig alldeles om inte de väckt mig.

07 februari, 2006 11:37  
Anonymous Anonym skrev ...

Ica, tio över åtta ojoj vilken sovmorgon. Hos mig dundrade plogbilen in på gården vid femdraget...

Fast jag är van, när jag bodde i Luleå vette mitt sovrum mot plogbilens uppställningsplats. Kl 4 varje vintermorgon (dvs de flesta morgnar) dundrade den igång...

07 februari, 2006 12:02  
Anonymous Anonym skrev ...

Det måste vara något med plogbilar och Luleå... När jag bodde där skottade de parkeringen utanför mitt fönster nästan varje vinternatt mellan kl 01 och 04, oavsett om det hade snöat eller inte. Jag blev aldrig riktigt klok på vad de skottade till sist, men skottade gjorde de. Då får man helt klart mer sovmorgon med huvudstadsapproachen till snö - att salta lite på decimeterlagren och sätta sig och vänta på bättre tider, alternativt röra ihop snön till en nästan ogenomtränglig gegga och sedan, med viss ton av förvåning i rösten, säga något jag alltid tolkar som "oj, blev det vinter i år också? Vem kunde ha gissat det?". Min teori är att det handlar om något slags vägran att kapitulera för naturens nycker. Det vore just likt sörlänningarna ;)

07 februari, 2006 13:14  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag är nu en erfarenhet rikare: alla har bott i Luleå!

07 februari, 2006 13:31  
Anonymous Anonym skrev ...

Lotten - och sen flyttade de därifrån. Vad säger det om Luleå? ;)

07 februari, 2006 14:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Jadu Lotten, jag har också bott i Luleå. Bror min äger en restaurang i Kyrkbyn

07 februari, 2006 15:09  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har inte bott i Luleå men däremot i Lund. Fast det har ju som sagt inte något med snöskottning att göra ...

07 februari, 2006 15:38  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ok, men här då: finns det någon av er som har bott på mina andra boställen? Solna, Täby, Södermalm, Väggarp och Dallas. I Dallas var det ännu mindre snö än i Lund, förresten.

(Det här är bara ett trick för att generera många kommentarer.)

07 februari, 2006 16:01  
Blogger Flinn skrev ...

Jag har bara besökt Luleå på sommaren, och jag har inte bott i några andra städer än Falun och Linköping. Förlåt mig! ;-)

Kan inte den där gränsen för kvalificerat snöplogande gå till exempel vid Dalälven eller så? Även i Falun är de nämligen vana vid årligen återkommande snöperioder, och jag kan inte minnas att det saknades några trottoarer på vintrarna när jag växte upp. Däremot fanns det på vissa väl valda platser gigantiska snöhögar att bygga hela grottsystem i!

07 februari, 2006 16:05  
Blogger aequinoxia skrev ...

Har vi varit dåliga på att kommentera, Lotten? Då är det bara för oss att ta oss i den gemensamma kragen. För övrigt håller jag med Helena 2 om allting idag. Däremot kan jag tillägga att jag bodde ett kort tag utanför Östersund. När vi satte oss i flyttbilen med hela bohaget och båda katterna hade jag aldrig varit norr om Uppsala. Det var en upplevelse.

07 februari, 2006 18:23  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har, i kronologisk ordning, klarat av följande boställen:
Lidingö, Danderyd, Solna, Forsmark (Östhammar), Luleå, Karlstad, Vasastan (Stockholm) och Haninge. Parallellt med detta har jag bott i Saltsjöbaden alla somrar utom två.

07 februari, 2006 18:34  
Anonymous Anonym skrev ...

Aequinoxia: jag kommer ju från Brunflo för tusan hakar! Förhoppningsvis var det inte där du bodde ett kort tag, det är en rather hemsk håla. Utan förmildrande omständigheter i form av barndomsminnen (somliga trevliga) och föräldrar och kvarboende syskon (somliga trevliga) vore det inte att rekommendera. Lotten: jag bor på Söööööder. Precis som Ingrid. Jadå. Vi är polare.

07 februari, 2006 19:05  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Aequinoxia! Jisses, nej! Ni är verkligen inte dåliga på att kommentera, jag tycker det går briljant, detta. Man kommenterar helt enkelt när andan faller på och om man vill. Annars läser man bara, det går fint det med!

Och nu avslöjas det att Cruella och Ingrid är kompisar! Asså. Va. Vi måste ha kalas. Allihopa. På en gång. Ni kan måla mitt orangefärgade hus lite vackrare medan jag lagar köttfärssås och sätter öl på kylning. Alla från Korpilombolo ända upp till Treriksröset!

07 februari, 2006 21:28  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag har alltid bott i Eskilstuna utom det år jag bodde i Israel, så vi bor i samma stad nu.

09 februari, 2006 18:10  
Blogger Pontus skrev ...

Får man fråga VARFÖR du skottade snö utan trosor?

04 oktober, 2007 20:53  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

För att jag gick rakt ut till snöskottningen utan att passera GÅ.

(GÅ = påklädning, jag skottade alltså i pyjamas.)

04 oktober, 2007 20:56  

Skicka en kommentar

<< Home