Liten pausfågel över helgen bara
Första dagen på det nya året är snart slut. Jag har inte kommit på några nyårslöften eftersom jag på det hela taget faktiskt är perfekt.
Typisk nyårsaftonsaktivitet.
Jo förresten, en sak ska jag försöka förändra år 2010. Jag ska utöka de 10–15 standardrätterna som jag hela tiden lagar med åtminstone 15 nya. Det innebär att jag ska testa kanske 50 nya rätter under året. Och rapportera resultatet här förstås.
Och var tror ni att jag ska hitta nya, lättlagade maträtter? I kommentatorsbåset förstås!
(Tack i förskott.)
Etiketter: mat, nya kunskaper, nyår
80 Reflektioner:
Skulle man möjligen kunna få veta vilka dina standardrätter är så att du slipper dubbletter? Vilket egentligen betyder att jag gärna skulle vilja ha några nya.
Untish tycker wv och det betyder nog att du inte vill ha några av mina på bordet. Konstig blandning av engelska och tyska föresten.
Javisst -- jahapp, fast jag tar gärna emot nya varianter på de gamla standardrätterna också! And the winners are:
• spaghetti med köttfärssås
• korv stroganoff
• pasta med bacon och broccoli
• potatisklyftor till vad som helst
• hamburgare (där jag steker både riktiga av köttfärs och de färdiga, platta frysta)
• fiskblock med saffranssås (inte omtyckt, knorr, stånk och stön)
• ärtsoppa (omtyckt!)
• tacos any day
• thaikyckling med hjälp av grytbas som är färdig och smakar perfekt, massa wok-grönsaker (en dyr rätt med andra ord)
• potatis- och purjolökssoppa med varma mackor till
• tortellini med pesto
• pasta med puttanesca
• pyttipanna (färdigköpt, men tyvärr är det nästan bara jag som gillar den)
• korv & mos (inte min favorit)
• färdiggrillad kyckling med bröd och potatissallad (dyrt!)
En sak som jag har fått med mig hemifrån är att "en måltid utan sallad är ingen måltid", så till vilken skruttmat som helst, serveras massa grönsaker. Tyvärr har jag snöat in på grekisk sallad och inte rotsaker.
Här kommer några av mina standards:
Kallikon/skinkpasta: Lök - stek. Morötter - riv. Rökt kalkon eller rökt skinka - cutta. Stek morötterna, släng sen i skinka och curry. På med creme fraiche (lätt) eller philadelphia light. Till pasta.
Morotssoppa 4 portioner: 500 g morötter, 400 g potatis, 1 lök. Cutta, koka i buljong, krydda med chili, timjan och annat gött. (Mixa också.) Servera med rostade mackor.
Rödspättor med gött i: Rödspättor salta och peppra. (Går att göra med block också.) Blanda räkor, creme fraiche (lätt) och dill. Lägg en klutt på varje spätta, rulla ihop och ställ som ett torn i en form. (Har man fiskblock så klafsar man på det över istället.) Klafset som blir över klafsar man över alltihop. In i ugnen i typ 225 grader tills klart. Servera med hemmagjort potätmos. Jätteenkelt, snabbt och gött!
Perfekt, Ozzy! Jag måste alls inte ha dimensioner och antal minuter -- jag behöver precis sånt där: klafsa, kleta, cutta, slabba, tjofs!
(Räkorna får jag dock äta själv. Inte ens den djefla mannen är räkförtjust.)
Vi äter periodvis ganska mycket paj. Pajdegen gör man enklast i matberedare; 3 dl mjöl till 100 g smör och en nypa salt blandas tills det är homogent. Därefter häller man under gång i 1/2 dl iskallt vatten och kör några sekunder till. Sen struntar man i alla vilningar och kavlingar och klämmer helt enkelt ut degen i en smord ugnsfast form och förgräddar den i 10 minuter i 200-225 grader.
Fyllningen kan man variera. Vi gör gärna lökpaj, försiktigt stekt lök som man kan ha lite soja på så den blir fylligare. Ibland en blandning av lök och purjolök. Eller potatis och purjolök. En barnvariant är köttfärssås, ungefär samma som till spagetti men lite fastare. Och så vidare. Sen häller man på äggstanning, ungefär en dl mjölk per ägg. Salt och peppar. Om man vill bli av med lite ost kan man riva den över. 20-25 minuter i ugnen.
Mens pajen är i ugnen har du gott om tid att döda lite grönsaker.
En supersimpel rätt med fisk som i vårt hus även går hem hos icke-fiskälskare är följande:
Häll ut två stora burkar Abbas fiskbullar i hummersås i en stor ugnsfast form, täck med potatismos (eget el pulver), strö över riven ost. Gratinera i ugnen, ca 175 grader. Servera med bostongurka och majonäs och en sallad.
En annan rätt i ugnen:
Ta en falukorvsring och skär nästan igenom den i skivor. Tryck i varannan skåra ned en tunn skiva äpple resp. lök. Ringla ketchup och senap över och strö över lite ost. Gratinera i ugn som ovan. Serveras till pasta el. potatismos.
Vår variant av bacon/broccoli görs också i ugnen med broccoli i botten av en ugnsfast form, makaroner över och sedan hälls en ostsås över. Formen täcks sedan med baconskivorna innan den ställs in i ugnen. När baconet börjar bli lite knaprigt är det klart.
Gillar ni vitlök? I så fall har jag ett recept med kyckling och vitlöksgegga som är lätt och bra och går att göra till många. Man ska inte planera någon dejt efteråt bara, för det är rätt mycket vitlök i den ...
Här kommer mera:
* Pasta carbonara med bacon+gröna ärter
* Pastasås: Mjukstek gul lök i en stor kastrull. Lägg i färska tomater och bacon i bitar. Det går går också bra att stoppa i ren- el. någon viltskav. Fyll på med en näve torkad svamp (svart el. gul trumpetsvamp el. höstkantarell - säg till om det saknas i skafferiet så kan du få av mig) som fått ligga i blöt i vatten först. En skivad chili om ni gillar stark mat. Hela vitlöksklyftor är också gott i. Klofsa i lämplig mängd créme fraîche, gärna en smaksatt med chili/paprika el. tomat/basilika. När barnen var små åt jag och min man ibland denna sås till Pasta carbonara.
* Potatisklyftor kan gärna kryddas med rosmarin. Hmmmm. Gott.
* Skivad kassler täckt med en dessertost typ Cantadou (vitlöks- el. gräslökskryddad) i smördegspaket. In i ugn. Serveras till sallad.
* Baconet i bacon/broccolirätten kan bytas mot skinka t.ex. överbliven julskinka. Pulla då ner skinkan och broccolin i ostsåsen och servera till kokt pasta.
* Den käre maken gör också en gryta som är supersmarrig men den tar ganska lång tid på sig. Men i princip sköter den sig själv på spisen.
Bryn grytbitar av nöt i en gjutjärnskastrull, lägg i gul lök i klyftor (bryn lätt), lägg i rotfrukter i stora bitar (morötter, palsternacka, rotselleri etc.) och bitar av några kryddstarka korvar (typ vad-heter-de-nu-korvar). Häll på grönsaksbuljong. Krydda med hela pepparkorn och glöm inte lagerbladen. Låt stå och sjuda några timmar, fyll på vatten vid behov. När köttet lätt faller isär är det klart. Servera till kokt potatis. Det går att lägga potatisen i grytan också men lägg då i den sista halvtimmen annars blir det bara en extra tjock sås av dem.
* Stek köttfärs med lök och krydda. Lägg i botten på ugnsfast form. Häll på brun sås. Täck med potatismos och lite ost. In i ugnen. Med lammfärs får du en Shepard's pie. Servera med sallad.
Du, det här var bra, nu har jag påminnt mig om en del rätter som det var längesen vi gjorde.
Fantastiskt -- "struntar man i alla vilningar och kavlingar"!
Och ja, mera vitlök!
(Luktade man sämre av vitlök säg, 1980, än man gör idag? Var vitlöken av sämre kvalitet då eller är vi bara vana nu?)
Shepard's pie har jag aldrig ens kommit i närheten av!
Måste testa.
Jag är också inne på Shepard's pie, men i min variant har man ingen brunsås. Gör en god köttfärsröra med morötter, bred på potatismos (gärna med ett ägg eller två i) och strö över ost. (Är det fest eller om man vill imponera så tar man getost).
Köttfärsbiffar fyllda med fetost som serveras med potatismos och en kall sås med rivet äpple och en släng curry.
Pasta och baconsås. Fräs hackad lök och strimlad bacon. Slå på konserverade tomater och svamp och rör ner creme fraiche. Krydda med vitlök, salt, peppar och torkad oregano. (Denna rätt tillhörde standardrätterna under min uppväxt och det tog därför ett bra tag innan jag fick för mig att laga den själv, men den vinner helt enkelt på att den är snabblagad och hyfsat billig.)
Kycklingfilé som marineras (låter snofsigare än vad det är - jag brukar helt enkelt röra ihop allt och tjoffa direkt i stekpannan) med currypasta och strimlad lök. Bryn kycklingen och slå på creme fraiche. Servera med klyftpotatis och sallad. (Se där, en rätt som kan kombineras med en av dina standardrätter.)
Laxfilé i ugn - naturell eller under ett lager av pesto, färskost, ädelost eller något annat som verkar gott. Servera med potatismos, kokt potatis eller färsk pasta.
Nu hinner jag inte med fler tips för det är meningen att jag ska vara på jobbet inom kort.
Enkelt, snabbt och jättegott: Lax som steks, en burk creme bonjour och pasta. Går att röra ihop och servera till rivna morötter. Hos oss kallas fisk för smartmat. Ungarna älskar det och vi med.
Under "recept" på min blogg finns en del bra och en del mindre bra matlagningstips.
Till julskinkeresterna gjorde jag rotfrukter i ugn. Tog några potatisar, kålrot, palsternacka och morot, rödlök, olivolja, timjan, persilja, salt & peppar. Rotfrukter skärs i ung. lika stora bitar. I långpanna i 225 grader 20 min, rör om en gång och sedan 20 min till.
Grekisk yoghurt blandas med lite grovkornig senap, persilja, salt & peppar och serveras till.
Detta funkar ju med annat än julskinka också.
Shepards/Cottage(med nötkött) Pie.
WWorchestersås traditionell krydda
Lite bökig att göra.
Servera köttröra och potatismos separat.-populärt bland mina lunchgäster.
Makaronipudding (med äggstanning)
och italiensk-inspirerade varianter med eller utan äggstanning.
Potatis/köttgratäng(rester).
Allt i ett.
Och Nu efter julen.
Har Du plats i frysen?
Julskinka, rå rimmad, eller kokt 25.-/kg
Tänk så många varianter skinkan kan användas till.Ett exempel.
Kokt -Hirams Drömskinka
Tjocka skivor.
Lite madeira/sherry över natten
Gratängform
Skinka i botten
Vispgrädde söt chili och currykryddat.
Gratinera tills varmt och brun yta.
Detaljerade recept finns på nätet.
Som örjan:
makaronipudding, kan göras i äääändlösa variationer.
Pannkakor hög och lågt.
Fisk där man blandar ihop 4 dl creme fraiche med 1 msk eller så hummerfond, med fryst fisk av typ torsk. Ha i mycket dill. Koka försiktigt till fisk är genomkokt men inte mer.
Fryst kyckling, problemet är att man måste komma ihåg att ta ut den ur frysen (!). Ta den tinade pippin, pensla den med mix av sojasås och smör. Stoppa en halv citron i den. Stek i 60 min per timme kyckling plus tio minuter. Kanske inte var man gör i vardagslag men kycklingdelar funkar lika bra.
Potatismos med whatever
Nudlar med i stort sett vad som helst. Skriver nån surimi skriker jag men förenklad pad thai, stekta nudlar går alltid ner.
Stekt ris med kyckling. Stek kycklingfilé. Blanda marinad på 1 dl matolja och 5 msk sojasås,och så mycket och stark curry man vill ha. Koka ris, stek lök och purjo i stekpanna. Häll i riset, pytta i kycklingen med marinad. Rör om, varm igenom, ät.
Åh åh en hemkunskapsrätt (jomenvisst), tinad fisk. Blanda grädde (el creme fraiche) med chilisås och ost, häll över firren. In i ugn, 175 grader tills färdig.
bonabici tipsar wv om, men det har jag tyvärr inget recept på!
Kyckling(-filéer) skär man i lagom stora bitar. De lagom stora bitarna placeras i någon lämplig form. (Ett V kanske?) Gegga ihop matlagningsgrädde, ajvar relish (skitbra grej - finns både mild och stark och så innehåller den inte tomat, som folk brukar kunna vara allergiska mot!), riven ost och kanske lite salt och peppar. Häll sörjan över kycklingbitarna. Sörj inte, för det kommer bli apgott, efter en sväng i ugnen.
Om man serverar med potäter kan man mosa dem lite och gegga ihop med såsen. Mmm...
Wv föreslog frala men det är ju lite klent.
Min standard: bulgur (fullkorn är godast) med typ en stark korv i skivor (red hot chorizo från Scan är både smal och god), fetaost, ruccola, oliver och soltorkade tomater. Kan även varieras med typ fiskbitar, koriander... allt som är gott! Och så någon kall sås till det, om man har den läggningen.
Btw, har brevbäraren snott min tröj-vinst tror du?
Grillad kyckling med bröd låter intressant. Jag får en bild på näthinnan av en grillad kyckling i ett stort korvbröd. Så vill det till att man är hungrig.
Och här sitter jag med snålvttnet rinnande ända ner i dekolletaget!
Goblin -- nej, din tröja ligger här, den kände stark aversion mot posten och råkade trilla ur högen som lades i brevlådan i måndags. (Du är inte ensam om att gå naken om överkroppen. Ett par vinnare till saknar sina vinster -- men de kommer!)
Ajvar är jag bekant med, Barbafjant -- fast vi brukat bara klegga det på mackor. Och spilla på golvet. Vårt golv ser ut som prickig korv, fastän det var vitt alldeles nyss.
Sallad kan jag, Karlsloken fixar maten. S´å här kommer lite alternativ till greksalladen:
*Bönor(tex svarta)+Kapris+rödlök med lite söt vinegrett på.
*Tomat+mango+rödlök med tabasco kryddad vinegrett
*Tunna (hyvlade) gurkskivor med dressing av ovispad grädde, ättika, salt och svartpeppar.
*stjälkselleri är gott som det är, med dipp.
*machésallad med balsamvinäger, lättuggat, det gillar barnen (tonåringar) Ska det vara tre t kanske, eller fyra?
Förresten jag kan en rätt som barnen faktiskt gillar!
Taconuggets:
Kycklingbitar som rullas i mixade nachochips med tacokryddor och steks i ugnen (för jag inte hanterar stekpannan så bra och för att alla blir klara samtidigt).
Till detta, ris och mango & tomatsalsan ovan!
Här kanske jag kan utöka min repertoar med, toppen!
Här har du en vision till, PK:
En levande fjunig kyckling, nedtryckt i ett korvbröd, sakta förd mot min mun.
Krask.
är det ingen mer än jag som undrar, vad försiggår på bilden???
God pastasås blir det av följande:Skinka el.strimlad kassler svettas lätt i en kastrull, tillsätt strimlad purjolök efter smak och pressa i vitlök också efter smak. I med 1 el.2 burkar creme fr. och riven ost ev. salt och peppar, gaarnera med persilja om du vill. Ev. rester duger bra som pålägg på macka varm el. kall.
Jag lagar nästan bara den mat vi serverade när jag kockjobbade. Favoriterna är:
• Pasta quattro. Ett urmärkt sätt att få vilken spenathatare som helst att älska spenat och alla som gillar någon form av ost att jubla!
• Världens godaste kyckling som man kokar i en sås av tomat, morot, selleri, oliver, rödlök och annat sådant gott, som det där "vad som helst" till potatisklyftorna. Som Dieva redan har sagt, släng i rosmarin i potatisplåten så blir det hur gott som helst! Skicka i ett gäng rotfrukter också så blir det ännu godare.
• Rödbetspaj med fetaost! Finns ingenting som är godare (eller enklare) än min rödbetspaj!(Jag som egentligen inte ens gillar rödbetor ...) Servera den med grovt bröd, oliver, och mer fetaost.
En annan av mina favoriter är en citrusgryta som är otroooligt god med kyckling och mycket god fiskblocksfisk.
Recepten orkar jag inte skriva, men jag kan mejla dem vid en mindre febrig tidpunkt om du vill!
Bara en soppa? Testa tomatsoppa eller rödbetssoppa. Åhh, nu blev jag hungrig. Är för övrigt fortfarande gravid (+8 dagar idag) och verkar inte kunna bli mätt. Veggolasagne borde du förresten också lägga till listan. Varva spenatkesoröra och tomatquornsås med plattor. Lyxa till den med getost. Mmmm
Couscousgryta med (eller utan, vanligast hos oss) lammkorv och harissasås?
Ska se om jag lyckas leta fram receptet från DN.
Kräver er familj KÖTT till maten?
Ja, jo, familjen kräver något slags köttigt, Malinka, men då räknas fisk och kyckling till kött. Bönor duger inte alls som substitut.
Heja Margareta, som var den som ÄNTLIGEN frågade vad som försiggår på bilden.
Det är jag (röd kappa och plommonstop med lappar) och diverse barn som illustrerar resningen av den amerikanska flaggan på Iwo Jima, fast med spark på en snöhög. Förstås.
Om man gillar ris men tycker det är tråkigt med vanligt vitt hela tiden så kan man lägga i en Knorrtärning i valfri smak. Blir genast roligare. Fast egentligen kan man ju blanda kryddor själv och blanda i...
En matig enkel soppa är att mjukkoka lite lök och mycket strimlad vitkål, hälla på krossad tomat från burk, krydda med lite salt o peppar o lagerblad o vad man gillar, och till slut lägga i Kabanosbitar eller annan korv. (Mängder, som ev extra vatten, är på en höft.)
Är du för att laga till mycket och frysa för senare tillfälle?
Tack för den visionen Lotten, nu är aptiten borta för resten av kvällen. Och vi som ska äta kycklingnuggets. Brrrr.
Eh föregående vart ivägklickat innan jag skrev färdigt...
Jag frågar för det finns basmat, som t ex olikkryddat ris, som kan förberedas och sedan tas ut vid behov och det hjälper att variera matsedeln något.
Jovanna-plus-åtta-dagar -- håll ut! Du klarar det! (Rekordsommaren 1997 vaggade jag omkring i 16 extra dagar när det var 33 grader varmt, så åtta dagar på vintern är bara pah och näsan i vädret-fnys.)
Ja, jag lagar alltid för mycket med intentionen att frysa in och ha for a rainy day.
På något mysko sätt försvinner all mat så att det nästan aldrig blir något över. Och frysen (eh, de tre frysarna) är ändå fulla. Väldigt underligt hur det kan bli.
Nu ska "vi" laga en trerättersmeny, komponerad av initiativtagaren Nioåringen!
förrätt: tunnbröd med klegg och stenbitsrom i en rulle som står upp
huvudrätt: spaghetti och köttfärssås
efterrätt: glace au four
Jag sliter hund här i huset medan de som borde hjälpa mig rider på hästar! Hallå, genusakuten, jag sitter fast i en fälla! (En väldigt trevlig fälla. Jag dricker matlagningsvin.)
Skål!
Jovanna
Hoppas allt går bra.
Underbart! Jag hänger med på Lottens nyårslöfte och avser beta av både Lottens och alla andras standardrätter en i taget (fast Lottens sammanfaller till en underligt hög grad med mina...)!
Några som saknas är fläskpannkaka (gärna tillagad av åttaåringen), köttfärsbiffar med potatismos, linssoppa med eller utan kyckling i, ugnsstekt lax med mango chutney och sesamfrön på, yoghurt och ris till.
Mannen lagar all mat här hemma och det är jag SÅ tacksam för, eftersom
1 den är himmelskt god
2 jag inte kan laga mat
3 ena dottern är vego och andra laktos.
Men om jag någon hemsk gång ändå måste laga mat gör jag något av följande:
• dipmiddag (chips, morotsstavar, selleri, halva champinjoner, gurkstavar, broccoliträd, avocadohalvor, oliver etc dipmat + olika hemgjorda dipsåser som dottern rör ihop av gräddfil & kryddor + grillad haloumi)
• äggburgare (precis som hamburgare fast med stekt ägg)
• pasta med antingen köttfärssås, tomatsås, bacon & mozarella eller skinka/ärter/creme fraiche
• kycklingsallad med massor av gurka, feta, rödlök, oliver och körsbärstomater
eller så steker yngsta dottern hundra pannkakor och serverar med tre sorters sylt, smör, socker och citron.
Eller så gör vi "te- och mackmiddag", mycket populärt här hemma. Te, mackor med många olika sorters pålägg, grönsaker och frukt.
Ta några färska kycklingar (vi äter två för fyra personer), pensla dem med saltat och pepprat smält smör och däng in dem i ugnen en dryg timme. Ungefär som Jessika sa, fast utan krånglet med att tina. Eller däng in en hel kalkon om du har gott om tid. Gör gärna en sås till kalkonen, ta sjudet eller vad det heter, lite mjöl och en massa grädde. Ta dina klyftpotatisar och grönsaker till.
Jag har faktiskt ätit nån småfågelsaktig kyckling i Japan, men den var stendöd och inte fjunig alls. Den var faktiskt så grillad att man fick ta ett bett och så krasade det när man tuggade. Eftersom det inte gick att se vad som var vad så hoppas jag att de hade tagit bort huvudena.
Något man gör lätt och snabbt när man har mycket folk runt bordet är den gamla 70-tals partyrätten Chili Con Carne. Kan varieras i oändlighet. Bönor, färs, kryddor efter behag och ris därtill.
Det var helvete vad folk äter kött och fet mat nuförti'n säger Ozzy som bara äter flygande djur och vattendjur och samtidigt försöker banta.
Lasagne är ju för övrigt en bra grej, man kan ha på Kelda ostsås istället för att göra egen och ha keso i köttfärs- *hrmpf* grönsakssåsen.
Plastfarfar, räknas Heinz bönor i tomatsås med korvslantar i till 70-tals variant av chili con carne? DET tycker jag är gott och jag kan laga det!
Min absoluta favvorätt är blodpudding, den är även en av anledningarna till att Karlsloken lagar all mat. Någon gång i tidernas begynnelse tröttnade han på den rätten när den serverades tre dagar i veckan.
Upprepad blodpudding kan försätta berg.
Men jeeezuz, här står jag och har hittat två hela, jättefrysta kycklingar i en av frysarna!
Då blir det ju till att stoppa in lime i rumpan istället för citron eftersom jag har fyra av den förra sorten och noll av den senare. Funkar det, Jessika?
@Pysseliten: Finns det några andra bönor värda namnet än Lotten, du och Heinz?
Jag tänker alltså på massmatlagning. Lotten har ju en stor familj och tydligen också hungriga grannar. En Chorizo eler två i det hela är guld värd.
Lasagne är en annan av mina favoriter, men har man tio pers eller så runt bordet så är det kanske inte helt lätt.
[Whoa! WV: noinf. Glöm alltså detta]
Tack för peppning! Jag räknar med att det tar ett tag till. För två år sen gick jag arton dagar plus i raggsockar och sandaler. Tur för mig att slutet av mina elefantgraviditeter inte inträffat på sommaren. 33 grader varmt liksom!!!
Stoppa in lime i den du. En halv kanske.
Ett ytterligare tips till kyckling gjord i ugn, är att man lägger två eller tre hela vitlökar i formen och slår på lite vin och täcker sedan pannan med folie. På slutet tar man ur vitlöken som nu är mumsigt mosigt pureiga inuti varje klyfta. Sedan stekar man pippin vidare tills den fått färg och är ja, klar. Och jo jag menar två till tre HELA vitlökar.
Plastfarfar: det finns massor med bönor. Färdigkokta på tetra eller burkade. Sedan kan man koka själv.
Här har jag just lagat mat åt sambon, baked beans (från början) på flageolet-bönor. De bönorna gick under det oinspirerande namnet stora vita bönor (torkade) i ica-butiken.
1. Nu får du baka två stora korvbröd.
2. Brukar du stoppa citroner i rumpan och är inte det lite väl personlig info att blogga om?
Det här kommentatorbåset hamnar genast bland mina favoriter. Mina standardrätter är lika med Lottens så några nya tips finns inte hos mig.
Om du/ni tycker om lever brukar jag göra en väldigt enkel och god kycklinglevergryta. Den fungerar förresten lika bra med fläskfilé. Den tar ungefär lika lång tid att göra som det tar att koka riset som passar till.
Dela och stek champinjoner. Ta upp ur stekpannan. Stek kycklinglevrar eller fläskfilléskivor. Lägg i champinjonerna igen. Häll i en skvätt cognac (det går utmärkt med billiga sorter, jag använder en gammal söt metaxa som blivit odrucken), flambera om ni vill underhålla någon eller strunta i det. Häll på grädde av lämplig fetthalt, soja, fransk senap och dragon. Salt och peppar efter behag. Låt det småkoka en liten stund. Ät.
Oiiii, lever föråt jag mig som Obelix på trolldryck i fyraårsåldern. Jag behöver helt enkelt inte mer lever i detta liv.
Men filé!
Kycklinglårfiléer är ju trevliga. Med dom kan man göra allt man gör med vanliga kycklingfiléer men de är särskilt intressanta att fylla, rulla ihop och ugnssteka. Här gillas det ju vitlök så lite confiterad vitlök, citron, persilja, smör, rulla ihop dom och stek i ugn på 175 - 200 grader tills klara. Fryst kycklinglårfilé är billigare än "vanlig" lårfilé. Sa hon och såg därmed till att priset på kycklinglårfilé ökade markant i mälardalen med tanke på efterfrågan ;) ;)
billigare än vanlig kycklingfilé ska det vara...
Apropå ämnet kyckling. En av våra stapelrätter är ugnsstekt vitlöksspäckad kyckling.
Lägg kycklinghalvor i en (eller hel kycklinge, går också bra men tar lite längre tid) ugnsfast form. Späcka halvorna med vitlöksklyftor. Rör ihop en pressad vitlöksklyfta+soja+sesamolja+ostronsås+mald peppar (jag tar svart, maken vit)+ ev. salt. Pensla kycklinghalvorna med blandningen. In i ugnen 175 grader. Gör en sås på smör/margarin+soja+grädde+idealmjöl som späds med grönsaksbuljong. Servera med ris (el. potatisklyftor) och grönsaker.
Båset har ju svämmat över av härliga tips!
BASTA för januari...(?)
MEN
Jag anser att man i dessa klimatsmart-och HIP-tider bör satsa på härliga svenska rotfrukter, vilket ju HUMLAN också är inne på!
I avvaktan på att jag lägger ut den gamles favoritpalsternackgratin, kan du ju alltid prova detta som tillbehör till alla kycklingvarianter.
Asch, det blir inte kyckling ikväll -- jag glömde ju att ta fram dem ur frysen. Det får bli imorrn!
Fortsätt gärna att fylla på tipsen!
(Och provar ni något nytt så rapportera det gärna på er blogg eller här.)
Jag har en hel receptsamling, det är inte helt barnfamiljanpassat i tid och sånt men det finns att välja melan. Kycklingcurryn heter kow pat.
http://receptmatochblommor.blogspot.com/
Ojojojojoj, vilket jädra register, Jessika! Bravo!
Gratänger är bra. Jag brukar göra allt-i-ett-gratänger, med potatis och kassler/skinka eller vad jag nu har i en enda röra.
- Skär potatis och eventuellt andra rotfrukter i tändsticksformat ungefär som till Jansson, lägg i en bunke.
- Sen skär man exempelvis lök, purjolök, paprika, tomater funkar också och blandar ner.
- Strimla kassler eller skinka och blanda med potatis/grönsaksröran och sen krydda efter smak. Har man riven ost kan man blanda i det också om man vill.
- Ibland blandar jag ner creme fraiche om jag har det hemma, går bra med någon smaksatt variant!
- Allt skyfflas sen ner i gratängform och så häller man på grädde/mjölk och gräddar allt i ugnen som en vanlig gratäng.
Sen tycker jag om Lappskojs också! Hemlagat potatismos, gärna med palsternacka i också, blandas med stekt isterband. (Man tar bort skinnet från isterbandet förstås!)
Jag märker här att potatismoset har en mer framskjuten position hos er än i vårt hus.
Måste ändras på, ju!
Jessika, din receptsamling var verkligen utomjordligt bra. Den kommer att vara till stor hjälp när jag ska infria mitt nyårslöfte att göra mer efterrätter!
man kan äta sej frisk
till äggsempel med frisk
som grädda
som gräddas i lugn
Vi som äter för lite fisk, borde ju satsa på embryos grädda. Eller en rödsprätta?
Lax i rosmarin- och apelsinsås, 4 personer. Om fler personer öka mängd grädde och apelsinjouice så det täcker fisken.
3 dl gräde
3 dl apelsinjouice
Färsk rosmarin
3 fiskbuljongtärnigar
4 portionsbitar lax
salt och peppar
Koka upp grädde, jouice, grovt hackad rosmarin och buljongtärningar.Lägg i fisken. Koka ca 10 minuter. Kan göras i ugn; Koka upp enligt ovan, lägg fisken i ugnfast form, häll på vätskan och tillaga ca 10-15 minuter i ca 225 grader.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfritt tillbehör; potatis, mos, ris, pasta eller annat.
(Eftersom jag är "livrädd" för halvrå mat kollar jag att det är genomkokt innan jag serverar. Vill man ligga på gränsen eller känner sin spis anpassar man tiden så alla blir nöjda.)
Soppan Hedvig
Min mamma heter Hedvig, så den där soppan kommer att passa perfekt, Yvonne.
Jag orkar inte läsa igenom alla förslag för att se så jag inte gör några dubbletter. (Visst måste det vara dubbelt med bokstäver i det ordet? Precis som man måste ha parallella l i parallell.)
* Scweizerkorv: falukorvsring som är skivad nästan igenom. Stoppa ostskivor i skårorna. He potatisgratäng runt om (potatis + lök, mjölk) och he ostskivor över det som inte är korv. In i ugnen.
* Palt. En av sonens standardmaträtter på sin vecka. Men sommartid försöker vi få honom att byta ut den mot något annat. Serveras med smör och lingonsylt. (Någonstans läste jag om någon som uppfunnit tillbehöret rårivna morötter. Men det gick bara hem hos mig i den här familjen.) Dyrt som färdigköpt, i relation till ingredienserna. Men man kan göra storkok och spara. (Men det gör inte sonen!)
* (Stinas kyckling.) Fast det är billigare att köpa hel kyckling och stycka själv. Kräver dock såpass med framförhållning att man måste tina den så den går att stycka. Penlsa på lattjo jox t ex curry, peppar, soya, ketchup och olja.
* stek lite lätt broccolibuketter, röd lök, paprika. Krydda med "röda" kryddor, sötsur chilisås, creme fraiche (ursäkta stavningen). Servera med bandspaghetti.
* "Sån-där-korv" med grön bandspaghetti. ("Såndärkorv" heter så i vår familj efter reklamfilmerna som inte heller visste vad chorizo, kolbasz och vad de nu heter hette.)
* Janssons frestelse.
* Blodpudding med lingonsylt.
*Färsröra med viltsmak: Dvs grovriven kålrot (och dito selleri, om man äter sånt) lök, köttfärs steks. Sen her man på krossad burktomat, krossade enbär, timjan, viltfond (några msk) och mot slutet när det puttrat ett tag vispgrädde. Serveras med kraftig pasta (typ penetter och såna stadiga grejer) och/eller riven ost.
* Bland potatisklyftorna kan man blanda in klyftor av kålrot, palsternacka och morötter.
* Ugnspannkaka, med eller utan fläsk (som i så fall steks i "stripsform" i förväg i den långpannan)
* Sommartid kan man göra sallad med ris eller makaroner som bas och pytsa i diverse frusna grönsaker, osttärningar, kokt ägg, och kött i form av kasslertärningar eller såndärkorvskivor (stekta) eller utan kött. Dressing på gräddfil eller creme fraiche och nån sorts krydda. Persillade t ex.
Nu ska jag bokmärka den här kommentatorssidan. Att läsa noga var fjärde vecka här hemma = min menyvecka.
Förresten: vad är puttanesca?
Pasta puttanesca betyder horans pasta (puttana = hora, på italienska).
Jaa, Niklas!
Min favvorätt i skolan!
Kycklinglever, ris, ärter, ketchup.
Det händer att den också får vara med här.
(Oki, Lotten, du slipper, men det kanske finns andra som kan inspireras. Dessutom är min uppfattning att kycklinglever och ungnötlever smakar olika. Älglever rekommenderas inte alls dock.)
Fiskgratäng påmindes jag också om:
Lika delar krossade tomater och vispgrädde över fickblocksbitar som är kryddade med salt, vitpeppar och paprika. God sås att mosa den kokta potatisen i.
Alternativ 2: majonnäs och creme fraiche (50-50), saften ur citron, vitlök, salt och peppar. (Man kan spä såsen så den täcker bättre.)
Jaha? Och vad har horan i pastan?
*fortfarande ofattande*
Puttanesca på Wikipedia.
Det finns ett fusksätt att få till såsen: en burk Tapenade i krossade tomater. Färdigt!
Förlåt Cecilia, jag trodde att du menade ordet puttanesca. Men jaja! Carbonara betyder förresten kolbärerska. Om någon undrar, eller inte.
Nu, Jessika, ska jag steka två kycklingar med lime i rumpan ”i 60 min per timme kyckling plus tio minuter.”
Hm.
Lotten: Det är snällt av din mamma att dela med sig av sitt namn till en soppa.
man okcså fiska plundra
det är en plättfisk
Jag vill inte vara sån, och jag tror nästan att du redan vet det Lotten, men det låter faktiskt roligt att du ska steka två kycklingar med lime i rumpan. Man skulle nästan vilja ha en bild på det hela.
Ha! Bravo, Anna! (Synd bara att både kycklingen och limen är uppätna nu. Annars hade ju en bild varit given. Rumpan är grisen och limen är äpplet, liksom.)
Kanske tur att det inte blev bild ändå.
1 timme per kilo kyckling plus tio minuter
En favorit hos mig än någon slags asiatisk röra på vad som finns hemma.
Kyckling, fläskkött eller vad annat som finns tillgängligt bryns i stekpanna tills det är typ halvt genomstekt. Släng i lagom stora bitar av (purjo-, röd-, gul)lök, vitlök, gärna mycket, zucchini, paprika, bambuskott, vattenkastanjer, champinjoner eller vad man nu hittar i skåpen. Häll på kokosmjölk så att det täcker, i med lime (jag kör på flaska) tills det blir gott. Krydda efter behag med salt, peppar, färsk chili, ingefära, curry, koriander mm. Låt puttra tills köttet är genomkokt. Servera med ris eller nudlar.
Skicka en kommentar
<< Home